søndag 28. april 2024

Overtredelser av Louise Kennedy

Louise Kennedy har jobbet som kokk i tredve år, og samtidig skrevet for de store avisene. Hun debuterte med novellesamlingen med det artige navnet The end of the world is a Cul de Sac, og i 2022 kom Overtredelser, hennes første roman. Den fikk veldig god mottakelse, den ble nominert til flere priser, og mottok noen. Etter å ha lest boken skjønner jeg godt hvorfor ☺

Forlaget om handlingen:
Belfast, 1975. Da Cushla møter Michael på familiens pub, burde hun vite bedre enn å forelske seg. For han er protestant, tjue år eldre enn henne og gift, og de to lever i en verden der kjærlighet og vold er tett sammenvevd og overtredelser har en svært høy pris. En verden der fedre blir banket opp på vei til jobb, og en verden der barna Cushla underviser lærer seg ord som bensinbombe og gummikuler lenge før de lærer gangetabellen. Og etter hvert som forholdet mellom de to utvikler seg, eskalerer også volden og terroren.


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2024
Sider: 318
Kilde: PDF fra forlaget

Konflikten i Nord-Irland, også kalt The troubles, varte i 30 år. Barn ble født og folk ble gamle og døde, livet gikk sin gang, men ingen forholdt seg uberørt.

Historien begynner rolig, med små episoder fra hverdagslivet. Barneskolelærer Cushla Lavery hjelper til i familiepuben, som nå er drevet av broren Eamann. Faren er død, og utover i romanen får vi høre litt om ham også. Mor er en tydelig skikkelse gjennom hele romanen. Hun er alkoholiker og jeg kunne ikke annet enn å le av mange av påfunnene hennes.

Nyhetene er preget av innslag om minefeller, brannbomber og biler som eksploderer. Det er vanlig å ha et speil for å sjekke under bilen sin, før en skal ut og kjøre. Det er vemodig å høre om hvordan barna i Cushlas klasse også er nødt til å forholde seg til volden i samfunnet, og hvor kjærlig hun tar seg av disse barna.

Cushla møter Michael når hun er på jobb på puben. Han spør henne om hun vil hjelpe ham og noen venner å lære seg irsk, og på den måten blir hun en del av det protestantiske miljøet i byen. Katolikker og protestanter menger seg lite med hverandre, hun sier et sted "bare en ting er verre enn å være en katolikk, det er å være en protestant som har giftet seg med en".

Det er en sammenheng mellom industrialiseringen og uroen i Nord-Irland, noe som også er et tema som splitter arbeiderbevegelsen. Å leve med sikkerhetstiltak på det nivået de gjør i Belfast, oppleves for mange som svært inngripende. 

Cushla underviser vennegjengen i irsk, hun og Michaels vennskap utvikles til å bli noe mer, og en helg tar han henne med til Dublin. De snakker om hva det betyr å være irsk, og hele tiden ligger religionen og styrer samtalen. 

Hun hysjet på ham og dro ham med seg forbi de høye husrekkene. Gatelykta utenfor huset hans var knust, og himmelen over dem mørk som et blåmerke. Han dyttet henne opp mot panseret på bilen sin og skilte beina hennes. 
Du er dritings, sa hun. 
Oppe i leiligheten slengte han nøklene på spisebordet og skjenket seg en drink.

Hvis en får høre at en har protestantisk hud, da blir det påstått at vedkommende er tykkhudet. På samme måte hvis en katolikk kaller en annen for en protestant, da betyr det at denne har alt på stell.

Det var gøy å lære om livet bak kulissene på en pub, og ikke minst om de religiøse gnisningene som finnes i området historien er satt til. 

Overtredelser er utrolig fint skrevet, både språklig og gjennom noen flotte bilder, som gjør romanen levende (ref. smakebiten) Hodet mitt hadde hele tiden noe å jobbe med mens jeg leste, for selv om dette kan kalles en kjærlighetshistorie, så finnes det en nerve som dirrer, nær sagt i alle dialogene. Slutten inneholder flere dramatiske scener, som gir troverdige skildringer av hvordan livet var i Nord-Irland på denne tiden. For en lesefest dette ble, jeg ville ikke at boken skulle ta slutt.

Louise Kennedys roman Overtredelser anbefales på det varmeste

14 kommentarer:

 1. Jag blir väldigt intresserad av det du skriver. Är intresserad av Irland, och utvecklingen där, och har läst flera böcker om det. Sen kanske kärlekshistorien lockar mindre. Tack för tipset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at boken interesserte. Denne romanen er ingen klassisk kjærlighetshistorie, men det er forholdet mellom en katolikk og en protestant som er navet i fortellingen.

   Slett
 2. jag tänker omedelbart att berättelsen skulle kunna bli en fin film. låter som en intressant bok. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja! denne filmen hadde jeg garantert villet se :)

   Slett
 3. Denne har jeg også lasta ned for en stund siden. Boka fikk mye omtale da den kom, og virker interessant. Det bekrefter du også, Tine. Ha en fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne er det bare til å hive seg over Anita :)

   Slett
  2. Meg og lese på skjerm, du vet..

   Slett
 4. Det høres veldig interessant ut. Kan sikkert gjelde forelskelser på tvers av andre trosgrenser også. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jag ser att den finns på svenska också. Då heter den Över gränsen och har givits ut av Albert Bonniers Förlag.

   Slett
  2. Så kjekt å høre at boken også finnes på svensk - les!

   Slett
 5. Den av Danby Choi har jeg også lastet ned. Interessant type:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg som ikke ser på tv, kjente ham ikke fra før, men nå har jeg blitt kjent med ham via boken. Veldig interessant med et skremmende verdensbilde som også dukker frem. Er halvveis og hadde meg en pause i dag, da jeg leste Fallgard.

   Slett
  2. Han har vært mye i media, aviser, han er redaktør for Subjekt, og er en frittalende og fritenkende antowokeer. Mange har en mening om han, elsket og hatet. Var mye rundt i avisene at han skal holde 17.mai på Ibsens gravsted.

   Leste et intervju med han i boka Menn og kjærlighet, samt et portrett i en avis, interessant. Enig i mye av det han sier.

   Han er også med i Spillet, men det se rverken du eller jeg skjønner jeg.

   Fallgard har også jeg fått, overraskende fra forlaget.

   Slett
 6. Har fått den som bok i bookbites, håper jeg får lest den før den forsvinner. Har iallefall begynt

  SvarSlett