Florian Illies debuterte som forfatter i 2000. Tolv år senere kom hans andre bok 1913 Århundrets sommer. Denne ble oversatt til 24 språk, og havnet også i de norske bibliotekene. Etter enda en lang "pause" kom i år den norske oversettelsen av Kjærlighet i hatets tid, hvor han, i likhet med 1913 tar for seg en tidsepoke, og skildrer hva kjente navn gjorde i sin nåtid.
Forlaget om handlingen:
Florian Illies gir oss et spektakulært blikk på 30-tallet gjennom øynene til datidens mest berømte kjærlighetspar. Mens Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir spiser ostekake på Kranzler Eck kafé i Berlin, Henry Miller og Anaïs Nin befinner seg i Paris, F. Scott Fitzgerald og Frida Kahlo reisende i Europa, flykter Bertolt Brecht og Helene Weigel, og Thomas Mann og Katia Mann i eksil.
Alt dette mens nazistene griper makten i Tyskland, brenner bøker og begynner forfølgelsen av jødene.
I dette panoramaet av en epoke tar Florian Illies oss på en brilliant måte tilbake til et tiår som vaklet under trykket av politiske og kulturelle spenninger.
Samtidig som jeg leste denne boken, var vi i gang med å bestille høstens tur til Berlin. Dette blir mitt tredje besøk i denne byen, som jeg synes er veldig fin og utrolig spennende. Tusen takk til Beathes bibliotek for supert lesetips!
Det var veldig kjekt å lese om hvordan Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir møttes, i Paris i 1929. Jeg har lest om dem, stykkevis og delt, flere ganger, men aldri med et forstørrelsesglass på en spesiell detalj. Gjennom denne boken møter vi dem flere ganger, så leseren får en godt bilde av hvordan forholdet deres utviklet seg.
På samme måte møter vi en lang rekke personligheter, noen er godt kjent, som Marlene Dietrich, Thomas Mann, Pablo Picasso, Bertholt Brecht osv. mens andre navn var ukjente for meg. Jeg må innrømme at det var gøyest å lese "sladder" om de jeg kjente til fra før, men noen av de andre historiene, overrasket og underholdt like mye.
Lisa Matthias vet at Tucholsky, i tillegg til hustruen Pary i Paris som han nå slett ikke vil skille seg fra lenger, også har enda et par damer i Berlin, ofte enker eller gamle venninner fra skoletiden. Siden Tucholsky flyttet inn med henne da de kom tilbake fra Gripsholm slott i oktober 1929, har hun rett og slett forsøkt å ta så stor plass i livet hans at det ikke lenger blir plass til noen andre i sengen.
En annen av disse (for meg) ukjente, var engelske Christopher Isherwood, som reiste fra London til Berlin for å møte gutter. Så skal det altså vise seg at han er forfatteren bak romanen Goodbye to Berlin, som inspirerte til musikalen Cabaret, som så lystig skildrer den seksuelle gråsonen på 30-tallet.
Det er ikke bare forfattere som blir presentert her, vi får høre om Billy Wilder som skrev manus til en av de siste stumfilmene, om Albert Einstein, og Josephine Baker, varietèartisten som ble den første afroamerikanske superstjernen i Europa.
Selv Albert Einstein, relativitetsteoriens oppfinner, vet at tid og rom spiler en svært relevant rolle i kjærligheten, og ikke så enkelt kan overvinnes. "Å skrive er dumt", telegraferer han til sin hustru ved den sommerlige innsjøen i Caputh, "på søndager kysser jeg deg muntlig". Søndager er altså lik kyss ganget med tiden i andre potens.
Berlin var en menneskelig smeltedigel på denne tiden, preget av ekspresjonistiske mennesker og salongløver. På Kurfürstendam kunne en se kvinnelige dandyer, som ikke trengte menn, men røykte og drakk og danset med hverandre.
Etter hver som vi kommer utover i dette tiåret, spesielt etter Hitlers maktovertakelse i 1933 er det jødenes forfølgelse og kunstnernes flukt det handler mest om. Det er interessant å lese om hvor forskjellig de reagerte på de trange vilkårene som oppsto, i en ellers veldig liberal by.
For meg som ikke leser sladderpressen, ble det litt mye "hvem som ligger med hvem". Teksten er i stor grad preget av kjønnslige forhold og utenomekteskapelige eskapader, men det store bildet av Berlin og av tidsånden, viser seg tydelig gjennom alle de personlige detaljene.
låter som en bok jag skulle gilla. tack för smakebiten!
SvarSlettSpännande med Gripsholm mitt i alltihopa. Låter som en intressant bok!
SvarSlettBerlin, ja.. heldig du som skal dit igjen:) I år blir der antagelig ikke utenlands storby på meg heller... Høres ut som en bok jeg kan like, takk for tips:)
SvarSlettJa vi er heldig, med fast trekk fra konto gjennom hele pandemien, skal det blir godt å bruke penger på en Berlintur.
SlettTror denne vil falle i smak hos deg ja, ha en super søndag videre!
Brukte opp det meste i fjor jeg;) Masse cashpoints og feriepenger.
SlettTakk, det samme til deg Tine.:) Skal lese ferdig Kallmyren nå, den har tatt seg opp.
Låter intressant. Tack för smakbiten!
SvarSlettDet var väldigt många kändisar med i boken! Har inte varit i Berlin sen jag var barn och muren stod men åker gärna igen i framtiden.
SvarSlettDa er det jo tid for å ta seg en tur igjen :)
SlettTack för smakbiten!
SvarSlettDen skal jeg lese, mange spennende navn som du nevner som er med i boka :) Notert
SvarSlettOg der er mange flere, det er bare til å glede seg :)
SlettSer vi har omtrent samme opplevelse av boken,og likevel totalt forskjellige omtaler. Morsomt. Og fin bok å bruke som et oppslagsverk også, og der gjentok jeg noe Anita nettopp skrev inne hos meg ;-)
SvarSlettTusen takk for link :-)
Jepp, vi skriver mer forskjellig enn vi leser, sånn må det bli :)
Slett