onsdag 13. juni 2018

En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum

Er du klar for litt filosofering rundt meningen med livet? Mari Kjos Hellums debutroman er "En liten komedie om selvmord", og til tross for at selvmord og det som leder opp mot et selvmord, ikke er til å le av, så er dette en morsom roman. Gratulerer med flott debut som forfatter, og lykke til med slippefesten som går av stabelen i dag 13 juni!

Forlaget om boken:
En søndag kveld i april forsøker Glenn Johansen å henge seg selv i et rør i garasjen. Han har etter nøye overveielser kommet frem til at livet ikke lenger er verdt å leve. Men dessverre for Glenn knekker røret, og han ender opp på det harde betonggulvet ved siden av sin slitne Toyota Avensis. Hva nå?

For hvordan ser tilværelsen ut for en mann som allerede har forsøkt siste utvei? Med hvilket blikk betrakter han sine medmennesker? Finnes det igjen noen illusjoner om kjærlighet og lykke? Eller er lykken nettopp denne: å få sine illusjoner revet vekk?
Forlag: Tiden
Utgitt: 2018
Sider: 206
Kilde: Leseeks

Glenn jobber som mellomleder i en mellomstor industribedrift, hvor han ser den ene kollegaen etter den andre stige forbi ham i gradene. Han er nylig separert fra Anita, som har funnet seg en ny mann. De har ingen barn. Med unntak av hans interesse for bøker om Den andre verdenskrig, er det få gleder i livet hans. Likevel er noe forandret.

Noe så tafatt som denne Glenn skal du lete lenge etter, men samtidig finner jeg mye jeg kjenner meg igjen i, i ham. Han er ofre ensom når han er sammen med andre mennesker, han er ikke interessert i småprat, og de få gangene han forsøker, så går det gjerne galt. Han vil heller følge en billes ferd gjennom et rom, enn å skravle over gjerdet med naboen.

Denne oppførselen inngir til mange morsomme situasjoner, morsom for oss kanskje men for Glenn er det ikke så enkelt. Når han i tillegg merker at kolleger og naboer flirer bak ryggen hans

Romanen har et kapittel for hver dag etter den fatale søndagen hvor han ikke greide å henge seg, men vi lærer Glenn å kjenne også ved tilbakeblikk på hans tidligere liv.

Med få ord greier Hellum å få frem noen minneverdige karakterer. Språket er fritt for føleri og klisjèer, og godt å lese, samtidig som hun har treffsikre betraktninger og kloke refleksjoner, som fikk meg til å nikke samtykkende og fornøyd.

Den begivenhetsrike uken til Glenn Johansen må du virkelig få med deg. Jeg slukte boken samme ettermiddag jeg fikk den, og angrer nesten litt nå at jeg var så grådig, og ikke sparte litt til dagen etter ☺


9 kommentarer:

 1. Alltid vakker å lese ny bok... takk deg for informasjoner om bøkker.
  Jeg leser "Beneath a Scarlet Sky: A Novel" på tysk fra
  Mark Sullivan... nå.
  God uke deg. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen Viola, håper Sullivan faller i smak hos deg :)

   Slett
 2. Dette er en av de jeg har sett for meg å lese, fra norskebunken, men har utsatt fordi den virket så trist, mer trist enn morsom?, men etter å ha skummet omtalen din ser jeg at det kanskje er motsatt, noe som straks gjør den mer interessant. Kanskje. Den åpner tross alt med rørhenging, så muligens er det absolutt ikke noe bok for meg. Vi får se..

  Noterer meg ihvertfall at du likte den godt!
  Alle monner drar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen sammenligner den med Ove-boken, men jeg syntes ikke den er så lik.Det de har felles er vel at de er menn i femtiårene og skal prøve å henge seg. Personlig syntes jeg at denne var bedre (kanskje fordi det er den som er ferskest i minne)

   Slett
  2. Det er bare til å kjøre på Ingalill, selv for meg som ikke liker humorbøker, var dette midt i blinken :)

   Slett
 3. Veldig glad for at du likte denne Tine, jeg trodde ikke at du likte morsomme bøker så der må jeg si at du overrasket. Jeg gjorde som deg, kastet med over boken når jeg fikk den, men jeg klarte å ha den over to dager( det gikk jo fint når jeg leste andre bøker innimellom)må nyte bøkene også, ikke bare sluke.

  Tusen takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, den minner ikke om Ove i det hele tatt, hadde ikke tenkt tanken om ikke jeg hadde sett deg sitere det. Denne var morsom på en underfundig og lite oppkonstruert måte, så helt i min gate :)

   Slett
 4. Jeg hadde tenkt å lese denne boken i dag, men så kom det "selvfølgelig" noe i veien :-) Jeg er glad du skriver den er morsom, for jeg var redd den ville være for trist.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til en annen dag, min opplevelse av å lese den i ett strekk var utelukkende positiv :)

   Slett