søndag 26. november 2017

Byrået for ikke-hendelser - Episode 1 Zombieutbruddet

Denne boken er begynnelsen på en ny ungdomserie fra Robert Næss. Forfatteren skriver veldig godt, medrivende slik barn som har knekket lesekoden liker det. Han er utdannet ved London Film School og har studert idèhistorie og teatervitenskap. Noen kjenner ham som hjernen bak komiserien Alle sammen sammen på NRK Super.

Forlaget om handlingen:
Alle vet hvordan man stopper en zombie. Du bare moser hjernen - og det er det.

Men hvordan stopper du et hissig zombievirus som truer med å spre seg over hele Norden, kanskje hele verden?
Thelma og Tico har bare så vidt startet opplæringen som paranormale agenter da katastrofen skjer og de må ut på sitt første farefulle oppdrag. En liten feil kan bety døden. Eller enda verre - de kan selv bli til zombier!

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2017
Sider: 281
Kilde: Leseeks


Dette ble mitt aller første møte med zombier i litteraturen, jeg har lest om andre overnaturlige fenomener, men altså ikke om zombier.

Boken starter med at vi blir kjent med de to hovedpersonene Tico og Thelma. De er to nerder og outsidere, som overser hverandre på skolen, men henger sammen på fritiden. En dag blir de kidnappet av noen agentsøkere, og gitt et tilbud de hadde vanskelig for å takke nei til.

   Som dere sikkert har skjønt er ikke dette et vanlig sted, sa Lyana. 
   No kidding, sa Thelma, syrlig.
   Vi jobber med ting som ikke finnes og vi finnes heller ikke, sa Lyana og laget noen snøftelyder som de skjønte var latter. Ja, det er selvsagt litt spøkefullt sagt, la hun til, før hun ble alvorlig igjen. 

Dette er altså starten på en eventyrlig historie i grenselandet mellom det overnaturlige og virkeligheten. Her er svevende fabeldyr, monstre, drager og skremmende hologrammer. Uttrykket "det finnes mer mellom himmel og jord" får en helt ny betydning når du har lest denne historien, som bygger på nordisk skrømtologi.

Høydepunktet er når Tico og Thelma mot slutten sloss mot zombiemunker, og til og med greier å skjære en snipp av zombiekongen Olav den hellige sitt skjegg.

Robert Næss har en frodig fantasi, det kan ingen ta fra ham. Han greier også å snekre sammen en historie som føles troverdig, til tross for de mildt sagt uvanlige omstendighetene vi befinner oss i. Språket er enkelt og passer til de aller yngste leserne, og handlingen er også lett å følge. Anbefales for gutter og jenter opp til 14-15 år.

Forfatteren var med forlaget sitt til Bergen, på årets høstlanseringsturnè, og fortalte der engasjert om boken og serien. Jeg er mildt sagt, utenfor målgruppen her, men har allikevel glede av å lese barne- og ungdomsbøker, og har kost meg med denne (selv om zombier kanskje ikke har blitt favoritten blant temaer)

Er det noen andre som har lest denne boken?

4 kommentarer:

 1. Aldri hørt om boken eller forfatteren før. Men høres veldig spennende ut :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er du glad i sjangeren er dette midt i blinken, for han skriver veldig godt. Den neste boken i serien handler ikke om zombier, men et annet overnaturlig fenomen, gleder meg til den!

   Slett
 2. Jeg har hørt om boken, men ikke lest den. Den hørtes da virkelig morsom ut så jeg tror kanskje jeg får låne den på biblioteket. Det hørtes ut som den kanskje kunne bli høytlesingsbok for barnebarnet mitt i julen :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den passer fint til høytlesning, så da får dere en herlig kosestund :)

   Slett