fredag 10. november 2017

Vestindien - Bergens siste offentlige bordell

Bordellmuseet ligger i det hvite huset med adresse Nøstegaten 41
Bordellet ble stengt i 1876 og gjenåpnet i 2015, da som museum. Dette huset ligger i Norges eldste sammenhengende trehusrekke, en historisk bygningsmasse jeg lenge har latt meg begeistre over. Saken er at dette museet ikke har faste åpningstider, men grupper er velkommen til foredrag og omvisning. Dagens arrangement var et slags åpent hus, og jeg og en venninne var blant de ca 50 som fant veien.

Det var Gro Elisabeth Bastiansen som holdt foredraget i kveld, en kunnskapsrik og engasjerende historiker, det var veldig interessant å lytte til. Vi fikk høre om Roger Iversen sine planer for bygningene, og hvordan bordellet har sett ut i sine "glansdager". Det var vanskelig å se for seg dansesal og kjøkken i det lille rommet nede, hvor de også solgte kaker (?) og mengder med øl til lyden av trekkspill og fele. Oppe var avlukkene plassert, hvor jentene gjorde jobben sin.

Museet er ganske stilig inni, med fornøyelige detaljer og masse å lese

Les og lær!  

Her var heldigvis ikke overfylt av "krimskrams" men noe utsmykning fantes

Gro fortalte oss om hvordan Napoleonskrigen førte med seg kjønnssykdommer til dette miljøet, og hvordan kvikksølv var det eneste botemiddelet de hadde, når de ble smittet. Miljøet var preget av vold, hærverk og mye utidig oppførsel, men jentene fikk gå i fred så lenge de ikke gjorde noe vesen av seg. De hadde ikke lov å kle seg i silke eller andre fine stoffer, og måtte la vær å pynte seg med smykker eller fine hatter.

Det er ikke tilfeldig at IOGT og Betlehem ligger på Nøstet, for målet med å bli kvitt prostitusjonen er noe politikere i alle tider har jobbet med.

For å illustrere hvordan livet var for de prostituerte, fikk vi høre om enkeltskjebner som Lambertine og om Anne Gossen. Bordellvirksomheten må ses i lys av Reformasjonen, og heldigvis ble det slutt på skamstraff i 1755. Skildringer av hvordan jenter som ble tatt, måtte tåle kakstryking og halsjern, var hjerteskjærende å høre på, mens vi lærte noe om hvordan de ble sosialt utestengt og i realiteten fortapt.

Har du lyst å lære mer om den utstrakte bordellvirksomheten som fant sted i perioden fra midten av 1500-tallet og frem til bordellet stengte, er foredragholderens bok Bergen var opfyldt med Bordeller et scoop i så måte.


Gro Elisabeth Bastiansen kan sine saker, og heldige er de som har henne til lærer, for hun er en glimrende historieformidler, som jeg gjerne skulle hørt mer på. Takk for en spennende kveld Gro!

9 kommentarer:

  1. Gro Elisabeth Bastiansen11. november 2017 kl. 10:13

    Rettelse: Bordellet ble stengt i 1876 da stedets siste eier Oline Duckwitz døde.

    Ellers, veldig fint å lese :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for rettelse og tilføyelse, det var kjekt. Og igjen tusen takk for en fantastisk kveld, dette håper jeg flere vil få glede av :)

      Slett
  2. Siden jeg ikke fikk anledning til å komme så var det veldig kjekt å få dette referatet med seg. Jeg håper at det kommer lignende arrangementer i fremtiden en gang. Skal notere meg boken. Jeg ble litt tjaaa til hele opplegget når man ikke kunne kjøpe billett på forhånd og de la det frem som om det skulle bli fullt hus og man omtrent måtte "sloss" om de plassene de hadde, da ble det til at jeg holdt meg hjemme når formen ikke var helt på topp,ellers hadde nok sikkert karet meg avgårde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro Elisabeth Bastiansen11. november 2017 kl. 20:41

      Hei!
      Kommer til å sette opp et lignende arangement i desember :)

      Slett
    2. OK:-) Så bra,tusen takk! Det skal jeg få med meg! :-)

      Slett
  3. Godt skrevet om en spennende kveld. Var artig å høre på Gro som virkelig kan sine saker og er en engasjerende foreleser ��

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du alltid er med Hildegunn :) Jeg kjente at jeg hadde mye energi med meg hjem etter denne opplevelsen, får ikke håpe at Gro var helt tom :)

      Slett
  4. Så spennende! Dette museet skal jeg sannelig besøke :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det må du gjøre, det var en interessant del av vår kollektive historie hun kunne fortelle om.

      Slett