mandag 25. september 2017

Juritzen og Vega inviterte til høstlansering i Bergen i kveld

Bokhøsten er i full gang, og igjen fant jeg veien til lansering av nye bøker. Vi bergensere er i denne første dagen etter Sykkel VM fremdeles i ekstase, og når solen skinner og temperaturen er godt oppå 20-tallet, er det nesten uvirkelig.


Vel, vel.... Eline Oppebøen fra Vega og Sarah Natasha Melbye fra Juritzen greide fange oppmerksomheten vår nok til å få presentert høstens nye bøker. Først ut var Vega forlag, og herfra fikk vi høre om følgende (meget forkortet og superraskt!):

Jorids småstrikk heter den nyeste boken fra den strikkeglade Jorid Linvik. Fremskritt heter Johan Norbergs bok som gir oss ti gode grunner til å se lyst på fremtiden. Løftet om "en eksplosjon av sunn fornuft" fikk meg nysgjerrig på denne boken.
Videre fikk vi høre om Jonathan Balcombes bok, som på norsk heter I hodet på en fisk, men jeg er alt for glad i sushi til å tørre å åpne denne boken.

Har du lyst å lese om unnfangelsen av Norsk punk, har Trygve Mathiesen skrevet en bok akkurat for deg. Er du glad i litteratur om 2. verdenskrig så gir Vega forlag ut flere mursteiner i denne sjangeren. Alf R. Jacobsens Skjebnehøst har handling fra Nord-Norge i 1944, så etter å nettopp ha lært om Rigel-katastrofen, hadde det vært spennende å lese mer om hva som hendte der nord under krigen.
Eirik Veum har skrevet om nordmenn drept i tysk krigstjeneste, atter en murstein fra krigens dager, men fra et annet perspektiv. Boken er så fersk at de først nylig var enige om tittelen som altså er Deres ære var troskap.

Alf R. Jacobsen har en ny bok til denne høsten, en dokumentar slæsj historiebok som tar for seg historien om NTB - Norsk Telegram Byrå de siste 150 årene. Først med det siste fikk vi med i boknettet vårt i kveld, og jeg gleder meg til å ta fatt på den.

Lars Lenth har skrevet om rovdyret som splitter Norge i dokumentaren Ulvetider. Forfatteren var tilstede i kveld, og greide å forklare oss bergensere hva alt ståket med ulv dreier seg om. Sammen med zoolog Petter Bøckman og filosof Morten Tønnessen tegner han i Ulvetider et engasjerende portrett av dette myteomspunne dyret.

Robert Næss, Cecilia Samartin og Jørgen Jæger var alle tilstede på høstmøtet i kveld

Etter en liten pustepause var det så Juritzen sin tur å presentere bøkene sine. Sarah Natasha begynte med de yngste og presenterte oss for Tullekontoret - Gåter, Vitser og Festlige fakta - tre bøker altså! Kattekrigerne er en serie som nok har gått meg hus forbi (hehehe...) men det var fascinerende å høre om serien som nå er ute med siste bok i serie 5, og "still going strong".

Marcus og Martinus kommer også med ny bok i høst, Vår verden heter den og har over 300 nye bilder.

Robert Næss sin nye bok for ung ungdom er en serie som skal komme ut temmelig hyppig, derfor kalles første bok i serien for Episode 1. 
Byrået for ikke-hendelser heter serien, og selv om den første boken skal handle om zombier, lovet han at hver bok skal ta for seg forskjellige unaturlige fenomener. Ser du for deg X-files for barn, så er du inne på hva serien handler om. 

Forfatteren var tilstede i kveld og fortalte engasjert om boken og prosjektet sitt, og siden boken lå i nettet, skal jeg lese den før jeg leverer den videre til en som er godt plassert i målgruppen.Mariela Årsandøy har også begynt på en serie som kommer ut med første, andre og tredje bok nå i høst. Det er en historisk roman som har handling i Nord-Norge og begynner tidlig på 20-tallet. Den første boken, Slekten fra havet ble med hjem.
Carlos Ruiz Zafon kommer også ut på norsk i høst, med boken Tåkens hersker. Denne leste jeg i juni, og likte den godt, men vær obs på at dette er noe av det første han skrev, og at boken er beregnet på målgruppen "Young at heart".

Jørgen Jæger var også på høsttreff i kveld, og han fortalte om sin aller ferskeste utgivelse Guden. Siden handlingen er så godt flettet sammen i Guden er det vanskelig å fortelle om selve boken, men Sarah greide å lirke litt mer ut av ham i kveld enn på lanseringen den 14 september. Han kunne også fortelle om Tour de Jæger - lanseringsrunden frem mot jul som innbefatter intet mindre enn 95 stopp hos bokhandlere rundt om i Norge. Lykke til Jørgen! Jeg har lest boken og var begeistret, som alltid når jeg leser om Ole Vik & Co.

Overgangen fra praten med Jørgen Jæger ble brå, da vi gikk rett over på Kama Sutra - det var strikkedukker det var snakk om, så vi fikk oss en god latter. Når Thorvald Stoltenbergs bok om Sild var det neste på programmet satt allerede latteren løst. Fra sild gikk vi rett videre til sminke, tenk at det finnes bøker om sminke? @dajanamakeup - merk deg den hvis dette er din greie.

Vi nærmet oss slutten, nå gjenstod bare rosinen i pølsen - Cecilia Samartin. Denne forfatteren kjenner nok alle, hvem har ikke lest Drømmehjerte? Cecilia fortalte om seg selv, og om hvordan hun startet opp som forfatter. Hennes nye bok Skjønnhet for aske har vært et 3 år langt arbeid, som hun nå er stolt av å kunne gi ut til det norske publikum. Hun leste også et stykke fra boken sin, en bok som lå i boknettet og som jeg straks skal begynne på.

Sarah Natasha Melbye og Cecilia Samartin

6 kommentarer:

 1. Artig å få en sniktitt på arrangementet vi (Randi og jeg) skal på i morgen. :)

  SvarSlett
 2. Ja, fyldig referat der - blir litt forberedt da. Interessant og inspirerende med høstens bok-møter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har blitt noen møter i høst. Alltid kjekt å vite litt om hva som rører seg, blir ofte til at en leser ting en aldri hadde kommet på å lese da :) Kos deg Randi!

   Slett
 3. Juritzen og Vega kommer såvidt jeg vet ikke til Stavanger, så det var artig å få et innblikk i deres høstmøte.

  SvarSlett
 4. Fint referat fra gårsdagen! Alltid like kjekt å være med deg! Det var flere bøker der jeg kunne tenke meg å lese så får en se hvilken og hvor mange det blir. Takk for i går,Tine! :-)

  SvarSlett