fredag 28. mai 2010

Anne Pedersdotter - ute!

I kveld er kvelden, Hildegunn har invitert på opera på Festningsplassen, og Solveig er med. Stykket handler om Anne Pedersdotter som i 1590`s Bergen, kjempet for at datteren Susanne skulle få den mannen hun elsket. Dette likte ikke svigerfamilien som satte i gang en skikkelig hekseprosess. Da hun til slutt ble dømt til brenning på bålet, var det et tordenvær i 1570 som felte henne. Det som er pussig er at forfatteren Hans Wiers-Jensen (kjent også for Jan Herwitz) liksom skal ha skrevet en sann historie, mens det viser seg at den sanne historien om Anne P. virkelig er veldig annerledes.
Denne ble gravet frem av en journalist i 1967. Operaen som er bygget på historien, er skrevet av Edvard Fliflet Bræin og hadde premiære i 1971.


Et skikkelig tordenvær rett før jeg skulle ta bussen til byn, kullkastet alle planer om varme klær, til fordel for varme og vanntette klær. Ikke lett å kle seg pent for operaen i oljebukse og regntøy, men det var likt for alle. Det var heldigvis bare et "skremmeskudd" for som du ser av bildet var himmelen blå under forestillingen.
Sangen var på norsk til en forandring, og tekstingen hadde ikke vært nødvendig siden de sang ganske så tydelig. Det var en nerve gjennom hele stykket som gjorde det spennende, til tross for at vi viste utfallet. Veldig gode sangprestasjoner, gjorde dette til en stor opplevelse.

4 kommentarer:

 1. jeg syntes det er dumt at hun måtte dø.
  hvorfor?

  SvarSlett
 2. fordi de trodde hun var en heks vell...

  SvarSlett
 3. looool, fyfaen så eid blogg

  SvarSlett