søndag 24. mai 2015

Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa

Likte du Morgen i Jenin er du nok like spent som jeg var på Susan Abulhawa sin nyeste roman. Gled deg!! Israelernes beleiring av palestinernes land har vart en mannsalder, og grusomhetene som påføres denne befolkningen pågår fremdeles. Sommeren 2014 ble den innesperrede og beleirede befolkningen på Gazastripen angrepet i 7 uker. 2191 mennesker ble drept, 527 av disse var barn.

Forlaget om romanen:
Kjærlighet i vanviddets tid. Susan Abulhawa er tilbake med en ny roman etter den internasjonale suksessen "Morgen i Jenin".

I en flyktningeleir på Gazastripen sitter Khaled, en ung palestinsk gutt, og forteller om slekten sin. Han er lenket til rullestolen, og er omgitt av fire generasjoner kvinner: Oldemoren, som kunne snakke med jinnen og bestemor Nazmyieh, som var den vakreste og mest rampete jenta i Beit Daras. Khaleds mor, Alwan, som elsker i det stille og det uendelige og broderer vakre arbeider der hun syr stjerner og månen på plass. Og lillesøster Rhet Shel, som er selve løftet de alle har gitt hverandre, hun som holder solen oppe.


Vi skal ikke glemme den urett som ble begått mot jødene under 2. verdenskrig, men det er for meg komplett uforståelig at nettopp denne folkegruppen kan oppføre seg så bestialsk som de gjør mot palestinerne. 

Susan Abulhawa innfrir mine høye forventninger til denne romanen. Den berørte meg dypt, samtidig som den ga meg et unikt innblikk i livet bak stengslene. Boken er skrevet som en hyllest til motstandsbevegelsen, men da jeg leste den oppfattet jeg den som en klar hyllest til de sterke kvinnene som klarer seg i hverdagen og holder familiene sammen.

Ofte når jeg leser romaner satt i en historisk kontekst får jeg lyst til å utforske nærmere, så også denne gangen. Handlingen kommer med mange svar, men jeg sitter også igjen med spørsmål, flest av eksistensiell og medmenneskelig art, men boken får meg til å innse at jeg ikke vet så mye om denne konflikten som jeg trodde.

Skrivestilen hennes er av det litt kronglete slaget, uten at det blir "smalt" eller vanskelig å følge med på. Hvert kapittel starter med en liten tekst i kursiv, som jeg etter en stund skjønte var Khaled sin stemme. Denne innledningen er ofte litt på siden av handlingen, og sammen med innslag av ånder og samtale med avdøde personer, betyr det at jeg må konsentrere meg litt i begynnelsen av lesingen.

Handlingen starter i 1948 da Nazmiyeh og familien blir fordrevet fra hjemmene sine i Beit Daras, og vi følger dem gjennom fire generasjoner frem til nåtid, hvor denne bemerkelsesverdige kvinnen er blitt en gammel dame.

"Du føler deg som et barn som i lek brenner opp maur med et forstørrelsesglass".
 Israelsk soldat etter et angrep på Gaza

Romanen har innslag av drap og voldtekt, tapt verdighet, kampen for å overleve og den blodige urettferdighet som denne beleiringen er, men det er ikke det som utgjør essensen av handlingen. Her hører vi om en enorm familiefølelse og et samhold på tvers av tomtegrensene, som vi bare kan drømme om. Kvinnene går kledd i sine tradisjonelle muslimske plagg, men når jeg leser denne romanen får jeg en bedre forståelse for at de ønsker dette selv, og hvorfor. Vi lærer også om arabiske skikker, og om tunnelene til Egypt, uten at flyten i handlingen stopper opp, eller det føles oppramsende eller belærende.

Handlingen tar oss med gjennom 3-4 generasjoner. En av handlingstrådene starter i nåtid, i Amerika, med Nur når hun er en liten jente og blir tatt vare på av sin bestefar. Det ligger ganske opp i dagen hva som kommer til å skje, og hvem denne jenta er, men det spolerer ikke begivenhetene videre. Susan Abulhawa er en historieforteller av rang, og greide etter få sider å fange meg inn i dette overflødighetshornet av mellommenneskelige relasjoner, dype refleksjoner, intens realisme og besnærende kjærlighet.

Forfatteren har selv levd med konflikten, da hennes foreldre flyktet etter seksdagerskrigen i 1967. Familien ble splittet og barndommen ble alt annet enn forutsigbar. Nå bor Susan Abulhawa i USA, noe som hun har tatt med seg inn i handlingen i denne romanen.

Dagbladet hadde en anmeldelse av romanen i gårsdagens utgave, de ga boken en 4`er, men jeg kan ikke gå lenger ned enn 5.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2015
Sider: 360
Kilde: Leseeksemplar

8 kommentarer:

  1. Jeg likte Morgen i Jenin ganske godt, men tror nok ikke jeg kommer til å lese "Det blå..." med det første. Er litt mettet på denne typen bøker, og har derimot funnet tilbake til krim igjen, så det blir nok en del av den sorten fremover. Ønsker deg en flott første pinsedag, og anbefaler absolutt "Den norske pasienten", den er utrolig morsom :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Abulhawa sine bøker har noe alvorlig og tankevekkende ved seg, så nå har jeg gått i gang med en morsom bok, Stygg kjærlighet. Den høres ikke morsom ut, men jeg humrer meg gjennom den. Den norske pasienten har jeg bestilt, takk for herlig tips!

      Slett
  2. Eg las Morgen i Jenin utan å trekke pusten, og hadde ikkje eit einaste fornuftig ord å sei om den etterpå. Mogleg at eg må kjøpe denne boka og lese den kjapt og gale - enn så lenge har eg reservert den på biblioteket :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Antar at det betyr at den ikke berørte deg i det hele tatt. Håper du får lest denne nye, så får vi se om den treffer på en annen måte. Meg traff begge romanene midt i hjertet :)

      Slett
  3. Tror Elida slukte boka, jeg da… Jeg selv har ikke lest Morgen i Yemen, men har denne liggende her. Leser lite fra Midt-Østen, så derfor vil jeg lese denne. Men den fine pocketutgaven egner seg fint til ferie, reising og sånn.:) Ha en fin kveld Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Midt-østen har mange konflikter det er vanskelig å sette seg inn i, synes å lese romaner med dette som bakteppe hjelper meg å danne meg et bilde. Enig med deg, boken vi fikk var perfekt reise-lektyre :)

      Slett
    2. Ja, konfliktfyllt område med kompleks historie og politikk.. Enig med deg i at romaner kan gi mer innsikt i deler av konfliktene og historikken.

      Slett
  4. Legger denne inn på lese-listen min - må lånes 😎

    SvarSlett