torsdag 26. november 2020

Ari - bohemen og bøkene av Vidar Kvalshaug

Min eneste kjennskap til Ari Behn var, at han har vært gift med Märtha Louise. Jeg visste at han har skrevet "noe", men aldri satt meg nærmere inn i hva. Forfatteren av denne boken derimot har jeg lest to novellesamlinger av, så jeg satt stor lit til at hans fremstilling av Ari Behn ble troverdig og lesbart.

Forlaget om boken:
Ari Behn (1972-2019) skrev begeistret om oppturene og nådeløst om nedturene. Han fortalte mye av livet sitt gjennom skjønnlitteraturen. Det var trøblete, og det var fantastisk.

Ari – bohemen og bøkene handler om det han skapte, og om hvordan han tok plass i offentligheten og iscenesatte seg selv som forfatter. Vi blir med på reisene og møtene med litterære forbilder som beatforfatterne Paul Bowles og Jack Kerouac, og pariser-amerikanerne Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald. 

Dette er én versjon av Ari Behn. Det finnes mange. Et menneske er ikke bare hva man tror eller klarer å se. Også det lærte han oss.


Og det ble det. Dette er ikke en biografi skriver Vidar Kvalshaug i dette innlegget (verdt å lese!) Det er lett å være fokusert på døden, når man leser en skildring av en kjent person som har tatt livet av seg, men når jeg i Kvalshaugs bok blir kjent med Ari Behn, er det livet og lyset jeg ser klarest. 

Med en lett tone skriver Kvalshaug frem Ari som menneske. Vi hører om hans litterære forbilder, hva han leste og hvordan det påvirket ham. Han skrev sin tid og sitt liv inn i bøkene sine, og har du lest hans forbilder, vil du skimte dem i tekstene hans. Ernest Heamingway og Jack Kerouac er vel de navnene som dukker opp oftest, men her er mange flere. 

Blant disse forbildene finner vi også den japanske forfatteren Yukio Mishima, som avsluttet livet sitt på en dramatisk måte. I Morgenbladet jeg fikk (nr. 46 - 2020), samtidig som jeg leste om Ari Behn, sto det et flott essay om denne mannen, som Ari så opp til. I nevnte avis står det også anmeldelse av Karoline Brændjord sin diktsamling Jeg vil våkne til verden, som jeg nettopp har lest, så det er tydelig at jeg tiltrekkes av tematikken for tiden.

Et lite sidesteg der, men tilbake til Ari, som var utpreget sosial, og helt naturlig, og særdeles spontant, tok kontakt med andre mennesker. Han interesserte seg for folk, og deres gjøren og laden, og hadde en helt spesiell måte å være i verden på. Klasse og identitet opptok ham, og det var ikke overklassen og hans posisjon i kongefamilien som var det viktigste. Han var en intellektuell som ønsket å holde på arbeiderklassen i seg, men følte seg som en underdog i mange sammenhenger.

Han beskrives av Kvalshaug som en inntrykksvampyr, og en ung mann med markeringsbehov. Etter brakdebuten med novellesamlingen Trist som faen i 1999, slet han med at det neste han ga ut ikke fikk like stor jubel. Kritikkene og medieoppslagene var ikke utelukkende positive til Ari, som ønsket å bli sett, men kanskje ofte følte seg misforstått. 

Mot slutten av boken, hører vi om hans ønske om å gi ut musikk, og om hvordan han lykkes som kunstmaler. Den siste utgivelsen hans var Inferno i 2018, og leser du denne i lys av det vi nå vet, så vil du finne tegn på hans fortvilelse. 

Ari - bohemen og bøkene er et flott farvel med et flott menneske. Menneskeskildringene vi får her er ærlige, men gjort med respekt, så det føltes godt å lese. Boken anbefales!


Utgitt: 2020
Sider: 252
Kilde: BookBites

6 kommentarer:

  1. Hmm.. har faktisk vurdert denne, men Kvalshaug har fått pes for at han har gitt uttrykk for at Ari og han var gode venner. Noe andre påstod de definitivt ikke var. Mye dritt i media, og vanskelig å vite hva man skal stole på. Ari var mossing, jeg er halvt mossing, og slekta mi der borte kjenner dem. Jeg har ikke hatt noe med Ari å gjøre, men har likt at han har vært så lite royal. Royalrampegutten i Norge, hehe. Mulig jeg kommer til å lese boka. Jeg leste Trist som Faen og Tiger i Hagen og likte dem ganske godt begge to, faktisk. Ser jeg har gitt begge en 3'er på GR, med en pluss bak Triste-boka. Ikke en sekser på min terning, men skrive kunne han.
    Anbefaler begge bøkene jeg nevnte over her. Korte, greie novellesamlinger. Hver av dem lest på en litt lang ettermiddag.

    SvarSlett
    Svar
    1. I boken skriver Kvalshaug om hvordan Ari lett skaffet seg venner, mange venner og som jeg oppfattet dem, så ble få nære. Det går ikke frem av boken at de to er gode venner (sånn som jeg leste det) Glad jeg ikke har fått med meg diskusjoner i media, det ville nok farget min lesning. Ikke kvie deg for å lese boken, jeg syntes den var nydelig. Har bestilt Trist som faen, og Bakgård, gleder meg til å lese dem :)

      Slett
  2. Jeg har lest alle Aris bøker, og har fulgt ham fra før og. etter Marta, inkludert TV-serien med Per og Ari. Hans død i jula i fjor gjorde meget sterkt inntrykk.
    En nær meg lå på psyk da med selvmordstanker og det gjorde det selvsagt ekstra sterkt.

    Jeg så frem til å å lese denne boka, og lånte den, men den ble liggende- og så kom kritikken.
    Det som gjorde meg skeptisk var kritikken fra hans familie, særlig mor som var den som skrev om det på insta før vi alle skjønte at det var familien reagerte ( ikke bare hans venn Saugestad som sto frem i mediene).
    Jeg vet ikke helt hvorfor nær familie reagerte, men det er vel viktig uansett å ha den respekten for familien, og nærheten i tid til dødsfallet- og deres syn og mulighet til å uttale seg før en "gammel bekjent" utgir en bok om sønnen før den går ut på markedet kort tid etter hans død.
    Jeg har fulgt Marianne Behn, moren hans ,på fb og insta i flere år, og skjønner godt det perspektivet.
    Jeg vil nok lese denne boka etterhvert, men ta med meg det som har kommet frem av innvendinger...

    SvarSlett
    Svar
    1. Synd kritikker kan ødelegge leselysten, men jeg skjønner at du ville utsette boken litt. Kan ikke skjønne hva familien reagerte på... Men, er enig i at boken kanskje kom litt tidlig

      Slett
  3. Jeg skrev en lang kommentar om mitt forhold til Mishima. Men den "forsvant".
    Anbefaler deg å lese han - eller iallefall om han. Han har inspirert mange forfattere. Og han har hatt stor innflytelse på mitt liv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende å høre Augusta, jeg har ham på radaren :)

      Slett