torsdag 13. august 2009

Vitamin B 12

Føler du både vårslapphet og høstdepresjon? Mangler du energi til å fortsette med aktiviteter etter middagen? Sover du dårlig? Har du målt B12 nivået ditt i det siste?

Vitamin B12 er kjent som ”energivitaminet”, og det er viktig for mange kritiske funksjoner i kroppen, inklusive energiproduksjon, støtte for immunforsvaret, og det hjelper til med å regulere dannelsen av røde blodceller. Det har også innvirkning på nervesystem, mental klarhet, konsentrasjon og evne til å huske. B12 styrker følelsen av å ha det godt, og det gode humøret. B12 spiller en viktig rolle i melatonin produksjonen i kroppen, som er det hormonet som regulerer søvnen din. Du kan til og med skylde på lite B12 hvis du får tidlig grått hår.

Ettersom vi eldes vil fordøyelsessystemet vårt bli mindre effektivt. Da blir også sjansen for å få en B12 mangel større. Denne får du enten ved at du får i deg for lite B12 i kosten, eller at evnene dine til å absorbere vitaminet har minket.
Med årene avtar vår produksjon av syre i magesekken, og det er denne vi er avhengige av for å få frigjort B12 fra maten.

Spiser du sånn at du er avhengig av syredempende medikamenter, eller har bakterier som forårsaker magesår, vil du ha problemer med å spalte B12 slik at kroppen kan ta den opp. Dette betyr at det hjelper ikke å bare spise mer og mer av matvarer med B12, hvis ikke resten av kostholdet tilsier at kroppen kan gjøre seg nytte av det.

Den største synderen er raffinert mat. Det inneholder lite/ingen næringsstoffer, masse sukker, kjemikalier og E-stoffer. Styr også unna koffein, forurensning, legemidler og stress, da har du gitt kroppen din styrkede muligheter til å øke B12 nivået, og du vil kjenne energien øke også.
Vitaminet brytes ned av vann, sol, alkohol, østrogen og sovepiller.

Du får tilgang til B12 fra sild, makrell, sardiner, egg, melkeprodukter, fugl og kjøtt. Dette er daglig kost for de fleste, utfordringen er at kroppen skal ta det til seg.

B12 er det største vitaminet og det er så stort at kroppen har vanskelig for å ta det til seg uten litt hjelp. I magesekken har vi et protein som kalles intrinsic faktor. Dette binder seg til B12 og hjelper med absorberingen. Når du runder 50 har kroppens produksjon av intrinsic faktor avtatt betydelig, så hvis du ikke har et godt miljø i magen vil du med stor sannsynlighet få en mangel.

4 kommentarer:

 1. etter at jeg startet med faste (3mnd) B12 sprøyter har min hverdag blitt mye bedre, humør etc.
  fikk målt dette hos legen, og nivået var alt for lavt.
  kan dermed være greit å sjekke.

  SvarSlett
 2. Er eneste vei B12 sprøyter. Kan man ikke spise seg til moroa ?

  SvarSlett
 3. Laila: Sprøyter med syntetisk fremstilte vitaminer er dessverre en elendig kopi av naturens originaler.

  Vibeke: Ikke-animalske kilder til B12 er alger, bønner og belgfrukter.

  Tine: kan jeg få lov til å linke til dine HERLIGE bloggartikler?
  Jeg brenner for helsetemaet selv,
  spesielt etter at jeg er kvitt diabetes 2, ekstrem-migrene ('selvmordssmerter' / 'fødselssmerter'), leversvikt, alvorlige mage-/tarmproblemer m.m.
  Dine artikler / dette budskapet må ut til flest mulig.

  På Forhånd takk. :)
  Mvh Frank U.
  Ring meg gjerne; 930 67 960.

  SvarSlett
 4. An important question is that why do people need to be met, unsecured bad credit loans as well as presume home financing
  that costs me $1, Thousand 30 days inside interest.


  Here is my site ... loans for people with bad credit

  SvarSlett