lørdag 31. juli 2010

Olsskavlen 1576 moh

Olsskavlen er høyeste toppen i Voss og Granvin kommuner, og hit tok vi turen i dag. Vi tok den gørrrrrre kjøreturen fra Bergen til Reime før vi var riktig våken og kunne skjønne hva vi holdt på med.
Turen starter fra en liten parkering på Voll (litt forbi Reime) hvor det kostet den nette sum av kr. 10,- å stå parkert om dagen.
Først krysset vi jernbanelinjen på egnet sted rett nedfor parkeringen, for så å forsere elven på dertil egent bro. Første timen gikk på koselig skogssti opp til noen setere. Stien er dyp og vegetasjonen "ruler" så hvis det er vått i gaset ta på regnbukse. Ved hyttene ta til høyre med en gang (ikke se etter sti), og du vil se broen som tar deg tørrskodd over elven. På andre siden finner du et sauetråkk opp til en saltstein, som er grei å følge, men ved saltsteinen er det slutt på sånn luksus som sti å gå på.
Da er det bare til å legge i vei ut i lyngen, og opp steinuren. Siden turen opp bare er 6 km. og det er 1000 høydemeter som skal klatres, så sier det seg selv at det er rimelig bratt. Fjellet er helt unikt, med masse forskjellige arter, mye løsmasse å skli i, og temmelig glatt i begynnelsen. Det er ikke noe merking, men et par småvarder kan sees. Vi hadde tåke i øvre del og så ikke så mye, før den første store varden. Varden som var vårt mål ligger noen hundre meter lenger innpå, og her finner en bok å skrive seg inn i.
Vi brukte 3 timer og 20 minutter opp inkl. en liten spisepause. Med returen hadde vi 6 turtimer i beina, og mine knær nekter plent å gå på tur på minst fjorten dager.
Frode nyter utsikten på vei ned

2 kommentarer:

  1. Dette tar jeg definitivt som en advarsel! Selv om du sikkert er på tur igjen i morgen, kan det lyde som om jeg både ville ha brukt 15 timer og hatt unnskyldning til å holde sofaen frem til neste vår...

    Dere er virkelig noen tøffinger!

    SvarSlett
  2. Ja jeg har tatt meg ut i sommer. Kjenner godt Hårteigen og et par turer i uken som var, så denne kunne jeg ha spart meg.

    SvarSlett