Fjellturer og ferieturer

onsdag 31. august 2011

Tommelfingerregel for å lage lavkarbo rundstykker i muffins formene

Dette er alt som skal til for å lage deilige lavkarbo rundstykker
For å få 12 saftige, velsmakende rundstykker/muffins`er bruker du dette forholdet:
4 egg 
1 boks kokosmelk
5 dl "mel"
Her snakker vi selvfølgelig ikke om hvetemel (snakk om å banne i kirken) men en valgfri blanding av diverse andre sunne meltyper. Jeg har kjøpt min første boks med Fiberfin. Denne har 31 karbohydrater pr. 100 g, så det holder med litt. Funket bra sammen med det andre i dagens bakverk.
Jeg bruker følgende: (spiseskjeene mine er toppede)
Fiberfin er glutenfritt, 2 ss gir 6 karb
Cocosmel er glutenfritt, har 4 karb pr. 100 g, så bruk litt av denne, 2 ss er bare 0,5 karb
Mandler malte har 7 karb pr. 100 g så 2 ss gir 1,5 karb
Soyamel er glutenfritt, har 16 karb pr. 100 g så 1 ss gir 3,5 karb
Kruskakli har 9 karb pr. 100 men veier ingenting så du kan regne 1 karb pr. ss
Fiberhusk er et must. for å få deigen til å henge sammen. Bruk bare 1 ss ellers blir hele suppa som gelè.
Ha i 1 ts bakepulver, himalayasalt og evt. Garlic Gold Italian Herb Nuggets, hvis du har handlet på iHerb. Sondre elsker dette krydderet, som nesten har konkurert ut Chili Explotion`en...
Krossade linfrø og gresskarkjerner er de frøene som har minst karb, men har du rom for det ta gjerne med Solsikkekjerner og Sesamfrø også. Du velger selv om du vil lage det til mel i foodprosessoren, eller la magen få litt å jobbe med.
Jeg lager også mel av noen nøtter. Valnøtter og Paranøtter er de som har minst karb.
Kjempegode og mettende rundstykker med bare 3 karb i hver
Når jeg ikke har fult fokus på lavkarbo bruker jeg også Kikertmel da det er glutenfritt, næringsrikt og godt å bake med. Jeg bruker også Bokhvetemel av samme årsak. Disse har et for høyt karb innhold til å passe inn i lavkarbo bakverk.
Som du forstår går mye på slump her, jeg bruker mest malte mandler, cocosmel og kruskakli og en del mel av nøtter. Når du har 5 dl "mel" rører du dette inn i egge/kokusmelk blandingen. La det stå i 15 minutter til det har fått tyknet til "muffinskonsistens". I dag raspet jeg en ostebit og rørte det inn, det ble kjempegodt.
Ha røren i 12 muffinsformer og stek på 180 grader i 30 minutter.
Gøy å bake, deilig å spise! Håper du hang med i svingene, dette ble litt blanding mellom oppskrift og folkeopplysning :)

mandag 29. august 2011

Knudreboller med 3 karbohydrater i hver


2 ss kokosolje
3 egg
3 dl havremelk
50 g malte mandler
50 g kruskakli
100 g kokosmel               
1 ts bakepulver
1 ts himalayasalt
1 ts fiberhusk
1 ts sukrin
1 ts bjørkesøt
20 g valnøtter
20 g paranøtter

Smelt kokosolje forsiktig i vannbad. Ha i eggene og mandelmelken og pisk dette sammen. Bland alt det tørre, bortsett fra nøttene og ha dette i. Dryss på med hakkede nøtter.
Stekes på 180 grader i 30 minutter
Disse ble jeg kjempefornøyd med, de var fortsatt "ferske" to dager etterpå.                                                                            

Kan det være rawfood`en jeg legger på meg av?

Med et blodsukker som svinger, så hjelper ikke all viljestyrke i verden mot søtsug.
Min kropp er en artig skrue, skulle tro den var livredd for å ikke få energi nok, for det er utrolig lite som skal til før jeg begynner å "lagre" igjen.
Jeg lever kjøttfritt, hvetefritt, og til tider melkefritt, og ønsket mitt er å leve så lavkarbo som mulig. Etter en lang sommer med ferieturer og fjellturer går det ikke an å skjule at 3-4 kilo har bitt seg fast. Men, er det virkelig dette som har skylden?
Etter å ha spist mye rawfood en periode, har jeg skjønt at dette ikke er helt forenelig med lavkarbo. Rawfood salater og andre retter har ofte frukt i seg, og alle de deilige kakene som finnes er søtet med banan, annen frukt og dadler.
Etter 5 uker på jobb har jeg ikke klart å riste av meg sommerkiloene, og nå må det sterkere lut til. På fredag skal jeg tisse på min første ketosesticks, og fra da av blir det 20 karbohydrater for dagen, helt til de ford&#¤%/(/%&¤"##¤ kiloene er vekke :)

søndag 28. august 2011

Bokanbefaling: Ved elven av John Hart


Ved elven” er den andre av fire bøker forfatteren har skrevet. Jeg er mektig imponert, og kommer sporenstreks til å bestille ”Det siste barnet” og ”Løgnenes konge” på biblioteket.  ”Iron house” har ikke kommet ut på norsk ennå, så vi får se om jeg klarer å vente.
”Ved elven” handler om Adam Chase som ble jaget fra familie og byen sin etter å ha blitt frikjent for mord, men ikke trodd av lokalbefolkningen. 5 år etter vender han tilbake til sin barndoms by, bare for å oppleve at mistanken om at han er skyldig i drapet, fremdeles lever.  Han blir fryst ut av familien, og når det begynner å skje underlige ting får han skylden. Menneskene på hjemstedet viser seg å bære på hemmeligheter han ikke kunne ane.
Boken er utrolig godt skrevet, med skildringer av tanker og følelser som du godt kan kjenne deg igjen i. Det begynner rolig og forsiktig og helt uten klisjèer , men blir raskt en veldig spennende intrige, som du har vanskelig å legge fra deg. Selv om jeg tar meg tid til å skrive dette før jeg er helt ferdig, gir jeg garantert denne en klar sekser.

lørdag 27. august 2011

Grønnkålchips til lørdagskosen

To poser grønnkål fra Reindyrka, skylt og snurret i salatslynge
Hjemmehelger er det ikke mange av hos oss, men denne helgen er vi hjemme og da må vi lage noe å kose oss med. Jeg skal bruke helgen og begynnelsen av uken på å komme i ketose, så de store krumspringene blir det ikke, men denne chipsen kan jeg spise.
Det er Silje som har oppskriften jeg har fulgt, og jeg anbefaler å gjøre akkurat som henne, det gjorde jeg og fikk et vellykket resultat.
Grønnkålen ferdig massert med masse, litt av et putlearbeid, men resultatet ble bra

Nytt blad til inspirasjon i hverdagen

I går snøret jeg på meg mine pent brukte MBT sko, og skulle rulle til by`n. Dette er en tur som tar nesten to timer, som jeg har gått maaaange ganger. Skoene begynte å gnage etter et kvarter, og etter en halv time benyttet jeg siste sjanse til å benytte meg av bussen videre til by`n. Vel fremme bar det inn på første apotek etter gnagsårplaster, og videre til nærmeste sted å slenge rompen nedpå.
I Galleriet har det kommet en ny kaffebar Kanel, som jeg ikke har forsøkt, så her slang jeg mer ned for å sjekke omfanget av skaden.
For å ha noe til Cortadoen (som var veldig god), kjøpte jeg meg et blad, som jeg ikke har lest før. "Fit living" het det, og jeg må si det var bedre enn de andre "sunne" bladene jeg har forsøkt.
De lærde strides om hva som er beste maten å spise før trening, så lykken var stor da fitliving allerede i første sak på side 8 sier at du skal holde deg unna karbohydrater og heller gå for fett og proteiner.
Du får forklart begrepene BMI, hvilepuls, pulsfall, fettprosent og makspuls på en lettfattelig måte.
Du finner en kjempefin og informativ artikkel om halvmaraton, nesten så jeg fikk lyst å begynne å jogge...
Oppskriftene i bladet var veldig preget av proteiner, og inneholdt kjøtt alle sammen, men litt idèer går det an å ta med seg.
Dette bladet skal ikke legges vekk, for de 28 tipsene til strammere kropp, må nok leses flere ganger utover høsten.
Yngvar fra Puls er her, med treningsprogram med skliputer, det må prøves
Her er til og med yogaprogram og en artikkel om visualisering.
Løp og kjøp, jeg har i alle fall fått en god dose treningsinspirasjon, dette bladet var verdt sine 59 kroner.

fredag 26. august 2011

Skikkelig lavkarbo, dog med melkeprodukter (uten kjøtt...)

Jeg styrer unna melk så godt jeg kan, men når jeg skal i ketose er jeg nødt å ty til litt melkeprodukter. I dag har jeg laget en deilig ovnsbakt form med masse grønne grønnsaker i.
Den ble servert med blomkål/pastinakk ris og litt brun speltpasta med ost, til de sultne arbeidskarene i familien. Det ble dessverre glemt å ta bilde da maten var ferdig, så du må bruke litt fantasi.
Dette er de sunne ingrediensene i denne deilige lavkarboformen
Lavkarboform med grønne lavkarbogrønnsaker:
1/2 fenikkel
10-12 stk. okra (Olivenmat har alltid flotte okra`er)
1 grønn paprika
1 rødløk
2 fedd hvitløk
1 liten purre
1 chilli
1 håndfull hakket persille
10-12 rosenkål som er kappet roten av og så vidt snittet nede
3 egg
1 liten boks kremfløte
litt raspet hvitost
salt og pepper
Hakk alt i små og store biter, ha det i formen, hell over eggestanden og dryss med ost.
Stek i ovn på 200 grader i ca. 30 minutter
Blomkål/pastinakk ris:
5 buketter blomkål
1 pastinakk
salt og pepper
1 håndfull av dine favoritt urter
Kjør alt i foodprosessoren og server!

Tørking av havrekjeks og fruktbiter

Havrekjeks og fruktbiter, snacks spekket med næringsstoffer 
Disse to har jeg laget før, men sist laget jeg havrekjeksene med havremarv. Denne gangen brukte jeg store økologiske havregryn, og kortet bløtleggingstiden ned til 4 timer både for havregryn og aprikoser. Kjeksene ble gode uten den litt harde følelsen som marven gav.
Fruktbitene ble laget nøyaktig likt som sist.
Havrekjeks:
6 dl store havregryn som bløtlegges i 4-5 timer (husk å skylle noen ganger)
250 g tørkede aprikoser som bløtlegges like lenge
6 dl store havregryn som ikke bløtlegges
Kjør dette sammen i foodprosessor før du har det over blandingen under
Lag en blanding av:
2 dl hakkede mandler
1 dl kakaonibs
1 dl gojibær
1,5 dl rosiner
1 dl solsikkefrø
0,5 dl gresskarkjerner
Rør alt sammen sammen, og form små flate kjeks som du tørker i dehydrator på 41 grader (for rawfood) eller på 50 grader i stekeovn. Jeg hadde dem inni dehydratoren i 19 timer, med en snuing midt i.
Søte fruktbiter:
4 bananer
3 ss kokoskrem
2 håndfuller tørket bløtlagt frukt, mango, papaya og rosiner
2 dl hakkede mandler
2 ss gojibær
Mos bananer, kokoskrem og tørket frukt i foodprosessoren. Rør deretter inn det andre og klin det utover et paraflex underlag. Rut opp og ha det inn i dehydratoren i ca. 19 timer.

torsdag 25. august 2011

Cavaleria Rusticana


Opera på utendørs scene i Bergen om høsten, det er tøff satsning. Myggen blir nok ikke et problem, siden vi er godt kledd. Håper været holder seg opplett, da blir vi i alle fall ikke våt.
Jeg vet jeg får godt selskap og fin musikk, håper bare på gode plasser og godt vær, så blir alt bra. Jeg er glad jeg har fri fredag, siden forestillingen begynner 21:30 og varer i 2 timer og 40 minutter. 
I kveld presenterer Opera Bergen to operaer på rad – Mascagnis populære Cavalleria Rusticana (klikk og få med deg den spennende forhistorien til operaen) og Puccinis første opera
Le Villi 
Regi: ROCC - ung og dristig slovensk regissør og scenograf, nå sjef for statsoperaen i Praha
Dirigent: Anne Randine Øverby - Opera Bergens kunstneriske leder og dirigent
Lysdesign: Jens Lange - Opera Bergens høyest skattede lysdesigner
Elena Zelenskaya (Santuzza/Anna) - ledende sopran på Bolsjoiteatret
Eduardo Villa (Turiddo/Roberto) - allsidig tenor med et uvanlig bredt repertoar
Anooshah Golesorkhi (Alfio/Guglielmo) - Opera Bergens "egen" baryton
Tone Kvam Thorsen (mamma Lucia) - Bergens egen internasjonale altsangerinne
Sylvia Skeie Vik (Lola) - Bergen Operakor
Bergen Operakor og Opera Bergens Orkester i storform!
Etterpå: Synd for Opera Bergen at det var langt fra fult "hus". For oss derimot var det bra, for vi skravlet oss vekk på Baklommen, og kom småløpende rett før det startet, men fikk allikevel gode plasser. Musikken var melodiøs og fin, og sangen nydelig vakker. Ingenting å si på fremførelsen, men opplevelsen var ikke av de helt store. For det første, så manglet teksten. Jeg hadde lest historien på forhånd, men selv om vi la våre lyse hoder sammen, klarte vi ikke å snekre sammen et handlingsforløp. Så kjære fru Øverby, gi oss tekst!
Stolene var plassert sånn at vi satt med all lyden inn venstre øre, litt unødvendig spør du meg. Scenen var ikke opphøyet, og marken hvor publikum satt var flat, (om den ikke hellet ørlite "feil vei"), og siden de stadig vekk var nede på kne, så var det lange perioder jeg ikke så sangerne. Lyden blåste også litt vekk syntes jeg, og diverse akselererende motorsykler fanget min oppmerksomhet noen ganger. Det er ikke bare bare å holde konsert ute, tett på nordre innfartsåre. Det startet kl. 21:30 men kunne godt ha startet en time før, for før det var skikkelig i gang, var det mørkt. 
Været var i alle fall på vår side, med noen gode varmegrader, og bare 10 regndråper helt mot slutten. Det er uansett vidunderlig å sitte sånn i mørket, se på en opplyst Håkonshall og lytte til nydelig musikk sammen med gode venner. Hva syns dere jenter, var jeg litt streng nå?

onsdag 24. august 2011

Brokkolisalat med masse smaker

Oppskrift fra Pamela`s Raw Food bok
Det finnes en "Meatfree monday", så hvorfor ikke innføre en "Salat onsdag"? Jeg spiser salat så og si hver dag, og har blitt en mester i å variere. Dagens middag (og morgendagens lunch, siden jeg alltid lager for mye) er en brokkolisalat.
Jeg spiste den med alfalfaspirer til, mens guttaboyz som tror de må ha noe som metter mer, fikk couscous og fiske fingrer til.
Sånn gjør du:
Kan med hell lages kvelden før, sånn at den får stå og godgjøre seg til du skal spise middag. Hvis ikke: før du går på jobb om morgenen deler du en brokkoli i buketter, har dem oppi en pose, heller over litt god olje og strør himalayasalt på. Masser brokkolien godt og legg den i kjøleskapet, da er den passe al dente til du skal lage middag.
Du trenger:
1 brokoli i buketter
2 ss av din beste olje
1 ts himalayasalat
3 grovrevne gulrøtter
1/4 finkuttet rødløk
1 tomat skåret i biter
5 soltørkede tomater bløtlagt så vidt og klippet i biter
1 eple skåret i terninger
1/2 dl rosiner
1/2 dl solsikkekjerner
saften av 1 appelsin
Bland alt sammen godt og kos deg med en deilig, frisk og forbausende mektig salat til middag. Restene dagen etter er veldig god, da har saftene fra appelsinen fått myket godt opp både rosiner og gulrøtter.

mandag 22. august 2011

Kreklinglikør type hjemmelaget

Dette glasset kan jeg gå å titte på gjennom en lang vinter.....
Da vi var på langtur i Oddafjellene i helgen, trosset Sondre og jeg vær og vind og gikk ut og plukket krekling. Sondre elsker å plukke bær, og siden det ble litt stille på hytten, uten andre turlagsfolk å dele den med, så ble dette god tid-trøyte.
Etter å ha googlet frem en oppskrift på krekling likør var det bare å sette i gang.
Først en tur på polet etter 70 cl rein 60%
Så en tur til Jernia etter et 1,5 liters "Norgesglass"
Vi hadde plukket nøyaktig 1,4 liter krekling og det passet perfekt til mengden sprit jeg kom hjem med.
Sånn er oppskriften jeg fant:
Kreklinglikør
5 dl krekling
2,5 dl brennevin
----
1,2 dl sukker
Legg bær og brennevin på et glas med tett lokk, og la dette stå 1-4 uker. Sil deretter av alkohol-uttrekket fra bærene og tilsett sukker til uttrekket. Bland godt, hell likøren over på en flaske med tett kork. Lagres i minst 6 måneder. Likøren får en god aroma, og fargen blir burgunderrød.

Jeg som hadde lyst å smake med en gang, må bare smøre meg med tålmodighet. Det blir nok en smaksprøve rundt påske tenker jeg. 

fredag 19. august 2011

Mat på tur er ikke alltid like enkelt

Hjemme i hverdagen er jeg "kjempeflink" å holde meg til det kostholdet som jeg ønsker å ha. Når vi er på ferie blir det litt verre. På helgetur til en topp derimot er det kun meg selv det står på, for på turlagshytter blir en ikke fristet med lekre frokostbufèer, og alskens deilige saker.
Men, forberedelser må til, særlig når det er en 7 timers fjelltur inni bildet. På turlagshytter som er selvbetjent finner man et utvalg tørrvarer og boksemat, så for den som ikke er kresen i kosten, er det fult mulig å dra avsted på tur uten en matbit i sekken.
Mesteparten av boksene er type joika kaker og andre ting med kjøtt i, så det er lenge siden vi har sluttet å belage oss på proviantlageret på hyttene.
Mandelmelk og -brød er fin energimat til en helg i fjellet
Denne gangen har jeg forberedt en majones og kesamsaus med vårløk og urter som vi skal pakke rundt litt grov speltpasta og tunfisk fra boks. Når en ikke har kjøleskap og skal bære all maten, så må en fire litt på krava. Derfor blir det litt melkeprodukter til første dagen og karber, men jeg klarer meg uten hvete. Jeg har laget fersk mandelmelk (med et par dadler) og av pulpen laget jeg deilige ferske mandelbrød. Dette får holde til turmat, i tillegg til nøtteblanding, og den Kjernesunne`s sjokomandler som ble lagt ut i dag, helt i rett tid, tusen takk!
Dehydratoren har kommet meg til unnsetning, så jeg har også med et lite utvalg dehydrert mat, som er veldig næringsrikt. Frokostene på hytten blir havregrøt med malte mandler og mandelmelk, mens jeg også skal ha meg litt frøblanding med mandelmelk, bokhvetecrunch og hjemmelaget bringebær/goji-røre. Kanskje finner vi blåbær vi kan ha på også...
Til tur kameratene mine som trenger mer vomfyll enn meg har jeg bakt grove spelthorn og kokt egg, så håper jeg de holder seg mette de også.

Langtur til Sandfloegga 1721 moh. i Odda Kommune

Middalsbu i august, ikke mange varmegradene igjen på fjellet
Sandfloegga er høyeste punktet i Odda Kommune. Den siste av kommunene vi har igjen i Hordaland bortsett fra de tre som ligger på Folgefonna. For å ta turen i Odda trenger vi hele helgen, først kjøringen inn til turstart, som tok 4 timer. Vi stanset på Røldalsterrassen og spiste deilig middag, før vi kjørte de siste kilometrene langs Valldalsvatnet, og frem til parkeringen. Herfra stiger du over kjettingen som sperrer veien, og går ca. 30 minutter på grusvei frem til turlagshytten Middalsbu. Dette er en liten hytte med bare 12 sengeplasser, og første natten var den så overfylt som det gikk an. 32 mennesker lå stablet, med to og to i hver seng, og armer og bein over alt. Vi bodde i sikringsbuen sammen med to tyske gutter, som Sondre og Frode spilte kort med helt til det ramlet inn 6 stykker til som skulle ligge under bordet.
Frode bærer sekk og leser kart og får oss trygt opp og ned igjen
Lørdag morgen tok vi fatt på de 900 høydemetrene opp til 1721 moh. Vi bommet litt på stien, og gikk i lyngen på kollen ved siden av, men snart kom vi over på stein og ur, og det var lett å se hvor vi måtte gå i det klare været. Vi brukte 3,5 time opp, for det meste i lettgått ur, hvis det er noe som heter det. (Steinene lå i ro og var ikke strødd med grus eller var glatt på annen måte).
To glade vandrere i et hav av stein
På toppen fikk vi i oss nisten før vi fikk selskap av gjengen fra hytten, de skulle heldigvis videre til Hellevassbu, så vi fikk fjellet for oss selv igjen. Utsikten var det ingenting å si på, vi så gamle kjenninger som Hårteigen og Hardangerjøkulen, og til og med Gaustatoppen i det fjerne. Det skyet raskt til, og det ble en lang og våt tur tilbake til hytten. Tilsammen 900 lette høydemeter ble forsert i løpet av 10,5 km, så det var på ingen måte en bratt tur.  Ingen luftige svev, bare jevn stigning oppover.
Tine tar oppstilling for topp-bilde. Det skyet til, og vi gikk rett inn i regnværet
Igjen overnattet vi på Middalsbu, og denne gangen fikk vi hovedhytten for oss selv. Deilig å kunne breie seg litt uten å måtte ta hensyn til en haug med andre. Stor kontrast til kaoset som rådet kvelden før.

onsdag 17. august 2011

Kinesiske grønnsaker - veggis uten melk og så lavkarbo som du ønsker

Som den våkne leser av bloggen min sikkert har skjønt så spiser vi mat fra alle verdens hjørner. Den er alltid uten kjøtt, men fisk og skalldyr forekommer. Denne retten er også melkefri, men minimaisen gjør kanskje at den ikke er 100% lavkarbo. Bytt ut maisen med andre strimlede grønnsaker, hvis du er på lavkarbo. Hos oss serveres dette som det er til ho mor, mens gutta boyz har bestilt nudler til. Motstanden min mot å bruke bokser, gjør at jeg ikke lager kinamat så ofte, men denne er det masse god smak i, så jeg svelgte en kamel...
Dette trenger du:
4 vårløk, finsnittet
3 ts ingefær revet
250 g vannkastanjer
425 g babymais
125 g bønnespirer
50 g finstrimlet kinakål (eller hjertesalat)
2 ss soyasaus
4 ss østerssaus
2 ss sesamolje
Og sånn gjør du:
Varm kokosolje i wok`en og surr ingefær og vårløk. Ha i vannkastanjer og babymais og stek videre i 30 sekunder. Ha resten av ingrediensene oppi og rørestek i 1 minutt. Jeg drysset over litt cashewnøtter og koriander, bare fordi jeg fortjener det...
Serveres med nudler hvis du tåler karbohydrater.

Keramikbryllupsdag

Gratulerer med dagen Frode!
Det er 14 år siden Frode og jeg traff hverandre på en dagstur med båt til Jondal og Folgefonna. Da jeg fikk en melding fra min kjære i morges trodde jeg det endelig hadde tørna for ham. "Gratulerer med dagen" sto det... jeg har jo bursdag i mai, så her er noe gale, enten med ham eller mobilen hans. Da jeg rett etterpå leste meldingen fra min far hvor det sto "Gratulerer med 9 års bryllupsdag", demret det....
Tenk at vi har klart å glemme det, begge to :)  Takk for at du minnet oss på det pappa!
Dagen feires med at Frode jobber overtid og kommer hjem etter middagen er spist. Han fyker så ut på en joggetur, i tide til å være her for Sondre når han kommer fra trening, siden jeg da er på trening. Vi har avtale om et glass vin kl 21:00, så da kan vi endelig sette oss nedpå å mimre litt over 9 gode år som mann og kone.

tirsdag 16. august 2011

Inspirasjon fra andre blogger

På bokmerkeraden min har jeg 15 spennende blogger. Disse er jeg innom som snarest nesten hver dag, og jeg blir ofte inspirert til nye krumspring på kjøkkenet. I dag har jeg laget iskaffe, som Mjuuugly delte med oss for noen dager siden. Det eneste som manglet var 25 varme sommergrader og sol fra blå himmel, for iskaffen var supergod og vil gjentas. Jeg laget den forøvrig med Dandy Blend og mandelmelk i stedet for soyamelk, men det kan umulig ha gått utover smaken.
Iskaffe med deilig smak av karamell
Kjøleskapet var tomt for godsaker av den søtere typen, så da lot jeg meg friste (igjen) av Supermatforbarn og laget sjokoladekulene hennes. Du kommer til å nekte på at så gode sjokoladekuler kan være sunt, men les om yaconsirup, macaroot og rått kakaopulver her så vil du også begynne å lage/spise sjokolade med god samvittighet.
Takk til alle dere supre bloggere der ute som beriker hverdagen min hver dag :)
Supergode godtekuler full av sunne ting til barn og voskne

Thailandske kokosgrønnsaker - lavkarbo melkefri vegetar

Fastfood, hvis du lager det klart kvelden før...........
2 små løk                 skjæres i tynne skiver og stekes med
2 ts spisskummen.   Ha i
150 g blomkål         i buketter
1 middels stor paprika     hakket i småbiter
2 selleristilker        skåret i små biter og
200 g revet gresskar.    Hell over
2,5 dl kokosmelk         og
2,5 dl grønnsakbuljong   og
1 ss søt chilisaus.         Etter dette har fått koke seg så vidt "al dente" har du i
150 g brekkbønner,      kuttet i to og
1 ss frisk koriander       drysses over før servering.
Du kan servere ris til de som ikke spiser lavkarbo, men vi spiser dette med scampi eller en laksebit til.

mandag 15. august 2011

Indisk blomkålrett - lavkarbo og melkefri vegetar


Deilig vegetarisk uten melk og skikkelig lavkarbo
1 mellomstor blomkål, deles i små buketter
200 g grønne bønner, avsnittet tuppene og delt i to
1 gulrot, kuttet i tynne staver
Salt til kokevannet
1 sjalottløk
1 hvitløkfedd
1 rød chilli, renses for frø
1 ts peanøttsmør
3 ss kokosmelk (vannet fra boksen)
4 ss kokoskrem (det tykke fra boksen)
1 ss karri
nykvernet pepper
1 ss sherryeddik
saft av 1 sitron
1 ts sesamolje
2 ss olje
2 ss ristede sesamfrø og
1 ss finsnittede mynteblader drysses over før servering
Ha blomkålbuketter i kokende saltet vann og kok dem i 5 minutter. Kok bønnene i 4 minutter og gulrotstaver 2 minutter.  Hell av kokevannet .
Kjør alle ingrediensene til dressingen i en foodprosessor og bland denne rundt grønnsakene.
Pynt med mynte og sesamfrø før servering. Kan spises varm, lun eller kald
.

søndag 14. august 2011

Tips om vegetaroppskrifter som er lavkarbo og uten melk


Salat er min favoritt både til lunch og middag
Etter å ha vært ivrig på rawfood en stund har jeg blitt mer eller mindre melkefri.
Jeg spiser alltid vegetarisk, men det betyr ikke at jeg er bare sunn. Fra i morgen setter jeg et sterkt fokus på lavkarbo igjen, i håp om å bli kvitt sommerkiloene i en fei. Til deg som vil kutte karbohydratene kan denne lille oversikten være til hjelp. Spiser du sjømat, annen fisk og evt. kjøtt åpner det seg uante muligheter til å variere lavkarbo maten.
Salat i alle former og fasonger er bankers når disse tre kravene skal innfries. Da kan du stort sett også slenge på et siste krav, nemlig raw…
Skal du leve på salat, er det viktig å variere. Krydder, salt, olje og dressinger hører alltid med. I tillegg bør du velge deg en eller fler kilder til fett / protein, for å bli  mett av måltidet.
Jeg sprayer alltid salaten med god olivenolje, og har på et dryss med frø blanding og nøtter eller parmesan. Når du lager salat begynner du med bladpersille, spinat, rucola og 2-3 andre salattyper. Ikke bruk mais, men agurk, selleri og grønn paprika er fine lavkarbo grønnsaker. 
Dessert laget på avocado og nøtter er også lavkarbo og melkefri
Varier salaten med:
Middagsrester! Genialt, hakk det gjerne i mindre biter, og bland det inn i salaten
Stekt sopp som er godt krydret med gurkemeie, hvitløk, spisskummen, paprikapulver
Squashbiter marinert i pesto
Avokado i biter, med cayennepepper og salt
Stekt løk og kikerter (så mange du tåler) krydret som soppen
Oliven
Soltørkede tomater
Brokolibiter, godt krydret, massert på rawfood vis eller stekt i cocosolje
Egg, hardkokt eller stekt og strimlet
Spirer av forskjellig type
Ris laget på rawfood vis
Raspete rot grønnsaker blandet i salat, smaker deilig
Paranøttrøre
Pastinakkcouscous
Rå blomkål og cashewris, serveres kald til varme gryteretter
Gryteretter” er tradisjonell vegetarmat, og mange av dem kan med letthet lages melkefrie. Ofte jevnes de med yoghurt, men her har vi kokosmelken som god erstatter. Dette er retter med mye krydder og som har masse smak og fin konsistens. Jeg bruker aldri tofu, da jeg er skeptisk til det meste som er laget av soya. I lavkarboretter kutter jeg kategorisk bønner og linser, selv om litt sikkert ikke gjør skade. Serveres med ris laget av blomkål og/eller andre rotgrønnsaker, og drysses med spirer, frø og nøtter.
Grønnsak korma
Aubergine karri
Grønnsak chilli
Grønnsak kashmiri hvis du utelukker potetene
Strimler av grønnsaker bakt i ildfast form i ovnen
Blomkålsalat
Thailandske kokosgrønnsaker
Kinesiske grønnsaker med ingefær
Brokoli og mandler i wok
Okra med koriander og tomatsaus
Vårruller
Omelett med forskjellig innhold, laget i paiform i ovnen eller stekt på stekepanne
Fylte halve paprika
Guakamole gir en fin piff til salaten
Raw food er alltid melkefri. Derfor finnes det mange oppskrifter i Erica Palmcrantz`s bok ”RawFood”. Denne har lært meg å lage deilige oster, dressinger og ris av blomkål og andre grønnsaker. Anbefaler oppskriftene i denne boken sterkt for de som trenger å variere salatene sine, og holde seg melkefri. Linker til noen av oppskriftene kommer etterhvert som jeg får blogget dem. 

fredag 12. august 2011

Hotell Alexandra og Skåla opp

Den spreke motbakkeløperen i familien, trygt i mål på Skåla Opp
Denne helgen har vi ventet på lenge. For første gang på 9,5 år skal Frode og jeg sette oss i bilen og kjøre avsted uten barn i baksetet. Hjemme passer barna hverandre, og ser frem til en helg med frie tøyler.
Turen fra Bergen til Loen tar 4,5 time, og innen vi stiger inn i det flotte hotellet skal vi ha fått senket skuldrene og være klar for det som måtte komme. Frode er med i en gjeng med mannfolk og madammer i forlenget 40 års krise, som hiver seg med på diverse idrettslige krumspring Melkesyre.no heter de. I helgen skal vi være sammen med dem, og det starter allerede i kveld med middag på hotellet. I morgen skal de som vil være med i løpet Skåla opp. Jeg var med å gå opp til Skålatårnet for et par år siden, og vi brukte 4,5 time. Rekorden som er satt av Jon Tvedt er på 1 time, 8 min. og 39 sek. Jeg fatter ikke at det går ann...
Siden jeg syns det er mer enn nok å besøke en fjelltopp en gang, var jeg raskt ute og bestilte meg noen behandlinger i spa`en til hotell Alexandra, så mens Frode peser skal jeg kose meg.
Fjellet som har Skålatårnet på toppen
Vi tok et lite fotostopp da vi nærmet oss Olden for å ta bilde av toppen. Med det blotte øyet kunne en faktisk skimte tårnet på toppen. Tidligere når vi har vært her har det vært tåke og regn, så vi har faktisk ikke sett fjellet før.
Veien var under utbedring, men strekningen mellom Olden og Innvik som i sin tid fikk stempelet, "Norges verste vei" var fremdeles grusom å kjøre på. Men så var det slutt på grusomhetene, hotell Alexandra var vidunderlig, med mange bassenger og boblebad, et spa som jeg ikke har sett maken til, og ikke minst et vidunderlig kjøkken.
Et av mange bassenger en kan boltre seg i
Når en har betalt for en behandling i spa-avdelingen, kommer en gratis inn i velvære sonen. Her er det flere forskjellige dusjer med duft og varierende styrke, her er forskjellige dampbad og saunaer, masse liggestoler til å slappe av i, i tillegg til varme og kalde bassenger. Her finner du også et eget terrasseområde med solstoler som en kan kose seg på, litt vekke fra ståk og larm fra bassengene.
Spa behandlingene jeg tok var utrolig deilige. Jeg har prøvd dette før, og kan si at de to jentene som var borti meg på lørdag, kunne sine saker.
Skåla Opp arrangementet gikk skikkelig på skinner. Det er 10`ende året de arrangerer det, så de har fått god erfaring. Her var foredrag om fredagskvelden, premieutdeling om lørdagen og en durabalig grillfest på kvelden. Vi har booket rom til neste år. Da tar vi Sondre med oss, så kan han og jeg stille i trimklassen, mens Frode sliter med å slå rekorden som ble satt i år.

torsdag 11. august 2011

Løvetann kaffe, kan det være noe godt da?

Kaffe og superfoods i samme kopp. Den smakte virkelig kaffe!
I siste forsendelse fra iHerb bestilte jeg en 200 g pakke med Dandy Blend. Dette er en kaffe som har blitt anbefalt på flere blogger med løfter om at det virkelig smaker kaffe. Jeg sang litt "jeg tror dikke før jeg får se det...." men nyskjerigheten var vekket, og kaffen ble bestilt.
Ingredienser: Bygg, rug, sikori rot, løvetannrot og rødbete. Fint oppmalt, gir dette et sort pulver, til forveksling lik finmalt instant kaffe, som faktisk også smaker kaffe. Jeg er virkelig imponert. I Dandy Blend får du en kaffe som ikke er befengt med rester etter kraftig sprøyting, der er ingen kunstige tilsetningsstoffer, den er gluten- og koffeinfri og ikke syredannende slik som ordinær kaffe er.
Lurer du på hvorfor du bør erstatte kaffen, kan du jo google litt eller lese her.

Dehydratoroppskrifter fra "Salig blanding"

I en av mine favorittbøker "Salig blanding" av  Renèe Voltaire er det en del oppskrifter som er spesielt for oss superheldiggriser som har en dehydrator. Jeg bestemte meg for å forsøke tre av disse denne uken, og begynte forberedelsene på mandag.
Kjempegodt tilbehør til yoghurt
Bokhvetecrunch forberedes ved å legge bokhvete i bløt et døgn, og passe på å skylle mange ganger. På denne måten får en ut bitterstoffer som hindrer næringsopptaket. Resten av ingrediensene skal også ligge i vann i 12 timer, så det er litt å passe på.
Kl. 0545 i dag morges sto jeg opp og rørte sammen crunchen. Siden da har den stått i dehydratoren og skulle etter oppskriften vært ferdig nå. Mine rosiner er fremdeles bløte, så jeg er veldig usikker på om crunchen er klar til å puttes på glass. Lar den i alle fall stå i litt til, så jeg ikke brenner inne med et svært glass med crunch som begynner å lukte vin.
I oppskriften står det "bre ut på et bakepapir..." men jeg brukte 3 plater med teflex og kunne godt brukt fire. Jeg prøver meg også på søtpotetchips.
Første ting som går i bosset, denne ble ikke sprø men seig
1 søtpotet skjæres i mange like tynne skiver og pensles med olje, salt og rosmarin. Vel, jeg har nok vært litt raus med oljepenslingen, for de 20 timene de skulle stå inni, er passert med høye kneløft, og søtpotetene begynner akkurat nå og ligne på chips.
Alle gode ting er tre, og siste oppskrift ut er Linfrøkjeks med urter.
Disse ble gode, men du må like å tygge litt
Her står det i oppskriften at det skal bli to store kjeks. Jeg fikk det til å passe på ett brett, som måtte stå inni litt lenger enn estimert. Disse er lavkarbo til tusen, med bare frø og soltørkede tomater, i tillegg til krydder og salt.
I tillegg til disse tre fra "Salig blanding" har jeg kuttet opp to bananer, som jeg har strødd med kanel og en mango, så får vi se om kvaliteten slår butikk-kjøpt tørket mango og banan.
Havrekjeksene ble til siden jeg hadde hatt havremarv til bløting/skylling i 3 døgn og ikke ville ha rå grøt likevel. Derfor laget jeg grøt, sånn som jeg har vist her, og smurte det utover en plate. Disse ble gode på smak men litt harde, jeg smører nok litt for tynt siden jeg er redd for at det ikke skal tørke skikkelig. Jeg laget til slutt fruktbiter etter SanaBona sin oppskrift. Disse har bananer som basis og tørket frukt og nøtter, som alt kjøres i foodprosessor og klines utover en plate. Disse var søte og supergode.
Fruktbiter, langt fra lavkarbo men skikkelig godt snop
Tørket mango, banan og havregrøtkjeks

søndag 7. august 2011

Hjelp!! - alle treningsendorfinene har forlotte meg.....

Før sommerferien var jeg i siget med trening 3 dager i uken, og alltid, alltid mer enn 10000 skritt på skritt telleren. Så kom ferien, vi besteg Portugals høyeste topp, som er så vidt lavere enn Galdhøpiggen og vi føk opp og ned kommunetopper langs kysten fra Bergen til Snåsa. Det var jo ikke akkurat en latmannsferie, men hva skjer når jeg kommer hjem?
Det drøyde virkelig ikke lenge før jeg befant meg på trening, men beina var trege og motivasjonen så lav at jeg snek meg ut igjen etter kort tid. Siden har jeg gjort et par forsøk, men det har vært like tungt og kjedelig. De siste ukene har jeg utviklet en enorm fantasi i å finne plausible grunner for at jeg ikke kan gå på trening, ei heller denne dagen. Det hjelper heller ikke at det regner, og bilen står utenfor og er syk i bremsene, så den kan ikke brukes.
I dag hadde vi en lang lat søndag foran oss, og trening var det eneste på programmet. Tenke seg til, akkurat da fikk mannen i huset ånden over seg og ville ha en drabalig ryddedugnad. Det kunne jeg ikke gå glipp av, for han trenger oppmuntring og moralsk støtte, for ikke å miste motivasjonen når alt er dradd frem. Det ble veldig fint her, men treningen røk gitt.
Da gutta boyz gikk på Stadion tok jeg opp treningsmatten, strikken og manualene fra kjelleren, og gjorde en innsats for magemusklene på stuegulvet.
På lørdag skal jeg ligge å late meg i spa`en mens Frode løper Skåla Opp, det er jo en perfekt premie for en hard treningsuke, så jeg håper inderlig at jeg ikke finner på en ny unnskyldning for å droppe treningen i morgen :)

fredag 5. august 2011

Bokhøsten er i gang

Dette skal jeg pløye gjennom de neste ukene
Min lille kjøkkenbalkong står nå klar med nye sittemøbler og dør, så nå mangler bare solen. Ute ser det ut som høsten har kommet, med regn og vind og gule blader på bjerken utenfor stuevinduet.
Mine anstrengelser i sommer med å bestille nye bøker på biblioteket har betalt seg, og i går kom jeg hjem med 4 titler. I tillegg fikk jeg siste Camilla Lackberg av mamma, som var så spennende at jeg bare måtte lese den ferdig, før jeg begynte på bibliotekbøkene. Nå er den plassert pent ved siden av de andre i bokhyllen min. Lackberg skriver med en nerve, som gjør at det er lett å lese, og den røde tråden som går gjennom alle bøkene, historien om Erica og Patric, utfyller kriminalfortellingen på en fin måte.
Frode snappet til seg Carl Hiaasen, så siden jeg vil ta den tykkeste boken til slutt blir det Nevil Shute som blir nestemann ut.
Jeg hadde også bestilt Terje Sandbergs bok "Friskere Fremtid". Den har undertittel "- uten mel, melk og sukker" og skulle ha 70 lekre lavkarboretter. Midt i blinken for meg, tenkte jeg. Jeg er opptatt av lavkarbo, og er stort sett mel, melk og sukkerfri, så dette måtte jo bli bra.
Så feil kan en ta... Først nå merket jeg hvor vant jeg har blitt med å tilberede rå mat. Da jeg bladde i boken tok jeg meg i å sitte å rynke kraftig på nesen. Jeg syns alt var kokt sønder og sammen. At der er kjøtt i en sånn bok, regnet jeg med. Men at det skal være nødvendig å strø sprøstekt bacon, på nær sagt alle rettene var usmakelig. Nesten som gode gamle Ingrid Espelid med persillen sin. (Det var ikke ekkelt) Til og med grønnsak baserte supper og salater var det kjøtt i. Nei, denne skal biblioteket få tilbake.

Dehydrator-tørket brownies

Deilig brownie tørket 14 timer i dehydratoren
Hvis du ser på bildet av brownien Elin har laget, så får du garantert vann i munnen. Jeg satt nøtter til bløt før vi gikk på teater i går, og etter teateret rørte jeg sammen deigen, og fikk det inn i mattørkeren min.
14 timer senere, smaker vi på resultatet, og jeg er superfornøyd. Sondre ga den en 3`er, på skala fra 1-5 for han liker brownies best, når de er bløte inni. Bitene er skjært opp, og har fått et deilig lag med glasur på seg.
Glasur:
2 dl cashewnøtter bløtlagt i 2 timer
2 dl dadler, bløtlagt hvis de er litt harde
1 dl vann, hold litt igjen og spe til ønsket konsistens
1 knivspiss himalayasalt
2 ss lecitingranulat
1 ss lucumapulver
0,5 ts vaniljepulver
Rør alt sammen i en foodprosessor. La maskinen gå en stund

Endelig, helt melkefri frokost "yoghurt"

Jeg vil ikke fornærme frokosten min med å kalle den yoghurt nå når den er helt melkefri. Den er derved omdøpt til "Trollgrøt".
1 ss chiafrø legges i bløt i kokt lunkent vann
1 ss gojibær has i
2 ss frøblanding (sesam, solsikke, gresskar og knuste linfrø) has i
Hell over litt havre eller mandelmelk og la det stå natten over
Ønsker du å ha den mer cremet, kan du ha i litt malte mandler
Før servering ha i bær eller en hjemmelaget bærmos som f.eks aprikosmos
Jeg topper det hele med hjemmelaget vaniljekrem (se her) eller kjøpevarianten fra Oatley,og strør over hampfrø, og spiret bokhvete
Trollgrøt- melkefri, supersunn frokostfavoritt
Aprikosmos:
3 ferske aprikoser deles i 4 og moses i foodprosessor
2 ss chiafrø    (rik på protein, kalsium, omega 3)
2 ss agavesirup
1 ts vaniljepulver
Rør til slutt inn gojibær
Denne gjør du så søt du trenger med sirupen
Hjemmelaget aprikosmos med goji og chia

torsdag 4. august 2011

Teater: Kaptein Knurr og Mareminemysteriet

I kveld skal Sondre og jeg på teater. Det foregår på ute scenen i Gamle Bergen, og har blitt en sommerklassiker. Vi fikk ikke billetter i fjor, men i år var jeg raskt ute, og sikret meg et par. Himmelen er grå, med buldrende skyer, så vi må utstyre oss med "bergensbunad", for det er paraplyforbud under forestillingen. Handlingen er i følge hjemmesiden deres: 
Mestertyven Kaptein Knurr er ubåtkaptein og en beryktet skurk. Nå er han på jakt etter Poseidons Perle sammen med sine to gode hjelpere Lodin med Leppo og Luske-Ludvig. Poseidons Perle gir stor makt til den som har den, fordi den gjør at man kan se inn i fremtiden.  
Lille Baldrian fra det blåkledde havhuldrefolket bor på en av de usynlige øyene. En dag finner han et kart i fjæra, kartet som viser veien til Mareminehållet og perlen. Kartet har en av kaptein Knurrs hjelpere mistet ut av ubåten, og dette kartet må Kaptein Knurr ha tilbake. Dermed er jakten i gang! Men det de ikke vet, er at perlen bevoktes av den onde Maremine-Heksen ...…grøss!
Etterpå: Det var kjempegøy! Rett og slett. Historien holdt så det rakk, skuespillerne, regi og produksjon like så. Det var masse fengende musikk, og massevis av humor. Full kredd til Arild Vestre, Yvonne Algrøy, og ikke minst Hanna M. Haugro som spilte Baldrian, og alle de andre.
Irene Ahnèll heter hun som har skrevet både manus og tekstene til sangene. Hun har også regissert forestillingen i to år, og til og med innehatt rollen som Maremineheksen. Hvis du tror barneteater er noe tørre greier, tar du skammelig feil.
Regnet holdt seg borte, og vi frøs ikke, selv om knotten tok noen jafs av oss.
Første akt og annen akt ble fremført på forskjellige steder i Gamle Bergen, så i pausen måtte vi ta tak i sitteunderlagene våre og forflytte oss hundre meter.
Den skremmende Kaptein (Konrad) Knurr
Kaptein Knurr tar tak i Baldrian (vår helt)

Mare-Mine heksen nede i grotten sin (andre akt)

tirsdag 2. august 2011

Rå bringebærterte

Disse små tertene innvier mine nye (små) terteformer. Deigen var fin å jobbe med, men husk å bruke store dadler ellers får du ikke inn alt mandelmelet.
Tertebunn:
3 dl mandler males
10 dadler legges i bløt og moses sammen med
2 ts kokosolje og
1 ts vaniljepulver
Ha mandelmelet i dadelmosen. Klem deigen ut i 4 små plastkledde terteformer og sett dem i kjøleskapet.

Vaniljekrem:
2 dl cashew- eller macadamianøtter legges i bløt i minst 2 timer
1 dl vann
3 ss agavesirup
2 ts vaniljepulver
2 ss lecitingranulat
Blend alt sammen og sett kaldt.

Ta terteskallene ut av plast og form, fyll på med vaniljekrem og pynt med favorittbærene dine.
Pass på, dette er mettende godis, så husk å del generøst med andre!