Fjellturer og ferieturer

torsdag 30. juni 2011

Siste oppkjøring til årets langtur

Verdens skjønneste tur kamerat
Vi går mye på fjellet her hos oss, og siden vi bor på Vestlandet blir det mye rett opp og rett ned. Vi vet etterhvert at 1000 høydemeter ikke er noe problem, så turen opp på Portugals høyeste fjell om et par dager ser vi bare frem til. Siden toppen ligger langt ute i Atlanterhavet og temperaturen på toppen ligger rett over null, så vi må allikevel ta våre forholdsregler.
De siste månedene har både liten og store vært flinke å fly opp og ned fjellsidene her, for å trene opp både muskler og kondis. Turen min opp til Storsåta i ettermiddag, gikk på rekordfart, så jeg føler meg i rute.
Brann ledet 1-0 ved pause, og da mente Sondre vi kunne ta en tur opp på Eidsvågsfjellet i pausen. Det tok oss litt lenger tid enn en fotballpause, men ikke så mye mer, og de ledet 2-0 da vi kom tilbake til tv`en. Sondre fikk i alle fall en topp til på sin private "Trimtoppenliste".
Han hadde stor glede av Viking`s versjon av Trimtoppen i fjor, men i år har konseptet blitt helt annerledes og BT har overtatt regien. Muligheten for barn å være med er ikke tilstede, da en må ha Facebook for å delta. Jeg derimot, registrerer turene mine på btsprek, og ligger nå før ferien godt an.

Hva spiser du til frokost?

Varmt vann, chiafrø og gojibær er starten på min supersunne frokost
Stafettpinnen er plukket opp hos Elinslivsstil, og jeg vil gjerne sende den videre. Min frokost ser for et utrent øye, lik ut hver dag, men der finnes små variasjoner.
Forberedelsene blir gjort om kvelden når jeg lager min siste kopp te for dagen. Litt varmt vann helles i en skål, og når det har fått en temperatur type lunken har jeg oppi 1 toppet ss chiafrø og 2 ss gojibær. Dette rører jeg i, til chiafrøene har sugd til seg vannet. Deretter har jeg oppi 2 toppede ss med frøblandingen min: solsikkefrø, sesamfrø, gresskarkjerner, knuste linfrø, og heller over mandelmelk eller havremelk. Jeg rører inn 1 ss hjemmespiret og tørket bokhvete som gir en god krønsj, i tillegg til masse næringsstoffer.
Til slutt har jeg i en neve bær (bringebær eller blåbær) evt. mango eller kiwi hvis jeg er tom for bær. En liten klatt Tyrkisk yoghurt gir det hele en rund fin smak.
Ofte, men ikke hver dag, rister jeg ut Activated Barley, Spirulina, Purelygreens, AloeVera eller annen supermat i mandelmelken, før jeg tømmer den over frøblandingen.
Det ser kanskje arbeidssomt ut dette her, men det hele gjør seg selv mens jeg rydder vekk kveldens siste aktiviteter på kjøkkenet.
Denne frokosten anbefaler jeg alle som ønsker et skikkelig energi kick fra morgenen av, og den har gjort underverker for magen min, som nå fungerer supert. Hvis jeg skulle ramset opp alle de gode næringstoffene i denne frokosten hadde innlegget blitt langt, men tro meg her er det masse kroppen din jubler over.
Hva er din favoritt frokost? 
Og resultatet; deilig, næringsrik og mettende frokost

onsdag 29. juni 2011

Sommerferie 2011 står for døren

I år hadde vi bestemt oss for å bruke 14 dager på å kjøre fra Bergen til Snåsa. Grunnen til at det skulle ta så lang tid er at vi ville besøke 2-3 kommunetopper hver dag. Kart og turbeskrivelser er skrevet ut for 30 topper langs kysten og motivasjonen for mange fjellturer er på topp.
Men..... et snev av værsjuke har sneket seg på, og vi har lagt inn en liten tur til varmere strøk før vi kjører oppover. Dermed blir kjøreturen nordover kuttet ned til 7-8 dager og kommunetoppene som blir besøkt blir følgelig færre.
Utenlandsturene våre de siste årene, har vært preget av at vi vil gå på nasjonstopper, og så også i sommer. Vi bestemte oss for Portugal, og høyeste toppen i Portugal ligger på Azorene, nærmere bestemt på øya Pico langt ute i Atlanterhavet. Denne toppen, som er en vulkan, er 2351 meter høy, og man går til fots de siste 1100 høydemeterene.
Fra Bergen var det ingen enkel måte å komme seg til Pico. Der er ingen charter og de vanlige flyselskapene har ikke rute ut dit. Nå flyr vi via Stockholm til Lisboa og overnatter der. Dagen etter flyr vi med et lite Portugisisk flyselskap ut til øya. Her skal vi være i 5 netter, og håper inderlig at en av dagene skal være klar nok til at vi får en fin tur, og blir belønnet med utsikt fra toppen. Når vi kommer tilbake til Lisboa skal vi ha to dager her før vi flyr hjem til det kalde nord igjen. Jeg sjekker yr før returen, og hvis det er like kaldt/vått her om en uke, ja så emigrerer jeg på direkten.
Håper å komme sterkt tilbake med masse fine solskinnsbilder 10 juli :)
God sommer!!

Rå deilig krydderkake

Deilig krydderkake fra Caroline Fibæk sin bok RawCake
Kanel brukes tradisjonelt til forebyggelse av forkjølelse og influensa, til og fremme appetitten og fordøyelsen, og så har den antimikrobielle og soppdrepende egenskaper. Kanel virker dessuten blodsukkerregulerende. Så vet du det...
Denne kaken var lett og lage, og smakte himmelsk, prøv da vel!
Kakebunn:
2 dl mandler fin males
2 dl valnøtter og
1 dl hasselnøtter grov males
2 dl dadler uten sten og
saften fra 1/2 appelsin kjøres i blender til en jevn masse
Skall fra 1 appelsin
2 ts kanel
2 ts kardemomme
1 strøken ts nellik
1 ss revet ingefær
1 revet eple
Bland sammen de malte mandlene og krydderet og ha i dadel/appelsinmosen.
Press alt sammen ned i en form som du har kledd med plast, og sett det i kjøleskapet.
Appelsinkrem:
1 dl macadamianøtter som har lagt i bløt i 2-3 timer
Saften fra 1 appelsin
Revet skall fra 1/2 appelsin
1 ss agavesirup
1 ss lecitingranulat
Blend alt sammen, (hold av litt appelsinskall til pynt)
Vend kaken ut av formen, og hell over glasuren. Pynt med appelsinskal
Den smakte fortreffelig med en gang.

Operaeventyr for stor og liten

Siden Sondre får en overdose med idrett denne uken (fotballskole 4 dager), tenkte jeg at vi måtte veie opp med litt kultur. Han har vært med meg på opera før, i oktober i fjor så vi Veslefrikk med fela, og det gikk rett hjem. Denne gangen er det Hans og Grete som settes opp, og vi har de beste setene i Grieghallen i kveld. Det er Den Nye Opera som står for forestillingen, med Ung Symfoni, dansere fra Bergen Kulturskole, sangere fra Griegakademiet  og operaens barnekor som utøvere.
De unge utøverne, får spesielt godt skussmål i dagens BT, som ikke kommer i skyggen av de voksne profesjonelle aktørene.
BT forteller også om fantasifull regi og scenografi og veldig dyktige sangere som har skjønt den spesielle formen en opera av denne typen har.
Etterpå: Jeg blir alltid litt forvirret når historien ikke følger de linjer som jeg allerede er kjent med. Barna ble her jaget ut i skogen av en rasende sint mor, og ikke fulgt ut og forlatt av faren, sånn som i eventyret. Grieghallen var halvfull, og vi satt midt foran på andre rad, så vi fikk med oss det meste. De som sang, sang en om gangen, og da ble det nesten litt for mye av det gode med det store orkesteret. Skuespillerne var fantastisk flinke, og barna som var med så ut til å ha det kjempegøy, samtidig som de gjorde det de skulle. 
Sondre satt som et lys ved siden av meg og så ut som han nikoste seg, noe han bekreftet etterpå at han hadde gjort. Det er godt å se en så aktiv gutt som løper rundt hele dagen, sitte i stillhet og ta inn inntrykk, med hele seg. Gleder meg til august, da skal vi se Kaptein Knurr i Gamle Bergen.

tirsdag 28. juni 2011

Byfjellstrim i tåke

Fløyvarden, uten utsikt mot by`n i dag
Turen startet veldig fint siden jeg løp rett på bussen som skulle ta meg med til by`n. Jeg gikk hjemmefra rett etter frokost, så jeg gamblet på at jeg ikke trengte å bære med meg mat og drikke. Da første stopp var unnagjort på Fløyvarden var planene endret og jeg hadde lagt til Rundemanen i turen min. Derfor bar det bort til øvre stasjon for å proviantere (1 stk. Kvikklunch)
I det jeg la øvre stasjon bak meg, var det helt tomt for folk. Det var nesten litt spooki å vandre alene i den tykke tåken. Flere steder kjente jeg meg ikke igjen i det hele tatt.
Jeg gikk opp på Rundemanen for å finne "Kåken" hvor koden skal stå, men sikten var toppen 10 meter så jeg hadde ingen mulighet for å se meg rundt. Jeg gikk allikevel oppover, lydene jeg hørte var forsterket og forvridde på et vis, og skvatt til da et fjellfremspring skremte meg. Masten på Rundemanen så jeg ingenting til, men jeg må ha stått ganske nær den.
Vi er kjempeheldig som har så mange varierte turmuligheter i Bergen
Planen var å gå ned der vi går på 7-fjellsturen, men jeg fant ikke stien i tåkeheimen, og valgte å følge veien ned til Brushytten. Herfra svingte jeg nordover for å finne Sandvikspilen og koden der. Jeg gikk en god stund å kjente på følelsen av å være tom for energi, før jeg ga etter og spiste Kviklunchen.
Det er 15 grader ute, og noen vil kanskje kalle det sommer, men ikke jeg. Det blåste kraftig på toppene, og med regn og null sikt hele turen, så kaller jeg ikke dette en sommerdag.

søndag 26. juni 2011

Sjokoladekake a la lavkarbo (uten hvetemel)

Her er en liten godbit til de som ikke har kommet ut av skapet ennå, men lever lavkarbo i skjul. Denne er lavkarbo så det rekker, men ser ut og smaker helt som en "vanlig" kake.
 Kakebunn:
250 g nøtter (bland mandler, hasselnøtter og valnøtter)
1 stor toppet ss fiberhusk
1 dl sukrin (jeg bruker sukrinmelis)
1 ts bakepulver
100 g smeltet smør
120 g Philadelfia 
4 store egg
Mal nøttene i foodprosessoren i to omganger. Bland alt det tørre. Smelt smør og sett det til avkjøling. Rør sammen eggene og osten og ha i det tørre. Ha i smøret til slutt.
Hell røren i en smurt springform, jeg brukte en på 22 cm. Stekes på 180 grader i 35 minutter.
Fyllet:
200 g mørk sjokolade (86%)
1,2 dl fløte
50 g smør
2 ss sukrinmelis
Smelt smøret ha i fløten og sjokoladen. La det bruke en stund på å smelte. Pisk så i sukrin, og la det stå å avkjøle på kjøkkendisken.
Når bunnen er helt kald deler du den i to eller tre og fordeler fyllet i og over kaken.
Deilig lettlaget og mettende kake

Dagens btsprektur: Fjell festning

Btsprek og Topptrim får oss til å dra til steder som vi aldri ellers hadde tenkt på å besøke. I dag tok Sondre og jeg søndagsturen til Fjell festning. Vi kjørte fra Åsane til Fjell Kommune på ca. 20 minutter, og etter å ha parkert på parkeringsplassen ved veien, spaserte vi innover mot festningen.
Vi passerte denne lille bjørken, som så ut som den hadde brutt seg rett ut av fjellet.
Det var langt å gå (på asfalt), og etter å ha blitt passert av noen biler fant vi ut at vi heller skulle snu og gå tilbake og hente bilen. Det viste seg at vi var nesten inne ved festningen da vi snudde, men det var ikke lett å se inni skogen.
Ved festningen hilste vi på noen flotte hester, og Sondre koste seg en stund med å mate dem. Kanontårnet åpnet klokken 11:00 og som alltid var vi litt tidlig ute, men så snart klokken var der, begynte folk å stimle til. Vi valgte å ikke være med på den guidede turen inni fjellet, men heller holde oss ute i solskinnet, siden dette er siste tørre dagen på en uke.

lørdag 25. juni 2011

Dagens btsprektur: Hjortland - Sentrum

Vi kjørte inn til Hjortland og gikk oppover "møkkaveien" (full i sauebæsj).
Stien oppover mot Vikinghytten var veldig våt, men vi klarte å forsere det uten for mange tenkepauser. Målet i dag var å få med oss 6 btsprek-koder, og den første hang tydelig plassert på Vikinghytten. Det var grå himmel, men opphold og vindstille, temperaturmåleren røper ikke, at dette er to dager inn i sommerferien.
Midtsommertemperatur i Bergen - hjeeeeeeeeeeeeeelp!!!!!!!
Fra Vikinghytten gikk vi mot Rundemanen, men før vi kom så langt skulle vi avlegge Bergensbakken et besøk. Denne gamle hoppbakken som ble åpnet av Birger Ruud i 1937, har vi sett mange ganger, men aldri besøkt. Bakken ble stengt i 1948 og har stått og grodd til siden. Sondre lo høyt da han så rododendron vokse vilt i unnarennet.
På vei opp til hoppkanten (koden er her oppe)
Neste stopp Rundemanen. Jeg hadde ikke gjort hjemmeleksen min og fått med meg at skiltet med btsprek-koden skulle henge på Kåken, et hus like ved. Så etter å ha gått rundt masten en gang, fortsatte vi turen frem til utkikkspunktet, og spiste lunch der.
Bilde fra der koden var i fjor
Når vi skal ut på tur er det alltid en utfordring å få med seg nok mat. De to briksene jeg hadde planer om å ha med meg hadde fått mugg i løpet av natten, så da var gode råd dyre. Jeg pustet dypt et par ganger og rørte sammen en vaffelrøre jeg hadde på lur. Denne er uten melk, sukker og mel, og med masse nøtter og frø. Vaflene ble kjempeflott turmat, som vi koste oss med på Rundemanen.
Vi nyter lunchen vår
Etter rasten var vi raskt nede ved Brushytten, hvor vi fikk neste kode. Nå går turen videre nedover med to avstikkere, den første til Fløyvarden.
Sondre ved Fløyvarden, hvor han har vært mange ganger før
Den andre avstikkeren var til Skomakerdiket. Her er det veldig idyllisk, og vi kjente oss nesten ikke igjen, for sist vi var her var det snø og helt mørkt og skogen krydde av smånisser som skulle på nissefest med Bergen Turlag. Vi fant ikke den siste koden vår som skulle være her, selv om den skal være satt opp
Sondre i et "tonegaffeltre" ved Skomakerdiket
Herfra gikk turen til Fløyen og ned Tippetuesvingene. I by`n var det full lørdagstravelhet, så vi svingte ut på bryggen hvor det var Bondens Marked, og kjøpte heimalaga is frå Voss. Vi fikk prøvd Tiramisu, Plommeis og Blåbæris, og alle var kjempegode.

fredag 24. juni 2011

Ettermiddagens btsprektopp: Orrtua

Flott utsikt ned til Langevatnet på Munkebotn fra høyspentmastene
Vi kjørte til Eidsvåg og parkerte ved gravplassen. Når en kommer opp på Munkebotn tar en første til venstre, det er en stige som går over fossen som renner ned i Eidsvåg. Herfra går det bratt oppover hele veien. Eidsvåg idrettslag har en hvit kasse på utkikkspunktet, og på boken deres står det "Orrtua opp". Her skrev vi oss inn, før vi fortsatte oppover mot høyspentmastene, for å se om btsprek-koden kanskje var der. Vi fant den ikke her heller, så vi snudde og klatret ned igjen. Stien er utstyrt med solide tau til å dra seg opp med, og til og med en stige på et punkt, så det er greit å komme seg opp, men en bør ikke være for uvandt med terreng-gåing.
Kassen til Eidsvåg Idrettslag, med bok hvor en kan skrive seg inn.

torsdag 23. juni 2011

Trimtoppen har blitt btsprek

Sondre og jeg var ivrig toppsanker i fjor og Sondre vant sin aldersklasse suverent. I år har ikke Viking kommet i gang med Trimtoppen, og i dag fikk vi vite hvorfor. BT har blitt ny samarbeidspartner, og opplegg, topper og nettside er nytt. I kveld tok Sondre og jeg turen til Geitanuken for å se om der var kommet ny kode på toppen, og det var det. Himmelen var grå og temperaturen noteres til 12 grader på selveste St.Hansaften.
Sånn ser skiltene ut som du skal se etter på turmålet
Sånn ser en glad turgutt ut som talte 9 St.Hansbål fra toppen

Midtsommer ????????

I dag er det St.Hans og solen "snur". Det kan jo få enhver til å gruble litt....
Ikke verdt å henge seg opp i. Her i huset er det ingen som har vært utenfor en dør i ettermiddag. Sondre føler heller ikke behov for å spore opp bål og festligheter, så kanskje han heller ikke er klar for at det går mot vinter igjen.
Jeg valgte å "trøstespise" litt og falt for Une`s rå bærkake, så den ble laget og nytt. Jeg fulgte hennes råd om å legge fyllet i bunnen og bærene oppå, og det fungerte godt. Kaken smakte deilig, selv om min bunn ble litt i råeste laget. Kanskje litt kokosolje i bunnen ville gjort den stivere?
Deilig rå bærkake med cashewkrem fra Unes

Veggiburger

Deilig lettvint mat i sommervarmen
Veggiburgere er en god gammel klassiker hjemme hos oss, og nå når Susanne skal være alene hjemme noen uker, ble det ytret ønske om en ladning lett tilgjengelig i fryseren. Når jeg fra annet hold samtidig fikk spørsmål om oppskrift på disse, var det bare å sette i gang med kokkelering og blogging.
Etter jeg har gått mer over til rå mat, ser jeg på disse typiske vegetarrettene som litt i overkant ihjelkokt, og de blir ikke laget så ofte lenger. I oppskriften er det også 1 dl hvetemel, som jeg i dag forsøkte å kutte ned, ved å bruke et dryss med Fiberhusk i tillegg til noen få spiseskjeer med mel. Dette så ut til å funke, så neste gang blir det ingen hvetemel med i røren.
Sånn gjør du:
1 kg gulrot kappes og kokes mør (ca. 15 min)
2 løk
4 fedd hvitløk
2 stilker celleri hakkes og freses
0,5 dl. soyasaus has over sammen med:
basilikum, paprikapulver, oregano og persille
Mos gulrøttene og løken i foodprosessoren, ha i
ca 6 ss tahin og 1 dl hvetemel ( evt. erstatt det med litt Fiberhusk)
Lag ca. 10 runde burgere på en stekeplate med papir,
med en rund form, type pepperkakeform.
Stekes på 200 grader i 20 min, snus etter 15 min.
Spises med grovt burgerbrød (hvis du ikke er på lavkarbo), salatblader og annet godt.
Burgere før steking
og etter steking

onsdag 22. juni 2011

Midnight in Paris

Vi så traileren sist vi var på kino. Jentene sa "å ja..." og guttene sa "å nei...", så vi lot mennene klare seg selv og besøkte Paris uten dem.
Dette var en film full av stemning. Smilene våre og tempoet på oss da vi gikk ut av kinosalen etterpå, sier alt om hvor lavt skuldrene hadde sunket i løpet av filmen. En skikkelig "feelgoodfilm", som alle som har en liten romantiker i seg kommer til å elske. Handlingen er enkel men allikevel original. Ungt, rikt, vellykket, vakkert, amerikansk par skal gifte seg. De har havnet i Paris sammen med hennes foreldre. Han er forfatter som smaker litt på noen dypere sider ved seg selv, og kommer snart til nye forståelser når det gjelder meningen med livet. Vi møter mange historiske skikkelser, og dette gjør filmen morsom, samtidig som det føles helt naturlig å hoppe litt i tiden. Så hvis du lever litt i fortiden, og syns du er født en mannsalder for sent, så kan denne filmen få opp øynene dine litt.

tirsdag 21. juni 2011

Matglede

Matglede og matlagingsglede er vel to sider av samme sak, eller?
Jeg har i alle fall begge deler, og er jeg trøtt og lei, eller som i dag snylta forkjøla, så er det ikke en kveld foran tv`en som hjelper, men litt romstering på kjøkkenet.
Jeg begynner å bli så pass trygg på de "nye" ingrediensene som har kommet i hus, at jeg tør slå meg løs litt i forhold til oppskriftene. Kjøleskapet her i huset er og blir for lite, og stadig vekk ramler det ting ut. I dag fant jeg ut at jeg ville rydde litt, og fant frem en havregrøtrest fra dagens frokost. Denne ble tryllet om til bananpannekaker uten banan, men med agavesirup som søtning.
For å fullføre Sondre sitt lille kokosnøtteksperiment, laget vi i dag kokosmelk av nøtten. Litt av pulpen som da ble igjen fikk være med oppi en porsjon med mandelbrød, som vi nå må omdøpe til mandel og kokosbrød. Hva resten av pulpen skal brukes til får tiden vise.... På grunn av nevnte forkjølelse er gleden større enn lysten i dag, og ingenting av dette blir smakt på i kveld.
Jeg spiste en rest av cashew og spinat pålegget mitt, og en salatrest fra gårsdagens feast, til middag og den metter fremdeles. For vi spiser jo ikke hvis ikke vi er sulten?
Deilig lunch får jeg i alle fall med meg på jobb i morgen, som er siste arbeidsdag før 4,5 uke ferie, phew......
Som sagt, det nærmer seg ferietid, og innen da må kjøleskapet være tømt. Utfordringen er å ikke får rester, det er jo sånn mange nye retter blir til, for jeg må jo alltid bruke opp restene.
Bananpannekaker uten banan og mandelbrød med hjemmelaget kokospulp, forvirret?

søndag 19. juni 2011

Rå karameller og superfoods

Dette er Sana Bona sin oppskrift på karameller som jeg bare måtte prøve. Ingrediensene som er brukt er superfoods, både Bi pollen og Lucuma er proppfull av næringsstoffer.
Nå må det sies til slutt, at jeg ikke er helt fortrolig med smaken, har tatt meg en liten bit 5-6 ganger nå. Skulle hatt litt vaniljepulver eller sjokolade i...
 Bipollen inneholder:

♦ B-vitaminene, B1, B2, B3, B5, B6, B12
♦ Vitamin C, A, D, E, H, K, PP
♦ Mineralene: Kalsium, fosfor, jern, kobber, kalium, jod, sesilium, natrium, titan, mangan, sink, bor, molybden, kobolt, magnesium, selen
♦ 14 fettsyrer
♦ 11 karbohydrater
♦ 11 enzymer og coenzymer
♦ 20 proteiner, globuliner, peptoner og aminosyrer
♦ 17 sporstoffer
♦ Bipollen brukes for økt energi og velvære
♦ Styrker immunforsvaret og luftveier
Bipollen er en gave fra biene som ofte kalles for ”naturens perfekte næringsmiddel”. Det er selvsagt fordi bipollen inneholder hele 45% protein i form av over 20 lettopptagelige aminosyrer, dessuten 18 ulike vitaminer, ca. 60 ulike mineraler og spormineraler i tillegg til essensielle fettsyrer, enzymer og co-enzymer og lav-GI-karbohydrater. Bipollen er en av de få vegetabilske matvarene som inneholder samtlige B-vitaminer, inkludert vitamin B12.
Forskning viser at denne vidunderlige, mystiske nektaren har naturlig foryngende egenskaper, styrker immunforsvaret og gir mer energi. Bipollen beroliger tarmsystemet og kan hjelpe mot lette menstruasjonsplager.
Næringsinnhold per 100 gram:
Energi 250 kcal / 1045 kJ
Protein 45 g
Fett 6 g
Karbohydrater 49 g
Lucuma kan du lese om her hvis du vil. Den har et høyt næringsinnhold og regnes som superfoods, men selv om den er ganske basisk og sukkerinnholdet er lavt, så er karbohydrater det du får mest av. Lucuma inneholder 8,4 % glukose, 4,7 % fruktose og 1,7 % sukrose.

lørdag 18. juni 2011

Bo Kaspers og Bjørn Eidsvåg

I kveld er det duket for konsert. Bergen Live inviterer til en kveld (ute i regnet) med to kjente kjære artister. Vi lar oss ikke skremme av regnet, så godt påkledd skal vi kose oss med musikken.

Bergen Live forteller:
Både Bjørn Eidsvåg og Bo Kaspers Orkester ga ut nye album høsten 2010 og begge opptrådte hver for seg i Bergen for fullsatte hus. Det er all grunn til å tro at Bergenhus Festning blir et yndet utfartsted for publikum denne lørdagskvelden i begynnelsen av juni 2011.
Bjørn Eidsvåg ble med albumet ”Rundt neste sving” storselgeren i norsk sammenheng ifjor høst. Albumet ble unnfanget etter en duell mellom Eidsvåg og en annen av de mest markante skikkelsene i norsk musikkliv, Thomas Dybdahl. Resultatet er blitt umiskjennelig Bjørn Eidsvåg samtidig som Thomas’ har klart å foredle og fornye det musikalske uttrykket til nestoren Eidsvåg gjennom bruk av banjo, mandolin og tremologitarer og elegante pop-riff.
Eidsvåg er en av Norges mestselgende og folkekjære artister. Han har hele tre plater inne på topp 15-lista over tiårets mest solgte, hvorav to på topp fem. Tidligere i år medvirket Bjørn Eidsvåg på låten ”Leah” sammen med Bergens egne Lars Vaular på den kritikerroste utgivelsen ”Helt om natten, helt om dagen”.
Bjørn Eidsvåg har med seg fullt band på denne konserten.

Bo Kaspers Orkester har en posisjon i Sverige som kan sammenlignes med Bjørn Eidsvåg sin her i Norge. Bandet har utvilsomt også etablert et solid grep om det norske publikummet. Samtlige av deres syv foregående album har vært på topp 10-listen over landets mest solgte!
Bo Sundström og hans orkester får det til å svinge samme om de spiller slentrende jazz, bekymringsløs pop eller lett rufsete rock. ”Ingenting alls”, ”Puss”, "Hon er så söt" og ”Söndag i sängen” har plystret seg inn i mange norske hjem. For to år siden kom albumet ”8” som fikk en femmer i VG og var oppfølgeren til "Hund" (2006) som blant mange fengende låter inneholdt radioslageren "I samme samma bil".
Ifjor høst kom albumet ”New Orleans”. Totalt har Bo Kaspers solgt mer enn 1,3 million album så langt i karrieren, og plasserer seg således blant Skandinavias største artister. Bo Kaspers ble dannet i 1991 og består av Bo Kasper Sundström (vokal og gitar), Fredrik Dahl (trommer), Michael Malmgren (bass), og Mats Schubert (tangenter og gitar). I de siste årene har også trompetisten Peter Asplund vært med å satt sitt preg på BKO-soundet og gitt stadige hint tilbake til de første jazzete suksessplatene.
Bo Kasper Orkester serverer vakre melodier og sterke melankolske tekster. Ensemblet utstråler pur livsnytelse, doven sommerstemning og besitter en enestående musikalitet. Dette er popmusikk av beste sort.

Etter deilig indisk middag konstaterte vi at oljebuksen kunne få bli værende i sekken, og tuslet ut til "Plenen". Her var det godt med plass og like før konsertstart, fant vi oss plass rett foran scenen.
Bjørn Eidsvåg var presis, og trallet og sang sine sentimentale sanger. Jeg synes det blir litt for likt alt sammen, og de kjente kjære sparte han til ekstranummerne. Etter en liten halvtimes rigging av og rigging på, var det Bo Kaspers tur på scenen. Litt dramatikk ble det i første sang, da han kakket øyebrynet i ettellerannet, og blodet fosset. Han sang, og blod fosset, og det så riktig guffent ut. Til slutt våknet førstehjelps folkene, og gav ham en bandasje. At han klarte å holde fokus i alt styret med blodet, skjønner ikke jeg, men de sang og spilte ufortrødent videre. Jeg har vært på Bo Kaspers mange ganger før, og denne konserten føyer seg inn i rekken av virkelig gode konserter. Værgudene var på vår side, og det var nesten skyfritt store deler av konserten. 
Tre glade jenter på konsert

Nyskjerrige barn

På vårt kjøkken florerer det av "rare" ting, som er med på å trylle frem spennende retter. At Sondre og får lov til å bestemme, og røre sammen ting hjelper nok på nyskjerrigheten, for det kommer til stadighet spørsmål og tips fra den kanten.
For ikke lenge siden ytret han ønske om å reise til Afrika. Grunnen var at han gjerne ville smake hva en ekte kokosnøtt smakte... Jeg bruker jo kokosmel, kokosmelk, kokosolje så det er ikke rart at tankene går i spinn.
Selv om han helt sikkert ville klatret opp og plukket kokosnøtten selv, valgte jeg den letteste (og billigste)  løsningen på denne utfordringen, og kjøpte en kokosnøtt på Olivenmat. Pappa boret hull, og Sondre stakk inn sugerør.
På bildet har han hatt en dag i full fart (som vanlig) med en hard økt på fotballbanen, så energi fra nøtten kom godt med. Han var godt fornøyd med smaken, og sitt lille prosjekt. Nå er han på Vossacup og kunne sikkert trengt å hatt en kokosnøtt i baklommen.

fredag 17. juni 2011

Sjokoladekyss

Oppskriften fant jeg i "Salig blanding", men siden hun lager av 1/2 avokado, så måtte jeg justere litt. (Hva skal en gjøre med den andre halve i farten?)
Ha alle ingrediensene i foodprosessoren og kjør ivei!
Jeg syns den var for tykk (sikkert pga. den ekstra halve avokadoen) så jeg spedde med Rice Dream Pralinè Hazelnut. Går sikkert bra med annen ris-, mandel- eller havremelk også.
Det ble utrolig godt!
Dette trenger du til 3 deilige sjokoladekyss:
1 avokado
3 store eller 6 små dadler
8 mandler (eller aller helst mandelpulp)
2 ss rått kakaopulver
1 ts maca
2 knivsodder vaniljepulver
2,5 dl vann
4 isbiter

Spirer du?


Her har jeg brokolispirer, linser, alfalfaspirer og mungbønner i spireglasset
Å drive med spiring, er nesten som å ha et kjæledyr. Du må ta ansvar flere ganger for dagen og huske å skylle, etter du har satt i bløt et døgn. Deretter får du, med hjelp av din kjærlige behandling, se frøet forandre seg til en yndig liten spire, som er en superstjerne når det gjelder næringsinnhold. Spirer er det mest potente du kan få i deg, og gir deg tilgang på livsviktige enzymer, vitaminer og mineraler.
Enzymer finnes bare i rå mat, varmebehandling tar lett knekken på enzymene, så la mye av maten du spiser være rå. Enzymene er viktige katalysatorer for alle kjemiske reaksjoner i kroppen din – fordøyelsen, immunforsvaret, og alt som har med stoffskiftet og fornyelsesprosessen å gjøre.  Føler du deg trøtt og uvel, er det mye trolig lav enzymaktivitet.
En spire er unge grønne planter som spirer fra frø av så å si alle levende vekster. Nøtter, frø, korn, bønner, belgfrukter og gress. De mest brukte er: alfalfa, mung, reddik, kløver, aduki, gabanzo, linse, soyabønne, solsikke, hirse, quinoa, bokhvete bare for å nevne noen.
Spirer har et høyt innhold av konsentrerte antioksidanter som bekjemper skader forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som produseres i kroppen, rett og slett fordi vi bruker den. Det kan sees på som eksosen fra bilen. For å beskytte kroppen er det viktig at vi får i oss masse antioksidanter, og her er spiren en god venn.
Sånn gjør du:
Legg frøene i bløt i et spireglass, og sett det mørkt (i kjøkkenskapet)  i ett døgn.
Hell av vannet, og skyll godt. Sett glasset tilbake i kjøkkenskapet.
Skyll spirene to ganger for dagen i 2-4 døgn, avhengig av hva du spirer.
Til sist setter du glasset i vinduet en dag for å få frem klorofyllet i spiren.
Oppbevares i tett boks i kjøleskap i 3-4 dager.
Spises på all mat.
Når frøet spirer trekker det til seg vann og sveller minst to ganger sin størrelse. Samtidig øker næringsinnholdet. Til slutt vil spireprosessen for-fordøye frøet, slik at det blir lettere å fordøye for deg, og næringsstoffene lettere kan opptas.
Dette reduserer også risikoen for matallergier. Sluttresultatet er superføde med enorme mengder proteiner, vitaminer, mineraler, sporstoffer, fiber og enzymer i den mest lettfordøyelige formen. Ved å spise spirer får du all den rå matens fordeler samtidig som næringsinnholdet i det enkelte frø og korn slaget øker radikalt.
Fakta fra forskningen:
B-vitamin innholdet øker med så mye som 2000 %
Vitaminøkningen er på over 500 % i frø som spirer
Mineralinnholdet øker med 30 %
Nukleinsyreinnholdet (byggesteiner for cellevekst) øker med 30 %
Proteininnholdet i nesten alle frø øker også med 15-30 %
Kilde: "Du er hva du spiser" av Dr. Gillian McKeith
Sjekk ut denne bloggen for å lære mer om spiring av alfalfa.
Bokhvete lagt i bløt og skylt 4 ganger daglig i 3 dager, og klar for tørking i ovnen

tirsdag 14. juni 2011

Gulrotrundstykker med cashewpålegg

I morgen er det turdag i barnehagen, og da foretrekker jeg å bytte ut salaten med noe som ligner på brødmat. Som oftest må vi stappe i oss maten mellom regnbygene, men der er sådd et lite håp at vi i alle fall får oppholdsvær i morgen. Dette er en lunch uten hvete og melkeprodukter.

Cashewpålegget som minner om vanlig smøreost lager du slik:
En stor håndfull cashewnøtter bløtlegges i 2 timer
Kjør dem i foodprosessor sammen med ca. 2 ss tørket dill
og en klype salt.
Spe med 2 ss vann og resten sitronsaft til rett konsistens
Disse sammen med gulrotrundstykkene blir en super tur lunch i morgen.

Teater: Før soloppgang

I morgen er det teater tid igjen, og tenk at dagens "ungdom" går for å se et teaterstykke som selveste Henrik Ibsen har uttalt seg om. For i 1891 var han tydeligvis i teateret og så sin kollega Gerhart Hauptmanns stykke, og betegnet det som "Tappert og modig". Hauptmann kan vel kalles Tysklands Henrik Ibsen. Han mottok nobelprisen i litteratur i 1912, og har skrevet en rekke dramaer. I tillegg til 9 skuespillere, skal det 6 dyktige sangere i aksjon på scenen. Disse er fra Kor Vest, Bergens eneste profesjonelle kor.
Handlingen kort fortalt:
Hva skjer med et samfunn som blir nyrikt over natten? Hva gjør det med folkene og hvordan forvalter de sin rikdom? Og hvilken valgfrihet har de egentlig, når stadig større deler av våre liv forklares som arvelige biologiske og kjemiske prosesser?  Det er noen av spørsmålene Tore Vagn Lid stiller seg, når han tar for seg Gerhart Hauptmanns naturalistiske mesterverk fra 1889, og gjør det til et relevant musikkteater av i dag.
Ja, hva kan jeg si etter dette? "Tappert og modig" sa Ibsen, han skulle sett Tore Vagn Lid sin tolkning av stykket, da hadde han nok tatt helt andre ord i bruk. Her har vi  en historie, vi har skuespillere, musikere og til og med korfolk på scenen, men den som gjør mest ut av seg er i kampens hete usynlig, nemlig regissøren. Bjarte Hjelmeland skriver i programmet til stykket, at han er redd for ensretting og faren for gjentagelser. Derfor ønsker han å bruke instruktører som arbeider med alternative former og tilnærmingsmåter. Han kan få sagt det. Dette var i alle fall alternativt i mine øyne. Det ble rett og slett for mange kunstneriske friheter, og et alt for "moderne" uttrykk. De som imponerte mest var koristene fra Kor Vest, den vakre sangen reddet stykket helt. Jeg skulle gjerne sett stykket i sin opprinnelige klassiske form, og sett om jeg kjente det igjen. 

søndag 12. juni 2011

Treningslogg - uke 23

Hr. Skritteller har reist på ferie til Susanne-land, og forhåpentlig får han kjørt seg noen uker hos henne. Han er dypt savnet, for det er virkelig god hjelp i å ha pålagt seg selv, at han skal ha minst 10-15 000 skritt hver dag. 
Mandag
60 min rask gange i nabolaget      
Tirsdag
30 min. på løpebrett
15 min styrke
Onsdag
Ingen trening, teater med jentene    
Torsdag
12 timer gåing rundt i København  
Fredag
45 min på trappemaskin
100 sittups + litt styrke
30 min gåtur på ettermiddagen
Lørdag
3 timers fjelltur til Haugsdalshorga 783 moh                        
Søndag
2 timers powerwalk til by`n for å hente bilen

Filmanbefaling: "Nawal`s hemmelighet"

I bursdagsgave fikk Frode og jeg invitasjon fra to gode venner, til å gå ut og spise og kino etterpå. Denne hyggelige kvelden hadde vi i går, og vi nøt å få kvelden servert på et fat på denne måten. Mens vi var ute å gikk tur organiserte de både bordbestilling og kinobilletter, så vi hadde bare å komme oss på rett buss, så kunne kvelden begynne. Tusen, tusen takk begge to, dette satte vi stor pris på!
Først var vi på Bambus. Det er en vietnamesisk restaurant i Marken i Bergen. De serverte veldig god mat og vi drakk et øl som het Tiger til, som også var veldig godt. Etter kaffen, var det tid for kino. Filmvalget var et meget godt et, selv om det var langt fra en "feelgoodfilm", så var det en sterk historie som jeg gjerne fikk med meg. Vi som bor i så trygge rammer som vi har her i Norge, tenker ikke ofte på hvilke utrygge liv folk, som vokser opp og lever i konfliktfylte områder, lever.
Når notarius Lebel møter Jeanne og Simon Marwan for å lese opp testamentet etter deres mor Nawal, blir tvillingene overrasket av to konvolutter - ett om faren de trodde var død og et annet om en bror de ikke visste eksisterte. 
I denne gåtefulle arven ser Jeanne nøkkelen til Nawals depresjon og uforklarlige stillhet under de siste ukene av hennes liv. Hun bestemmer seg for umiddelbart å dra til Midtøsten for å grave i en familiehistorie hun nesten ikke vet noen ting om. 
Simon er uberørt av det psykologiske spiller moren deres driver med etter sin død. Men den kjærligheten han har for søsteren er sterk, og han hjelper til med å søke i forfedrenes hjemland, på jakt etter en Nawal som er svært forskjellig fra den moren de kjente. 
Med Lebels hjelp, setter tvillingene sammen historien om kvinnen som brakte dem til verden, og oppdager en tragisk skjebne, men samtidig også motet til en eksepsjonell kvinne. 
INCENDIES er basert på et teaterstykke ved samme navn skrevet av Wajdi Mouawad. Det er en dypt bevegende fortelling som bringer ekstremisme og vold i dagens verden til et tydelig personlig nivå, og viser det kraftige og poetiske ved viljen til å overleve. 

SjokkoNøtte brownie med karamelltopping

Ny bok, nye muligheter. Første oppskrift vi prøvde i den nye boken RawCake av Caroline Fibæk ble en av tre fristende brownie`s. Boken ble kjøpt på min "studietur" til København, men de har den hos Kinsarvik, til bare en 50,- lapp mer.(Fremdeles på dansk) Jeg halverte oppskriften og brukte en ildfast form på ca. 10 x 18 cm. Oppskriften er ferdig halvert...
Kakedeig:
5 dl dadler uten sten
0,5 dl kokosolje
1 klype himalayasalt
1 dl rått kakaopulver
1 dl paranøtter, grovt hakket
Blend alle ingrediensene bortsett fra paranøttene. Nøttene røres inn etterpå, og røren trykkes ut i en form kledd med plastfolie og satt i kjøleskap.
Karamelltopping:
1 dl macademia eller cashewnøtter bløtlagt i 2 timer
0,5 dl vann
1 klype himalayasalt
1 ss lecitingranulat
1 dl dadler uten sten
1 ss lucumapulver
0,5 ts vaniljepulver
Alle ingrediensene blendes godt sammen, spe med vann til en fin tykk konsistens.
Ta kaken ut av formen og plasten, og sett den på et kakefat.
Fordel fyllet over kaken, og pynt evt. med bær
Kan med fordel spises med en gang. Kaken føltes ikke spesielt rå, og den gikk ned hos meg som egentlig ikke liker sånne kladdete halvstekte brownies.

lørdag 11. juni 2011

Siste ToppTrim tur for i år: Haugsdalshorga

Sondre lukter gull(merke) og vi gjør oss klar for siste Topp Trim topp av året. Vi kjører til Bontveit og parkerer der vi har parkert fler ganger før. Turen innover (les: oppover) går først på grusvei, som umerkelig går over i sti.
Stien krongler seg videre til en kommer opp til et vann. Her tar du til høyre for vannet ved en brun hytte, og holder du nok til høyre får du en bro som hjelper deg over den lille elven. Herfra er det merket med pinner med litt falmet rødmaling på, helt til topps. Husk at boksen ikke er ved den store varden ved utkikkspunktet, men litt innpå, hvor den høyeste toppen er på 784 moh.
(Du ser det fra varden)
Turen tok oss 3 timer t/r pluss en liten rast på toppen. Det var litt bløtt og gå, men ikke sånn at en måtte stoppe å tenke seg om. Helt vindstille var det også, og det var litt "rart". Solen kom da vi var på toppen, og skyene forsvant mer og mer på vei ned.
Gratulerer Sondre med 4 fullførte ToppTrim sesonger, og gullmerke i dag!!!

fredag 10. juni 2011

Raw 42

Disken med det rare i, her er det bare til å ta for seg av godsakene
Jeg lager som dere vet mye rå mat, og etter seansen i Dagens Næringsliv ble jeg veldig nyskjerrig på hvordan det  fungerer i praksis og ha en restaurant bare med rå mat. Raw 42 ligger i Pilestræde nr. 32. (Til de som lurer på hvorfor den da heter 42, så er grunnen at rå mat ikke skal/kan varmes opp til mer enn 42 grader, da er det pr. deff ikke rått lenger).
Pizza, sandwich og lasagne  - og masse forskjellige smaker
Det var et lite sted, med artig bordløsning og en kunne sitte i vinduene å se på folk som hastet forbi. Menyen står på tavlen på veggen, og den er kort, men nøye utvalgt.
I tillegg er det en rikholdig juicemeny, med skikkelige "boostere"
Der er tre "hovedretter" eller du kan velge tapasvarianten, da får du en smakebit av alle tre. Dette gjorde jeg, og ble strålende fornøyd. Pizza, sandwich og lasagne med babyleafs til. Utrolig godt, og mer enn nok mat for at min mage skulle bli mett. Jeg valgte fra den rikholdige juicemenyen en med rødbete og ingefær, og den var også supergod. Da jeg skulle gå kjøpte jeg med meg to smaksprøver av tørket brød, og det jeg har smakt var overraskende godt. Jeg satt lenge og nøt maten, bladde i et eksemplar av en kokebok de hadde til salgs, og riktig koste meg.
 Jeg prøvde å spørre den mannlige kelneren om det var han som var eieren, men han forsto ikke norsk så godt, så jeg gav opp mitt forsøk på å presentere meg. Struttende av energi gikk jeg ut derfra, og vet hvor vi må gå å spise neste gang vi er her i byen. Anbefales alle!!

Køben Køben Køben.................

For en vidunderlig by å dra på "studietur" til. Mitt grytidlige fly tryllet meg til København lenge før noe var åpent, så dagen ble startet med en runde for å lokalisere diverse ting jeg hadde plottet av på kartet. Vesterbro, vest for Sentralbanestasjonen fikk besøk først, for her skulle "Simple Raw" ligge. Til mitt store uhell var denne stengt hele dagen og jeg fikk ikke testet menyen deres.
Jeg forvillet meg inn i Istedgade, før jeg raskt forvillet meg ut igjen og tok turen nordover på vestsiden av Peblinge sø.
I Blågårdsgade fant jeg en flott helsekostbutikk, og med jevne mellomrom var det sånne over hele byen. Har aldri sett så mange skilt med økologisk før, så dette er stort i København.

I Værnedamsvei 4 ligger frokoststedet Granola, og her tok jeg min første "pitstopp". De hadde mye godt på menyen, men valget falt på havregrøt (og Cortado). På grøten hadde de strødd masse rosiner, eple- og bananbiter i tillegg til kanel. Jeg fikk da erfare at jeg er sukkerfri, for all frukten ble skrapet til side før jeg klarte å spise noe. Granola står anbefalt i "Gatelangs"som det eneste stedet i byen en kan få den danske tradisjonelle retten "Rødgrøt med fløte".

Som sagt, det var mange av disse her, og prisene var nesten til å begynne å grine av. Jeg handlet chiafrø, vaniljepulver, dadler, carob, rått kakaopulver og diverse annet, og det var nesten halv pris av det i butikkene i Bergen. Med tanke på restaurantmaten jeg spiste, så har jeg nesten tjent inn igjen flybilletten...
Da klokken passerte 10:00 og det var blitt litt mer liv og røre, og jeg nærmet meg mitt egentlige mål for turen Raw 42. Se eget innlegg...
Resten av dagen gikk med til å trakke litt rundt Strøget bla. Ilums fikk et besøk siden jeg trengte noen småting til kjøkkenet.
Når jeg begynte å bli sulten igjen var jeg så smått begynt på returen, og tilfeldigvis dumpet jeg borti Urtehuset. Dette var en stor helsekost butikk, med en liten kafe. Jeg kjøpte meg en nydelig wraps, med en skikkelig detox juice til, og koste meg ved deres eneste bord i vinduet, før jeg i god tid til flyet kom meg tilbake til Kastrup.