Fjellturer og ferieturer

lørdag 28. desember 2019

Lesesirkel - 1001 bøker før du dør

I fjor arrangerte Elida en lesesirkel som hadde fokus på å lese en utvalgt bok hver måned, fra boken 1001 bøker du må lese før du dør. Elida gir oss en konkret utfordring hver måned, og litt hjelp ved å bidra med liste over bøkene. 

Jeg deltok alle månedene, og er veldig fornøyd med å ha gjennomført. Håper mange blir med på nye utfordringer fra Elida også i 2020. 

Denne siden finner du igjen på høyre side av bloggen, hvis du er nysgjerrig på hvordan jeg holder koken med lesingen. 


Kategoriene for 2020 ser sånn ut:

Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende. 
Milan Kunderas roman Uvitenheten fra 2000

Februar: Forfattar frå Afrika.
Chimamanda Ngozi Adichie kommer fra Nigeria og jeg leser hennes roman En halv gul sol fra 2006

Mars: Kvinneleg forfattar.
Ali Smith sin På stedet mil

April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
Philip Roth kommer fra Nord-Amerika og jeg leser hans  roman Menneskemerket fra 2000

Mai: Bok utgitt mellom 1700 og 1800.
Denis Diderots Fatalisten Jaques og herren hans fra 1778

Juni: Forfattar frå Europa.
Gunter Grass kommer fra Tyskland og jeg leste hans roman Blikktrommen fra 1959

Juli: Bok på 500 sider eller meir. 
Simone de Beauvoirs Mandarinene på 650 sider fra 1954

August: Forfattar frå Asia.
Kiran Desai kommer fra India, og jeg leser hennes roman Tapets barn

September: Mannleg forfattar.
Stevan Zweigs` roman Sjakknovelle som kom ut i 1943

Oktober: Victober.
Det er eit lesemaraton som går føre seg i oktober der du skal lese viktorianske bøker/verk gitt ut i Storbritannia eller Irland i årene 1837-1901 (altså medan dronning Victoria levde). Lesemaratonet sin definisjon sier at du kan kun lese bøker/verk gitt ut av britiske eller irske forfattere, eller forfattere bosatt i Storbritannia og Irland, i årene 1837-1901.

Charles Dickens` En julefortelling fra 1843

November: Forfattar frå Oseania.
Nevil Shute sin roman En by som Alice fra 1950

Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet fra 1952



16 kommentarer:

  1. Flott liste Tine.:) Jeg har lest dine valg av Atwood, Adichie, Hemingway, Beauvoir, og Grass av disse. Alle er knallgode bøker.:)

    Har lagt lista mi på fane for 2020- lesesirkler og utfordringer. Gleder meg, har allerede bestilt bøker som jeg ikke har i hus..(kun to)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig kjekt å høre at de du har lest også har falt i smak. Jeg skaffer meg dem etterhvert, heldigvis går det an å stole på biblioteket for det. Gleder meg til å ta en titt på listen din, må bare ta igjen det tapte etter å ha vært vekke i fire dager :)

      Slett
    2. Jepp, gled deg.:) Biblioteket har det meste. Fant også min Osenania-forfatter der, og hente den/m i dag :) Janet Frame. Hadde to på norsk. Litt gamle og slitt, men de finnes ikke å få kjøpt på norsk lenger, annet enn kanskje på antikvariat.
      Skjønner du har litt å ta igjen . Jeg har to nye reisedager kommende dager, har pakket klart nå. Får ta nyttårsoppsummeringen til helga.

      Slett
  2. Flott liste! Her var det meste ukjent, men satser på å få inspirasjon til å lese :-)

    SvarSlett
  3. Men Nevil Shute er brite, som budde dei siste åra av livet i Australia ;-) Eg vil nødig vera den store stygge ulven, og eg veit den kategorien var vanskelig...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bra du er våken, bytter ut Shute med en ekte australiener (ja det var en vanskelig kategori...)

      Slett
    2. Eg har funne ut at den er litt snever då lite frå den kategorien er på lista og enda mindre er oversatt. Då eg googla litteratur frå Oseania finner eg forfattere som Frederic Manning, Christina Stead, Patrick White, Thomas Keneally, Peter Carey, David Malouf og DBC Pierre. Alle dei er frå Australia. Ellers har du Katherine Mansfield og Janet Frame frå New Zealand.

      Det er det eg kan bidra med, og eg aner ikkje om alle er oversatt til norsk eller ikkje.

      Slett
    3. Takk Elida, da har jeg litt å jobbe med. Det er heldigvis lenge til Oseania er på planen, så vi finner nok ut av det :)

      Slett
  4. Å, så mange fine bøker, jeg var så vidt med i fjor, men får nok lage meg en liste . har allerdede Alice Grace av Atwood liggende her, lånt på biblioteket så det får bli januarboka. Å sette opp en liste for hele året får jeg prøve meg på. Ha en fortsatt fin romjul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var gøy å være med på dette, for kategoriene gir ganske bra slingrigsmonn. Flott at vi begge skal lese Alice Grace, du i januar og jeg i mars :)

      Slett
  5. Jeg må vurdere om jeg skal bli med på dette. Liker ikke å være bundet til noe som helst! (Er litt sær på mine gamle dager, da jeg har fulgt regler hele mitt liv!) Men som sagt, plutselig er jeg der!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg ang. binding, og følge egne regler, men det får ikke så store følger hvis en ikke greier det innen den gjeldende måneden. Denne lesesirkelen har hjulpet meg med målet mitt om å lese flere 1001-bøker, og det er jo topp.

      Slett
    2. Du er velkommen, Åslaug, og det er ikkje eit krav at du må ha liste klar. Finner du plutselig ut at du har lest noko i ein av kategoriane tar eg deg gjerne med på lista.

      Slett
  6. Lagde meg en liste selv her om dagen og har vært inne her og sett hos deg. Var sikker på jeg hadde lagt igjen noen ord men det hadde jeg altså ikke. Jeg har lest tre av "dine", Sjakknovelle,Alias Grace og Den gamle mannen og havet. Jeg trodde du leste Alias Grace for en stund siden..? Ikke det, jeg har lest Unge Werthers lidelser for 3 gang på like mange år.
    Blir spennende å lese om de ulike bøkene du har valgt deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har helt rett, jeg har jo lest Alias Grace, skal si det går fort i svingene om dagen. Kommer ikke til å lese den en gang til, til det er 1001-listen alt for spennende. Gleder meg til du legger ut listen din, eller har du den på lur på bloggen?

      Slett
    2. Listen ligger på bloggen, innlegget før Hjemlandet😊

      Slett