Fjellturer og ferieturer

tirsdag 13. januar 2009

Middagstips

Jeg har masse kokebøker og bruker nettet masse for å finne gode oppskrifter, men når det skal gå i en fei, kunne jeg ønske at jeg hadde min egen kokebok med favorittene, så jeg slipper å leite. Her skal jeg samle det som er gjengangerene hos oss.
Couscous varm eller kald
Lag couscousen som anvist på pakken
1 løk
4 fedd hvitløk (1 chilli hvis du ønsker det)
1-2 annen løk (sjalott, rødløk, etc.)
1 purre
Løken stekes først og has i en bolle, så steker du
4 mellomstore sopp som du har hakket i biter
1 rød og 1 grønn og 1 gul paprika hakkes fint (trenger ikke stekes)
1 boks reker i lake has i helt mot slutten
1 boks erter
1 håndfull rosiner
Bland alt utenom couscousen på stekepannen og krydre med
gurkemeie
spiskummen
paprika
evt. fersk koriander
Ha så i couscousen og det er klar til servering.
Rester er veldig godt å ha i salat

Pasta e fagioli

1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 potet kuttes smått og freses i 4 min.
2 tomater kuttes opp og has i
Hell over 1,25 l. grønnsakskraft
Dryss over timian, rosmarin eller salvie
cannelinibønner er de små hvite, ha i et glass ferdigkokte
til slutt has i pasta. Jeg brukte penne.
Kok så lenge pastaen trenger det.
Dryss på parmesan ved servering


Ovnsbakte grønnsaker
I en ildfast form, gjerne med lokk helles en slump olje, deretter strimles rotgrønnsaker og løk oppi.
Rødløk
Hvitløk
Purre
Gulrot
Kålrot
Pastinakk
Kikerter
Hell litt god olje over, salt og pepper og inn i ovnen i en halv time.

Til dette er det perfekt med hummus eller linser & spinat.

Veggiburgere
1 kg gulrot kappes og kokes mør
2 løk
4 fedd hvitløk
2 stilker celleri hakkes og freses
0,5 dl. soyasaus
basilikum, paprikapulver, annet etter smak

Mos gulrøttene og løken i foodprosessoren, ha i
ca 4 ss tahin og 1 dl hvetemel
Lag 6-8 runde burgere på en stekeplate med papir,
med en rund form
Stekes på 200 grader i 20 min, snus etter 15 min.
Spises med grovt burgerbrød, salatblader og annet godt.

PAI
Bunn:
2,5 dl speltmel
100 g smør
2-3 ss kaldt vann
Smuldre smøret i melet og lag en fast deig med vannet, trykkes ut i paiformen og settes kaldt 1/2 time før forsteking 200 grader i 15 min.
Eggestand:
3 egg
2 dl rømme
1 dl melk
salt og pepper, røres sammen og helles over det fylte paiskallet
Fyll (forslag, kan varieres i det uendelige):
3 kokte poteter i småbiter
1 rødløk
3 fedd hvitløk, freses
0,5 boks kikerter
krydres med gurkemeie, spiskummin, etter smak
Stekes på 200 grader i 1/2 time, kan godt "hvile" i 15 min før servering
Også god kald -ish
Serveres med salat

Pastasaus/pizzasaus/lasagnesaus
2 fedd hvitløk
1 løk
1 rødløk evt. annen løk hakkes grovt
2 gulrøtter og
1 stilk celleri finhakkes
1 glass tomatpurrè
1 boks knuste tomater
noen soltørkede tomater
1 boks bønner etter behag
en stor neve fersk hakket spinat
basilikum, gurkemeie, oregano
Fres løk, gulrot og celleri hell i det andre og ha i spinaten til slutt.
Kjøres kjapt i foodprosessor hvis en ønsker en jevn konsistens.
Kan mildes med Creme fraiche eller Kesam

Pasta med spinatsaus
500 g. pasta kokes al dente
200 g. fersk spinat
2,5 dl. rømme
1 dl. matfløte
125 g. revet parmesan
pepper
Det til sausen puttes i foodprosessoren og kjøres til en jevn røre, varmes opp i en panne og helles over pastaen når den er kokt. Pastaen må ikke være kokt for mye, for da trekker ikke sausen inn i pastaen. Serveres evt. med ristede pinjekjerner
Rester er deilig å ha i salat

Indisk gryterett I
1 liten blomkål i buketter
250 g. poteter i biter
200 g. fersk spinat grovkuttet
1 boks kokosmelk
1 fersk chilli finkuttet
2 fedd hvitløk finkuttet
2 ts karripulver
Kok poteter og blomkål, hell av vannet og ha oppi det andre. La det godgjøre seg på pannen i et par minutter. Serveres på en seng av ris.

Indisk gryterett II
Løk og hvitløk hakkes fint og surres
Sopp og squash hakkes og la surre med
20 korianderfrø
frø av 5 kardemommekjerner
gurkemeie
spisskummen
chillipulver knuses i morteren og has i
1 ts salt
1 ts sukker
1 boks kokosmelk
1,5 dl matyoghurt
La det stå i gryta under lokk en stund for å sette seg.
Serveres med naanbrød, mangochutney og ris

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar