Mitt første møte med bokserien som har imponert meg så mye var Business, bok tre i denne serien. Den boken kom ut i 2019, og ble etterfulgt av Kalifatet to år etter. I år kom den femte boken i serien Den ingen ser, og igjen satt jeg klistret til boken.
Hovedpersonen i denne serien er Charlie Robertsen, er en ærlig og hardtarbeidende politimann, som har hjertet på rett plass. Alle bøkene er å finne på Storytel, de er glimrende lest inn av Håkon Ramstad, fant jeg ut da jeg lyttet meg gjennom de to første bøkene i serien nå i desember, Den tredje søsteren og Barcode.
Forlaget om handlingen:
Tre søstre. To drept. Ett vitne. Nadia skulle vært død. Hennes søstre Samira og Nazma blir brutalt myrdet, men Nadia klarer å gjemme seg. Hvem står bak drapene? Hvorfor ble søstrene drept? Hva skal skje med Nadia?
Opprullingen av saken tar oss med til lukkede miljøer i Oslo og bortgjemte landsbyer i Pakistan: Journalisten Mikkel – kollega og venn av Nazma – blir mannen som skal finne løsningen på gåten.
Det er ofte sånn at forfattere skriver seg varm i trøyen, noe som kanskje var grunnen til at jeg ikke leste denne etter å ha lest Business i 2019. Snakk om å måtte revurdere meningene sine, for bok 1 i Charlie Robertsen serien, er absolutt på høyde med det beste innen sjangeren.
Forlaget om handlingen:
I Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.
Der den første boken handler mest om tvangsekteskap og æresdrap, har bok to fokus på organisert kriminalitet, menneskehandel og prostitusjon. Videre, skriver han i Business om barn som utnyttes seksuelt på nett, og i bok 4 er det fremmedkrigere som vender hjem fra IS-kalifatet som er tema, før tematikken i siste bok vender tilbake til tvangsekteskap og .
De tre siste bøkene har jeg blogget om, klikk på lenken hvis du har lyst å lese omtalene.
Hva er det som gjør at jeg finner disse bøkene så overbevisende? Jeg tar meg i å lese dem som sakprosa, og må stadig minne meg selv om at selv om Terje Bjøranger har masse kunnskap om det han skriver om, så er det krim dette her. Spennende, underholdende og lærerik krim, fra en som virkelig vet hva han snakker om!
En lærerik samtale; Magnus, Bjøranger og Svensson i september |
Allerede i 2001 ga Terje Bjøranger ut Tvangsekteskap som begrunnelse for barnevernsvedtak, året etter kom Islamsk rett : oversikt, landinformasjon og lovsamling og seks år etter det Arbeid mot tvangsekteskap : en veileder – i samarbeid med Gunnar Svensson. I tillegg til Den ingen ser som kom i år, ga Bjøranger og Svensson også ut sakprosaboken boken Æresrelatert kriminalitet, som de mottok Shabana Rehmans minnepris for i mai - gratulerer, dere står virkelig på barrikadene for en viktig sak!
Forlaget om boken:
Æresrelatert kriminalitet beskriver æresbegrepet som styrer hverdagen innenfor en æreskultur, og viser hvordan æresrelaterte handlinger rammer dem som utsettes for dem.
I Norge knytter æresrelaterte konflikter seg særlig til innvandrergrupper med røtter i Midt-Østen, Nord-Afrika, Pakistan og Afghanistan – men også andre miljøer er berørt.
Æresrelatert kriminalitet rammer særlig jenter og kvinner, og omfatter blant annet vold og drap, berøvelse av personlige frihet og påtvungne arrangerte ekteskap.
Forfatterne av boka har arbeidet med æresrelaterte konflikter i mer enn 25 år innenfor politiet, migrasjonsmyndighetene og barneverntjenesten. Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos, mens Gunnar Svensson er politioverbetjent og politiets representant i Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold , som begge var med å starte i 2004.
Temaene Bjøranger jobber med er av den typen som vanlige mennesker helst ikke vil vite noe om. Det er mest behagelig å gå rundt i verden og ikke måtte forholde seg til disse tingene, som han og mange med ham jobber hardt med hver dag. Å bruke kunnskapen til å skrive krim er en genial måte å nå ut til folk på, og siden jeg synes at vi alle bør vite litt om disse tingene, ønsker jeg å tipse om disse viktige og veldig gode bøkene.
Hva tenker du? velger du deg bøker som belyser sider av samfunnet du ikke er en del av selv? Har du lest disse bøkene kanskje? Ute er det mørkt og klink is, etter at regnet har forsøkt å vaske bort snøen som lå her i julen. Jeg skal i gang med en ny bok og ønsker deg som har lest helt hit, en riktig fredelig romjulstid ☺
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar