Forlaget om boken:
Hvordan kunne den unge skuespillerinnen Marie Andersen falle for den langt eldre, og etter hvert sjalu og kontrollerende Knut Hamsun? Med Anne Hege Simonsens biografi trer nå Marie Hamsun ut av den verdenskjente forfatterens skygge. Biografien starter i Elverum der Anne Marie Andersen ble født i 1881 og ender med hennes død på Nørholm utenfor Grimstad i 1969. Tiden i Nordland var Maries lykkeligste periode i livet. Da Knut flyttet henne og familien til Nørholm, opplevde hun det som et svik. Tidligere upublisert materiale og ukjente brev fra Marie belyser ekteparets lidenskapelige kjærlighet. Kildene viser også hvordan mellomkrigstiden og nasjonalsosialismen formet henne ideologisk.
Marie var overbevist nazist selv etter krigen. Denne første helhetlige biografien over hennes liv viser Marie Hamsun som en selvstendig samfunnsaktør og som en respektert forfatter med egen karriere - men vil også bidra til å kaste et nytt lys over ektemannen og deres turbulente samliv.
Av de bøker jeg har lest om Knut Hamsun og i hans romaner, så er det ikke mange tegn til at han var gift med en uvanlig kvinne i sin tid. Hun levde et intenst liv som både kjærlighetsobjekt og hoggestabbe, og en kan bare undre seg over hvordan livet til kunstneren Knut hadde vært, om han ikke hadde giftet seg med Marie? Anne Hege Simonsens biografi om Marie Hamsun parkerte meg i et ettertenksomt hjørne, for her var det mye å fordøye.
Biografien starter i 1950 når Marie har endt sin soning etter landssvikoppgjøret, og bor hos sin sønn. Hun er i gang med en selvbiografi, som kom ut to år senere, og denne boken Regnbuen, er et av utgangspunktene for Simonsens tidsreise.
Det er spennende å høre om Maries bakgrunn og oppvekst. Hun var eldst av 10 barn, og skammen over farens konkurser gjorde at hun vokste opp og ble en urolig sjel, med dårlig selvfølelse. Hennes kunnskapstørst gjorde at hun som femtenåring forlot det harde gårdslivet og begynte på Ragna Nielsen skole i Kristiania. Vi får høre at hennes aller først møte med Knut ble da hun leste Viktoria på gymnaset, noe som tydelig viser hvor stor aldersforskjellen var på de to.
Hennes forhold til Dore Lavik som fikk henne inn i teatermiljøet, førte til et brudd med foreldrene, som ikke kunne tåle at hun involverte seg i disse kretsene. Hun var fattig, men lykkelig og fri, og det var som skuespiller i hans stykke Ved rigets port teaterforakteren Knut så henne første gang.
Marie levde et hardt liv etter hun ble fru Hamsun. Knut var streng i sine krav til henne og familien, han flyttet dem og bestemte hvordan de skulle leve, og hva hun fikk lov til å gjøre for egen del. Selv var han mye vekke, for han trengte absolutt ro og stillhet for å kunne skrive. Marie likte seg godt på gården på Hamarøy, men dessverre ble det ikke mange årene de fikk bo der, før Knut bestemte at de skulle flytte sørover igjen. Han kjøpte Nørholm, og brukte alt de hadde av midler til å restaurere gården, noe som gikk ut over Maries mulighet til å gi barna og seg selv et bedre liv.
Gården på Hamarøy sommeren 2016 |
Marie stemte NS som den eneste i sin kommune, allerede i 1936. Da var hun 55 år gammel og hadde levd et hardt liv i tjeneste for andre. Hun anerkjente okkupasjonen som nødvendig, men var ikke fornøyd med Josef Terbovens harde regime. Til tross for det harde rettsoppgjøret etter krigen, gikk hun aldri tilbake på sine politiske holdninger. Mottakelsen hun hadde fått i 1941-1943 da hun reiste på omfattende turnèer som oppleser i Tyskland, var formidabel, og noe som nok bygget oppunder holdningene hennes om at det nazistene prøver å få til er til det beste for Norge.
Kjærlighet og mørke er bygget på brevvekslingen som Marie hadde med Knut og med venninnen Cecilia Aagaard, men teksten fremstår ikke i brevformat. Lesingen flyter lett, handlingen berører sterkt og gir et filosofisk hode noe å grunne på. All dokumentasjon er listet opp på slutten, med både noter, litteraturliste, navneregister, forkortelser og billedliste, så ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
Det er nesten litt trist å tenke på at da freden kom til Norge i 1945 var Knut Hamsun 86 år gammel. Han var døv og halvt blind, og om han ikke hadde svekkede sjelsevner, som det står i dommen over ham, så var han en surrete og sta gammel mann. Dette unnskylder ingenting, men i mitt hode forklarer det en del. I årene etter hun slapp ut fra Bredtvedt pleiet Marie ham frem til hans død i 1952.
Det er trist å lese om livene deres etter krigen, og til tross for hennes overbevisninger kan jeg ikke annet enn å føle respekt for det hun gikk gjennom. Mennesket Marie var ingen feiging, hun sto opp for seg selv og tok stolt imot dommen. Marie Hamsun greide før hun døde å føre seg selv tilbake til samfunnet. Hun var tilbakeholden og forekommende og med kløkt og vennlighet bygget hun tillit hos sine medmennesker.
Jeg hadde stor glede av å lese denne biografien, Anne Hege Simonsen skriver lett og medrivende, det er ikke ofte en kan kalle en sakprosabok en "pageturner", men her passer benevnelsen godt ☺
Forlag: Publica
Utgitt: 2019
Sider: 372
Kilde: Biblioteket
Les gjerne Kleppanrovas flotte omtale av boken!
Bilde lånt fra Kleppanrovas flotte omtale |
I tillegg til et knippe av Knut Hamsuns romaner har jeg lest om ham:
Eg har lest svært lite av romanene til Knut Hamsun, heller meir om hans eige liv, og han fascinerer meg som menneske. Marie Hamsun har eg ikkje gitt mykje plass, men denne biografien ligger i bakhodet mitt (og i huskelista på biblioteket). Når eg får tid så skal den leses :-)
SvarSlettDet var veldig spennende å lese om Marie, siden jeg føler jeg kjenner Knut sin historie ganske godt. Skal bare se du finner tid til hennes biografi med tid og stunder :)
SlettJa, var ikke dette en flott biografi? Jeg fikk også et helt annet bilde av henne, tross at jeg har lest de to andre biografiene av henne. Hun må ha vært en spesiell og sterk kvinne som orket Knut i så mange år, og var hans hoggestabbe og holdt familien isammen.
SvarSlettAt hun ble nazist, klarer ikke jeg helt å skjønne, men det har jo sikkert mye med hennes tysklandsopphold og gjøre. Det var en annen tid og vi kan ikke dømme over den, iallefall vi som ikke har opplevd den. Jeg driver nå å skal lage et "Hommage" smykke til henne, det er ikke lett!
Takk for link og veldig glad for at du også likte boka!
Ser at du tenker som meg, at all den positive viraken hun opplevde i de årene i Tyskland, gjorde at hun fikk befestet sitt syn på hva som måtte til. Det er godt at flere enn meg greier å se kvinnen bak nazisympatiene. Lykke til med smykket, jeg gleder meg til å se det :)
SlettJeg kommer mok til å lese denne en dag . En av mine største teateropplevelser var Jeg kunne gråte blod, der Ellen Horn og Ols B Johannesen spilte ekteparet Hamsun. Her kom Maries historie godt fram (Riksteateret 2004)
SvarSlettKjenner jeg får frysninger av å høre om teateropplevelsen din, skulle gjerne hatt den i minnebanken :) Er ganske sikker på at du kommer til å lese denne boken med tid og stunder.
SlettDenne biografien fikk jeg svært lyst til å lese, takk for fin omtale! Jeg har lest lite av Hamsun, men har noen av bøkene i bokhyllen, også erindringene til Marie (Regnbuen). Den skal jeg finne frem snarest :)
SvarSlettSå kjekt å høre. Jeg fikk også lyst å lese Regnbuen, får se om de har den på biblioteket nå når jeg skal bort å levere tilbake bøker :)
Slett