Fjellturer og ferieturer

lørdag 28. april 2012

Bylørdag i Bergen med besøk fra Snåsa

I dag våknet vi til 4 grader og Veten hadde fått et fint melisdryss i løpet av natten.
Bergen Marathon gikk av stabelen i dag, Frode har trent til dette og stilte til start. Dessverre trøblet leggen hans seg med en strekk, og han måtte bryte. Vi andre som var kommet til byn for å se ham løpe, fikk oss en fin runde i byens gater. Vi var litt tidlig ute for alle gatemarkedene som skulle være i dag, men fikk en smak på folkelivet. Etter å ha gått gjennom Bondens Marked på Bryggen, tok vi gjestene våre som ikke hadde vært i Bergen før med bakom, så de fikk se litt på de skjeve husene.
Hildegunn, Kristian og Sondre utenfor Ateliè Hetland på Bryggen

torsdag 26. april 2012

Konsert med Bergen Mannskor i Håkonshallen i kveld

Bergen Mannskor i andre omgivelser (i mangel av medbrakt kamera)
Arenaen for kveldens konsert med Bergen Mannskor var ærverdige Håkonshallen.
Etter å ha lest Jan Ove Ekebergs "I sverdets tid" hvor handlingen dreier seg om kong Håkon og Håkonshallen har en sentral plass i historien, var det kjempekjekt å være på konsert her.
Jeg har hørt Bergen Mannskor før, og de sviktet ikke i kveld heller. Programmet var oppdelt i fire med, musikalske innslag som markerte overgangene. Blant alle disse distingverte herremenn utgjør korets dirigent et friskt, feminint pust. Ikke bare kan hun dirigere, Belinda Lerøy har en vakker sopran som hun vet å bruke.
Jeg er normalt lett rørt, men på tross av at sangen var vakker klarte jeg meg uten tårer helt til Belinda Lerøy gav oss "Gabriellas sång". Da ble det litt vått i øyekroken gitt.
Jeg ønsker Bergen Mannskor lykke til med USA turneen, og gleder meg til gjenhør 28 oktober når de skal ha konsert på Kulturfest Åsane.
Til deg som ikke har fått smaken på korsang, prøv! Vi fikk en Elton John låt i dag, og da fikk jeg umåtelig lyst å dra frem hårbørsten og synge av full hals. Nei, jeg lover, jeg skal holde meg blant publikum. Hårbørstemikrofonen får jeg spare til dusjen :)

tirsdag 24. april 2012

I mangel av sol og varme malte vi liksågodt stuen orange

Det gjør seg med litt fornying på veggene
I alle fall halve stuen. Gusje-kaffelatte fargen som hang på veggene var overmoden for utskiftning. Vi er alle her i huset glad i farger, og flesket denne gangen til med en skikkelig farge. Litt bobler ble det også, når vi først var i sving.
Syns du det er fint med farge på veggene?
Bobler er gøy på en vegg som er vanskelig å pynte
Resten av stuen er litt "roligere"

søndag 22. april 2012

Årets første sykkeltur: Rolland - Fjellveien til endes

"Vårfornemmelser" heter denne flotte skulpturen av Fritz Røed som står i Fjellveien
Denne søndagen våknet vi til sol og blå himmel. Frode hadde en løpedate kl. 10 så da benyttet Sondre og jeg anledningen til å gjennomføre årets første sykkeltur.
2 timer og 20 minutter brukte vi, hjemmefra, over Munkebotn, helt til enden av Fjellveien og hjem igjen. Det var lenge for en utrent rompe, så det blir nok ikke noe sykling på noen dager.
På Munkebotn måtte vi stoppe å pusse nesen, (i alle fall en av oss...)
Sondre har ny sykkel av året 

Bountykake - sunn eller usunn, det velger du selv

Deilig Bountykake for anledningen lavkarbo
I påsken fikk vi en vidunderlig kake av svigermor, og jeg var heldig å fikk oppskriften med meg tilbake til Bergen. Oppskriften har kun 4 ingredienser, og siden jeg anser 3 av dem for å være sunne, så sto jeg igjen med sukkeret.
For første gang har jeg altså forsøkt å gjøre om på en oppskrift for å gjøre den lavkarbo.
Hvis du er av de som ikke reagerer på sukrin, er det bare til å kjøre på med den varianten. Kaken ble veldig god også med sukkeret byttet ut med sukrin, men jeg reagerer på sukrinsmaken, så neste gang blir det sukker for min del.
Sånn lager du Bountykake (Den smaker faktisk Bounty)
4 eggehviter
3 dl sukker (eller 2 dl sukrinmelis)
3 dl kokosmasse
1/2 plate mørk kokesjokolade
Pynt: Pisket krem og bringebær eller blåbær
Stivpisk eggehvitene og pisk i sukkeret. Fold inn raspet sjokolade og kokos.
Ha i en 24" rund springform og stek på 150 grader i 1 time.

Med eggeplommene som ble til overs laget jeg is med denne oppskriften som utgangspunkt. Jeg spicet det hele opp litt med hakkede hasselnøtter og litt karamell sundae syrup. Dette får bli morgendagens overraskelse til gutta boyz.

lørdag 21. april 2012

Familiekonsert i Grieghallen med Bergen Filharmoniske Orkester

I dag er det fjære og siste konsert på "klippekortet" vi kjøpte i høst.
BFO forteller om dagens forestilling: Tims musikkfabrikk denne gangen finnes det for det første et fulltallig symfoniorkester og en rekke skoleelever som har øvd og forberedt seg på å spille sammen med orkesteret. I fabrikken er det både store og små troll. I musikken møter vi både Dovregubben, trollmenn fra Harry Potter og prinsessen som kommer ridende på bjørnen. Sammen med programleder Tim Steiner får du en unik anledning til å opptre med Bergen Filharmoniske Orkester mens du sitter trygt og godt i stolen din. Dirigent er Halldis Rønning.
Etterpå:
Tim hadde et fantastisk verktøy til å lage musikk med, i fabrikken sin, nemlig hele Bergen Filharmoniske Orkester. Han spilte ingenting selv, men tok oss med på trolljakt. Vi fikk høre musikk av Grieg, Strauss, Knut Vaage og helt til slutt Hedwigs tema fra Harry Potter av John Williams. Publikum var med, og vi var stadig vekk på beina for å delta i produksjonen.
Med seg på scenen kom Kronstad skole som spilte "Skogens trollmarsj" og etterpå var det Kringlebotn skole som fremførte sitt eget stykke "Trolldrun".
Engelske Tim Steiner tok oss gjennom de 13 stykkene vi fikk høre i dag
Kronstad skole hadde øvd en hel uke på "Skogens trollmarsj"
Kringlebotn skole fremførte sitt eget stykke
Det er fantastisk hva BFO får til sammen med alle barna. Dirigent Halldis Rønning var utrolig avslappet, selv med vimsete Tim på scenen. Jeg for min del foretrekker en forestilling for barn, ikke av og med barn, så jeg håper neste sesongs repertoar innfrir på dette. 
Vi bestiller i alle fall nye seter. Første konsert i neste sesong er lørdag 29 september, så det er bare å få seg en billett. Til disse fire familiekonsertene til BFO kan man kjøpe alle i en pakke til redusert pris, da får du et kort, og du har den samme plassen ved alle fire anledningene.
Er det noen som vil sitte med Sondre og meg, kan vi kjøpe billetter sammen, bare gi en lyd! 

Engelsk fruktkake - ypperlig som gave og flott "ta med" kake


Det som er så bra med denne kaken (bortsett fra smaken) er at den kan og bør oppbevares i 4-6 uker før du skjærer i den. I begynnelsen av mars laget jeg en til min kjære pappa som hadde bursdag. Med instrukser om modningstiden tok han den med på bobilferie, så nå lurer jeg på om han har husket at han har den :)
Jeg "fant" nemlig min innerst i kjøleskapet i går, og etter 7 uker smakte den himmelsk.
Sånn lager du Engelsk fruktkake:
9 dl hakkede frukt og nøtter (rosiner, korinter, aprikoser, dadler, fikener, hasselnøtter, mandler, valnøtter)
2 dl cognak
180 g smør
180 g brunt sukker
3 store egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts nellik
1/2 ts muskatt
1 ts kanel
220 g hvetemel
Bland tørket frukt og nøtter med cognak og la dette stå å trekke 1 døgn. Rør innimellom så det trekker godt inn i hele blandingen.
Pisk sammen mykt smør og brunt sukker. Pisk deretter inn ett egg om gangen. Sikt sammen bakepulver, vaniljesukker, krydder og hvetemel. Rør dette i deigen. Ha til slutt i frukt blandingen, og rør til alt er godt blandet.
Ha deigen i en stor brødform som du har foret med bakepapir. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 150 grader i 1 time og 45 minutter.
Når kaken er helt avkjølt pakker du den godt inn i aluminiumsfolie og en plastpose, og setter den vekk i 4-6 uker på et kaldt sted.

fredag 20. april 2012

Rått er godt! - og perfekt sommer mat........................................

Deilig rawfood til fredagskos
Siden jeg jobbet forrige fredag så føles denne fredagsfrien ekstra deilig. Siden jeg også har min siste fredagsfri neste fredag, har jeg idag, bare gjort ting jeg hadde lyst til.
Vi var halvveis med oppussing av stuen og hadde tenkt å la resten bero til over sommeren. I dag fikk jeg den berømte ånden over meg, surfet på tiltakslysten og fikk kjøpt maling til resten av stuen, pipen og listene.
Da jeg kom hjem fra bytur med masse deilige ingredienser til middag, ble malelysten byttet ut med et sterkt ønske om å lage mat.
I tillegg til maiskake og salat av feld, spinat, rucola og frøblanding laget jeg: Jordskokkpesto (wops litt kokt...)
Brokolien hadde lagt i kjøleskapet siden kvelden før og fått sine befølinger hver gang jeg var i kjøleskapet. Har du ikke forsøkt å massere brokolien i stedet for å koke den, må du gjøre det. Lag en blanding av olje, himalayasalt og litt sitron og ha det oppi en liten pose sammen med brokolibukettene. Masser hver gang du er i kjøleskapet i ca. 1 døgn, og de er ferdig kokt! Det er veldig godt!
Jordskokk pesto
Massert brokoli
Rå karri
Rå karri lager du sånn:
2 gulrøtter
1/4 kål begge strimles
1 neve rosiner
1 neve valnøtter
Lag saus ved å kjøre følgende i foodprosessoren:
1,5 dl mandler
2 dl kokosmasse
1 ss karri
1/2 ss grønnsaksbuljong
1 klype gurkemeie
2 klyper salt
saft fra 1 lime
2 dl vann (eller mer)
Bland sausen inn i de andre ingrediensene og la det stå og søye seg litt. Kjempe godt!

Tamari marinerte portobellosopp
Portobellosoppen spises gjerne rå, men den er kjempegod stekt også.
Marinade lager du av:
God olje
Tamari (soyasaus av beste kvalitet)
Litt sitronsaft
Rør dette sammen og hell litt i en lav form med plass til alle bitene. Legg bitene i, og pass på at alle får saus på seg. Pensle så alle bitene med resten av marinaden. La stå i et par timer, så er også disse "kokt".
Tenk når sommeren kommer, da er rawfood det beste alternativet :) 
Da kan du lage til middagen til dagen etter, etter solen har gått ned, og når du kommer hjem fra arbeid er det bare til å sette seg på balkongen å nyte solstrålene til alle har kommet hjem.... hmmmmmm drømmescenario (i fjor hadde vi 3 halve dager med sol)

tirsdag 17. april 2012

Sunne lavkarbo knekkebrød stekt på nytt bakepapir

Som oftest når jeg lager knekkebrød blir jeg stående å pille av bakepapiret med mye bannskap. Nå har jeg kommet over et bakepapir i ett eller annet plastmateriale, som kan has i stekeovnen 1000 ganger (skryter de av) Jeg aner ikke om dette er skumle greier, med mye farlige avgasser, kanskje det er noen som kan opplyse meg?
Arbeidet med å få knekkebrødene av platen og oppi glasset sitt, gikk i alle fall som en lek.
Knekkebrød:
200 g solsikkekjerner
1dl linfrø(50g)
1dl sesamfrø
2,25 dl kli
2 ss fiberhusk
1 ts salt
1/2 ts stevia
5 dl vann
Rør sammen deigen og smør utover bakepair på to plater og rut opp med pizzahjul. Jeg fikk 32 skiver. stek begge platene samtidig i varmluft 160 g 1t 10 min..la platene bytte plass to ganger underveis, og snu dem med forsiden inn.
Holdbare og kjempegod med smøreost
Bruker du bakepapir i teflon eller lignende?

søndag 15. april 2012

Gintaras en fantastisk flott første bok

Thomas-Nicolai Gjerpen Hansen har skrevet sin første roman. Boken heter "Gintaras" som er navnet til gutten som historien handler om.
Jeg har fulgt bloggen til Nicolai lenge og vist at han er flink til å skrive. At han har fått gitt ut denne historien, og fått vise til "alle" at han kan skrive, er fantastisk. Boken kom i posten på fredag, og i dag har jeg kost meg med historien om Gintaras.
Handlingen er i Litauen og vi får innblikk i hvordan det er å være homofil der. Vi får også  lære litt om at all innvandring fra Balkan ikke er arbeidsinnvandring, men kanskje også noen som trenger å reise for å være fri.
Dette er ikke en lettvint krim, det er en historie som får en til å tenke og kanskje den kan utvide horisonten til de fleste som får muligheten til å lese den.
Lykke til med salget Nicolai! Jeg håper mange vil spørre etter denne lille juvelen i sin lokale bokhandel.
Hvis bokhandlersjefer eller norsklærere jeg kjenner, har lyst å lese boken før de bestiller inn en hel haug, er det bare til å låne den av meg :)
Klikk her og les et kjempefint intervju med forfatteren!

lørdag 14. april 2012

Deilig, frisk og lavkarbo - her er det bare å nyyyyyyyyyyte :)

Siden jeg har spist litt lite i dag var det helt på sin plass med litt "lørdagsgodt".
Denne oppskriften snublet jeg over for noen dager siden, og jeg lette febrilsk før jeg heldigvis fant den igjen på LCHF-bloggen.
Jeg er sjelden inne på reine lavkarboblogger for der er som oftest, for mye kjøtt og for mye sukrin, to ting jeg absolutt ikke er glad i.
I denne oppskriften skal det være sukrinmelis, men til alt hell kjente jeg ikke igjen den ekle bismaken. (Jeg blandet med Xylitol, noe jeg har hatt god erfaring med tidligere).
Sitronterten ble kjempegod, så ta gjerne en titt på LCHF-bloggen og prøv selv!

Forsking på egen kropp - kapittel II

En meget lite seriøs forskning er på vei fra denne kanten. Jeg vil finne ut om Bjørn Ferry har rett i at kroppen kvitter seg med overskuddsfett raskere, hvis en trener på tom mage. Det betyr at du må opp og ut før frokost.
Antall forsøkspersoner: 1
Antall forsøk: 2

Mandag som var gikk jeg Stoltzen på 25 minutter. Rekorden min er 19. Beina var supertunge, og jeg trodde aldri jeg skulle komme opp. Dette altså etter en lang, lat påskeferie og på tom mage.
I dag er dette 5 dager siden, og jeg gjør et nytt forsøk. I mellomtiden har jeg bare spist lavkarbo mat, så kroppen min skal ha vendt seg til å forsyne seg av fettlagrene direkte.
Jeg startet turen min 30 minutter etter jeg hadde stått opp, og altså uten å ha spist noe. Etter 30 minutter på noenlunde flat mark, startet oppstigningen mot Munkebotn.
Da kjente jeg det godt at jeg ikke hadde spist. Vel oppe var det tid for frokost (Tyrkisk yoghurt med frø og blåbær). De første par hundre meterne videre er flate, før en ny kraftig oppstigning følger. Her gikk det litt seinere enn vanlig, men det var lett å kjenne på kroppen at den hadde fått føde.
Turen varte totalt 2,5 time før jeg var inne i byen. Da fylte jeg opp lageret med billige cashewnøtter og kokosmelk fra Olivenmat, før jeg tok bussen hjem igjen.
Jeg vil gjenta dette eksperimentet noen ganger til, for å se om kroppen min tar til takke med fett som brensel. Nå skal det sies at i skrivende stund er det 6 timer siden jeg spiste frokost, og jeg er fremdeles ikke sulten. Jeg har vært på kjøkkenet og laget sitronterte (som nå dufter vidunderlig) og fylte sopp som vi skal ha i kveld, og allikevel har jeg ikke blitt fristet til å spise noe.
Offisiell veiing har jeg på mandag, men jeg har smugveiet litt, og vet at det går rette veien, så noe rett må det være i Ferry`s teori.
Driver du og prøver deg frem på denne måten?

onsdag 11. april 2012

Treningsiver kom til meg, her skal du hvile finne

Etter påskeferien følte jeg meg veldig klar for å trappe opp treningen noen hakk.
Jeg regnet med støtte fra gode venner som tørr-vær og lange lyse ettermiddager, men den gang ei.
Vi har ikke kommet mange dagene inn i etter-påske-uken før jeg må innrømme at treningsiveren er sporløst forsvunnet.
Heldigvis har jeg fått selskap av gemalen på matfronten, for han har også gått over til lavkarbo, så hvis det er en av oss som skal teste ut Bjørn Ferry`s teori med hardtrening og lavkarbo, så må det bli Frode.
De evindelige tre kiloene som hopper på igjen hver gang jeg ikke er "superflink", er tilbake. Jeg gir meg ikke og har som mål å ha ristet dem av før Londonturen 16 mai. Jeg vet at de da vil hoppe på atter en gang, men det får så være.
Sist jeg skulle i ketose tok det litt over fire uker før jeg tok av noe som helst. Det var fire lange uker, og humøret sank dag for dag. Det er nesten som jeg kvir meg til å sette igang igjen, men det er ingen vei utenom.
Ferry sier: "kosthold er kiloene og trening er grammene", så jeg har ikke så veldig dårlig samvittighet for å ikke trene, så lenge jeg er flink med maten.
Slik så i alle fall lunchen min ut i dag, en helfeit variant som Skaldeman ville applaudert. Ferske nypellede reker, coleslaw og laksepate a la Skaldeman, på en seng av babyleafs.
Denne lunchen mettet fra13 til 19
Coleslaw
4 ss Heilmanns majones
2 ss Creme Fraiche

1 god skvis sitronsaft
1 toppet ss sennep
1/4 kålhode hakket i fine strimler
Bland sammen røren og ha i strimlene. God i flere dager til all slags mat.

mandag 9. april 2012

Trening om morgenen - på tom mage

"Trening er sunt og bra hele døgnet, men morgenen kan være å foretrekke. Tiden om morgenen styrer man som regel selv, mens ettermiddagen eller kvelden ofte er mer travel. Trening om morgenen gjør dessuten at man blir mer opplagt utover dagen, og det har en spesielt gunstig effekt på blodtrykket. 
Fysisk aktivitet før frokost vil også bedre insulinfølsomhetten, noe som gjør at insulinutskillelsen etter frokosten, men også til de andre måltidene, blir mindre. Dette bidrar til økt bruk av fett som energikilde gjennom hele dagen. En spasertur om morgenen kan også bidra til mindre utskillelse av potensielt skadelige stresshormoner - og kan i tillegg fungere som en form for stressmestring. 
Har du problemer med uteblitte resultater, eller ønsker å se raskere resultater, kan trening om morgenen fort vise seg å være løsningen. 
Lege og kostholdsekspert, Flake F. Donaldson, som skrev boken The strong medicine i 1096, anbefalte å utsette frokosten ca. en time. Først skulle man bruke ca. 30 minutter på å la kroppen tilvenne seg en ny dag. Deretter skulle man gjennomføre en rolig spasertur på 30 minutter, før man spiste frokost. Donaldson hevdet at denne spaserturen får leveren til å begynne å produsere galle - så mye som en halv liter. Dette vil både kunne hjelpe leveren å kvitte seg med slagstoffer, men også bedre fordøyelsen av fett fra den forestående fettrike frokosten. 
Personer som spiser et karbohydratdominert kosthold vil være mer sårbare for lavt blodsukker og muskelnedbryting etter en lang natt uten mat. Dette problemet er lite problematisk for en fettadaptert kropp, som vil bruke mer fettsyrer og ketonlegemer som erstatning for glukose. En fettadaptert kropp vil følgelig omdanne forholdsvis lite muskler og annet fettfritt kroppsvev til glukose. Den lille nødvendige mengden med glukose, kan kroppen produsere fra en liten del av det nedbrutte fettet. Dette betyr at man kan ha stor nytte av å trene intensiv trening som styrke- og intervalltrening også før frokost. Er du ikke vant med å trene om morgenen, bør du øke intensiteten gradvis, og husk oppvarming.
Trening på tom mage om morgenen kan vise seg svært nyttig siden både insulinmengden og glykogenlagrene er forholdsvis lave på dette tidspunktet, vil trening om  morgenen lettere og mer effektivt mobilisere fett som energikilde. Selv om studier viser at den fysiske prestasjonen gjerne er dårligere om morgenen sammenliknet med ettermiddagen, vil trening på denne tiden av døgnet kunne ha andre svært spennende effekter:
* Det vil bedre kroppens evne til å bruke fett som energi
* Det vil bidra til spesielt god insulinfølsomhet
* Det vil føre til bedre hormonbalanse
* Det vil korte ned restitusjonsperioden etter treningsøktene
* Det vil bedre muskelstyrke og muskelvolum"
Teksten er hentet fra Bjørn Ferry`s meget inspirerende bok "Treningssuksess med lavkarbo"
I dag startet vi dagen med en tur i Stoltzen. Denne turen ville vi ta før frokost for å kjenne hvordan det føles nå, for så å gjøre dette igjen så snart jeg er i ketose, og se om det blir lettere da. Resultatet ble ganske nedslående, 6 minutter over pers og et sant slit å komme seg opp bakken. Kanskje ikke så rart, jeg har spist mer karbohydrater i påsken enn jeg gjør i hverdagen, så kroppen min var ikke innstilt på å ta energi fra fettlagrene.
Jeg legger opp til mye tur/trening i ukene som kommer og håper å være helt sukkerfri før fredag.

søndag 8. april 2012

Våryr og klar til dyst - nå skal det trenes ! ! !

Bevis: Jeg har gått på ski....
Etter en vidunderlig uke i Nord Trøndelag med snø, snø, snø, var det vidunderlig deilig å lande i Bergen hvor alt var grønt og fint. Det har ikke regnet siden vi landet, men det kommer nok. Jeg har bestemt meg for nytt mantra for de første ukene: "Det kunne vært snø..."
I matveien har jeg skeiet ut, så nå er magen oppblåst som en ballong, leddene verker og huden klør. Nå når jeg er hjemme igjen er det lett å komme inn i ny trend, bare jeg kommer over de første par dagene med søtsug.
Fokus utover våren kommer til å være på trening. Jeg skal lese minst mulig og har totalforbud mot å sette meg ned med håndarbeide. Nå er det rett i treningstøyet så snart jeg kommer hjem fra jobb.

lørdag 7. april 2012

Barn og overvekt - tør vi snakke om det?

I løpet av en generasjon har andelen overvektige barn mer enn fordoblet seg.
17% av alle gutter og 22% av alle jenter i tredje klasse har en BMI på mer enn 25.
Det betyr at de er klassifisert som overvektige.
Hvis denne trenden fortsetter kan dette bli en alvorlig utfordring for helse Norge, da det antas at over 60 % av de som er overvektig før pubertetsalder vil forbli det som voksen.
Debatten raser (som det heter) når det gjelder overvektige barn, og de som skriker høyest har det ene argumentet, at barna må bevege seg mer. De snakker om flere gymtimer i skolen og bedre tilgang til aktiviteter på fritiden.
De som mener at barna kanskje må spise litt mindre tør ikke snakke så høyt. Det er fremdeles veldig fy-fy i Norge å snakke om slanking av barn.
Vi voksne skal hviske rundt ørene på barna og snakke bak ryggen på dem, om noe som de er fullstendig klar over selv. Vi må ikke lure oss selv til å tro, at et overvektig barn ikke vet om det selv. Vi innbiller oss kanskje at barnet vil bli fornærmet, sur eller lei seg om vi tar opp problemet? Vil ikke et barn, hvis foreldre og evt. helsesøster tør å kalle en spade for en spade, føle at det har den støtten det trenger for å klare å gjøre noe med problemene?
Helsesøster må komme på banen mye tidligere, og tørre å si til foreldrene at barnet er for tungt. Foreldrene må være sitt ansvar bevist, og servere barna den maten de fortjener.
Vi må vise barn at det ikke er farlig å være sulten en liten stund, og fokusere på fire faste måltider. Slutt å småspise på frukt og annet mellom måltidene, men drikk mer vann og vær i aktivitet til middagen er ferdig.
Fra boken til Bjørn Ferry "Treningssuksess og lavkarbo", skal jeg ta med et lite kapittel som handler om akkurat dette:
"Isolert sett er kostholdet det viktigste når det gjelder å bli kvitt overflødig kroppsfett og få bedre helse. Uttrykket "kosthold er kilo og trening er gram", er i så måte et godt bilde. Uten et sunt kosthold, har trening en tendens til å øke appetitten minst like mye som det ekstra energiforbruket den fører med seg. Spesielt øker appetitten for usunn mat og drikke. 
Noen studier har endatil vist at intens trening blant overvektige kan bidra til vektøkning. En nyere studie viser at barn som begynner å trene, gjerne øker energiinntaket mer enn hva det økte energiforbruket fra treningen skulle tilsi. 
En annen studie med 202 barn mellom 7 og 10 år, viser at overvekt og fedme fører til inaktivitet, men inaktivitet fører ikke til overvekt og fedme."
Selvfølgelig skal barna bevege seg. Klart de skal ha sykler og baller og alt som skal til for aktiv lek ute. Når alt dette er på plass, så nytter det ikke at vi voksne sitter inne og håper at barna skal gå ut å leke. Vi må bli mer ansvarlige og lære barna våre hvordan de skal være i aktivitet.
Vi voksne velger ofte "minste motstands vei" og dette fører til at når barna roer seg med Nintendoen, eller foran pc`en, så er alt såre vel...
De som roper på en time med daglig gym i skolen, driver med ansvarsfraskrivelse. På skolen kan barna lære det de skal, så kan foreldrene aktivisere barna sine på fritiden.
Hvis vi i tillegg tar barna med på kjøkkenet og lærer dem hva som er sunt og hva som ikke er det, så har vi kommet mye lengre på den tunge veien å snu fedmetrenden.
Hva synes du, er det samfunnet`s ansvar at barna våre blir fete? 

fredag 6. april 2012

Påskeegg og påskesmilefjes

Før mormor og morfar pakket i bobilen og fulgte kompasskurs S, var de innom med årets søteste og beste påsketradisjon. Sondre gleder seg stort til det er tid for åpning, og koser seg med egget sitt resten av påsken.
God påske til verdens beste mormor og morfar, som har garantert snøfri påske i Frankrike et sted.

Trening med mening og lavkarbokosthold

Er du en av de som trener med mål og mening og skal lese en eneste bok om lavkarbokosthold så bør det være denne. "Treningssuksess med lavkarbo" av Bjørn Ferry. Boken er tredelt. Først blir vi kjent med Bjørn Ferry, svensk OL gull vinner i skiskyting fra 2010. Vi får høre om hans trening frem til OL når han samtidig gikk imot alle råd fra kostholds"ekspertene" og la om til lavkarbokoshold midt i oppkjøringen til mesterskapet. I første del av boka blir vi også presentert for fotball lagene Odd Grenland og Strømsgodset, som også har en klar lavkarbostrategi.
Andre del av boken er teori, høres tørt ut, men han forklarer på en veldig lettfattelig måte hvordan alt henger sammen, og hvorfor insulinutskillelsen er viktig å ha under kontroll.
Siste tredjedel av boken er forslag til oppskrifter som er grei når du skal kutte ut brød, ris, pasta, poteter, snop og frukt.
Som idrettsutøver, enten du er på OL nivå, eller bare har lyst til å forbedre persen din i Stoltzen eller Skåla Opp, er du helt sikkert opptatt av hvordan det du spiser kan påvirke prestasjonene dine. Det er en myte at fulle glykogenlagre er alfa omega for å lykkes.
Hvis du fremdeles tror fult og fast på at et inntak av karbohydrater før, under eller etter trening er viktig, bør du lese denne boken, og komme på andre tanker.
Hvis du vil nå din maksimale yteevne, ha en effektiv restitusjon og et godt immunforsvar bør du unngå de store svingningene i blodsukkeret som fulle glykogenlagre gir.
Lær om sjefshormonet insulin og hvordan kroppen switches over på fettlagring med en gang det skilles ut insulin.
Hardtrening er ikke naturlig for kroppen vår, og selv om vi føler oss bra etter en hard treningsøkt, er det faktisk ikke bare sunt.
Lær om stresshormonet kortisol, og hvordan dette påvirker restitusjon og mengden gangsperr. Og om veksthormonet som er viktig for stoffskiftet og er involvert i alle sider av kroppens energiforbruk  og fjerning av avfallsstoffer.
Temaer som tas opp:
* Intensiv trening
* Trening og fettforbrenning
* Trening mot aldring 
* Styrketrening
* Intervalltrening
* Tren smart, ikke bare hardt
* Kombinasjonstrening
* Oppvarming og nedtrening
* Uttøyning
* Trening om morgenen
De fleste som driver idrett tester ut kosthold på sin egen kropp. Vi tror vi vet hva vi trenger, men vi vet gjerne ikke hvorfor kroppen vår reagerer sånn som den gjør. I denne boken får vi et innblikk i hvorfor ting skjer sånn som de gjør.
God lesning :)

torsdag 5. april 2012

Påsketur til bestemor og bestefar på Snåsa

Her er det stille og rolig og alt er mykt og hvitt. En perfekt plass for å lade batteriene.
Det har snødd litt hver dag, og for ekte stuegriser er snøen og den lille vinden unnskyldning nok til å sitte inne å lese bok.
Sondre og Frode har hatt seg noen turer ut på ski, men en liten forkjølelse (og godt lesestoff) har holdt meg inne.
God påske til alle!!  enten du opplever, får gjort noe du skulle ha gjort for lengst, eller som oss bare lader batteriene.
Sondre har skodd seg for å renne ned etter avisen
Det er ikke alle som lar seg skremme av litt snø
I denne idyllen er det lett å finne roen

tirsdag 3. april 2012

Kongedrapene av Jan Ove Ekeberg

Dette er bok nummer to i denne todelte serien som heter "I sverdets tid". Det er litt over et år siden
Jan Ove Ekeberg kom ut med første bind, og den gangen var mamma og jeg og hørte på Ekeberg fortelle om prosjektet sitt.
Den første boken var veldig spennende og lærerik så jeg så med iver frem til oppfølgeren.
Nå er den lest, og jeg må si at den var om mulig enda litt bedre. Boken starter der den andre slapp, så vi er på begynnelsen av 1200 tallet. Kong Sverre var død og den ene sønnen Håkon skal overta tronen.
På dødsleiet forteller Kong Sverre at Sigurd som har vokst opp som trell ved Håkons side også er hans sønn, som han fikk før han ble giftet med mor til Håkon.
Dette er en historie om samlingen av Norge og om kristningen av Norge. Det er en kamp mellom Birkebeinere, de som støtter kong Håkon og Baglerne de som støtter kirken. I ledelsen for Baglerne finner vi Håkon Galen. Han er Håkon Sverreson og Sigurd`s fiende som med danske kong Valdemars hjelp vil ta kongsmakten. Historien fylles ut med intriger og kamper som gjør den veldig spennende.