Fjellturer og ferieturer

onsdag 17. februar 2021

Peer Gynt - tegneserie av Ibsen/Moen/Mairowitz

Er du klar for Ibsens Per Gynt? denne gang i tegnet utgave. Det er norske Geir Moen som holder i pennen i denne boken, og som i de andre tre bøkene i denne serien, er det også her David Zane Mairowitz som har ført tegning og roman sammen. Jeg har ikke lest Per Gynt, men kjenner handlingen etter å ha hørt stykket i utallige musikalske variasjoner. Handlingen skulle være kjent, men Mairowitz og Moen fikk frem detaljer, som utfylte mitt bilde.

Per Gynt starter med at han forteller en skrøne til sin mor, for å forklare hvor han har tilbrakt tiden. Bukkespranget over Gjendin-eggen er en av mange fraser som ofte har blitt gjenbrukt i kunsten.
Peer du lyver! er den neste, og sånn er det å lese Per Gynt, gjenkjennelsen er stor, og jeg fryder meg hver gang. 

Mor er fattig, og vil bare at han skal gifte seg, men han slenger henne opp på taket, og farer av gårde igjen. Per Gynt vil være fri, han vil være keiser over land og mennesker.
Det er ikke tvil om at han er en drømmer og en helt, men blottet som han er for skrupler og moral, så er han ikke noe godt forbilde.


Tidligere versjoner jeg har sett har hatt stort fokus på den stakkars Solveig, som hele livet sitter på gården og venter på Per. Hun lovet jo å vente, og hun holder det hun lover, noe Per ikke gjør, for han kommer ikke tilbake før de begge er veldig gamle. I denne versjonen hører vi om Solveigs tålmodige venting en gang, mens fokuset er på Pers løgnaktige liv rundt om kring i verden. 

Det fører ingenting godt med Per Gynts ferd, han blir lokket til Rondeslottet av Dovregubbens veneste mø. Når mor Åse er død, parkerer han Solveig på gården og reiser av gårde ut i verden. Skrekkelige scener utspiller seg på negerplantasjen, han sender misjonærer til Asia, og til alle som spør, svarer han at han vil bli keiser over hele verden.
I ørkenen møter han den ungdommelige Anitra, Per ønsker seg rikdom og makt, men mest av alt er det Anitras ungdom han vil ha. 

Tegningene i denne boken varierer mellom dystre streker i sort/hvitt, men han bruker også mye farge. Detaljene er mange, og du må ta deg tid, og se nøye på hvert bilde, for Geir Moen får mye av handlingen inn i hver illustrasjon.  


Det er et eventyrlig dikt Henrik Ibsen skrev i 1867, men i Geir Moens strek virker det som om dette er skrevet og tegnet for dagens lesere. Jeg er imponert over hva han har fått til, og håper at Minuskel vil gi ut flere bøker i denne serien, som allerede inneholder disse klassikerne:

Forbrytelse og straff av Dostojevskij
Prosessen av Kafka
Per Gynt av Ibsen

13 kommentarer:

  1. Jeg har hengt meg på og lest Sult og Prosessen, men har ikke prioritert å blogge om de enda, det kommer. morsomt å repetere romaner på denne måter. Ha en fin dag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy! Det er en veldig fin måte å friske opp handlingen i bøker en egentlig kjenner godt. Som du ser har jeg bare skrevet om denne og en til, siden jeg allikevel skulle skrive om Mørkets hjerte :) Det blir for mange blogginnlegg om dagen...

      Slett
  2. Så artig at du kommer med denne i dag. Jeg skal nemlig se Peer Gynt i kulturhuset i Oppdal i kveld. En av få forestillinger som ikke er avlyst på grunn av koronaen. Ser fram til å se en ny variasjon av klassikeren, som jeg har sett tre ganger før, for lenge siden. Regner med at jeg skriver omtale.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige deg, som skal se Per Gynt! Dette er et stykke som settes opp på mange forskjellige måter, håper kvelden blir vellykket :) Håper på omtale!

      Slett
  3. Denne boka venter på meg på bib. Gleder meg. Må bare komme meg nedover og hente den før helga.
    Min opplevelse fra Peer Gynt- spelet på Vågå ( eller var det Gålå?) samsvarer med den reisen Peer har i denne boka, ved at det er Peers reise det handler om.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mange måter å spille ut denne historien, men jeg ble litt overrasket over at Solveig sin rolle nesten var borte :) Jeg hiver meg rundt neste gang muligheten byr seg til å se dette igjen.

      Slett
  4. Jepp, jeg skal lese illustrerte klassikere. Overbevist! ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjør det! Tror det blir den siste herfra på en stund, har ikke funnet flere klassikere :)

      Slett
    2. Dersom du vil lese Shakespeare på engelsk så har biblioteket på Sølvberget Sparknotes sine Graphic Novels: Hamlet, Romeo & Juliet og Macbeth. Jeg skal starte på Hamlet nå :-)

      Slett
    3. Jeg må innrømme at jeg ikke har studert de engelske hyllene så nøye, men takk for tipset :)

      Slett
  5. Tøft! Fascineres av hvordan man kan fange en bok i tegneserieformat. Etter å ha lest din omtale skal jeg snart forsøke meg på Mørkets hjerte. Denne omtalen frister også :)
    Peer Gynt er en favoritt blant Ibsens mange fine skuespill.

    Forsidetegningen minner forvirrende mye om skuespilleren Alexander Skaarsgaard.

    SvarSlett
  6. Jeg måtte inn og sjekke ut den godeste Skaarsgaard, og jeg sier meg helt enig, kanskje det er ham? Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så givende å lese tegneserier, synes de får med utrolig mye av den opprinnelige handlingen.
    Kos deg med Mørkets hjerte Augusta!

    SvarSlett
    Svar
    1. Verden åpner seg opp når man starter med tegneserier :)
      Skaarsgaard var jo vampyr i True Blood serien og Peer Gynt er jo en slags vampyr. Han "stjeler" fra andre. Som Solveig. Som sitter der hjemme og venter ...

      Slett