Fjellturer og ferieturer

torsdag 10. oktober 2019

Raskolnikov - Forbrytelse og straff på Det Vestnorske Teateret

Fjodor Dostojevski hadde frydet seg om han hadde sett romanen sin Forbrytelse og straff tolket slik jeg opplevde på tirsdag i Logen. Raskolnikov er hovedpersonen i romanen, som anses for å være en av de desidert største klassikerne innen litteraturen.

                                                                                          Foto: Lånt av DVT

I fremstillingen til Det Vestnorske Teateret kommer publikum tett på, og da mener jeg virkelig tett på, for sjelden har vi fått med oss porene i huden og nesehårene til skuespillerne på denne måten. Det hele vises på kinolerret, mens skuespillerne spiller ut den over fire timer lange handlingen i bakgården, kjelleren, boder og kott i og rundt teaterbygget.

For meg som ikke var klar over verken lengden på stykket eller denne skjermen var det med bange anelser mamma og jeg lusket inn og satte oss på andre rad. Vi ble enige om å gå når vi ikke gadd mer, men aldri har 255 minutter gått så fort, for dette var heftige saker.

Raskolnikov er en dyp skildring av menneskesinnet, stykket byr på innsikt og gode argumenter både rundt temaet moral og delvis også religion. I kaoset av blodsprut, hyl og skrik, lange sekvenser hvor hovedpersonen er forvirret og på randen til å ta livet av seg, opplever vi dybden av menneskesinnet på en nær og troverdig måte.

                                                                                          Foto: Lånt av DVT

Preben Hodneland som spiller Raskolnikov var helt fantastisk, han byr på seg selv og spiller så godt at publikum kjenner angsten hans på kroppen. Det er nesten synd å skulle trekke frem Preben, for de andre skuespillerne står ikke tilbake for ham. Her er det ingenting "teatralsk" over fremførelsen, de er på ekte!

Les gjerne mer om handlingen her, og vil du ha med deg stykket må du få fingeren ut, for de tar det av plakaten om få dager!


Har du ikke hørt om Det Vestnorske Teateret skyldes det et ferskt navnebytte fra det mer kjente Hordaland Teater. De er å finne i Logen, midt i Bergen og spiller stykkene sine på nynorsk.

10 kommentarer:

  1. Det høres fantastisk bra ut. Jeg har faktisk tatt fram denne boka som skal leses som neste klassiker. Jeg prøver å lese en klassiker hver mnd og siste var Johan Bojer» Den siste viking. Vi må ikke glemme de gamle gode.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var det, fikk lyst å lese boken selv, for det er alt for lenge siden jeg var gjennom den.

      Slett
  2. Gode teaterstykker, dramatiseringer av romaner- er veldig ok å se. Jeg har lyst til å se Houellebecq sin Lanzarote på Trøndelag teater i morgen, siste gang det går, og her ikke rukket det før. Men ingen kan bli med. Spørs om jeg bare drar alene, da..

    SvarSlett
    Svar
    1. Skulle gjerne blitt med deg Anita, synd det er så langt å reise. Teater kan være veldig sterkt, og et flott supplement til litteraturen :)

      Slett
  3. Takk for fint referat, bra du fant stykket severdig - må være vanskelig å sette opp akkurat det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sikkert derfor de har valgt en så spesiell scenografi :)

      Slett
  4. Tøft! Jeg liker når de kan ta en klassiker - og gjøre interessant igjen. Så bra ta du fikk med deg det stykket. Kanskje kan de dra på turne til Oslo ... :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Stykket er regissert av Kjersti Horn, og gjort i et samarbeid med Det Norske Teateret, så du skal bare se det dukker opp i Oslo også :)

      Slett
    2. Så bra! Da må jeg bare følge med. Takk! :)

      Slett