Fra bakpå boken:
Midt i juli 1975 kommer en etterlysning over radio til føreren av en grå folkevogn, en kvinne med to døtre på 12 og 14 år: «Ring hjem.» Sigrid er på campingferie med jentene, og alt hun ønsker seg er en rolig uke. Borte fra det trange rekkehuset og borte fra Kjell, sjefen på jobben, som hun har innledet et forhold til. Det er en usedvanlig varm sommer, og Sigrid nyter friheten. Så forsvinner søsteren Kristin sporløst.
Fører av grå folkevogn, juli 1975 følger Sigrid, en alenemor som snart skal utgi sin første bok, og Kristin, en hjemmeværende kvinne som klipper knappene av sin manns skjorte i stedet for å stryke den. Denne sommeren blir et vendepunkt. Line Baugstø har skrevet en medrivende roman der vi møter igjen karakterene fra den kritikerroste Sommer uten brev.
Med denne romanen tegner Line Baugstø et tydelig bilde av kampen mødrene, og forsåvidt også fedrene våre var gjennom på denne tiden. Frigjøring i familien, i ekteskapet og på jobben tas nok som en selvfølge for de unge nå, men det er ikke så lenge siden slaget sto.
"Fører av grå folkevogn". Den korte setningen, sagt med nasal radiostemme, tar meg sporenstreks tilbake til da jeg var 8 år. Tidsbildene er mange i denne romanen, og jeg kan ikke unngå å bli nostalgisk, noe som får meg til å tenke på min families kamp. Når skjedde den? Selv merket jeg aldri noen "kvinnekamp" i familien, kanskje pappa hadde kapitulert etter å ha satt to døtre til verden, for tre mot en, det går jo som kjent ikke!
I romanen følger vi to søstre, men det er Sigrid med de store jentene som får mesteparten av taletiden. Begge historiene har et snev av spenning over seg, siden Sigrid har et hemmelig forhold til en sjef, jeg ikke greier å stole på, og Kristin stikker av fra mann og to små gutter. Det er noe hudløst over begges forhold til barnefedrene, de føler seg nok sveket, om enn på litt forskjellig grunnlag.
Tematikken i denne romanen er spennende, og ikke "oppbrukt" på noen måte. Forfatteren viser en god innsikt i det hun skriver om, og får min tanke til å utvides. Jeg greide ikke å slippe romanen da jeg var ferdig, og den var med meg inne i hodet i mange dager etter endt lesning. Denne boken skulle vært pensum på videregående!
Forlag: Oktober
Utgitt: 2016
Sider: 229
Kilde: Leseeks
Denne ser jeg frem til å lese og heldigvis ligger den klar men tenkte jeg skulle lese"Sommeren uten brev" først siden det er første bok i det som skal bli en trilogi.
SvarSlettKjekt å se at du likte denne, Tine :-)
Åh... det glemte jeg å ta med, bra du opplyser oss :) Jeg har ikke lest Sommeren uten brev, men tenker at det er noe jeg gjerne vil gjøre, for dette var gode greier, du har noe å glede deg til!
SlettDet er godt du er med og bidrar til bøker som bør inn i skoleverket :) Jeg har ikke lest Bjørnstads Syttitall, men kjenner at det er ei bok jeg kunne tenke meg å lese. Som denne. Jeg vokste opp på syttitallet, og nostalgi er ofte fint i bøker, synes jeg. Gode tips!
SvarSlettDet er mange av oss som har kommet i en alder hvor vi har søte drømmer om tiden vi vokste opp. Det viser også retro-moten som har blitt så populær, vi er kjøpesterke de fleste av oss og denne "svakheten" vår for ting fra barndommen benytter de seg av.
SlettUngdommen tar friheten og muligheten til å helt fritt velge hva en vil i livet som en selvfølge, de har godt av å lære at det ikke er lenge siden livet var helt annerledes.
Enda en bok jeg fkk lyst til å lese. Det stopper aldri! Takk for tipset.
SvarSlettDenne fikk jeg også lyst til å lese! :) Jeg leste aldri hennes forrige bok, men også den hadde jeg lyst til å lese da den kom ut. Takk for tipset .)
SvarSlett