Fjellturer og ferieturer

tirsdag 26. januar 2016

Black Rabbit Hall en roman av Eve Chase

Litt prøvende og forsiktig med nedskrudde forventninger, begynte jeg på denne romanen. Den virket i mine øyne litt for "damete", men gode karakterer og flotte stemninger gjorde at jeg fikk en fin leseopplevelse.

Forlaget om handlingen:
Feriene i Black Rabbit Hall er perfekte, syns Amber. Tidløse. Det er aldri stort som skjer. Helt til det er akkurat det det gjør. Vi følger den britiske overklassefamilien Altons liv i det gamle godset langs kysten av Cornwall i noen uker i 1960-årene. Et fritt og lykkelig liv, inntil katastrofen inntreffer og farens gamle venninne og hennes sønn, Lucien, dukker opp.

Da London-jenta Lorna tre tiår etter har snirklet seg langs mørke, våte veier og funnet det fordums storslagne godset, vet hun at det er der hun vil gifte seg samme høst. Stedet vekker noe dypt inni henne, og bringer tilbake minner om den døde moren. Ubønnhørlig og besnærende griper fortid og nåtid i hverandre.


Romanen er bygget opp på klassisk måte med to historier med tredve år i mellom. Den tidlige historien er også delt på et vis, for vi vet hele tiden at noe grusomt skal skje, som ødelegger familien.
At Lorna i nåtid har en tilknytning til den tidlige historien er jo ganske innlysende, så tilfeldigheten som fører henne til Black Rabbit Hall første gang, må bare aksepteres.

Romanen er preget av familiehemmeligheter og mennesker som alle har en utpreget personlighet. Karakteroppbyggingen er glimrende utført, og jeg fikk raskt sansen for familien Alton. Den amerikanske mammaen i historien er fargerik og fri for konvensjoner og gir barna en trygg og kjærlig oppvekst. Faren i familien er mer tilbaketrukket og den vi får vite minst om, men farsskikkelsen var jo gjerne mer anonym i forhold til barna, på 50- og 60-tallet.

De lykkelige feriene på godset Black Rabbit Hall blir skildret på en uimotståelig måte. Barna er mye overlatt til seg selv og sin fantasiverden, men godt forankret i husholdersker og mor som alltid er tilstede i bakgrunnen.
Litt dramatikk blir det etterhvert uten at jeg skal røpe hva denne katastrofen som endrer alt går i. Romanen tar en ny vending, og de nye begivenhetene gjør at det aldri blir kjedelig å lese

Det er ikke til å legge skjul på at det er handlingen på 60-tallet som engasjerer meg mest, mens Lornas søken etter et sted å feire bryllup blir som en kontrast å regne. Vi opplever noen forviklinger også i denne historien, når vi mot slutten blir presentert for løsningen på familiehemmelighetene.

Black Rabbit Hall er en skjønn roman, velskrevet og til tider spennende, men det er de flotte skildringene av mennesker og natur som gjør at jeg gjerne anbefaler den videre.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015/på norsk 2016
Sider: 389
Kilde: Leseeksemplar

1 kommentar:

  1. Så nydelig omtale! Jeg oppdaget først denne boken da vi var på ferie i Liverpool sist sommer, og det var selvfølgelig omslaget som fanget meg. Jeg elsker jo øyenstikkere. Dessverre hadde jeg ikke plass i kofferten til denne boken (også), men nå står den øverst på leselisten og blir helt sikkert med meg hjem fra jobb om ikke lenge. Mange fristelser når man jobber i bokhandel :)

    SvarSlett