Fjellturer og ferieturer

mandag 29. juni 2015

Spiongutten en ungdomsroman av Margi Preus

Margi Preus er en allsidig amerikansk forfatter som denne gangen har skrevet en ungdomsroman, basert på virkelige hendelser, rundt Erling Storrustens bragder i motstandskampen under 2.verdenskrig. Anbefales for ungdom i alle aldre!

Forlaget om handlingen:
Fjorten år gamle Espen blir med i motstandsbevegelsen i det nazi-okkuperte Norge under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han etter hvert oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstandsbevegelsen, for til slutt å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag. I løpet av de fem lange årene Norge er okkupert av nazistene må Espen, søsteren Ingrid og foreldrene hans leve i frykt for nattlige razziaer og arrestasjoner, de må overleve på lite mat og de må være på vakt for alle rundt seg. Man kan ikke stole på noen. Espen får noen nye venner, men han mister også noen gamle, blant annet blir bestevennen Kjell med på nazistenes side. 


Espen forelsker seg i Solveig og søt musikk oppstår, men han gjør én liten feil i et oppdrag som spion, og trues med å bli oppdaget. Han må flykte på ski over fjellet til Sverige. Nazistene tar opp jakten. Denne spennende romanen er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig.

Romanen ble først lest av mor som ble veldig begeistret over hva hun leste. Sondre på 13 leste boken i det sommerferien startet, en fin start på det store prosjektet de skal ha om 2. verdenskrig når skolen begynner igjen etter ferien.

Lillehamringen Erling Storrusten er Espen i denne boken. På samme måte har familien og kjæresten hans også fått en plass i romanen, som gir et levende bilde av hvordan det var å være ung på landsbygda i Norge da krigen brøt ut. Romanen starter i 1940 og med tydelige kapitler og godt merkede overganger er det lett å følge handlingen.

Mange små, men ikke ubetydelige hendelser i okkupasjonens første måneder preger ungdommene i den lille bygda Lillevik (Lillehammer) noe Espens første møte med "tante Marie" og vaflene hennes tydelig beskriver. På skolen blir lærerne trakassert, og fotballaget blir tvunget til å melde seg inn i en nazistisk organisasjon. Barna velger side, og mens Espen vil gjøre sitt for å frigi Norge fra okkupasjonsmakten, velger bestekameraten hans Kjell, den andre siden.

Romanen er skrevet i et lettflytende språk som passer til tiden vi er i. Beskrivelser av leveforhold og utstyr er detaljert nok til at jeg får et godt inntrykk av hvordan menneskene har det. Kapitlene er korte, og aldri uten den nerven som gjør at leseren tviholder på boken.

Sondre på 13 kan ikke påstå at han er en ivrig leser, men noen bøker blir det i løpet av året. Når han hadde satt igang med denne var han ikke til å stoppe. Som meg, var han litt forvirret i begynnelsen, men etter noen sider kom han inn i det, og handlingen ga seg selv. Han kom med oppfølgingsspørsmål underveis, noe som tydet på at han interesserte seg for det han leste. Siden han er en ivrig fotballspiller var det kun episoden med ballen som ble skutt ut i fjorden, og Espen som måtte ro ut å hente den, som ble kikket på, ellers likte han boken veldig godt.

Mange sliter med å finne fengende og lærerike bøker til gutter. Med Spiongutten er jeg sikker på at du vil greie å fenge oppmerksomheten til både gutter og jenter. Anbefales på det varmeste!

Forlag: Kagge
Utgitt: 2012/på norsk 2015
Sider: 270 + bonusspor
Kilde: Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar