Fjellturer og ferieturer

søndag 17. mars 2013

En smakebit fra Hvite trøfler om vinteren av N.M. Kelby

Champagne, gåselever og hvite trøfler, er noen av de smakfulle ingrediensene i denne historien.

Dette er en ekte smakebit, for "Hvite trøfler om vinteren" er en bok jeg spiste meg gjennom. Jeg følte meg litt som "Lille larven Aldrimett",  jeg jafset i meg side etter side, uten å få nok.
Jeg brukte lengre tid på å lese den enn vanlig, for jeg ble ved flere anledninger inspirert til å gå til kjøkkenet, for å lage en helt ureglementert liten godbit.
Det skal være sagt, jeg er et matvrak. For tiden et matvrak i ketose, men det hjelper ikke på matgleden, og gleden over gode smaker.
På rawfoodkurset jeg gikk, og i flere bøker jeg har lest er det snakk om den femte smaken. Den snakker hovedpersonen Escoffier også om i denne boken. Han sier at den hever "deiligheten". Så etter søtt, salt, surt og bittert kommer altså denne femte, som på fagspråk av vårt århundre har fått navnet Umami.

Her skal du få en smakebit som forklarer umami:
Hva skal jeg gjøre da? Hva liker barn å spise?
Kylling, sa han og begynte å gå mot kjøkkendøren, men snudde seg før han gikk ut. 75,5 gram demerarasukker, hvis vi har noe igjen. Hvis ikke kan du bruke lyst, brunt sukker. 78 milliliter malteddik. Kok opp. Reduser. Avkjøl.
Til kyllingen? Non. Til tomatsausen. Krydderessens. Det høyner "deiligheten", den femte smaken. Ha i et par dråper, og det vil live opp smaken på sausen. Det vil gjøre enhver saus bedre, eller skjule smaken av kjøtt som er bedervet. Tomatene er blitt overmodne. Du kan lukte at de har begynt å råtne. Det er fluer overalt. 
Til å bli gal av. 
Hun tok opp kokeboken. Og hvilken side står dette på? Denne krydderessensen? 
På ingen av dem. En chef uten hemmeligheter er bare en kokk.

Jeg lar forlaget fortelle hva boken handler om:

Auguste Escoffier var kongen blant kokker, og kongenes kokk, en av historiens mest kjente gastronomer.
Hele sitt liv var han omgitt av monarker og omsvermet av celebriteter. Han revolusjonerte det
klassiske franske kjøkken, og står bak retter som den legendariske kaken Sarah Bernhardt.
Vi blir tatt med på en fantastisk reise til Europa rundt forrige århundreskifte; til glamorøse salonger,
hvitdukede bord på Hotel Ritz og dampende parisiske kjøkken.
Escoffier forteller om sin mat og menneskene han lagde den til, og vi får ta del i hans stormende kjærlighetsforhold til skuespilleren Sarah Bernhardt, og hans distanserte ekteskap til dikteren Delphine Daffis.
En dag konfronteres han av sin dødssyke kone: alle disse rettene oppkalt etter andre, men ingen etter henne – Delphine ønsker seg sin egen rett.

Romanen er bygget på fakta eller antatte fakta. Auguste Escoffier var pioner når det gjaldt moderne spisevaner. Han vant sin kone i et slag biljard, og selv om han tilbrakte store deler av livet i London, Paris og USA, borte fra sin kone, var de sammen da hun døde. Han gikk bort bare noen uker etter henne.
Boken er bygget på Escoffiers kokebøker, memoarer og brev, samt artikler skrevet om ham. Gjennom boken får vi smakebiter fra hans forhold til konger og keisere, til celebriteter og kjente historiske hendelser. Alt dette, i tillegg til inngående beskrivelser av de lekreste retter, gjør at du følger intenst med på hver side.

Dette er en bok til å få vann i munnen av. Jeg elsker bøker som får sansene mine til å gå i spinn. Boken var lett å lese, med akkurat passe doser av historiske hendelser, kjærlighet og mystikk, spenning og nerve.

Vil du vite mer om smaken Umami som hever deiligheten i en rett, kan du lære mer om den her.

Og vil du ha fler smakebiter fra nye og gamle bøker, finner du det 

17 kommentarer:

  1. Åh, nå har så mange skrevet så bra om denne, så denne må jeg bare få tak i...:)
    Umami er også navnet på en ny restaurant som en meget flink kokk jeg kjenner har startet.:)
    https://www.facebook.com/pages/Umami-Harstad/190590090988323

    SvarSlett
    Svar
    1. God grunn til en tur nordover. Restauranten så utrolig fin ut :) Takk for tips!

      Slett
  2. Det är märkligt vad att läsa om mat kan göra med en :) Tack för smakebiten!

    SvarSlett
  3. Denne boken MÅ jeg bare skaffe meg snart, for nå har jeg hørt så mye fint om den. Tusen takk for smakebiten:-)

    SvarSlett
  4. Herlig innlegg! Får bare mer og mer lyst til å lese denne boken :)

    SvarSlett
  5. Åh, det här är en bok jag skulle njuta av. Tack för smabiten!

    SvarSlett
  6. Suveren og representativ smakebit! Tenker ikke på den nøyaktige oppskrifta, men de korte, korte setningene og avhugne replikkene; akkurat slik man forventer i et travelt kjøkken! Bemerkelsesverdig bok ;o)
    Kos deg med søndag og god bok!

    SvarSlett
  7. Det kan vara oerhört trevligt att läsa om mat. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  8. Jeg har også vært et matvrak i ketose :-) Jeg er det ikke akkurat nå, men ser at det ville være best for meg å gå tilbake for et halvt års tid, eller noe sånn. :-)
    Boken du har valgt står også i min bokhylle, men etter å ha lest smakebiten lurer jeg på om det heller en en bok for min mann; kokken :-) Han hadde sikkert fått mer utav den enn meg?
    Tusen takk for fint tips og ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å høre at det er fler som er til og fra ketose :) Din mann setter sikkert pris på boken, for den er full av smaker og stemningsbilder rundt mat.

      Slett
  9. Ah, den boken skulle vara förödande för mig, som också är matglad ;-)

    SvarSlett
  10. denne var ny for meg ... takk for fin smakebit og boktips :)

    SvarSlett
  11. Denne boken liker jeg smaken av ;), Tone :) Jeg vet såvidt litt om Auguste Escoffier etter å ha sett flere episoder av en kokkeserie hvor programlederen fulgte i Escoffiers fotspor(både når det gjaldt historie og mat) på BBC.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende. Ikke bare bare å ha boykottet tv, går glipp av noen godbiter også skjønner jeg :)

      Slett
  12. Interessant å lese om den femte smaken, og boken virker inspirerende!

    SvarSlett