Spis deg mett på først og fremst grønnsaker, så fett og kjøtt |
Ja,
ordet lavkarbo seiler over landet som en vind for tiden. De aller fleste av oss
får bare med seg tabloidenes overskrifter, og rister oppgitt på hodet. Heldigvis
er vi blitt så mange som følger rådene om å kutte ned på sukkeret, at vi tørr å
svare positivt og bekreftende på at vi følger denne ”trenden”. Litt himling med
øynene må vi tåle, og en ser raskt at en blir plassert i en bås sammen med alle
andre som har ”bitt på” den nye trenden.
Vekkelsesmøte
blir det fort når alle de 350 i salen er enig om rammene. Vi var kommet til
seminaret som Lille Måne hadde på onsdag for å høre legene Andreas Eenfeldt,
Espen Rostrup og Thomas Geisner fortelle mer. Vi vil ha mer, vi vil ha mer
kunnskap, vi vil ha bedre forståelse for hvordan ting henger sammen.
Grunnkunnskapen hadde vi, ingen trengte å overbevise oss om at sukker er ut,
men å høre tre leger forklare hvorfor det er sånn, det var det vi var ute
etter.
Klart det blir halleluja stemning når disse tre i løpet av fire timer virkelig leverer varene, og vi går hjem og føler at vi har lært masse og fått valuta for pengene våre.
Klart det blir halleluja stemning når disse tre i løpet av fire timer virkelig leverer varene, og vi går hjem og føler at vi har lært masse og fått valuta for pengene våre.
Jeg
håper at neste gang du ser en feit overskrift som vil fortelle deg at fett er
farlig, eller annet som prøver å påvirke ditt forhold til din helse og ditt kosthold, så gjør du en av to ting. Enten kjøper du avisen og leser alt som står
om emnet, eller du sletter overskriften fra harddisken din, og glemmer at du har sett den. Om ikke du har lyst å bruke penger på å kjøpe
bøker om kosthold så lån på biblioteket og lær litt. Hvis du er ørlite nysgjerrig
eller kanskje provosert, kutt ut tv`en en ettermiddag og sett deg inn i
tingene.
Du kan jo til og med prøve selv. Du trenger ikke si det til noen, men lag en liten plan og kutt ut pasta, ris, poteter, sukker, og hvetemel og fyll på med ting du blir mett av.
Du kan jo til og med prøve selv. Du trenger ikke si det til noen, men lag en liten plan og kutt ut pasta, ris, poteter, sukker, og hvetemel og fyll på med ting du blir mett av.
Sånn
som mediene fremlegger det for tiden, virker det som vi skal erstatte stivelsen
med fett fra smør eller fløte, eller pøse på med mer kjøtt. Ikke glem at det er
grønnsaker som er sunt her, så bytt gjerne ut potetene, ikke med en kjøttkake
til, men med flere typer grønnsaker.
Jeg
spiser ikke kjøtt, jeg spiser hvis jeg kan rå mat og det innebærer at fløte,
smør, creme fraiche etc. ikke er aktuelt. Jeg spiser nydelig tilberedt mat 3
ganger for dagen, og er aldri sulten. Salaten til lunch blir fetet opp etter
alle kunstens regler, med dressinger basert på sitron og gode sunne oljer, med
avokado, nøtter og frø, oliven og av og til fetaost, reker, egg eller tunfisk.
Det holder meg mett i 5-6 timer. Kanskje du ikke merker noe til det med en
gang, du må la kroppen din få mulighet til å tilpasse seg det nye regime.
Prøver
du i en uke eller to, står du selvfølgelig helt fritt til å tenke ”nei, det var
det jeg viste, dette funker ikke”. Eller, hvis du ikke synes du merker den
forandringen du hadde håpet på, kan du jo tenke ”hva kan jeg gjøre annerledes?”
også fortsette eksperimentet ditt.
Jeg
håper medias dekning av kosthold og helse generelt og lavkarbo spesielt, snart
kommer ned på et litt mer nyansert nivå, sånn at vi alle skjønner at det ikke
bare handler om å spise mer smør og fløte, men at vi faktisk må lære oss å lage
mat igjen.
Bra innlegg! Jeg tror fokuset på bacon og smør kommer av at det er det vi lenge fikk beskjed om å holde oss unna. Så jeg tror nok media kommer til å holde det fokuset ennå en stund. Men kanskje de blir mer nyansert etter hvert? Man kan jo håpe.. :)
SvarSlett