Fjellturer og ferieturer

fredag 30. september 2011

Starter lørdagen "Aktiv mot kreft" sammen med Nr1 Fitness

At kreftceller hater oksygen er en kjent sak, se bla. her, og her. Hva er da mer forebyggende og helsefremmende enn å bevege seg, slik at mer oksygen strømmer gjennom kroppen?
På tross av det varme fine været som er meldt i morgen, skal jeg starte dagen med innendørs trening. Jeg har meldt meg på en klasse hos Nr1 Fitness, i anledning
Aktiv Mot Kreft arrangementet deres i morgen.
Nr1 Fitness er "mitt" helsestudio, men i morgen skal vi allikevel betale kr. 100,- for å være med å trene. Dette går til en kjempegod sak, så det gjør jeg så gjerne.
Håper jeg treffer mange kjente på trening i morgen tidlig! Klassen jeg skal på i morgen er Corebar + Step. Kjempegøy trening, med høy intensitet, full musikk og masse svette.

En oval hjemme alene helg, blir til en ekte rawfood helg

Gutta boys sto opp kl. 04:00 i morges og forsvant til Manchester for fire dager. Da ser jeg mitt snitt til å gjøre et helhjertet forsøk på å gjennomføre drømmekostholdet mitt. Vet ikke helt hva jeg skal kalle det men, "VegetarRawLavkarbo" kanskje? Lavkarbo er isi-pisi hvis en spiser smør, fløte, egg og kjøtt, men en reduserer mulighetene kraftig når en ikke spiser kjøtt, og i tillegg ønsker å spise rå mat, da detter også melkeproduktene ut.
Jeg spiser alltid vegetarisk, og i ketoseperioder veldig lavkarbo (ca. 20 karber pr. dag), så det å skulle spise rått har kommet litt i bakgrunnen. Jeg har forberedt meg til helgen, ved å notere meg alle oppskriftene fra "Rawfood på Norsk" og "Salig blanding" som passer til menyen min.
Jeg har spiret mungbønner, lagt nøtter i bløt og vært på Olivenmat og hamstret bladpersille, paranøtter, grønn paprika og diverse salater.
Innlegget vil altså bli utvidet etterhvert som jeg spiser meg gjennom helgen, og mandagen.
Siden fotoapparatet er på tur, blir det smått med dokumentasjon på rettene, men jeg linker så godt jeg kan.
Det hadde vært gøy å hørt fra dere om det er fler som setter matlaging i fokus en hel helg, og om noen skal lage noe som er "VegetarRawLavkarbo" i helgen?
Spiring av brokoli, mungbønner, alfalfa og linser. Kjempesunt! .....(og godt)
Here we go:
Fredag:
Frokost: Chiafrø, gojibær, frøblanding, 10 bringebær, en liten skvett havrefløte og hampfrø
Lunch: Salat med agurk, spirer, spinat, 3 ulike salater, valnøtter, oliven, sennepssaus
Middag: Salat med salat, spinat, spirer og peanøttsaus, + 1 tørket valnøttbrød
Kvelds: 6 paranøtter og et glass tør hvitvin (det er jo helg...)
Lørdag:
Frokost: Grønn drikk av selleri, agurk og noen grønne pulver, og så trening!
Lunch: Salat med spinat, spirer, salater og paranøttrøre fra "Raw Food på norsk"
Middag: En Cortado i by`n
Kvelds: Siljes rå dillsuppe + et tørket knekkebrød av frø
Søndag:
Frokost: Kl. 9:00 Sesamrøre med avokado og bringebær fra "Raw Food på norsk"
Lunch:  Blomkål og pastinakkris med kokossaus (ble ikke sulten før kl. 15)
Kvelds: Tabulè og tørkede falafler fahitaslefse, også fra dehydratoren
Mandag:
Frokost: Sesamrøre, som over
Lunch: Rester av risen, kokossausen, paranøttrøren og masserte brokoli
Middag: Fahitas fra tørkeren med kokossaus, avokado, spinat og spirer
Kvelds: Lavkarbokake avslutter mine fire dager på helt rawfood :)

torsdag 29. september 2011

Lærerikt lavkarboseminar for fulle hus, i Bergen i går

Thomas Geisner, Espen Rostrup og Andreas Eenfeldt
Ærverdige Grand Selskapslokaler var i går kveld fylt til randen av mennesker som ville lære mer om lavkarbo. Lavkarboseminar i Bergen er ikke hverdagskost, og jeg var glad for at vi hadde sikret oss billetter tidlig.
Lille Måne er forlaget som gir ut mange av kostholdsbøkene vi finner i butikkene, og de har også gitt ut boken til Andreas Eenfeldt "Matrevolusjonen". Forlaget hadde salg av bøkene sine i går, og jeg så til min forundring at jeg har, eller har lest de fleste. En ny bok kjøpte jeg meg, og det er Annika Rogneby`s "Bakeglede uten sukker".
Espen Rostrup var førstemann ut. Hans blogg har jeg hatt gleden av å følge med på en stund, så jeg ble ikke overrasket over at innlegget hans var av det litt saklige formatet. Siden dette ikke er nytt for meg, hang jeg med i svingene, men en del syntes nok det var litt for avansert. Han begynte med Thermodynamikkens 1. lov, det er den som sier at energi inn = energi ut. At de som legger på seg enten spiser for mye, eller beveger seg for lite. Ved flere eksempler beviste han at dette er gammel tenkning, og ville forsøke å forklare oss hva som regulerer fettforbrenningen.
Den naturlige fortsettelsene var da og snakke om Leptin og Insulin, blodsukkersvingninger og hypoglykemi. Espen forøkte også så godt han kunne å ta livet av en "kjent sak" som det sikkert tar generasjoner å bli kvitt. Tanken at, om vi spiser fett, så får vi høyt kolesterol, også blir vi syke. Dette trenger vi å høre mange ganger før det blir den gjengse oppfatningen i befolkningen.
Svensken Andreas Eenfeldt var andre mann ut. Han bygget oppunder teoriene til Espen Rostrup, med litt mer "folkelige"eksempler.
Til sist snakket Thomas Geisner om kosthold og trening. Han begynte med å fortelle at han ikke er kostholdsekspert, og ikke ekspert på trening, men heller selvlært ved erfaring. Det er ikke vanskelig å stole på at det han sier er rett, der han står i kapasitet av lege, med sin helt tydelig veltrente kropp.Han forklarte hva vi bør spise før trening og umiddelbart etter trening. Han brukte ord som Hormese, Genotype og Fenotype, og ga mange eksempler på hvordan du slett ikke trenger å legge inn årene, selv om du tenker at du genetisk eksponert for ett eller annet.
Litt morsom var han også, konvensjonelt kosthold, fikk han blant annet til å bli Ko-Ko. Han tok også livet av myten om at best fettforbrenning får en ved lav intensitet. Det er høy intensitet som forbrenner mest fett. Utholdenhetstrening, og bare det er ikke særlig sunt for kroppen, mens en variasjon mellom utholdenhet- og styrketrening er bra. Intervalltrening er også effektivt.
Et kjempebra foredrag, innleggene utfylte hverandre på en flott måte, og jeg tror vi alle gikk hjem med en ny forståelse på hvordan kroppen vår fungerer, og hva som er lurt å spise hvis du vil holde deg frisk.
Sjekk ut artikkelen fra seminaret som to flinke journaliststudenter har laget: http://brostein.uib.no/2011/09/30/fett-med-fett/#comment-7

mandag 26. september 2011

Lavkarbo lapper, usøte (selvfølgelig) passer i matpakken

Lappene ser ut som suflè kunstverk i ovnen, men synker sammen
Ferdig dandert med avokado, reker og sennepsdressing
4 egg deles i plommer og hvite. Plommene knasjes sammen med 
3 dl revet ost,
1/2 boks Cottage Cheese
salt pepper og annet krydder etter ønske
Hviten stivpiskes og skjæres forsiktig inn.
Fordeles i 12 hauger på to stekebrett.
Stekes på 175 grader i ca. 20 min. til de er gylden.
Avkjøles og oppbevares opp til 4-5 dager i boks.
Hvert brød har 1 karbohydrat

Jeg spiser dem som matpakke med knust avokado, tunfisk & majo, eller eggesalat, det smaker himmelsk!
Superlivsstil har en spennende sennepssaus på bloggen sin som jeg prøvde, og den var himmelsk god. Så lett å lage, at jeg tenker "hvorfor har jeg ikke funnet på det der før?"

lørdag 24. september 2011

Årets motbakke begivenhet i Bergen: Stoltzekleiven Opp

I dag kom dagen mange har ventet på, eller skal jeg heller si, trent til. Stoltzekleiven har vært stengt siden i fjor og åpnet for trafikk bare en uke før løpet. Når det er 5000 som har sloss om plassene, så sier det seg selv at det var stor trafikk opp kleiva uken som har gått. Løpet startet fredag, og ble avsluttet i kveld.
Frode er med i en god gjeng som kaller seg Melkesyre.no. De fleste er kolleger, men der det er hjerterom er det husrom, så andre kan få være med i det gode selskap også.
Sondre og jeg kjørte til Eidsvåg og parkerte der. Vi gikk opp til Munkebotn og videre oppover mot Sandvikspilen. Det var gøy å stå på toppen å se sprekingene komme i mål, og etter en halv time var det tid for Frode og gjengen. Tenk det var opphold i regnværet i dag, og ganske varmt, men vinden økte på da vi var på toppen. Kan ikke si annet enn at det var perfekte forhold. Arrangørene gjør en kjempejobb, med å få folk i gang og opp over målstreken, det er lett å se at de har gjort dette i 32 år. Det var en lett fin stemning på toppen, hvor løperne fikk t-skjorten sin og vannflaske.
Det ble ikke ny rekord i år, siden fjorårets vinner Torbjørn Ludvigsen kom inn på nøyaktig samme tid som i fjor 8.22. Damenes vinner var et kjent fjes fra Skåla Opp, May Britt Buer som løp inn på 10.06.
Vi er veldig stolt av Frode som slo rekorden han satt i går, og løp inn på 13.34. Gratulerer!
Fin stemning i målområdet
Frode i farta klar for ny bestetid
Ser ikke særlig sliten ut...
Ikke verst dette her
Melkesyre.no stilte med 90 stykker i dag

Lavkarbokake

Vi er bedt i selskap i kveld, og hva er ikke bedre å ta med seg enn en kake jeg kan spise selv? Denne kaken har jeg sakset fra nettet for en tid tilbake og glemt å skrive på hvor jeg fant den, så skrik ut hvis du kjenner igjen oppskriften din :)
Lavkarbokake med nøtter:
250 g malte nøtter (valnøtter, hasselnøtter og mandler)
2 ss fiberhusk
1 dl sukrin
1 ts bakepulver
120 g Filadelfia uten "smak"
4 store egg
100 g smør
Fyll & Glasur:
200 g mørk sjokolade (jeg brukte 90%)
1,2 dl fløte
50 g smør
2 ss sukrinmelis
Mal nøttene i foodprosessoren, kjør med resten av det tørre. Pisk eggene sammen med osten og rør inn det tørre. Ha til slutt i smeltet og avkjølt smør. La det stå litt så det får sette seg, er røren for tynn ha i litt mer fiberhusk. Jeg hadde i en liten håndfull med kakaonibs, sånn bare for gøy.
Hell røren i en smurt springform str. 22 og stek i 40 minutter på 180 grader.
Smelt smør og sjokolade forsiktig i en panne. Rør inn fløte og melis. Rør kraftig hvis blandingen skiller seg. Vent til nøttebunnen er helt avkjølt før du deler den i 2 eller 3 deler, og har fyllet inni og oppå.
Nystekt kake som ble jevn og fin 
Med glasur ser den riktig så lekker ut

fredag 23. september 2011

Dehydrert lavkarbomat.... tror jeg

Dehydratoren min har stått litt uvirksom i noen uker, siden jeg fant ut at rawfood og ketose er vanskelig å kombinere. Men, savnet etter rå mat er stort, og nå har jeg studert noen oppskrifter nøye, og funnet tre stykker som umulig kan inneholde så mange karbohydrater. Jeg har ikke veiet, målt og regnet på dette her, men ingrediensene tilsier at det skal gå bra. Siden jeg ikke har pønsket ut oppskriftene selv, linker jeg til Sanabona sin side, hvis du er interessert i å lage det selv.
Tortilla lefser a la rawfood, steg for steg:
Dette skal bli 12 tynne fine tortillalefser med mye smak
Flotte lefser som holder seg i tupperboks i 2 måneder (minst)
Inspirert av Elin som blogget om dem, forsøkte jeg meg også på Rawfood kjeks. Disse lages på samme måte som mye som skal inn i dehydratoren, du finner frem alt som skal med, hiver det i foodprosessoren, og smører det utover. Jeg valgte å lage firkantede kjeks, det sparer en for mye tid med å sette en og en kjeks på platen. Du smører hele greia utover og ruter opp.
36 deilige knekkebrød full i gode fettsyrer og (nesten) ikke karbohydrater
Jeg laget valnøttbrød. Disse ble supergode. Jeg gidder ikke å regne på hvor mye karbohydrater det blir i hvert brød, men valnøtter og linfrø er jo ting jeg spiser når jeg er i ketose, så det går sikkert bra. Får prøve med en sticks og se om det har noe å si at jeg spiser to til kvelds. Oppskriften ga 20 brød, som oppbevares i tett boks, til boksen er tom.
Sånn ser røren til valnøttbrødene ut, litt tykkere enn vanlig
Når jeg først var i sving laget jeg rå falafler som ElinsLivsstil tipset om, og en rawfood kake fra boken RawCake av Caroline Fibæk, som jeg kjøpte da jeg var i Køben og testet ut rawfoodrestauranten 42. Bilde og oppskrift kommer når jeg har tatt kaken opp av fryseren og smakt på den. (Må vente for her har jeg regnet på det, og det er 22 karber pr. stykke.....)

"Slanker seg med smør" - skriker krigsoverskriftene i VG i dag

Ja, for tenk at vi gjør det! For meg som har lest bøkene til Atkins, Fedon, Skaldeman, og flere amerikanske leger som i en årrekke har forkynt det glade budskap, er dette en selvfølge. Etterhvert finnes det utrolig mye dokumentasjon på at for mye karbohydrater ikke er sunt, og jeg er glad for at jeg ikke er "alene" lenger. Det gjør det faktisk litt lettere å takke nei til risen eller be om å få servert middagen uten poteter, når en møter litt forståelse.
Den siste uken er det fler som har sagt til meg at de har lest/hørt at lavkarbo er farlig. Hvordan farlig? spør jeg, men da har de ikke lest lenger enn overskriften, og har følgelig ikke fått med seg hva som er farlig med det. I dag kjøpte jeg for første gang VG, og det bare pga. overskriften. Jeg tenkte det kanskje var mer av det samme, og håpet å få en forståelse av hva media vil ha til å være farlig.
Tematikken i avisens to sider lange innlegg er: Salgstall fra Tine (meierier) og andre, viser at vi nordmenn ikke lenger er redd for fett, og fler bytter margarin ut med smør. Både meieriene og de store butikk kjedene melder om kraftig økning i salget av smør, og også fløte og rømme. I 2009 eksporterte vi (dumpet) 3500 tonn smør til land som Marokko, Saudi-Arabia og Russland. Hittil i år er tallet 500 tonn, vi spiser det rett og slett selv. Hvis de får det gratis, dette overskuddslageret vårt, og det ikke er gammelt og harskt, så er det jo litt synd da...
Avisen kan også melde at så mye som halvparten av befolkningen i landet vårt ønsker å spise mindre karbohydrater, og også dette merkes på salget av brød, ris og pasta. Tall avisen sitter på, viser at salget av brød har gått ned med 1783 8 tonn, mot samme tid i fjor!
Det som er kult er at dette beviser at jungeltelegrafen virkelig virker.
Alle ernæringsfysiologer og andre statlige organer som får lov å "vite" i beste sendetid, har jo et helt annet syn på hva som er best for oss. Det er mange i Norge som sliter med vekten, og alle solskinnshistoriene vi får servert på lunchrommet, og i media har lært folk at det hjelper å kutte ut karbohydratene. Når kommer staten etter?
Men, og det er et stort men. Vi må slutte å bare lese overskriftene. Vi må faktisk ta litt ansvar og lære litt om kroppen vår, om ernæring og om hvordan dette henger sammen. Vi er alle forskjellig, så hvis vi begynner å lytte til kroppens signaler (overvekt, tørr hud, livløst hår, gass, hard mage, hodepine, verking i ledd, lavt energinivå) så vil en hver finne sin egen gyldne middelvei. Dette er et viktig stikkord, for slutter du å spise frukt, må du passe på å få i deg vitaminer og mineraler fra grønnsaker.
Melkeprodukter er lavt på karbo og høyt på fett, men det er veldig forsurende for kroppen, likså egg og kjøtt, så det er ikke bare å pøse på med disse tingene, for da kan du få andre problemer. Behold den feite fisken og bytt ut poteter, ris, pasta og brød med grønnsaker så er du på rett vei!
Til slutt litt lesestoff jeg kan anbefale:
"Mat er helse" av Dr. Bjørn Johan Øverbye
"Helseguiden" av Dr. Paul Clayton
"Bedre uten brød" av Christian B. Allan og Wolfgang Lutz
"Spis deg glad" av Harvey Diamond
"Du er hva du spiser" av Gillian McKeith
"Blir du syk av maten du spiser?" av Patrick Holford
"Ph mirakelet" av Robert O. Young
Skaldeman har mye bra for deg som vil ned i vekt
Ikke forvent at alle disse er enig, det finnes ikke ett enkelt svar på dette. Jeg er uenig i detaljer hos alle, men etter å ha lest en del, klarer jeg å se en rød tråd i det hele, og har funnet min egne gyldne middelvei.

onsdag 21. september 2011

Teater: Gengangere av Henrik Ibsen på DnS


Teaterhøsten starter i kveld, og første stykke ut er IbsensGengangere
Det DnS presenterer i kveld ble i sinn tid kalt for ”skandaleskuespill”. Det var det stykket  ble omtalt som, da det kom ut i 1881, og ingen norske teatre våget å sette det opp.
Ei heller i Stockholm eller København våget de å sette opp stykket, og slik ble det til at det første Ibsen stykket på amerikansk jord fikk premiere i Chicago 1882.
Denne klassikeren er et familiedrama i tre akter, om hvordan borgerskapets nedarvede meningsdannelser lager stengsler for den frie livsutfoldelse.
Jeg gleder meg spesielt til å se Frøydis Armand i aksjon, hun er så dyktig, at jeg får frysninger på ryggen. Med fem andre drevne skuespillere på scenen, blir dette helt sikkert en suksess.
Etterpå: Og en suksess ble det! Vi ble litt skeptisk da vi så at dette var en skoleforestilling, for med salen full av ungdommer forventet vi mye fnising og knitring i godteposer. Heldigvis kan dagens ungdom overraske, og vi fikk 1 time og 45 minutter intensivt teater. For her gikk det fort. 
Det var mange forskjellige tema som var stappet inn i handlingen. Jeg er ikke for modernisering av de gode gamle klassikerne, og heldigvis var regien holdt i tiden det var skrevet, selv om dilemmaene fremdeles var aktuelle for oss i dag. I dette stykket er det ingen sceneskift, men noen artige glassvegger gjorde susen, så det ble ikke kjedelig. 
Sitter du i salen med et åpent hjerte og et åpent sinn, klar for å ta inn det som måtte komme, så er du garantert en vakker stund. Jeg gikk ut fra teateret i går med en god følelse, med tanker om hvor fri vi er, i alle fall vi nordmenn i middelklassen. 

lørdag 17. september 2011

Første mål nådd: Ketose på 4 dager!!

Se så fin og lilla, bare etter 4 dager :)
I sommer krøp det sakte men sikkert på 3 kilo, og jeg har ikke klart å riste dem av bare med å være "flink". Etter å ha skeiet helt ut forrige helg da vi var i Munchen, var tirsdag første dag i mitt nye (gamle) regime.
5 karbohydrater pr. måltid i fire dager gjorde at første ketosesticks ble den rette fargen. Når du først er i ketose er det mye lettere å styre unna fristelser i hverdagen. Jeg tåler at de rundt meg frotser i godsaker, og jeg opplever faktisk å glemme å spise, for rumlingen i magen sender ikke sultsignaler til hjernen. Les her om tidligere erfaringer med ketose.
Til dere som strever med å holde et lavkarbo kosthold, men syns fristelsene er mange er dette et hett tips: Kjøp en pakke med ketosesticks (kr. 99,- på apoteket) og følg med på hva du "tåler". Du juster karbohydrat mengden pr. måltid etter hvor lilla farge du får på sticksen.

Artisjokk suppe a la Vegelangelo

Artisjokk er en artig grønnsak, og for jeg som lar meg inspirere av det meste i grønnsaksdisken, måtte jo til pers med artisjokken også.
I Munchen, på den utmerkede vegetarrestauranten Vegelangelo, fikk vi servert en vidunderlig artisjokksuppe. I dag var det min tur å prøve. Heldigvis hadde de artisjokker på Meny, så det ble ikke så vanskelig å handle inn.
Sånn gjør du når du koker artisjokkene:
Knekk stilkene av (du må bruke litt kraft)
Kok blomsten ca. 30 minutter i saltet vann. Når de nederste bladene lett kan nappes av (prøv med en pølseklype, så du ikke brenner deg) er de ferdig. La avkjøle litt før du napper av alle bladene. Ta en teskje og skrap ut det myke nederst på hvert blad. Når du kommer helt inn, og artisjokken virkelig begynner å ligne på en blomst, må du skrape av alle hårene. (Det er ca. halve ballen du sitter igjen med) Til slutt har du en liten "kjøttbit" som er det som er igjen av hele greia.
For å lage suppen trenger du:
1 løk
2 hvitløksbåter
1 raspet gulrot
Kokekraften fra artisjokken eller annen kraft
1 boks fløte
1 dl hvitvin
Fersk koriander, salt og pepper
En håndfull cashewnøtter
Sånn tryller du frem en deilig suppe:
Stek løk i god olje og ha i gulrot, koriander og kjøttet fra bladene til artisjokken. Når dette er stekt ha det i en foodprosessor og kjør. Spe med kraften. Ha det tilbake i pannen og kok opp sammen med hvitvin og fløte. Smak til med salt og pepper mens suppen får koke i ca. 15-20 minutter. Ha i resten av kjøttet fra artisjokken og cashewnøttene når det er 10 minutter igjen av koketiden.
Serveres med sitronpepper og evt. krutonger, eller aioli (sitronsaft, olje, salg og pepper, hvitløk, dijon og honning) og godt brød.
Stilkene blir fin bordpynt
Du må bruke kraft når du presser av stilken
To kokte artisjokker klar til å bli nappet
Sånn ser den ut når du har nappet av alle bladene

En god grunn til å spise artisjokk:
Artisjokken er en tistellignende plante som kan bli opptil to meter høy. Som medisinplante er den primært blitt brukt for sine fordøyelsesstimulerende egenskaper.

Planten stimulerer produksjonen av galle
Hemmer dannelsen av kolesterol i kroppen
Virker som antioksidant
Reduserer risikoen for gallesten
Forbedrer leverstoffskiftet
Fremmer utskillelsen av miljøgifter


Disse egenskapene gjør at artisjokk kan være nyttig i perioder med mye fet mat og godt drikke - som rundt juletider og kanskje i sommerferien.

Har du nedsatt produksjon av galle kan fettet som inntas via kosten vanskelig brytes ned. En slik funksjonsforstyrrelse fører til typiske symptomer som mavesmerter, oppblåsthet, kvalme, utilpasshet og flatulens (avgang av tarmgass).

Hvis du har disse problemene bør du i utgangspunktet ha et kosthold med et lavt fettinnhold, men hvis det ikke holder kan artisjokk, som grønnsak eller som ekstrakt i kosttilskudd, stimulere dannelsen av galle og sørge for at fettet blir fordøyd mer effektivt. Det kan også virke forebyggende.

fredag 16. september 2011

Lavkarbo: Bakte grønnsaker med kantarell saus

Bakte grønnsaker
Å bake grønnsaker i form med lokk er en gjenganger hos oss. Veldig lett å lage til om kvelden, så kan hvem som helst sette i gang med middagen, dagen etter. Innholdet varierer etter hva vi har i kjøleskapet, og er ofte en variant av "rydding i kjøleskapet".
Dagens bakte grønnsaker:
Løk, purre, hvitløk og sjalottløk
Kålrot, gulrot, pastinakk og persillerot
Brokoli, rosenkål og blomkål
Cashewnøtter
Salt, pepper, chilli explotion
Grønnsaksfond og god olivenolje
Bak dette under lokk i ca. 30 minutter
Vi har alltid en saus til dette, og nå på høsten lager vi ofte kantarellsaus, som smaker himmelsk.
Kantarellsaus
Sausen lager du sånn:
Kutt opp to håndfuller med kantareller i småbiter
Stek det i en klatt cocosolje eller skikkelig smør
Ha på salt, pepper og hvitløkspulver og hell over en boks fløte
La dette koke i 15 - 20 minutter. Hell så over 2 dl grønnsakskraft og kok opp
Er jeg i ketose bytter jeg ut en del av rotgrønnsakene med paprika i forskjellige farger, og bruker gjerne asparges i tillegg.
Til de som er veldig sulten og ikke er streng med lavkarbo, koker jeg litt av risen som svoger Bechir hadde med fra Tunisia, den er kjempegod!

Bokanbefaling: Krokodillens gule øyne

"Krokodillens gule øyne" er Katherine Pancol`s gjennombruddsroman. Boken er lettlest, selv om der er mange figurer med, som flettes sammen på en elegant måte. Hun beskriver følelser og stemninger på en fantastisk måte. Det er flere plott med i historien, og selv om dette ikke er en krim, er den så pass spennende at du stadig vil lese litt til.
Handlingen er satt i Frankrike, i en utkant til Paris, men allikevel er det krokodiller med. Den handler mest om kvinner, om hvordan vi er og hvordan vi har lyst å være. Kvinner og deres forhold til halvstore barn, og til menn, selvfølgelig...
Pancol har skrevet to bøker til som kommer ut på norsk i de neste to årene. "Skilpaddens langsomme vals" i 2012 og "Ekornene i Central Park er triste på mandager" i 2013.

Har snik-løpt opp Stoltzen, noen timer før den åpner

Den nye trasèen opp Stoltzen har blitt kjempefin
Stoltzekleiven er motbakke nr. 1 i Bergen. Den ble bygget i løpet av et par år fra 1937.
I år har den fått en tiltrengt oppussing som har kostet 5,2 mill. Det har hastet med å få åpnet bakken igjen for Norges største motbakke løp, som arrangeres på høsten finner sted neste helg. De mange som er med på dette løpet har måte finne seg andre bakker og trene i, og har bare denne ene uken å bli kjent med den nye traseen før løpet.
Frode skal konkurrere sammen med Melkesyre.no og de har hatt fast samling om torsdagene opp Ulriken.
Fredag er min fridag, og denne brukes til fjellturer så sant været tillater det. I dag våknet vi alle til blå, blå himmel, og jeg valgte å prøve meg på Stoltzen.
Åpningen er klokken 16:00 i dag, og nederst i bakken sto en kommunearbeider som gjorde sitt beste for å stoppe meg og en annen dame som ville opp. Vi smurte på med kvinnelig sjarm, og hoppende treningsiver så han kunne ikke annet enn å slippe oss oppover.
Stien var kjempefin å gå. Ingen vann, ingen glatte partier, nesten ingen høye kneløft, og mens jeg etter en stund begynte å kike etter "du er halvveis" skiltet, skimtet jeg tretrappen over meg. Tre sherpaer som holdt på med siste finpussen på toppen, smilte og lo da jeg sprudlet mitt "good morning", idet jeg peste forbi.
Bilen hadde jeg slengt fra meg skrekkelig feilparkert, så jeg avtalte med de høyere makter at hvis jeg jogger hele veien ned, skal jeg ikke få bot. Nå skal det sies, at jeg er en tverrplatfot selverklært ikkejogger, så det å jogge hele veien ned kan klassifiseres som en stor bragd. Avtalen ble holdt av begge parter, og jeg så til min forundring i bilen at klokken ennå bare var 10:00. Jeg må ha gått raskt opp bakken :) Får ta med klokke neste gang.

tirsdag 13. september 2011

Arnaldur Indridason`s nyeste: Anger


Arnaldur Indridason er født og jobber på Island. Krimserien hans hvor etterforsker Erlendur er gjennomgangsfigur er veldig spennende. Jeg har lest de fleste av disse som har kommet ut på norsk, og nå sist altså Anger.
I Anger har Erlendur ingen fremtredende medvirkning, bare som en bortreist sjef som ikke dukker opp. Den vi følger gjennom historien er Sigurdur Oli, en annen av etterforskerne på kammeret. I romanen er der fler historier, både Sigurdur`s private med tidligere kjæreste, mor og far, saken han etterforsker og en annen sak fra gammelt av som dukker opp.
Spenning er der gjennom hele boken, og jeg ergret meg over at jeg bare hadde tatt med meg en bok på langhelg til Munchen, for denne klarte jeg ikke legge fra meg.
Har du lyst å lese en fin beskrivelse av boken kan du trykke her.
Disse titlene har kommet ut på norsk:
Myren (2004) Mýrin 2000
Gravstille (2005) Grafarþögn 2001
Røsten (2006) Röddin 2002
Vannet (2007) Kleifarvatn 2004
Vinterbyen (2008) Vetrarborgin 2005
Fjellet (2009) Harðskafi 2007
Irrganger (2010) Myrká 2008
Anger (2011) Svörtuloft (2009)

Zugspitze, høyeste toppen i Tyskland 2963 moh

Nydelig utsikt fra lilleputt-toget på vei oppover
I helgen bar det avsted til Munchen. Planen var å bestige Zugspitze, vår 11 nasjonstopp hittil. Vi turde ikke håpe på fint vær, men gjett om vi var heldig, knall blå himmel og 29 grader på 700 moh. Søndagen startet tidlig med tog fra sentralstasjonen. Herfra går det tog til Garmish Partenkirchen hver time, og toget tar 1,5 time. Fremme i Garmish gikk vi over på Zugspitzebahn, som snirklet oss innover dalen og oppover fjellet. Til slutt gikk vi over på svevebanen som tok oss nesten helt til topps. Her var det mengder med folk, turister som oss uten klatreutstyr og en god del tøffinger som klatret den siste bratte biten opp til toppen. Frode og jeg var veldig fornøyd med å ha tatt banen opp. Hvis du vil helt til topps må du utføre en liten klatrebragd. Køklatring er aldri gøy, men vi smurte oss med tålmodighet, og kom oss trygt frem til og tilbake til korset som markerer toppen. Jeg er glad jeg ikke har høydeskrekk.
 
Vi valgte oss ut en av de mange spisestedene der oppe og fikk oss en god middag og en pils i solsteiken. Etter å ha betraktet fjellene i noen timer, tok vi banen ned igjen og toget til Garmish. Her forhastet vi oss ikke, men gikk en tur inn i tettstedet. Selv om det var søndag og alle butikkene var stengt, var det masse folk ute. Vi fikk plass på en uterestaurant, og satt en stund og så på det yrende folkelivet, før vi gikk til tog stasjonen og tøffet tilbake til Munchen. Vil du lese mer om langhelgen vår i Munchen, se her. Jeg glemte fotoapparatet på hotellet, så bildene Frode tok med mobilen kommer snart.
Tips: Skal du sjekke tog forbindelser bruk SBB sin side, den er til å stole på.

mandag 12. september 2011

Når salaten marsjerer inn - persillebladet som viser muskler

På selveste valgdagen i dag, har Dagbladets Anne Marte Blindheim på side 2 et artig innlegg. For oss som har støttet Miljøpartiet De Grønne i noen valg nå, gleder det å lese noe så positivt, og morsomt.
Hun kaller MDG et persilleblad som har klistret seg midt i gliset på samfunnet. Akkurat sånn er det MDG er, og må være, inntil fler av oss støtter partiet.
Partiet ser i år ut til å få inn sin første representant i både Bergen, Oslo og Tromsø. I Trondheim har de hatt en representant i 8 år allerede. I 2007 var de representert i 15 kommuner, i år er de tilstede i 55!
I Europa har MDG vært en maktfaktor lenge. I Tyskland har de sittet i regjering, og ved delstatsvalget i år stemte hver fjerde velger på dem. I Frankrike gjør de det godt med norske Eva Joly som presidentkandidat. I Sverige er de Riksdagens tredje største parti, hvor de har kapret den urbane middelklassen. De hypes av kulturelite, kunstnere, mediefolk og PR-folk.
De Grønne er litt sånn, "barn av regnbuen" og "peace & love". De ønsker et samfunn styrt av økologiske prinsipper for å oppnå fred, rettferdighet og solidaritet mellom mennesker. Et slags SV på LSD-rus? Ikke helt, for de er også opptatt av SP saker som matproduksjon, lokal styring og valgfrihet for enkeltpersoner. Vil du absolutt putte dem i en bås blir det et sted mellom Venstre og SV, men så lenge de slipper å samarbeide med Frp, kan de samarbeide med høyresiden. Partiet opplever fremgang i Norge fordi de fremstår som et klart alternativ for de som vil stemme miljøbevisst.
MPG har en enorm jobb og gjøre om de skal oppnå europeiske tilstander i Norge. I Norge har vi ikke frykt for atomkraft, som er det som i hovedsak har bygget opp partiet i de andre landene. Her hos oss er det fagforeningene som har hatt størst appell, den brede miljøbevegelsen mangler. Partiet  er en ukjent fersking som for nordmenn flest høres sært ut. Det er heller ikke lett å komme fram i lyset når man sitter i båsen "andre" og aldri blir invitert inn i TV-studioene.
Gratulerer til til Sondre Båtsrand og MDG i Bergen, som har fått sin første plass i bystyret i Bergen!!!

Munchen viser seg fra sin beste side

Hadde du vært en flue på veggen da vi åpnet døren til rom 55 på Stadthotel Asam, hadde du fått deg en god latter. Vi måpte, for rommet var stort, og vi fikk ikke øye på sengen med det samme. Frode tok en rask sjekk på bestillingen på mobilen for å forsikre oss om at vi ikke har bommet helt på prisen, men det var greit. Etter en enkel flytur og enda enklere tur inn til Munchen slappet vi helt av.
Kjempefint hotell nær Marienplatz og alle butikkene
Rom 55 lå øverst og var mer enn stort nok for oss
Før middag tok vi oss en spasertur i det varme fine været. Vi hadde på forhånd bestilt bord på restaurant Prinz Myshkin om fredagen, og bra var det, for her var det helt fult. Interiøret var lekkert, kelnerne kjempegreie og maten vi fikk var vidunderlig. Vi ble inspirert til å utvide repertoaret på den hjemlige vegetarfronten, og hadde heldigvis med fotoapparat for lettere å huske det hele.
Vegetarianer eller ikke, velg denne restauranten!
Lyst og lekkert design
Lørdag startet Frode med en 2 timers løpetur, mens jeg saumfarte butikkene. Munchen er virkelig en fin by og shoppe i, med mange spennende butikker i en lang gågate. Alt er utrolig reint og ryddig her, og menneskene er veldig utadvendt og pratsomme.
Da begge to var passe sliten, møttes vi og gikk for å finne dagens vegetarrestaurant. Uheldigvis var Vegelangelo stengt på dagtid, så etter å ha vært innom et svært Brauhaus, ble det Hard Rock Cafe i stedet. Her spiste jeg veggiburger som minnet så pass mye om kjøtt, at jeg hadde problemer med å få den ned. Oktoberfestivalen starter ikke før 17 september, men i Munchen var de allerede i full sving. Her var det pyntet med pepperkakehjerter over alt, og salget av klesdrakten de liker seg best i, gikk nok strykende, for den habitten hadde de i alle butikker. Vi så mange som gikk med lederhosen og det som hører med, som om det var den naturligste ting i verden. (Det var det gjerne for dem....)
Vi tok oss bryet med å gå tilbake til Vegelangelo og håpet på å få bord, og det gjorde vi. Damen som driver den skulle egentlig bort, og hadde ikke tatt imot reservasjoner, men hadde ombestemt seg i siste liten, og heldigvis for oss holdt hun åpent. Atmosfæren her er utrolig fin og avslappende, og damen som eier restauranten er også kokk og servitør. Her er bare 5-6 bord, og et annet par til besøkte henne samtidig som oss. Maten var virkelig god, og hun hadde ikke benyttet seg av den "feige" løsningen, med å bruke en masse soya/tofu for å få maten til å ligne mest mulig på kjøtt. Husk å reservere bord!
Hele søndagen gikk med til turen til Zugspitze (eget innlegg kommer) før vi god og slitne besøkte Prinz Myshkin igjen om kvelden, til atter et kulinarisk høydepunkt.
Mandag reiste vi glad og fornøyd hjem. Med litt venting på Kastrup, tar det hele dagen, men hvem vil skynde seg hjem fra sol og varme når det er 25 grader og blå himmel der en er?
Jenter på jakt etter et nytt og spennende mål for shoppingturen, velg Munchen, her var det utrolig kjekt å være.

torsdag 8. september 2011

Langhelg i Munchen


Gleder meg til å knipse mine egne bilder
Noen turer er nøye planlagt og ønsket lenge, mens andre er mer spontan. Helgens tur til Munchen er av den spontane sorten, hvor eneste unnskyldning er, at vi har lyst å bestige Tysklands høyeste fjell. WWV og fjelltopp sanking gir oss grunn til å dra avgårde på de "rareste" turer.
Fra å ikke vite noe om byen vet jeg nå dette: Munchen ble grunnlagt i 1158, og ble styrt av Wittelsbach-dynastiet frem til 1918. Under prinsregent Luitpold  (1886-1912) opplevde Munchen et voldsomt næringsmessig og kulturelt oppsving. Munchen har 59 teatre og flere operahus, samt et vell av museer. Vi har sjekket ut programmet i operaen, uten å falle for noe, så det er fare for at vi reiser hjem uten opplevelser av denne sorten. 
Oktoberfest har blitt et begrep også i Bergen, og denne kommer fra Munchen. Den ble første gang holdt 12 oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom kronprins Ludwig og prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Munchen er den tredje største byen i Tyskland med 1,3 millioner innbyggere. 
I morgen tidlig er det avreise til denne byen sør i Tyskland. Det er meldt sol og 28 deilige varmegrader, så her skal det nyyyyyyyytes. Vi tar inn på Stadthotel Asam, et hotell som er valgt litt på måfå, siden vi ikke har fått noen anbefalinger. Hotellet ligger i Alstadt, som skal være i kjernen av byen, og passe nær hovedbanegården. Siden Munchen er i all hovedsak en katolsk by, er det meste stengt om søndagen. Vi tilbringer derfor lørdagen i bykjernen, med å spise og drikke og shoppe oss gjennom de sentrale strøk. 
Søndag går turen videre sørover med tog, for vår egentlige destinasjon, Garmish Partenkirchen og enda videre til Zugspitze, høyeste toppen i Tyskland. Toppen kan nås til fots, eller med kabelbane. Togtidene på returen bestemmer om vi har tid til å gå opp. Noen andre som skal gjøre noe gøy i helgen?

mandag 5. september 2011

Ukens hete tips: Lavkarbo seminar i Bergen!!

Thomas Geisner, Espen Rostrup og Andreas Eenfeldt, hør dem i Bergen!
Det er nesten ikke til å tro, men onsdag 28 september finner det sted et seminar som skal ta for seg det Lille Måne kaller et evolusjonært kostholdsfenomen, kjent som lavkarbo. Det er altså forlaget Lille Måne som har lokket superbloggeren Andreas Eenfeldt (han med Matrevolusjonen) til Bergen. Andreas Eenfeldt sier selv i bloggen sin at Kostdoktor`n er Sveriges største helseblogg, og takk for det Andreas, vi trenger leger som begynner å se på kosthold i forhold til helse.
Med seg på podiet skal Andreas ha to leger tilknyttet Haukeland som begge er ivrige bloggere. Espen Rostrup og Thomas Geisner, driver begge med folkeopplysning via blogg mediet. Jeg leser bloggene deres ofte og gjerne, og har lært mye om hvilken energi menneskekroppen går best på.
Vi er allerede en liten gjeng på 5 som har kjøpt oss billetter, så hiv deg med og få deg litt folkeopplysning du også! Mer informasjon og billettsalg finner du på LilleMåne sin side.

søndag 4. september 2011

Enkel og grei laksepate - lavkarbo!

Mettende og deilig laksepate
Dette er en oppskrift fra Skaldeman`s bok, og er en glimrende middag/kvelds/lunch når en ikke spiser karbohydrater. Patèen holder seg fint i kjøleskap et par dager. 
350 g fersk laks i biter
100 g røykelaks
2 dl. kremfløte
2 dl. avsilt cottage cheese
4 egg
1 dl majones
Rikelig med salt og pepper og gjerne dill
Legg alle ingrediensene i foodprosessor og gi det 5 sekunder.
Hell i stor brødform, eller to små, legg gjerne en stripe bakepapir nedi så det blir lettere å få det oppav.
Stekes på 200 grader i ca 1 time
Avkjøles i formen, og spises halvlunken eller kald.

Ha gjerne en blandet salat til, og en god remulade. Vi er glad i lodderogn, og har gjerne både rød og sort rogn til denne retten.
Remulade:
Hellman`s majones (lett på karbohydrater)
Kesam (ikke nødvendig)
Sitronsaft
Kapers
Sur agurk
Salt & pepper
Rør sammen majones, kesam, s&p og sitronsaft. Hakk kapers og sur agurk i små biter.  Ikke ha for mye av dette hvis du er i ketose, "vanlig" lavkarbo tåler det. Jeg spiste min med rester fra gårsdagens kvelds, mens de andre hadde råstekte poteter og kantarellsaus til.
Tilbehøret kan gjerne bestå av rester fra i går

lørdag 3. september 2011

Jeg lar meg friste av andre bloggere

Deilig rawfood med mye næring og eksotisk smak av karri
Hvorfor finne opp hjulet igjen og igjen, når vi kan teste ut hva andre eminente kokker tryller fram på sitt kjøkken? I dag har jeg laget Supermatforbarn`s dessert med chiafrø og Silje`s karrigryte. I desserten fulgte jeg oppskriften slavisk, men i karrigryten ble diverse justeringer gjort i henhold til innholdet i kjøleskapet. Til dere som tror det tar lang tid å lage rawfood av denne typen, dette tok meg ca. 20 minutter, og vi har en deilig rå kvelds med maksimalt med næringsstoffer og minimalt med karbohydrater.
Min versjon av Siljes karrigryte ble seende slik ut:
2 dl macadamianøtter bløtlagt i 5 timer
1 dl vann
salt, pepper, gurkemeie, sitronsaft og karri
Kjør dette sammen i foodprosessoren til en fin røre.
Ha oppi:
Gulrot, agurk, sellerirot og 1 rødløk kuttet i små biter.
Jeg lot alt stå på kjøkkendisken og rørte stadig i det, sånn at røren mørnet grønnsakene litt.
Som tilbehør laget jeg "ris":
Blomkål og sellerirot kuttes i biter
Salt og pepper og Bjest
Serveres med masserte brokkoli og dine favoritt oliven
Måtte bare ta med bildet av den deilige sunne desserten, les oppskriften hos Supermatforbarn
En god og mett kommentar helt til sist: Silje`s karri var kjempegod, og det var også sjokoladechiapuddingen med blåbæris, som Supermatforbarn ga oss oppskriften på.

Fordelen med å dra på åra....

Sjekk ut denne deilige te`en. Jasmine blomst, ginseng rot og ingefær rot
Fordelen med å dra (litt) på åra, og ha satt til verden, verdens skjønneste lille jente, er at når hun vokser til og drar ut i verden, kommer hun hjem med fine "bygaver" til alle sammen.
Hun er ikke liten lenger, og kan dra til London helt uten mamma`en. Etter å ha vært i London med meg da hun var 11, 13, og 15 er hun godt kjent i byen og med folkene på hotellet vårt.
Jeg hadde hintet litt på forhånd, hva jeg kunne ønske meg. Lise hadde fristet voldsomt med sine bilder av tapet og krukker fra Orla Kiely, og siden denne butikken ligger nærmest vegg i vegg med hotellet "vårt", så kunne jo ikke Susanne unngå å ramle innom.
Siden hun vet at mamma`en er en T-elsker, så kjøpte hun en deilig hvit te, som har seilet opp som favoritt på T-fronten. Te`en er kjøpt på Camden Market, på Yumchaa, et sted som det viser seg at jeg har vært innom flere ganger, uten å plukke med meg noen av godsakene deres hjem.
Guttene i huset er veldig glad i Chilli, så en chilligelè kom også med i kofferten hjem. Sondre som struttet av glede over den nye Manchester drakten, (og har arvet morens (u)vane med å alltid lese innholdsfortegnelsen på ferdigmat) kunne, med et smil informere at det er mest sukker og litt chilli.

fredag 2. september 2011

Mitt favoritt lavkarbo brød. 1 pitteliten karbohydrat i hver skive

Lavkarbobrød som holder seg ferskt i 5-6 dager, så du har brød en hel uke
1 beger Cottage Cheese
5 store egg
1/2 dl rapsolje
3 ts. bakepulver
2 ts sukrin
2 ts fiberhusk
2 ts salt
2 ts johannesbrødkjernemel
60 g kruskakli
4 ss glutenmel
4 ss linfrø
75 g hakkede valnøtter
40 g solsikkefrø
Bland det tørre og ha det klart. Bland det våte og ha det tørre i.
Deretter tar du alt oppi en brødform ca. 1,5 liter, som er kledd med bakepapir. Press det ned og glatt godt over overflaten. Det kommer til å se ut som et brød!
Det viktigste er stekemetoden:
Sett inn brødet på 180 grader og la det stå i 25 min.
Skru temperaturen ned til 150 grader og stek videre i 40 minutter
Ta ut brødet, ta av formen og bakepapiret, skru opp ovnen til 180 grader igjen, og stek brødet ferdig i 15-20 minutter
Avkjøl på rist
Når det er helt kaldt skjærer du i tynne skiver, da får du et gram karbohydrat pr. skive
Jeg har laget det mange ganger, og får alltid et flott resultat!

Fastfood-larkarbo for en travel dame på farten

Dette klarer du å lage og spise på under halvtimen
Variasjoner av denne retten er min livbøye når familien har spist opp all middagen før jeg har kommet fra seinvakt.
Fløtegratinerte asparges
Ønsket antall asparges
Ønsket mengde fløte
Ønsket bit blåmuggost
Ønsket antall sølvløk
Has i ovnen i ca. 15 minutter.
Imens kutter du opp en neve spinat, og 2-3 andre typer salat