Fjellturer og ferieturer

mandag 30. mai 2011

Drikker du fremdeles melk?

En liste over de 9 vanligste allergener for forsinket IgG-reaksjon (intoleranse)
  1. Kumelk
  2. Hvete
  3. Gluten
  4. Gjær
  5. Eggehvite
  6. Cashewnøtter
  7. Eggeplomme
  8. Hvitløk
  9. Soyabønner
Uansett hvordan du ser på det, er kumelk den mest allergifremmende matvaren. De fleste oster, fløte, yoghurt, og smør inneholder melkeprotein. På etiketten heter det enten melkeprotein, myse eller kasein. Det er ikke overraskende at melk er så allergifremkallende, det er en veldig spesialisert matvare med alle hormoner kalven trenger de første månedene av livet.
Laktose er navnet på melkesukkeret. 75% av jordas befolkning slutter å produsere enzymet Laktase, straks de er avvent med morsmelk. Laktase er et nødvendig enzym vi har i tynntarmens slimhinne, som bryter ned laktose. Dette er et annet tegn på at vi ikke er ment for å drikke melk fra kua. Mangel på laktase eller laktoseintoleranse gir diarè, oppblåsthet, kramper og luft i magen. Men, det er ikke laktose som gir den allergiske reaksjonen. Det er proteinet. Du kan altså være laktoseintolerant eller allergisk mot melkeprotein, eller begge deler, de opptrer ofte sammen.
Kumelk er hovedårsaken til mellomørebetennelse og den hindrer næringsopptaket slik at jernmangel blir et symptom. Andre symptomer på kumelk allergi er: søvnproblemer, astma, eksem, migrene, leddgikt, hyperaktivitet, bronkitt, rennende nese, sengevæting, voksesmerter, kolikk, halsbrann, fordøyelsesbesvær, kronisk diarè, depresjoner, autisme og diabetes 1. Hvis du er plaget av noe av dette, burde melk stå høyt på listen over mistenkelige matvarer som kan forårsake en forsinket matvareallergi.
Melk er en fin kilde til kalsium, og vi har lært fra barnsben av at vi må drikke melk for å bygge sterk benstruktur.
Det er mange faktorer som bidrar til dårlig gjenoppbygging av benstrukturen, redusert bentetthet og osteoporose: høyt blodtrykk, cøliaki, for mye animalsk protein i kosten, inkludert melkeprodukter, høyt kaffeforbruk, høyt alkoholforbruk, for mye salt og hvitt sukker, mangel på vektbærende trening, kosthold med lite vitamin C,D og K, og/eller mineraler som magnesium, mangan, kopper, bor og silisium, i tillegg til kalsium.
Hvordan får vi i oss nok kalsium da? Grønne grønnsaker, rismelk, mandler, bønner, kokt rabarbra, sardiner, sesamfrø.
Kilde: "Blir du syk av maten du spiser?" av Patrick Holford

5 kommentarer:

  1. Jeg sier som bestefaren min: "kumelk er for kalver"! Deler dette innlegget på facebook. :)

    SvarSlett
  2. Takk for påminnelsen! Drikker havremelk nå, men det sniker seg inn litt ost og rømme innimellom... Skulle ønske det fantes en enkel test på om man reagerer på melkeprotein.. det tror jeg ikke det gjør? Men - bihuler og luftveier har det bedre uten melk.. så trenger jo strengt tatt ikke en test da.....

    SvarSlett
  3. Veldig fint innlegg.

    Jeg har ikke kuttet ut melkeprodukter, selvom jeg ikke er for det heller. bare tar litt av gangen og har kuttet ut så mye med sukker, brød, osv osv... ikke drikker jeg melk uansett da, men bruker det litt i matlaging. Men liker å varierer og finne andre muligheter så bruker mye mer kokosmelk, havremelk, rismelk, mandelmelk osv som variasjon

    SvarSlett
  4. Del gjerne, dette er viktig. Jeg har et par barn i barnehagen som jeg har tørket nesen på daglig siden 1 august, det stopper aldri. Håper snart myndighetene skjønner at mennesker ikke er skapt for kumelk, og toner ned sin propaganda...

    SvarSlett