Fjellturer og ferieturer

fredag 15. april 2011

Verdens Bokdag

23 april markeres Verdens Bokdag  i over 100 land. Bokdagen er en markering av bokens rolle i samfunnet, boken som utrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon.
Bøker kan vise vei bak fasader.
Boken kan opplyse, provosere, inspirere og gi ny erkjennelse ved å rive fasader som fordommer og uvitenhet.
Verdens bokdag bygger på en gammel tradisjon fra Barcelona, der man hvert år på samme dag setter byen i bokens tegn. I 1995 bestemte UNESCO at 23. april skal være Verdens bok- og opphavsrettdag. En festdag for boken, men også en dag for ettertanke og fellesskap. Røttene til Verdens bokdag er mange århundre lange. I middelalderen feiret katalonierne i Barcelona sin skytsengel Sankt George 23. april med opplesing og poesikonkurranse. Bokdagen har siden vært en overdådig folkefest i Barcelona, der tradisjonen er at man gir en bok og en rose til en man er glad i.
I Norge har vi feiret Verdens bokdag siden 1997. Bokhandler, bibliotek, skoler og foreninger er med på festen. Verdens bokdag kaller på internasjonal solidaritet. FNs verdenserklæring slår fast alle menneskers rett til frie ytringer, frie meninger og rett til fritt å skaffe seg informasjon. Disse rettighetene krenkes i mange land der forfattere forfølges, fengsles og henrettes. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. UNESCO arbeider for å styrke leseevnen hos folk og verne forfatternes opphavsrett, fordi «bøker utvikler vår felles viten om verden og inspirerer til forståelse, toleranse og dialog».

På Rolland Skole bruker de hele dagen i dag til å markere Verdens Bokdag. Barna har blitt oppfordret til å ta med bøker hjemmefra, og skal ha et stort boksalg i dag. Dette er sånt som jeg liker, og Sondre fikk med seg en stor pose med fjortisbøker etter Susanne. Siden 23 april dette året faller på selveste påskeaften, og vi da er på tur i Latvia, vil jeg bidra med mitt lille og anbefale boken jeg leser akkurat nå. Den heter Heimdal, California og er en artig ”liten” sak på litt i underkant av 900 sider. Forfatteren John Erik Riley var på Bokprogrammet for noen uker siden og fortalte om boken, og jeg bestilte den sporenstreks på biblioteket. Nå er jeg litt over halvveis og digger den. Du må kunne lese engelsk temmelig bra for å ha fult utbytte av den, for den er skrevet på begge språkene. Etter en liten runde på nett forstår jeg at boken ikke har fått så gode kritikker, men for meg som ikke har noe kunstnerisk forhold til litteratur, bare liker å lese, så syns jeg den var god underholdning. Les gjerne Bokdama`s anmeldelse.

1 kommentar:

  1. Bøker er fantastisk. Glad vi bor i et land der vi fritt kan lese det vi vil! :)

    SvarSlett