Fjellturer og ferieturer

torsdag 31. desember 2009

Takk for det gamle alle sammen!!

Kjekt med store stuevinduer og naboer som sender pengene sine opp i luften. Nyttårsaften er en rolig dag hos oss, vi har spist lutefisk/lasagne og jeg har veid og regnet for å se hvor mye erterstuing jeg kan få for 10 karbohydrater. Lutefisken har ikke vært den samme etter at vi for 6 år siden kuttet ut baconet, og i år forsvant potetene, men jeg akter ikke å rykke tilbake til start, bare for denne kvelden.
Sondre er ikke interessert i å gå julebukk eller i raketter, så det slipper vi unna. I dag tok vi oss en liten ettermiddagstur til mormor og morfar, og slo av årets siste prat.
Dagens dessert ble et støvete pepperkakehus, som ble knust med kjevle og mye leven.
Heldigvis forsvant skyene, så nå har vi sjangs å få øye på måneformørkelsen som skal være på dagens fullmåne. Blåmåne heter det når det er to fullmåner i samme kalendermåned, og det er litt spesielt at den havner på en nyttårsaften.
I morgen pakker vi i bilen og kjører på fjellet for å fyre opp noen kilo ved, og stå litt på ski.

onsdag 30. desember 2009

Opera - Giuseppe Verdi - La Traviata

Ting kan virkelig balle på seg, og genuint nyskjerrig som jeg er på det meste, så skal jo ingenting være halvgjort. Jeg kan ikke påstå at opera har vært min store lidenskap, men debut`en min med Don Giovanni, av Mozart i Royal Opera House, skremte meg ikke vekk. Det var Franziska som spanderte på min 20 års dag, da vi begge var au-pair i London. Min andre opera, Carmen (av Georges Bizet), så jeg sammen med Frode, i det store amfiet i Verona.
I år har jeg faktisk sett/hørt et par oppsettninger, og jeg har et par på kulturprogrammet for 2010.
For et uinnvidd øre, som jeg jo har, er det ikke så lett å virkelig forstå opera, og derfor er det lurt å kjenne storyen på forhånd. Av denne grunn har jeg laget meg en liten enmanns studiegruppe, som startet på biblioteket i går. Der lånte jeg musikken til La Traviata, og noen bøker om Verdi. Internett er gode greier, men det var ikke meg forunt å finne mye stoff på norsk. Men jeg fant hans bibliografi, så når jeg nå leser Børre Qvammes bok om G. Verdi så kan jeg følge med på bibliografien.
Qvamme forteller om en Verdi som kommer fra fattige kår, i en helt umusikalsk familie, i en pitte liten landsby Le Roncole. Han var født i 1813 og Qvamme skildrer godt hvordan Europa var på den tiden, med mye kriging og flytting av grenser.
Giuseppe kom seg heldigvis sakte men sikkert frem i verden, støttet av mennesker som ante hans tallent. Han fikk gå på skole, bekostet av andre, og med tiden begynte han å komponere og klare seg selv.
Qvamme klarer å en fantastisk måte å få frem hvordan Verdi skrev hver stemme i en opera til en spesiell sanger, og jeg aner at det er mer til opera enn jeg først har trodd. Sin første utgivelse var Oberto, i 1839. Deretter skrev han ca. en opera i året, frem til 1862. De fire siste var med betydelig lenger mellomrom. Han har komponert 28 operaer men her i min forkortete liste tar jeg bare med de jeg kjenner:
Nabucco - 1842
Macbeth - 1847
Rigoletto - 1851
La traviata - 1853
Aida - 1871
Otello - 1887
Falstaff - 1893
Han døde som en gammel rik mann, 4 år etter sin kone som han hadde vært sammen med i 50 år.
Nå er det jo sånn med opera at komponisten må ha en story å sette musikk til (Librettoen). La traviata er bygget på Alexandre Dumas dy.`s roman "Kameliadamen", som kom ut i 1848. Denne anses å være delvis bygget på Dumas`egne erfaringer med Mari Duplessi en ung kurtisane han forelsket seg i.
Uroppførelsen av Verdis opera i 1853 ble ingen suksess. Publikum ble antagelig forbløffet og skuffet over å se en alvorlig opera i samtidige kostymer. Da den ble satt opp i Venezia året etter med andre sangere og gamle kostymer, ble den en stor suksess.
Opera har ofte litt av alt, lek og morro, intens dyp kjærlighet, gjerne ispedd sjalusi og forviklinger, som til sist ender med død og fordervelse. Det er bare å gi seg henn....

tirsdag 29. desember 2009

Sommerferie 2010

Vel, det er en stund til, men i disse kalde tider er det godt å ha noe varmt å glede seg til. Årets tur blir en klassisk biltur. Sondre har ikke likt å kjøre bil, men har kommet seg veldig, så da våger vi oss litt nedover i Europa en tur. Målet er Chaam i Nederland, og i dag har jeg bestilt "igloen" vi skal bo i en uke. Herfra skal vi ta turer til høyeste toppen i Nederland, Belgia og Luxemburg. På veien bremser vi ned litt på Himmelbjerget så har vi vært på høyeste toppen i Danmark også. Vi skal kjøre via Oslo til Høganås hvor vi bor på vandrerhjemmet Ørestrand i noen dager. Derfra tar vi båten til Danmark og finner på noe gøy Køben, Legoland... Etter uken i Nederland kjører vi hjem igjen via Hirtshals, hvor vi benker oss i bufèen på "Danskebåten".

Håpet er lyseblått

Himmelen er i alle fall lyseblå, uten en sky og temperaturen har sunket til -5. I dag busser jeg rett fra jobb til by`n og går på Hovedbiblioteket. Skal se om jeg finner noe musikk, gjerne La Traviata av Verdi, for å se om jeg liker den, før jeg evt. går å hører den i London. Jeg tar turen oppom farmor en stund før jeg skal møte Susanne og vi skal gå på kino og se "Miraklet i Lourdes". Den har fått fantastisk omtale fra "alle", og BT skriver: "Som et lite mirakel kommer denne østerriksk/franske filmen rullende inn på lerretet og fyller meg på samme måten som spisesalen i åpningsscenen fylles med folk. Gradvis, og så elegant og presist at jeg blir helt frelst. Selv om jeg verken tror på Gud eller mirakler." "Dermed blir filmen noe så sjeldent som en smart, skarpskodd og svært underholdende film om religiøsitet, tilgjengelig for både troende og ateister".
Ett lite etterord: Det var en stor drittfilm, ville gitt den en 3`er! Sikkert noe jeg ikke skjønner, men sånn er livet.

mandag 28. desember 2009

Himmel og hav kor det snør i Bergen!

På vei til jobb om morningen
Dette er vi ikke vant med. Jeg og Susanne var ute å måket frem bilen, døren til vedboden og bakken opp, men nå laver det ned igjen. Kan bare glemme å få opp bilen på en stund. Frode og Sondre sitter på Snåsa og lengter.... etter snø altså.
Fjusket litt med det bildet, skal prøve å ta noen på vei til jobb i morgen, så skal dere få se.
Mine hjemme "alene" kvelder går med til å planlegge Londontur, lese og bestille bøker om Giuseppe Verdi, fyre opp de røde lysene og holde fyr i peisen.
Mandagsveiingen viste at jeg har tatt av 1 kilo i juleuken, så jeg er fornøyd, selv om jeg falt ut av ketosen, og strever no med å komme meg inn igjen. Jeg har begynt å merke det på klærene, og på bevegeligheten. Tisser på ketosesticks hver kveld nå, for å se om det tar 14 dager igjen, bare etter en liten "glipp".
Londontur ja, jeg får 3 kvelder og like mange muligheter til å gå å se noe spennende. Jeg har sett "Phantom of the Opera" flere ganger og elsker musikken til Webber. Nå har han kommet med en oppfølger, som finner sted i USA 10 år etter. "Love Never Dies" heter denne, som hadde premiære for 2 måneder siden. Den har jeg sikret meg en kjempeplass til!
Jeg har notert meg to Guidede turer som jeg har lyst å være med på, og funnet ut om både opera og konsert i Royal Festival Hall. Her blir det program fra morgen til kveld.

søndag 27. desember 2009

Bokliste jan - des 2010

  1. Dan Brown - Tapte Symbol - 6
  2. Rickard Herrmann - Mine gleders by - 5
  3. Nick Hornby - Juliet, Naked - 4
  4. Camilla Lackberg - Havfruen - 4
  5. Åsa Larsson - Til din vrede går over - 4
  6. David Papineau - Filosofi for vår tid - 4
  7. Jamie Ford - Hotellet på hjørnet... - 4
  8. Gert Nygårdshaug - Honningkrukken - 4
  9. Alan Bennet - En uvanlig leser - 5
  10. Ken Follet - Stormens Tid I - 4
  11. Gert Nygårdshaug - Jægerdukken - 4
  12. Ken Follet - Stormens Tid II - 4
  13. Monica Ali - Brick Lane - 5
  14. Gert Nygårdshaug - Kiste nummer fem - 4
  15. Ketil Bjørnstad - Damen i dalen - 4
  16. Harper Lee - Drep ikke en sangfugl - 5
  17. Ayn Rand - Kildens Utspring - 6
  18. Per Olov Enquist - Styrtet engel - 2
  19. Gert Nygårdshaug - Liljer fra Jerusalem - 4
  20. Britt K. Larsen - Det vokser et tre i Mostamagg - 5
  21. Gregory Roberts - Shantaram - 6
  22. Gert Nygårdshaug - Mengele Zoo - 4
  23. Thure Erik Lund - Grøftetildragelsesmysteriet - 2
  24. Harlan Coben - Livstegn - 4
  25. Harlan Coben - Harde slag - 4+
  26. Muriel Barbery - Pinnsvinets eleganse - 6+
  27. Paulo Coelho - Seierherren står alene -
  28. Mitch Albom - Tirsdager med Morrie - 5
  29. Gunhild Dahlberg - Norge i dag - 5
  30. Kjetil Bjørnstad - Nåde - 5
  31. Sarah Waters - The Little Stranger - 5
  32. Monica Ali - Blått som Alentejo - 3
  33. Knut Ove Knausgård - Min Kamp 1 - 5
  34. Lori Lansens - Aldri alene - 5
  35. Kluun - Kvinne går til lege, mann... - 5
  36. Karin Holmquist - Potensgiverne - 5
  37. Gert Nygårdshaug - Klokkemakeren - 4
  38. Harlan Coben - I den skogen - 5
  39. Paulo Coelho - Seierherren står alene - 5
  40. Ketil Bjørnstad - Villa Europa - 5
  41. Harlan Coben - En siste sjanse - 4
  42. Sarah Waters - Smaken av fløyel - 4
  43. Andrew Taylor - Arven etter de døde - 4
  44. Jan M. Fongen - Aldebaran - 5
  45. Arnaldur Indridason - Vinterbyen - 5
  46. Melanie Wallace - Vintervakten - 4
  47. Tomas Espedal - Imot kunsten - 5
  48. Merete Junker - Jenta med ballongen - 4
  49. Minette Walters - The ice house - 5
  50. Mo Hayder - Ritualer - 5
  51. Håkan Nesser - Carmine Street - 5
  52. Fred Vargas - Vampyrens hevn - 4
  53. Lars Kepler - Hypnotisøren - 5
  54. Jørgen Jæger - Karma - 5
  55. Torkil Damhaug - Døden ved vann - 6
  56. Knausgård - Min kamp nr. 2 - 4
  57. Jette A. Kaarsbøl - Den lukkede bok - 5
  58. Øystein Wiik - Dødelig applaus - 5
  59. Liza Marklund - Postcard killers - 5
  60. Alan Bradley - Det søte på bunnen av kaken - 5
  61. Johan Theorin - Skumringstimen - 5
  62. Lisa Genova - Alltid Alice - 6
  63. Isabel Wolf - Vintage affæren - 6
  64. Johan Theorin - Nattefokk - 6
  65. Clive Cussler- The Spy - 4
  66. Gaston Leroux - Phantom of the Opera -
  67. Lorraine Lopez - Søstrene Gabaldon - 5
  68. Harry Bernstein - Den usynlige muren - 6
  69. Kaabergøl&Friis - Gutten i kofferten - 6
  70. Harry Bernstein - Drømmen - 6
  71. Andre Bjerke - De dødes tjern - 5
  72. Andre Bjerke - Skjult mønster - 5
  73. Andre Bjerke - Enhjørningen - 4
  74. Robyn Davidson - Egne veier - 5
  75. Wolfgang Buscher - Tyskland, en reise - 4
  76. T.B. Stornæs-Nilsen - Berlin, et europeisk drama - 4
  77. Susan Abulhawa - Morgen i Jenin - 6
  78. Chris Tvedt - Dødens sirkel - 5
  79. Pat Conroy - Byen ved elven - 5
  80. L.S. Christensen - Bernhard Hvals forsnakkelser - 5
  81. Tom Egeland - Fedrenes løgner - 4
  82. Johan Theorin - Blodleie - 5
  83. Anna Gavalda - Hunting and Gathering - 6
  84. Paul McKenna- Bli slank og sunn - 5
  85. Mario Vargas Llosa - Bukkefesten - 3
  86. Sofi Oksanen - Stalins kyr - 5
  87. Arne Næss - Det frie menneske - 2
  88. Mario Vargas Llosa - Rampejenta - 4
  89. Arne Næss - Livsviktig - 5
  90. Unni Lindell - Sukkerdøden - 5
  91. Jette Kaarsbøl - Din nestes hus - 5
  92. Sissel-Jo Gazan - Dinosaurens fjær - 5
  93. Lars Kepler - Paganinikontrakten - 5
  94. Jostein Gaarder - Julemysteriet - 4
  95. Jonathan Franzen - Frihet - 3
  96. Lawrence Hill - Noen kjenner mitt navn - 6
  97. Ildefonso Falcones - Fatimas Hånd - 4

3. juledag og vi finner roen igjen

Jeg er utrolig heldig! Som har muligheten til å omringe meg med familie og venner sånn som jeg kan. Håper fler tar seg en "timeout" og tenker over hvor heldige vi er som bor i verdens beste land og verdens beste by, tør jeg påstå! Susanne er på kino, og gutta boys er reist til Snåsa for noen dager, så her er det rolig. Fant fram en gammel Eric Clapton, fyrte godt i ovnen og nyter mitt nyryddete hus. Har tatt inni kjøkkenskapene i dag, og fått luket ut et par kasser til Fretex.
Jeg har vært i badekaret og prøvd et par av mine nyervervede spa godbiter. Sondre kjøpte en vidunderlig saltskrubb som det kan bli lett å bli avhengig av. Vi har fått "drømmeduken" til jul, så jeg klarte ikke vente med å rydde vekk litt jul i et hjørne av stuen. Frode har fått opphøyet status til "Drømmemannen" etter årets julegave, Londontur. Så 13-16 mai, er det avgårde til "Mine gleders by" igjen. Må selvfølgelig repetere Richard Herrmann`s bok med samme tittel før jeg reiser. Også fant jeg mange godbiter i Tor Åge Bringsværd sin bok "London", som må finleses igjen. Siden jeg begynner å bli lommekjent i denne vidunderlige by, og er der en gang i året, så må jeg ha et "tema" for turen. Ikke helt bestemt meg ennå, men oppsøker nok noen gjengangere, og så ramler det nok inn nye innspill i de månedene jeg har, til å glede meg. Royal Operahouse i Covent Garden hvor jeg opplevde min første opera, har både Aida og La Traviata på programmet når jeg er der. Får være om meg når de legger ut billetter for salg.

fredag 25. desember 2009

1. Juledag på Gullbotn

Uten spesielle familiebesøk-planer fikk vi denne fine juledagen tid til å ta oss en skitur. Nå skal det være sagt at jeg er med på kjøtt og flesk, og de to andre racer rundt i løypen, mens Sondre teller kilometer. Første runden ble vi innhentet av løypemaskinen, så da var vi heldig å fikk gå i nydelige løyper etter den.
Det var vindstille men litt skyer, så vi så ikke noe til solen. Vi hadde med ved, så jeg laget bål og satt og nøt stillheten mens
Frode og Sondre tok runde nr. 2+3. Resten av dagen går med til å lese. Sondre fikk ny lydbok til jul, "Nifse Nella" den andre sannheten. Vi har akkurat repetert den første, så dette var midt i blinken, vi sender en varm tanke til Snåsa.

torsdag 24. desember 2009

Julaften

Den største julegaven av alle fikk vi for 8 år siden, da Sondre meldte sin ankomst midt i middagstiden. Det var en flott opplevelse med jordmor i lang høyrød silkekjole. Godt Frode gjorde en prisverdig innsats.
Denne julaften feirer gutta med å storme til fjells, Gullbotn kaller og 10,5 km. ble tilbakelagt. Grøten er på kok, klar med mandel og gris.
Middagen er pakket og klar, med nydelig torsk og eggesmør. Molter fra Snåsa har blitt til deilig moltekrem, så nå gleder vi oss til å pakke i bilen og kjøre opp til Trude.
Mange av de kjedelige tradisjonene er nok forsvunnet (vasking og sølvpuss og sånt) men gleden over å være sammen beholder vi gjerne. I går var Hannah og Gunn her, avløst av Hildegunn og Magnar, og Terje og Susanne som vi deler hus med. Kjempekoselig å slappe av i stedet for å styre på ved inngangen til julen.

onsdag 23. desember 2009

Lille julaften - en julehilsen fra oss

Bergen er vidunderlig vakker i vinterskrud. Det er ikke ofte vi har vært sikker på hvit jul, sånn som vi er i år. Det er et par dager siden vi samlet oss, kokte varm sjokolade med krem, tente lys og pyntet treet. Frode og Sondre har prøvd skiene i nabolaget, og Sondre kan skrive sine første 5 km. på blokken. (Et stykke igjen til 300 km. som må til for å få gullmerke...)
Susanne og Erlend er i Haugesund i år, men de kommer til oss på 2. dag til koldtbordet vi skal ha da. Jeg er utrolig heldig som kan omringe meg med venner og familie. Gårsdagens samling av Culture Babes var overmåte vellykket, med mye latter og god mat på Agra.
En av de behagelige bivirkningene av å ikke spise karbohydrater er at jeg finnes ikke stresset. Det er nesten som å gå i en døs, hvor ingenting biter på. Jeg har fult program fra morgen til kveld, og forsøker å spre juleglede, men har fulstendig roen. Det å slippe å være sugen på alt godteriet som finnes over alt, er også deilig. Kommer til å prøve å komme meg gjennom julen uten å gi helt slipp på prosjektet mitt.
Bortsett fra å handle mat har vi ingen lillejulaftenplaner. Hannah og Gunn kommer på besøk, og Hildegunn truet med å komme oppom med en gave, så vi kan håpe på å være litt sosial.
Jeg håper familie og venner og alle som leser dette får en riktig så fin jul!

tirsdag 22. desember 2009

Vintersolverv - endelig har han snudd

I går 21 desember kl. 17:47 "snudde" solen. Heldigvis for det, for selv om det er kjekt med snø, så er og blir jeg et sommermenneske. Snøen ligger og det var minus 6 grader da jeg gikk hjemmefra i dag. Det er ikke ofte vi har ekte vinterføre i Bergen, men nå er det faktisk flott skiføre ned bakken til huset vårt.
I kveld møttes CultureClub (Kari, Anne Mai, Solveig, Hildegunn og meg) på den indiske restauranten AGRA, for å ha avsluttning på teateråret 2009. Med 9 bestillinger allerede for 2010 er vi godt i gang med planleggingen av neste teaterår. I går kveld møtte jeg Marianne og noen venninner på Privaten, for litt julehygge, og jeg er stolt av at jeg kom meg helskinnet gjennom det, uten en eneste karbohydrat . Det spørs i dag, men jeg får blinke meg ut noe som kan smake uten ris.

lørdag 19. desember 2009

Og derrrrrr kom julestemningen

Her i huset har vi lengtet etter vinter og snø, i alle fall den mannlige delen av familien. Så endelig i dag har Sondre fått boltret seg i hagen og laget diverse greier av snø. Dessverre ikke rask nok i avtrekkeren til å huske å ta bilde, så det ble et fra balkongen av naboens juletre. I dag har vi hatt litt dugnad for å komme i havn til Sondre sin feiring i morgen, vi har bakt kaker, vasket og planlagt. En lei halsbetennelse fant veien til min hals og fikk meg til å sette ned tempoet litt, men den slapp heldigvis etter et kraftig utbrudd av elveblest. Nå er begge deler vekke, og jeg kan konsentrere meg om ketoseprosjektet mitt. Kjøpte ketosesticks i dag, og fikk bekreftet at jeg er der. Tok en blindtest på Frode, og han var heldigvis i andre enden av skalaen enn meg.
Nå er det Sissel og Odd på tv`en hører jeg, og fyr i peisen, og jeg gjeter geleen så den ikke skal bli helt stiv for meg før den blir tryllet om til fromagekake.
Duker er strøket, gavene er i hus, julevasken er tatt, vi har til og med 7 sorter å skjemme bort gjester med, det er lenge siden sist.

mandag 14. desember 2009

Min erfaring med Skaldeman`s sålangt


Å kutte karbohydrat for å få en sunn kropp, er ikke nytt for meg, men jeg har aldri skjønt hvor mye en egentlig må kutte. Jeg kjøpte boken til Skaldeman på onsdag, og fikk en liten aha...
Etter å ha veid meg forrige mandag og i dag, kan jeg ikke si annet enn at "det virker! " Eller kanskje jeg skal ta den litt mer vantro, "virker det virkelig?" 2,3 kilo på en uke er jo kjempe, men det er ikke det som beviser at det virker. Jeg er en godtegris, og elsker kaker og sjokolade, men suget etter søtt er søkk vekk, og det er ikke noe problem å omgås søtsaker uten å få lyst å putte noe i munnen. Også er jeg mett store deler av tiden. Skaldeman sier at du ikke skal spise måltider hvis du ikke er sulten, og jeg tenkte "ja liksom", at jeg ikke skulle være sulten til fire måltider for dagen? Men tro det eller ei, jeg har kuttet både frokost og lunch og kvelds, (ikke samme dag) fordi jeg ikke har vært spesielt sulten. Det føles også rart å ha handlet inn Tyrkisk yoghurt med 10% fett, Sæter rømme, kremfløte, brie og andre fete oster, Creme Fraiche, etc. og lager de mest fantasifulle retter fra boken hans. Hadde jeg spist mer karbohydrater enn det jeg gjør så hadde jeg gått opp 2,3 kilo på denne uken!
Det er godt og mettende, det er ikke spesielt ekstremt å la vær å spise brød, ris, poteter og frukt, det som er utfordringen er det sosiale. Folk kan bli veldig fornærmet hvis du sier nei takk til det de tilbyr. En utfordring har jeg dog, det skal jo ut igjen dette her. Jeg har alltid vært litt "treg", men nå drømmer jeg om Plumbo.
I tillegg til at frukt er fy, er han streng på grønnsaker også, men spinat, brokoli og asparges er "lov", så idag blir det bakte asparges med brie til lunch, nam-nam...

FullFartFørjulshelg

Denne helgen var satt av til hyttetur. Prøveprosjektet vårt med å ha hytte begynner å si oss at vi egentlig ikke har tid til hytteliv, spesielt ikke når Sondre skal spille håndball og fotball. Vi holdt oss hjemme fredag siden Sondre skulle spille to kamper i Landåshallen lørdag morgen. De vant, og glad og fornøyd satte vi nesen mot Kvamskogen. Det var 4 grader inni hytten da vi kom, så det ble sprengfyring så vi skulle få det varmt til vi fikk besøk av mamma og pappa et par timer senere. Det ble mye hyttekos, siden det ikke var tur-føre, så vi mesket oss med hjemmelaget fiskesuppe, og pappas medbrakte kaffemat. Mamma og jeg klippet strimler, mens Sondre laget lenker, så litt julestemning fikk vi. Senere seig det på for Sondre, og før Kvitt eller Dobbelt var ferdig hadde han høy feber. Tre ganger den natten måtte vi opp med en hysterisk Sondre med voldsomme feberfantasier. Vi kjørte hjem søndag etter frokost, og Sondre sov det meste av dagen. Vi fikk bakt pepperkaker, og pyntet litt til jul.

torsdag 10. desember 2009

GI-null og S.S. Skaldeman`s tanker

Å tro at man kan det meste om en ting, er selvfølgelig tull, så selv om jeg har lest mye av mange og prøvd meg frem i lang tid, har jeg enda en gang åpnet min horisont. Bortsett fra Matvareguiden, fant jeg ingenting i min velfylte bokhylle som ga hjelp til å lage mat uten karbohydrater. Derfor haiket jeg til byn med Sondre og Frode som skulle i Framohallen og se Fyllingen spille kamp, og gikk på Nordli for å se om jeg fant hjelp. Atkins har ingenting med oppskrifter, og Fedon Lindberg tillater alt for mye karbohydrater og ingen av dem har oppskrifter på retter med ferdig utregnet karbohydrat antall. Men jeg fant, jeg fant! Sten Sture Skaldeman har slanket seg fra 140 til 80 kilo, og skrevet bok. Flere bøker faktisk, også holder han kurs. Boken jeg kjøpte heter GI-null og er full av oppskrifter som gjør det lett å følge med. For skal du holde deg under 20 karber om dagen, nytter det ikke med noe slinger i valsen. Glad og fornøyd over mitt funn, vandret jeg hjem over fjellet.
Det er ikke en ren oppskriftsbok, men han gir oss masse kunnskap om hvordan og hvorfor. Når en har tilgjengelig karbohydrater i kroppen trigger dette en lagringsmekanisme. Fett trigger forbruksmekanismen. Hvis du vil at kroppen skal forsyne seg av fettlagrene dine, må du passe på at det ikke er karbohydrater tilgjenglig, for da tar den det.
Utfordringen er å få i seg nok fett, og når en spiser som han anbefaler er en ikke sulten, for fett gjør deg mett (!), og du får et helt gjevnt blodsukker som gjør at du ikke blir sugen på noe.
Det er ikke lenge siden jeg tok et dyp-dykk i boken om syre/base ballansen, hvor en fraråder på det sterkeste å spise kjøtt, pga. at det er så syredannende. Skaldeman, sier ingenting om denne ballansen, og har kjøtt som hovedingrediens. Jeg er så pass erfaren ikkekjøttspiser, at jeg får utbytte av hans opplegg og utregninger selv om jeg ikke skal spise kjøttet. Det er jo litt artig å se at "forståsegpåere" kan være så uenig, men samtidig få resultater som virker for dem. Det de ønsker å oppnå er jo forskjellig, Skaldeman handler om slanking, mens Robert Young som har skrevet PH mirakelet, har et ønske om å ikke bli syk og utsette alderdommens plager. Jeg plukker det beste fra begge verdener, sper på med Blodtypediett og masse god hjemmelaget mat, så blir det sikkert bra.

onsdag 9. desember 2009

Ketose - og vekk med bilringene

En ketolysekur utnytter kroppens normale forbrenningsmekanismer på en måte som medfører et betydelig tap av fettvev. Det er altså bilringene, fettet rundt mage, lår og ende som ofres når du følger ketolysekuren, ikke kroppens muskler som er kroppens forbrenningsmotorer og bør bevares for å opprettholde en høy forbrenning. Når vi spiser normal, blandet kost som gir oss energi fra fett, karbohydrater og protein, har kroppen en blandet forbrenning der det både forbrennes fett og karbohydrater (og noe protein). Når du følger ketolysekuren spiser du svært lite karbohydrater. Kroppen må da skaffe seg en erstatning for karbohydrater til forbrenningen. Heldigvis har alle mennesker et innebygget system som endrer forbrenningen fra blandet forbrenning til fettforbrenning i en slik situasjon. Den type forbrenning kalles KETOSE.
Ketose er egentlig en forbrenningsform som benyttes når vi faster eller sulter. Når vi ikke får mat må kroppen skaffe mat fra egne reserver. Karbohydratreservene tømmes i løpet av et par dager, og musklene gir lite energi ved forbrenning og spares derfor til fordel for fett som blir kroppens viktigste brennstoff. Nedbrytning av fett i forbindelse med ketose er særdeles smart fremfor nedbrytning av kroppens muskler, noe som kunne være skjebnesvangert den gang vi måtte skaffe oss mat ved jakt. Ketose medfører også at hjernens sultsenter "skrus av" slik at sultfølelsen forsvinner til fordel for økt konsentrasjon og mer energi i kroppen.

For å få kroppen til å gå over til ketoseforbrenning, må en være litt tøff i 2 uker. 20 g. karbohydrater om dagen er maks. Etter 1-2 uker vil kroppen være i mål, og du kan legge på litt. Ketosen gjør at du ikke vil føle sult. Kort fortalt: du kan spise så mye kjøtt, fisk, egg og ost du vil i tillegg til grønnsaker. Det du ikke må spise er brødmat, ris, poteter og frukt. Les innholdsfortegnelsene, finn frem vekt og kalkulator og regn ut hvor mye karbohydrater det er i det du pleier å spise. Jeg ble forbauset over at mine "hypersunne" måltider hadde såpass mye karber. I matvaretabellen.no finner du ut av det meste. Siden måleenheten er pr. 100 gram vare blir det litt tankevirksomhet for å finne ut av hvor mye det blir, husk: det er ikke store bananbiten en får på 100 g. men for eksempel valnøtter får en ganske masse. Fruktyoghurt har 14,4 mens naturel har 5,5 så her er valget klart. Alle lettprodukter har erstattet fettet med noe, og det er karbohydrater, så velg Sæterrømme og helmelk heretter.
Min frokost:
20 g. bær 0,6
100 g. nat.yoghurt 5,5
20 g. gryn 3
1 kiwi 5
Denne frokosten gir 14 karbohydrater, og en ser hvis en skal holde seg under 20 så er det en utfordring.
Jeg har ikke giddet å fin-regne på lunch salaten. Jeg bruker masse persille og spinat i tillegg til salat og agurk/tomat, også har jeg i egg, tunfisk eller fetaost for "metta".
De som spiser kjøtt har det lett, det er ikke karber i rent kjøtt (eller fisk) så det er bare å lange innpå. Jeg må være litt mer kreativ, så dampet brokoli, blomkål, sopp er gode basisvarer som det faktisk går an å lage masse godt av.
Husk, det er ikke kallorier vi teller, så kos deg med avocado, nøtter, oliven og andre fete ting uten karbohydrater. Hjernen din trenger fettet, og du trenger energien, så ikke tro du skal ta en snarvei ved å spise lite fett i tillegg.
I tillegg til kosten må du huske å drikke masse vann og grønn te, og bevege deg litt hver dag så du blir svett og anpusten. Unn deg gjerne en kroppsbørsting, litt kvalitetstid i badekaret og en halvtime i sofaen uten tv og med dyp pusting.
Det finnes masse informasjon om ketose og lavkarbodietter på nettet, forsøk ketose.no eller lavkarbo.no

tirsdag 8. desember 2009

Brødrene Løvehjerte


Karl og Jonathan Løve er to brødre som etter sine korte liv på jorden blir gjenforent i Nangijala - et vakkert og spennende land på den andre siden av stjernene – der ”eventyrets og leirbålets tid” hersker. Sammen skal de leve lykkelige i Kirsebærdalen, men først må de bekjempe onde Tengil og hans hær i Villrosedalen. De modige Brødrene Løvehjerte tar opp kampen mot Tengils menn og den ildsprutende dragen Katla og rir av sted mot Villrosedalen.
Dagens aktivitet fra kalenderen til Sondre er teater, og drager og modige riddere er et språk Sondre forstår. Vi har sett mye barneteater, og DnS har impontert flere ganger, og dette stykket var ikke noe dårligere. Og mer teater skal det bli. I går gikk jeg til anskaffelse av årskort på DnS for 2010, og CC har allerede booket billetter til 9 forestillinger til neste år.

mandag 7. desember 2009

Luftslottet som sprengtes

Alle gode ting er tre, sies det jo så klokt. I kveld er det Stig Larsson igjen, tredje filmen i serien. Jeg likte bøkene i stigende rekkefølge, men syns film nr. 2 var bedre enn nr. 1. Får se om nr. 3 stikker av med seieren. Spennende er det i alle fall. De kom tett disse to siste filmene, nr. 2 går fremdeles på kino. Det er Frode som tar meg med på kino i kveld, og Erlend har vært "kalendergave" til Sondres store begeistring i dag, så han skal være med Sondre mens vi hygger oss, og Susanne stakkars er på jobb.
Ja, den var kjempegøy. Beste filmen av de tre, garantert. Satt på nåler hele tiden. Nådde akkurat hjem til meditasjonskveld med Morten Eriksen, vær med da vel, hver mandag kl. 21:00 på nettsiden hans.

lørdag 5. desember 2009

Dugnadstur til Austevarden

I dag meldte vi oss frivillig til å gå å ta ned en ToppTrim boks. Sondre syns det var stor stas, for han får dugnadspengene siden det er han som har gullmerke. Veien opp fra Unneland var fin å gå på, men litt isete mot slutten. Vi søkte ly for vind inni Redningshytten, og tok oss en kopp te, før vi la i vei på siste biten opp til varden. Litt snø var blåst i noen små skavler, men ikke noe problem å gå i. Kassen var grei å få løs, og vi klamret oss fast i vindkastene. Returen gikk ikke tilbake til Redningshytten, men videre i nordlig rettning, på sti ned mot bilen. Den kraftige vinden ga turen den utfordringen vi trengte for å gjøre en så "lett" topp litt spennende.
Dagen ble avsluttet med tur på teateret med mamma og farmor for å se Jan Herwitz. Pappa hentet oss og kjørte meg på direkten til Schøttstuene hvor Avenir var i gang med julebordet, og Frode satt og "ventet".

onsdag 2. desember 2009

Fullmånetur på Eidsvågsfjellet

I dag er det fullmåne, og i den anledning lagde jeg i stand refleksløype fra Munkebotn og opp til Eidsvågsfjellet. Min første tur var på mandag, med lommen full av reflekser. Refleksene hang heldigvis fremdeles, for siden det var mørkt og stien var ukjent, var det godt å navigere etter refleksene. Månen tittet på oss av og til, men det var masse skyer så den skinte ikke akkurat på vår vei. På toppen nøt vi lysene fra by`n mens vi drakk varm sjokolade, og Sondre fant jommen meg en marsipangris også. Med aktivitetskalender helt frem til jul, får vi ikke ligge på latsiden, men det meste annet er unnagjort så vi har bare julekosen igjen.

søndag 29. november 2009

1`ste søndag i advent

Tenk at vi har kommet så langt i 2009. Lysfesten i går var startskuddet på den fine adventstiden. Jeg var på Silvakurs i går, men de la en av pausene til rundt 17 sånn at vi ikke skulle bli forstyrret i mediteringen av fyrverkeriet. Da Sondre, Frode og jeg var i by`n på fredag fikk vi også med oss tenning av julegranen på Torgalmenningen, og tenning av Julegaten, så nå siger nok julestemningen på. Jeg ligger godt ann med julegavene, og esken som skal til Snåsa går avgårde en av dagene, sammen med de til Sveits.
Siden det er første advent i dag har vi funnet fram stjernen og kransen og adventstaker og lilla duker som mamma har laget. Til de som har glemt det fine verset som hører til første lys, så kan dere se det her:
Tenn lys!
Et lys skal brenne
for denne lille jord,
den blanke himmelstjerne
der vi og alle bor.
Må alle dele håpet
så gode ting kan skje.
Må jord og himmel møtes.
Et lys er tent for det.

fredag 27. november 2009

Sushi - Swinging Bananas - og nattåpent

Endelig helg! Problemet med tettpakket program er at det går så fort. Etter jobb i dag kjørte Sondre, Frode og jeg til by`n for å godtte oss med sushi på Nama. Det er noe vi bare ha med ugjevne mellomrom, og morsomt er det jo at Sondre syns det er kjempegodt. Teaterfestivalen "Mini -midi - maxi" går av stabelen i Bergen i helgen, og vi har fått billetter til "Swinging Bananas" kl. 18:00. Dette ble fremført ute, i et telt utenfor DnS. Billettene kostet ingenting, og det var jo en bonus, for det hadde vært verdt noen grunker. Det var to menn som var skuespillere, en spilte gutt som satt og spiste, og en var mammaen. De snakket fransk, men så enkelt at selv jeg skjønte det hele. Gutten skulle altså spise, men fikk problemer når fat og glass beveget seg, det kom melk opp av glasset, og pølsene stakk av. Skikkelig morsomt var det faktisk.
Når det gjelder nattåpent, så var det den dødfødte delen av dagens program. Frode og Sondre er ikke skapt for butikker, og jeg som hadde liste og alt og det. Listen klarte vi på vei fra Nama til teateret, men jeg ble brutalt nedstemt når jeg foreslo å titte innom et par butikker etterpå.

onsdag 25. november 2009

Ingen utenfor på Kollåsen skole

Det er Redd Barna som har et skoleprosjekt som kalles "Ingen utenfor". Dette har Sondre sin skole vært med på flere ganger. Elevene underholder med sang og teater, og etterpå er det kafè og salgsboder med ting som elevene har laget. Overskuddet går til Redd Barna sitt prosjekt.
I år som i fjor havnet arrangementet på en dag hvor det bøtter ned ute. Vi får bare håpe lyslyktene ikke blir full av vann før sangen er over.
Ikke så godt å se hvem som er hvem her, noen ser ut til å være angrepet av selvlysende vesener. Vi voksne klamret oss fast i stormen, men vi gikk klar av de verste bygene. Barna var kjempeflinke å synge.

tirsdag 24. november 2009

Hvorfor blir vi gamle og syke? - PH igjen....

Boken pH mirakelet av Dr. Robert O. Young, åpnet øynene mine for dette med syre- base balansen. Der finnes mange bøker og nettsider som forteller oss på litt forskjellig måte akkurat det samme. I dag dukket kunnskapen opp i den tredje boken til James Redfield om innsiktene, og jeg syntes teksten var så tøff, at jeg skrev av hele greien.
De fleste mennesker er full av energi og entusiasme i ungdommen, men når de blir middelaldrende glir de inn i en langsom nedtur som de gir inntrykk av ikke å legge merke til. Saken er jo at vennene deres også setter ned tempoet, og tilbringer mer og mer tid med å sitte og spise mat som smaker godt.
Det varer ikke lenge før de begynner å få sterke plager og kroniske problemer som fordøyelsesbesvær eller hudirritasjoner, som de avfeier med at det er noe som hører alderen til, og så en dag får de en alvorlig plage som ikke forsvinner. Vanligvis oppsøker de en lege, som ikke legger særlig vekt på forebygging. De begynner å ta medisiner, som noen ganger lindrer plagen, andre ganger ikke. Og så, mens årene flyr, pådrar de seg en eller annen sykdom som gradvis blir verre, og de innser at de er i ferd med å dø. Deres eneste trøst er at det som skjer med dem, skjer med alle – at det er uunngåelig. Mye av maten vi spiser er utelukkende beregnet på sanselig glede, og mye av det tapper oss for energi, og trekker oss i retning av fysisk oppløsning.
Vi mennesker gir inntrykk av å være materielle skapninger av kjøtt og blod, men vi er atomer! Ren energi! Vitenskapen har bevist det. Når vi gransker atomer nøyere, ser vi først partikler og så, på et dypere nivå, går partiklene over til å bli mønstre av ren energi, som pulserer på et visst nivå. Og hvis vi betrakter hvordan vi spiser fra dette synspunktet, ser vi at den maten vi tilfører kroppen påvirker vår pulserende tilstand. Visse matvarer øker energien og vibrasjonen, mens andre senker den. Sannheten er så enkel som det. All sykdom skyldes et fall i pulserende energi, og når energien synker til et visst punkt, finnes det naturkrefter i verden som tar sikte på å oppløse kroppene våre. Når et levende vesen dør, tapper cellene i kroppen med en gang sin vibrasjon og får en sterkt syreholdig sammensetning. Syretilstanden er signalet til mikrober, virus, bakteriene og soppen om at tiden er inne til å oppløse dødt vev. Dette er jobben deres, å gjøre et legeme om til jord igjen.
Når vi spiser, forbrennes maten og etterlater seg avfall eller aske i kroppen. Denne asken er enten syreholdig eller basisk, avhengig av maten. Hvis den er basisk, kan den raskt hentes ut av kroppen vår med et beskjedent energiforbruk. Men hvis disse avfallsstoffene er syreholdige, er det svært vanskelig for blodomløpet og lymfesystemet å kvitte seg med dem, og de blir lagret i organene og vevet som faste stoffer – lavt vibrerende former som danner blokkeringer eller brudd i vibrasjonsnivået i cellene. Jo flere slike syreholdige biprodukter som lagres, desto mer generelt syreholdige blir disse vevene, og hva skjer?
En mikrobe dukker opp, registrerer all denne syren og sier: ”å, denne kroppen er klar til å oppløses”. I en hvilken som helst organisme som dør, går kroppen raskt over til å bli et sterkt syreholdig miljø og blir raskt fortært av mikrober. Hvis vi begynner å nærme oss denne svært syreholdige eller døde tilstanden, blir vi gradvis utsatt for angrep av mikrober.
Det vi spiser, bereder rett og slett grunnen for sykdom. Feilaktig kost kan senke vibrasjonsnivået vårt til det punktet der naturkreftene går i gang med å returnere legemene våre til jorden.
Alle menneskelige sykdommer skyldes slik mikrobeaktivitet. Forskning viser at man har funnet diverse mikrober som er knyttet til arterielesjonene ved hjerte- og kar sykdommer og til svulstdannelsen ved kreft. Men, husk at mikrobene bare gjør det de skal. Den egentlige årsaken er kosthold som skaper et syreholdig miljø.
Vi mennesker befinner oss i en basisk høyenergi-tilstand eller i en syreholdig tilstand som gir signal til de mikrobene vi har i oss eller omkring oss, om at vi er klare til å oppløses. Sykdom innebærer bokstavelig talt at en eller annen del av kroppen vår råtner fordi mikrobene rundt oss har mottatt signal om at vi allerede er døde.
Den maten vi spiser avgjør nesten helt og holdent hvilken av disse to tilstandene vi befinner oss i. Generelt sett kan man si at mat som etterlater seg syreholdig avfall i kroppen, er tung, overkokt, overbearbeidet og søt, som kjøtt, mel, kaker, alkohol, kaffe og søtere frukter. Basisk mat et grønnere, ferskere og mer levende, som friske grønnsaker, bladgrønnsaker, skudd og frukter som avocado, tomater, grapefrukt og sitroner.
Alle de lammende sykdommene som plager menneskeheten – åreforkalkning, slag, leddgikt, aids og især kreft – eksisterer fordi vi forurenser kroppen vår, noe som gir signal til de mikrobene som finnes i den om at vi er rede for nedbrytning, av-energisering, døden.
Fortvil ikke, den gode nyheten er, at det er aldri for sent å snu. Begynn i dag, bytt ut den syredannende maten du spiser med basisk mat, og du merker raskt at energien din øker, og du både er og føler deg friskere.

søndag 22. november 2009

Løvstakken i tåke

Vi lå i sengen og lyttet til regnet, men da vi kom oss i bilen hadde det gitt seg. Alikevel var det bløtt opp til Løvstakken i dag. Vi gikk fra Melkeplassen og stien var blautaskit hele veien. Sondre var på Trimtoppenkodejakt, og koden fant vi selv om det var mye tåke. En av plankestiene var dekket av 10 cm. vann da vi gikk oppover, men da vi kom nedigjen var denne bar, så det rant no vekk etterhvert. Godt med en tur før vi skal i bursdagsbesøk til mamma.
Ikke godt å se oss i tåkeheimen

fredag 20. november 2009

Julebord på Ulrikens topp

I går kveld var det tur for Knas sitt julebord, og siden det ikke var verken innvendinger eller andre forslag, fikk jeg viljen min, og vi bestilte på Skyskraperen. Det var selvfølgelig fint, tørt, stille vær da vi bestilte, så forholdene i går ble en utfordring. Masse regn og vind, gjorde gondolturen opp og særlig ned spennende. Tåke og mørke gjorde sitt til at vi ikke så snurten av den flotte utsikten. Restauranten er kjempeflott, og vi ble godt tatt i mot. De hadde ikke masse gjester, så vi kunne ta oss ut, uten å ta så mye hensyn. Kjøttspiserene fikk noe som så ut som hvers ett serveringsfat med julekjøtt, Frode og jeg fikk lutefisk som bestilt og den smakte deilig. Som vanlig med denne gjengen ble det meget fuktig utover kvelden, og jeg var lykkelig da vi dinglet oss ned igjen, for at jeg skulle kjøre hjem.

onsdag 18. november 2009

SilvaMetoden

Bedre og bedre....
I går var jeg på gratis introduksjon til Silva kurset som skal gå i Bergen om nesten to uker. Det var kjekt å se Reidun og Øystein igjen. De sammen er et fyrverkeri av noen kursholdere, som jeg opplevde for 5-6 år siden da jeg tok kurset. Nå har Silva utviklet et kurs som ikke fokuserer så veldig på innlæring og husketeknikker, men mer på intuisjonstrening. Veldig spennende, og helt etter mitt hjerte. SilvaMetoden som organisasjon og disse to som driver i Norge har en formidabel formidlingsevne, og har virkelig beina plantet på jorden. Både Frode og jeg har hatt stort utbytte av SLS kurset som vi tok. Vi lærer masse om hvordan hjernen fungerer, om alfa og betabølger, og hvordan vi skal utnytte de rette frekvensene til effektiv læring, stressmestring og mye annet knask. Den gang var jeg helt fersk på meditering, de kaller det "å komme ned på nivå", noe som jeg har god trening i nå, så jeg gleder meg veldig til å gå videre med intuisjontreningen.
På bildet ser vi Jose Silva som i mange år forsket på hjernen, og utviklet metoden. Les gjerne hans fasinerende historie på hjemmesiden til SilvaMetoden.

mandag 16. november 2009

Gratulerer med 90 års dagen farmor!!

Tenk å bli 90 år!! Hun er sprek også, hører og ser, og går uten stokk. Jeg er veldig glad i farmoren min, og besøker henne hver uke. Hver gang har vi herlige samtaler, om alt mulig. Hun har fortalt mye om hvordan det var å være ungdom under krigen i Bergen. Spesielt den store eksplosjonen 20 april 1944 snakker vi ofte om, og den skal hun få en bok om av Susanne, Erlend og Silje. Jeg er glad jeg ligner på henne, så kanskje jeg er så sprek når jeg runder 90. Hun er faktisk så sprek at jeg kan ta henne med på teater i desember, og se det erke-Bergenske stykket Jan Herwitz.
Dagen skal feires på et gammelt folkebad i Sandviken,
Dr. Wiesener, som er bygget om til pub for lenge siden. Farmor bodde i Baglergaten i sin ungdom, i en liten leilighet uten bad, så dette badet vi skal feire jubilanten på i dag, var det nærmeste stedet for å få seg en dusj den gangen.

søndag 15. november 2009

A Serious Man

To ganger når Frode og jeg vært i London, så har vi ramlet inn på en tilfeldig film som vi ikke har vist noe om. Begge gangene så vi etterpå at filmen var regisert av Coen brødrene. I kveld vet vi hva vi går til. Filmen blir omtalt som en "sort komedie", så vi kan håpe den lever opp til sine forgjengere, "No country for old men", "Fargo" og "The big Lebowski". Det er ingen skratt-latter i Coen`s filmer, men mye hmm`ing. Det er mye vold, men om en kan kalle noe for "glad-vold", så er dette det.
Vel, her var det ikke mye verken av glad eller vold. Coen viser seg fra en nye side, og har laget film om frustrasjon. Litt sånn, "Den uheldige mannen", bare på film. Kan ikke si jeg likte den så veldig godt.

Tommy Tokyo & Starving For My Gravy


Med mitt åpne sinn for det meste, lar jeg meg meg villig og lett lede til å høre ny musikk. Så når Henning på jobben hadde vært på Hulen på torsdag og hørt på Tommy Tokyo og digget det, sjekket jeg ham ut på Myspace. Cd`en "Smear your smiles back on" ble kjøpt inn, til en billig penge, må sies, og nå går den på repeat. Kjempebra musikk!!! Hulen - konsert har jeg muligens og kanskje vokst i fra, men full guffe på stereoen går fremdeles.

Den urolige mannen

Henning Mankell serverer en merkelig suppe i sin ferskeste bok. Forrige bok om Wallander kom for 9 år siden, så jeg hadde forsonet meg med at vi ikke får høre mer om hans spennende liv. At det nå kom en "avslutningsbok" har gjort meg mer lettet enn lei meg, for dette var dårlige greier.
Boken er egentlig ikke en krim, eller er det det? Det er mer en betraktning over hvordan det er å bli gammel. Wallander er 60 år og har dårlig helse. Han reflekterer mye over det å bli gammel, og skriver egentlig vakkert om det. Men, vi som har lest alle Wallander bøkene forventer jo spenning og mord og blod og gørr.
I sånne serier henviser jo forfatteren gjerne til tidligere bøker, men i denne tok det helt av. Er dette ment som en oppsummering av hele serien? Til stadighet tenker han tilbake på personer, hendelser og steder han har vært. Jeg synes det passer dårlig inn i den allerede syltynne "storyen" som jeg ikke fant spennende i det hele tatt. Jeg er glad jeg lånte den på biblioteket, for den får ikke plass på Mankell-hyllen min.
"Kineseren" som Mankell gav ut i fjor var kjempespennende, så han har det i seg. Mankell er selv 61 år, så han begynner kanskje å føle at han ikke er udødelig alikavel?

torsdag 12. november 2009

Konsert med Tertnes Sangkor


Jeg har vært så heldig å blitt introdusert til korsang. Utrolig stemningsfullt har det vært de gangene jeg har vært i Åsane Kirke og hørt på Tertnes Sangkor`s julekonsert. Om det er julekonsert jeg skal bivåne i dag vites ikke, men Solveig har tipset om at de skal ha konsert i Eidsvåg Kirke i kveld.
Koret har nettopp vært i London og sunget både inne og ute, så jeg regner med de er inspirert. Solveig, som er leder for sangkoret ble intervjuet i Åsane Tidende denne uken, og sammen med dirigenten Michael Hedne, (som Erlend har gått i klasse med) og selvfølgelig alle sangerene, får de det til å lyde riktig så vakkert.

Bok nr. 100 i år

Jeg er glad i å lese, men det kan bli litt mye av det gode. Hadde bestemt meg for å ikke få fler bøker i år enn i fjor, men det gikk ikke. Syns likevel at bok nr. 100 fortjener en liten "tatatataaaa". Det ble Jo Nesbø`s Panserhjerte som havnet på hedersplassen, og for en bok! Har satt med nesen i den og lest på jobb, på bussen, på bar. Skikkelig spennende var den. Bedre enn Snømannen, syns no jeg. Den er lang, med hele 640 sider, men de er tettpakket av action, og en vet ikke hvem morderen er før helt til sist. Jeg sto på tidenes lengste venteliste på biblioteket til denne, på plass 128 i køen, men de hadde tatt inn mange bøker, så det tok ikke så lang tid. Fikk samtidig den nye til Henning Mankell, så nå er det rett over på neste, men så skal jeg roe ned....

onsdag 11. november 2009

Teater: Samtaler med mamma

I dag var det teaterbesøk på jentene i CC. "Samtaler med mamma" er et sjarmerende komediedrama skrevet av Santiago Carlos Oves. Moren blir spilt av Kirsten Hofseth og sønnen spilles av Gard Skagestad. Begge to gjorde en utmerket jobb i sine roller, men mamma`en var mest naturlig. Stykket gikk på Lille Scene og varte i en drøy time.
Fra DnS: "Å bli gammel er en fordel som kommer litt vel sent.
Skal man ha noen glede av den, må man ikke holde den for seg selv,men finne noen å dele den med.
Jaime forteller sin gamle mor at hun må flytte fra leiligheten han og konen har besørget for henne. Finanskrisen har gjort at de trenger å frigjøre penger for å opprettholde sin livsstil og betjene sine utgifter – særlig etter at Jaime mistet jobben. Han foreslår at moren flytter hjem til dem, og blir høyst overrasket over svaret hun gir ham."

søndag 8. november 2009

Søndagstur på byfjellene


Vi var imponert da Susanne stillte på kjøkkenet klar for fruktsalat kl. 09:00 for å være med på tur. Vi kjørte inn til Hjortland og gikk til Vikinghytten herfra. Dessverre begynte det å regne, men vi kom oss videre og regnet sluttet da vi kom opp. Vi knipset koden og gikk videre. Vakten på Vikinghytten var ute etter vann og heiste flagget så han hadde ikke fått varmen opp inne enda. Videre gikk ferden til Rundemannen, og rundt Blåmanen ned til Brushytten hvor det var is å få til de som ville ha det.
Det ble folksomt videre ned mot Fløyvarden, men vi er blir flinke til å finne "snarveier" gjennom skogen. Sondre gikk alene opp og knipset koden på Fløyvarden, mens vi slanget oss litt nedi skogen. Kjempegøy å ha Susanne med oss på tur!