Hver gang jeg leser noe av Pedro Carmona-Alvarez får jeg lyst å lese alt det andre jeg har lest av ham på nytt. Tiden strekker ikke til, så det ender med at jeg gjør en "varetelling", stryker litt på bøkene jeg har i hyllen, og lover meg selv å ta en da capo. Pedro er bergenseren som er født i chile og oppvokst på Kolbotn, men som kom seg over fjellene og har gjort seg fortjent til hedersbetegnelsen "bergenser".
Forlaget om diktsamlingen:
Dobbeltliv er en samling bustete dikt som feirer og besynger litteraturen, forvandlingen og forestillingsevnen. Her finnes brokete stemmeskifter og gjennomhullet språk, poetiske taler og skjulte spor der poeten krever å være fri fra sammenbindende identiteter, definisjoner og krav til stilistiske nivåer.
Boken er full av glidende overganger, gjenstridig hukommelse, historie og arv. Boken var et bestillingsverk skrevet i anledning Møllebyen Litteraturfestival 2022 og er en åpen tolkning av temaet for festivalen, ‘det radikale håpet’
Forlag: H/O/F
Utgitt: 2022
Sider: 80
Kilde: Biblioteket
I tillegg til julekonsertene sammen med Frode Grytten Beatband, er det er romanene til Pedro Carmona-Alvarez jeg er mest fortrolig med, men jeg har også lest flere av diktsamlingene hans. Dobbeltliv ble lånt hjem fra biblioteket, men de første gangene jeg satt meg ned med boken, stengte tankesurret i hodet for passasjen inn i hjertet.
For han skriver med hjertet den godeste Pedro, med omtanke for verden, mennesker og dyr, den totale aksepten av hvordan vi tenker og lever forskjellig er en fin ledetråd, når en skal lese diktene hans.
Dobbeltliv består av 6 dikt, av forskjellig lengde. Allerede på første side trekker han gudene ned til oss mennesker, når diktet omhandler Persevs og Medusa. Den greske mytologien er med gjennom hele boken, og det er også fortellingen om Jesus. Hele tiden brukes disse mytene til å belyse enkeltmenneskers og hele folkegruppers skjebner.
FRA DET GJENNOMHULLEDES ENCYKLOPEDI handler om Marisol, den åtte år gamle jenta med blå kåpe. Diktet er faktisk "gjennomhullet", noe som gir leseren støtet til den gode rytmen. Et utdrag fra begynnelsen:
men hva betyr inkvisisjon mor er vendt mot solen far i utkanten
på gressplenen utenfor mange familier som har kommet
for å vise barna palasset familier som vår med barn
som meg åtte år med fletter og lakksko en italiensk dukke
i armene de voksne kjøper ballonger sukkerspinn is
til døtrene som har sluttet å tisse på seg.
Den åtte år gamle jenta reflekterer rundt parallelliteter, om å sammenligne noe med noe annet. Hun fornemmer tiden og tolker det som skjer med sine barneøyne. - Det er vakkert, sårt men vakkert.
TAKK FOR PENGENE heter talen som følger etterpå. En tankevekker dette også, om litteratur i alle former. Her løftes stemningen da diktet er preget av humor mer enn smerte. Men vi vet jo hvilken penn som skriver, så alvoret trer frem etter hvert som vi hører om diktere og dikt.
så står hun der, poeten
og tenker på en vits hun en gang hørte
da Julius Cæsar ble stukket i med kniver
nede på stortinget i Roma
og sto og sjangla før han deisa i bakken, så var de siste orda han sa
husk meg
som en salat
Som i det meste jeg leser av Pedro Carmona-Alvarez finner jeg referanser. Massevis av referanser både til musikk og litteratur, men også til politiske- og historiske hendelser. I diktet DET ER HER JEG BOR dukker de opp "alle sammen". Kaptein Nemo, Karl Lejon, Kafka og Kundera, også Bob Dylan da, han er alltid med når Pedro skriver eller synger.
I andre del av diktet skifter stemningen, og vi hører om forfattere som sitter i Paris og spiser croissanter mens kontinentet de alle er fra er full av diktatorer og despoter.
Jeg er så glad for at jeg ikke ga opp denne diktsamlingen, at jeg forsto at det var jeg som ikke var mottakelig, da jeg de første gangene bladde opp i boken. Gleden over å starte dagen med denne diktsamlingen i tanker og hjerte er stor, det er ikke mange som så enkelt fletter sammen fornuft og følelser i det han skriver. Jeg avslutter med noen skikkelige tankevekkere, fra det siste diktet i boka, som kalles SPØRSMÅLENES BOK: (i boken finner du svar, ja eller nei på disse spørsmålene, jeg valgte å utelate disse her)
Er folk til å stole på?
Bør man drikke seg full før man vasker seg i ansiktet?
Er det bra at trær slipper å se ut som møbler?
Var Jesus like tung som alle andre for eselet han red på?
Kommer vi til å like det som kommer etter Amerika???
Jeg gleder meg til dette, det finnes ledige billetter ☺ https://www.kulturhusetibergen.no/program/moonpedro-and-the-sinking-ship-supp-separate-bed/ |
Den hørtes fin ut. Vi hadde Nordisk poesifestival er i helgen. Fikk med med noe, skulle gjerne ha deltatt på mye mer. Men fikk iallefall med meg de tre islandske poeten, som var de mest aktuelle i år. Litt travle dager, så får se om jeg får blogget om det før jeg glemmer det :)
SvarSlettSå kjekt å høre, poesi er gøy!
Slett