Fjellturer og ferieturer

lørdag 7. januar 2023

Messias fra Darfur av Abdelaziz Baraka Sakin

Abdelaziz Baraka Sakin er en av Sudans fremste nålevende forfattere. Flere av hans verker er forbudt i hjemlandet, forfatteren lever i eksil i Østerrike. Han er likevel en av de mest leste forfatterne i Sudan, hvor bøkene hans blir delt og sirkulerer ulovlig på nettet. For «Messias fra Darfur» ble Sakin tildelt Prix du livre engage i 2017, en pris som deles ut i Geneve.

Forlaget om handlingen:
I sentrum for denne historien fra Sudan er en kjærlighetshistorie mellom Shikiri Toto Kuwa, en ung mann fra Darfur, og Abdermahn, en foreldreløs, sytten år gammel kvinne. Abdermahn er blitt offer for janjawid-militsens grusomheter, og har sverget på at hun for enhver pris skal hevne seg på overgriperne ved å ta livet av minst ti av dem, og deretter ete leveren deres. 

På underlig vis skal parets skjebne krysse veier med en mystisk, profetlignende skikkelse. Mannen som kaller seg Messias, en Kristus lignende skikkelse som sier han er kommet for å føre folket ut av elendighetene landet befinner seg i, han utfører mirakler og forkynner et liv i skjønnhet og harmoni. Et prosjekt som regjeringen i Karthoum ikke kan akseptere.

Denne romanen tar oss med til en opprørsk tid i Sudans historie. Historien flyter litt, både i forhold til handling som tar for seg folkemord og stammekriger, slavehandel og jordbruk. Hvor vi befinner oss i tid var jeg også litt usikker på, kun årstallet 1921 ble nevnt konkret. 

Selv tolket jeg boken, som at den vekslet mellom historiske fakta, fra forskjellige tider, ispedd sagn eller eventyr. Flere av karakterene har navn fra bibelen, for her møter vi Jesus, sønn av Maria og snekkeren Josef. Vi hører også om Maria Magdalena, samtidig som det dukker opp flere fryktløse kvinnelige krigere.

Jeg måtte google litt på profeten Jesus, og leser her at han er kalt Isa i Koranen, og er en av Guds høyest rangerte og mest elskede profeter. I likhet med i Koranen, er han i romanen Messias fra Darfur en menneskelig profet, sendt av Gud, men han er ikke Guds sønn slik som i bibelen. 

Her hører vi om Østtroppen som består av 66 snekkere og lærlinger, analfabeter fra hele Sudan som ikke hadde hørt om snekkeren Josef og sønnen hans. Jeg så for meg et ørkenlandskap med primitive mennesker som sloss og forsvarte seg, men samtidig dukker det opp andre bilder.

I en forlegning i Nyala samles 10000 soldater, de har tungt artilleri og kinesiske jagerfly. Romanen har flere skildringer av krig, av regjeringsstyrker og den fryktede janjawidmilitsen, som er en fraksjon av myndighetenes styrker. I tillegg finnes her mange stammer som kriger mot hverandre, litt uten mål og mening, men kanskje det bare var mitt hode som ikke greide å holde de forskjellige fraksjonene fra hverandre.

Vi hører også om slavedrift, og disse sekvensene plasserte jeg langt tilbake i tid, uten at dette trenger å medføre riktighet. Besøk av beduiner og bruksmåter for hyenekjøtt, føles også som historiske hendelser. Bildet Sakin skriver frem i boken sin, bygges ut med grusom kriging og nesten romantisk jordbruk. Han har respekt for kvinner det er helt sikkert, for her er de modige og fryktløse, i sin bruk av kroppen som våpen, og vilje til å drepe.

Det er ikke tvil om at denne historien engasjerte, å bli gjort kjent med historiske hendelser jeg ikke har hørt noe om, er alltid spennende. Jeg liker også lese historier som kombinerer islam og kristendom, de likhetstrekk disse religionene har, er med på å utvide horisonten.

Utgitt: 2017/på norsk 2022
Sider: 182
Oversatt av: Oda M. Winsnes
Kilde: PDF fra forlaget

11 kommentarer:

  1. Virker interessant, men også litt kronglete. Noteres.

    PS. Har henta Etter skjelvet på biblioteket. (ble med et par andre også, hehe). Skal lese den etter jeg er ferdig med Majken Brugges noveller. De lover godt, leste en i går. Orket ikke å begynne på ny krim, eller Knausgård eller noe annet.. Noveller er fint som mellomlesing.

    Ser du leser De bergtatte. Håper du liker den like godt som meg:)

    God helg Tine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har sittet klistret i Ipadden i flere timer nå, med De bergtatte, den er utrolig bra :)
      Gikk inn på bestillingslisten min på biblioteket, og sjekket ut flere titler på Bookbites, kjente at jeg ble helt stresset over at flere av bøkene er ledig, føler på meg at det kommer til å gå i ball for leseplanen min nå :)
      Noveller leser jeg i rykk og napp, men Murakami sine fikk meg på gli igjen. Riktig god helg Anita!

      Slett
    2. Hehe....ikke sant:)

      Ja, kan fort bli ball når for mange er ledig samtidig. Prøver å bestille få samtidig, men er de på vent i ukesvis vet man jo aldri når man får dem. På Bookbites fyker de ut før jeg rekker å lese dem.. Hadde Fossum på lyd før jul, men den rakk jeg ikke å høre, men da jeg så den på hurtiglån på bib i dag, måtte jeg bare låne den. Kort er den også, det er bra. Og e-bøker, vet du, - har den på PDF, men det sliter jeg som kjent med.

      Leste kun to novellesamlinger i fjor, så det går i rykk og napp her og. Blir to denne måneden da med Etter Skjelvet:)

      Slett
  2. La Motte sine krimbøker har jeg lest flere av, denne er notert. Takk :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den årstidskavalkaden var kjempebra, denne er om mulig bedre, sier jeg når jeg nå er nesten halvveis :)

      Slett
  3. Jeg har bestemt meg for å lese bøker fra litt mer "ukjente" land litterært. Denne var spennende! Som Anita nevnte, den virket litt knotete, men har notert meg at jeg kanskje burde ha et lesemål for 2023 som dytter meg i retning andre land enn de vanlige.
    Når det er sagt - dere som bruker Bookbites. Hvordan får jeg lastet ned lydbøker. Jeg finner bøker i lista, men jeg klarer ikke se hvordan jeg skal få lyttet til dem? Finner f,eks Hjerteløs av Jæger, men når jeg trykker på Ønsk bok så skjer det null og nada. Er det fordi jeg er utenlands tro?

    SvarSlett
    Svar
    1. Marianne: Jeg har lyttet til lydbok i Spania, så det er ikke det som er problemet. Om det er noen sperrer for andre land enn EU, aner jeg ikke.
      Hvis det står Ønsk bok, er den ikke ledig.
      Hvis den er tilgjengelig står det LYTT. Da er det bare å lytte, så er boka lånt.
      Husk og lagre den i offline på fly etc. Men det vet du vel.

      Slett
    2. Søk på ledige lydbøker, så får du testet det ut.

      Slett
    3. Jeg har hatt stor glede av å lese litt smale romaner, som en kan kalle det det. Noen ganger finner jeg gull, andre ganger ikke. Jeg bruker Bookbites flittig, men har aldri prøvd meg på lyd, til det bruker jeg Storytel.
      Dere har nok forstått meg rett, når dere bruker kronglete, men det er ikke verre å følge med på enn stream of consciousness.

      Slett
    4. Takk for BookBites-tips. Jeg finner ingen det står LYTT på... så jeg får se hvordan det utvikler seg. Som deg Tine har jeg Storytel og Audible, så det er jo ikke som om jeg er i beit for lydbøker. Men jeg ble litt nysgjerrig :-)

      Slett