Fjellturer og ferieturer

søndag 6. september 2020

Gul bok av Zeshan Shakar

Zeshan Shakar gjorde en storslagen entrè i litteraturverdenen, da han i 2018 debuterte med romanen Tante Ulrikkes vei. Selv slet jeg med "kebabnorsken" og la boken fra meg, etter halvgått løp, men det stoppet meg ikke fra å hive meg over Gul bok da den kom ut nå i høst.

Forlaget om handlingen:
Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også.
Den nye jobbtilværelsen innebærer tilpasning til en helt ny verdiskala, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten.

Har du noen gang grublet over hva som egentlig foregår i regjeringskvartalet? da er det bare til å sette seg ned med Gul bok, og følge med. Fra Mani blir ansatt, følger vi ham i små og store oppgaver på avdelingen sin. Vi blir kjent med kolleger, og ser deres holdninger og meninger speilet opp mot det Mani opplever som sin hverdag (utenfor jobben)

Han har en "fortid" som kanskje ikke er utagerende, men helt stuerein kan den ikke kalles. I jevnlige korte kapitler, skrevet i kursiv, tas vi med tilbake til denne oppveksten. Vi hører også om hans møte med, og senere forhold til kjæresten Meena, og til sin far, som er det eneste familiemedlemmet vi hører om. 

Når Mani forstår at fadderen hans på jobb er homofil må han takle nye tanker og følelser rundt dette. Han møter også kolleger som setter kvinnesak på dagsorden, og midt oppi dette forsøker Mani å forstå seg selv, og skjønne hva som skjer med vennene som også går gjennom små forandringer. 

Handlingen er lagt til 2011, og like etter Meena får masteren sin den sommeren, smeller det i høyblokken som Mani jobber i. 

På et eller annet tidspunkt, han visste ikke lenger hva klokka var, men det var fortsatt godt med lys ute, kom det tre meldinger nærmest simultant, fra Meena, Samir og Selma. Alle inneholdt mer eller mindre den samme beskjeden.
  Pågrepet! Nordisk utseende!
  Han spratt opp, så raskt og voldsomt at han nesten stupte i gulvet. Han gikk frem og tilbake. Satte seg ned på senga igjen. Ristet på hodet. 
  Fuck, sa han ut i luften.
  Fuck, fuck, fuck. 

De 288 sidene gir oss en velskrevet roman, som skildrer en ung manns steg ut i voksenlivet, og gir et innblikk i et miljø som er temmelig ukjent for de uinnvidde. Selv ble jeg ikke særlig berørt av denne historien, så jeg tror ikke romanen blir en like stor snakkis som debuten.

Gul bok har lite av den språklige innvandrersjargongen som preget Tante Ulrikkes vei, så jeg kom meg gjennom den, men jeg savnet de gode replikkene og en dose spenning, og syntes handlingsflyten stoppet litt opp, i alle skildringene fra oppvekstdepartementet. 

Les gjerne den flotte omtalen på Beathes bibliotek

10 kommentarer:

  1. Låter ändå som ett intressant upplägg. Såg boken på en annan blogg men det var första gången jag noterat den författaren.

    SvarSlett
  2. Den här kände jag inte till. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  3. helt okänd författare för mig. men temat låter ju intressant. visst undrar en! tack för smakebiten!

    SvarSlett
  4. Ny bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  5. Tack för smakbiten! Hade inte hört talas om författaren förut.

    SvarSlett
  6. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. Tyvärr finns inte författaren översatt till svenska eller engelska. Tack för smakbit, trevlig söndag

    SvarSlett
  8. Du er mer positiv enn jeg hadde forventet sett i lys av at du slet og kjempet deg gjennom den,og kjedet deg på veien attpåtil. Ser vi har gitt samme terningkast så da har den truffet på et eller annet vis selv om det ikke ble topp score og det er jo bra.Personlig syntes jeg ikke beskrivelsene fra departementet ødela for lesingen, det ble mer at temperaturen ikke steg når det skjedde dramatiske ting som det gjorde ved et par anledninger.

    Tusen takk for link :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Slitet denne gangen gikk mest på at det manglet litt på frasparket, og når flere bøker ligger på vent, så skal det selvbeherskelse til for å ikke legge bort boken. Fire prikker på terningen viser bare at det er en helt ok bok, som jeg ikke kan si noe annet negativt om enn at den kjedet meg.

      Slett
  9. Det där var en bok som jag inte kände till. Tack för smakbiten.

    SvarSlett