Fjellturer og ferieturer

onsdag 4. september 2019

Margretesirkelen en historisk roman av Ingeborg Askeland

For en nydelig romandebut! Ingeborg Askeland har mottatt Brageprisen og flere andre priser for læreverk hun har vært medforfatter av, innen samfunnsfag og norsk. Margretesirkelen er bygget på historiske og geografiske fakta, og gir et nyansert og tankevekkende bilde av kvinneliv på 1300-tallet.

Forlaget om handlingen:
Inga er fødd med kunstnarevner som ikkje blir verdsett i oppveksten på kongsgarden Luro nord for Bergen på 1300-talet. Då Svartedauden kjem til gards, rømmer ho til Bjørgvin.
Ho blir teken inn i eit hemmeleg laug av kvinner i byen. Dei samlar seg om trua på St. Margrete, den norske prinsessa som vart brend på bålet i Bjørgvin i 1301. Kvinnene i lauget står saman i striden mot pesten og alt vondt som kjem etter. Det opnar seg ei ny verd for Inga kor ho finn rom for både kjærleik og skaparkraft.

Margretesirkelen er ein historisk roman om kjærleik og vondskap i ei tid med pest og oppløysing, om korleis eit hemmeleg fellesskap av kvinner skaper lys og framtidstru i ei mørk tid.


I første del av boken befinner vi oss på Lygra i Nordhordaland, før hovedpersonene senere flytter til Bergen. Begge områdene er spennende å utforske med middelalderbriller på, men skildringene av omgivelser og levevis fremstår som mer enn bare kulisser.

Karakterene står frem som virkelige personer, og jeg blir fort glad i den sterke og kunstnerisk begavede Inga. Kvinner måtte svelge mange kameler på denne tiden, Inga fikk sin del av utfordringene, men med sitt store hjerte og kjærlighet både for Margrete og for steinhuggeren hun redder fra graven, holdt hun hodet hevet.

Det er en kjærlighetsroman dette her, men ikke av typen "han møter henne". Historien skildrer også tvilen på Gud som mange opplevde, i disse hundreårene etter Norge ble kristnet. Noen av de gamle tradisjonene holdes fremdeles i hevd, men en skal ikke snakke høyt om at en tviler på bibelens ord.

Som kunstnerroman er Margretesirkelen uovertruffen, den skriker ikke ut i store bokstaver, men skildrer kjærligheten til skaperevnen på en neddempet og respektfull måte. Er du glad i historie og kunst, er dette en velskrevet roman du bør ta en titt på!

Forlag: Spartacus
Utgitt: 2016
Sider: 336
Kilde: Biblioteket

5 kommentarer:

  1. Denne hørtes flott ut,notert. Jeg har akkurat lyttet til en fin kunstnerroman: Brevet til Betzy, om Hans Gude og Kjerulf søsknene.
    Jeg henger skikkelig etter med å skrive på bloggen, har akkurat kommet hjem fra varme herlige Italia til regn og kulde

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige deg som har fått en dose sol og sommer, da gjør det ingenting å henge etter. Takk for flott lesetips!

      Slett
  2. Noteres Tine! Har mye på vent her, men kan hende jeg får tak i denne etterhvert..

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å høre at du fikk lyst å lese denne romanen. Måtte det bare bli tid, ikke sant? :)

      Slett
  3. Denne leste jeg like etter at den kom ut, og jeg er virkelig enig i dine betraktninger. En god roman. :-)

    SvarSlett