Fjellturer og ferieturer

søndag 26. mai 2019

En sommer med Nedreaas av Grethe Fatima Syèd

Bergenserinnen Torborg Nedreaas var en aktiv kvinne, med mange jern i ilden. Det er med skam jeg innrømmer at jeg ikke har forbundet annet med navnet hennes enn en gate på Møhlenpris, og heller ikke visste at hun kom herfra. Men, nå har Grethe Fatima Syèd gjort noe med dette, for med hennes skildring av Nedreaas har hun åpnet en hel ny verden for mine lesende øyne.

Forlaget om boken:
Torborg Nedreaas (1906–87) var en uredd forsvarer av de svake, en sansenær skildrer av ensomhet og utsatthet, og en skarp og vittig kritiker av dobbeltmoral og hykleri. 
Mange kjenner Nedreaas fra svart-hvitt fotografier med siameserkatter og sigaretter i munnstykke. Og hun var virkelig en venstreradikaler med sans for det gode liv. Hun debuterte med modige noveller i fredsåret, og fikk sitt store gjennombrudd med den rystende kjærlighetsromanen Av måneskinn gror det ingenting. Det rødhårede og trassige skilsmisse­barnet Herdis, som genera­sjoner av lesere har blitt glad i, møter vi i tri­logien Trylle­glasset, Musikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne.


Dette er ikke en biografi som kronologisk skildrer forfatterens liv og virke. Boken fremstår som en hyggelig samtale, hvor leseren etterhvert danner seg et bilde av denne spennende kunstneren. Hun var en outsider, hun var enebarn, skilsmissebarn og et av de første barnehagebarn i historien.

Nedreaas var en kontroversiell stemme i sin samtid. Hun skrev romaner og noveller, hun laget hørespill og dramatiseringer, i tillegg til det mange nok kjenner henne best for, kåseriene på radio. I sine kåserier pakket hun krasse standpunkt inn i småpludring preget av uskyldighet. Temaene var mange, blant annet satellittutskytninger og våpenkjøp men hun gjorde seg også mange betraktninger rundt de mer nære ting.
Nedreaas var en politisk engasjert dame med godt utviklet rettferdighetssans, noe som gjorde at hennes synspunkter ble plassert langt ute på venstresiden. Hun engasjerte seg for tyskertøsene og i abortsaken, og i romanen De varme hendene viser hun sin forargelse mot NATO.

Det er en lise for sjelen å lese om mennesket Torborg Nedreaas, om hennes kunstneriske lengsel, følsomheten, rotløsheten, hennes sosiale væremåte, og hvordan hun ikke nektet seg noen ting. Samtidig levde hun et tilbaketrukket liv, hvor hun bevisst avholdt seg fra handling i mange sammenhenger. Hun holdt forbruket sitt nede, og levde etter "bli hvor du er prinsippet".

Egentlig er det lett: Sett deg ned og tvinn tommeltotter, det er gratis og det skader ingen. Det koster ingenting å gå hjem til noen å ta en prat. Eller gå en tur. Lukte på regnet. Solnedgang er gratis. En klem er det også. Og god mat er billigere enn dårlig.

I tillegg til å høre om forfatteren, hører vi også mye om hennes skrivemåte. Jeg frydet  meg over bergenskolloritten som gjenskapes i Syèds ord, og forventningen stiger frem mot min lesning av Trylleglasset. Vi får også mange pekere på hvordan tolke handlingen i Av måneskinn gror det ingenting og i de tre bøkene om Herdis, og det blir lett å se igjen jentungen Torborg i karakteren Herdis.

Den fortellende handlingen er å dele. Den ene parten forteller, den andre lytter, og magi oppstår. I motsetning til matematisk deling får begge mer enn det som blir fordelt. De får del i delingen også. Den andre stillheten som omgir en fortelling, tilhører de som ikke forteller. 

Selv om vi lærer mye om Nedreaas i denne boken, så vil jeg gjerne lære mer. Det finnes ingen statue av henne, ei heller er det skrevet noen biografi, men siden det i 2017 ble dannet et Torborg Nedreaas-selskap, så satser jeg på at de får engasjert en flink forfatter. (selskapet har i alle fall fått et nytt medlem i dag)

Jeg har lest flere bøker i En sommer med... serien, og sitter alltid igjen med en følelse av nysgjerrighet og engasjement. Marcel Proust tok kaka, da boken førte til at jeg leste alle hans over tre tusen sider i På sporet av den tapte tid. Grethe Fatima Syèd har fått meg til å trippe etter å sette i gang med Trylleglasset, for å bli kjent med Herdis (og Torborg). Liker du bøker som naturlig leder deg hen til videre lesning, kan jeg anbefale deg denne!


Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2019
Sider: 298
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

  1. Så spennende. Artig at de trekker frem gamle hode forfattere frem i lyset. Jeg har kost Av måneskinn.. Som jeg husker som en sterk roman. Ble utgitt i Den norske bokklubben i sin tid.. Tror jeg leste de andre Herdis - bøkene også, husker ikke helt.
    Så dette er småsaker som. en sommer med Proust etc, altså. Kjøpte den serien på Mammutkupp, halv pris på restesalget. Tre bøker.
    Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. Sorry for stavefeil. Skriver fra mobilen og da slår stavekontrollen seg vrang under posting noen ganger..
    Gode ( ikke hode) forfattere... Har lest ( ikke kost) bl.a.

    SvarSlett
    Svar
    1. Stavefeil oversees lett når jeg leser, så ikke tenk på det. Jeg begynte på Av måneskinn en gang, men la den vekk og ga den tilbake til min venninne, må se om hun har den fremdeles. Begynte på Trylleglasset nå, men jeg har lest de fire første novellene og det handler enda ikke om Herdis. Kunne ønske de hadde alle Herdishistoriene i en bok :)

      Slett
  3. Denne boken skal jeg sannelig anskaffe! Nedreaas er en forfatter som absolutt bør komme bedre frem, hennes uredde stemme er fantastisk å lese, samfunnskritisk og gode skildringer av menneskers sinn :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du som har lest så mye av henne kan virkelig glede deg :) Er ferdig med Kruttrøyk nå og venter fremdeles på Herdis, men hun skriver knakende godt, så det er ikke noe hast :)

      Slett
  4. Jeg har kun lest Herdisbøkene. Som ung. Etter anbefaling av min mor som elsket de. Tror kanskje jeg var i yngste laget, men som med alt man lest som ung, sitter det spikret, spesielt følelsene. Den dag i dag blir jeg litt urolig når jeg tenker på dem.

    (Det er Family som biokategori i juni. Passer den inn?)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nå lest ferdig den første av tre deler om Herdis. Trylleglasset (om Herdis) og de andre novellene i utgaven jeg leste var fantastisk lesning. Gleder meg til å ta fatt på Musikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne, hentet begge på biblioteket nettopp, så helgens lesning er klar.
      Tror ikke Sommer med Nedreaas passer som biografi, siden de påstår at det ikke er skrevet en biografi om henne, og denne kanskje ikke går nok i dybden på forfatteren (mer forfatterskapet).

      Slett