Fjellturer og ferieturer

tirsdag 24. juli 2018

Vestlandet - poeten Erlend O. Nødtvedts fantastiske romandebut

Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har lest denne romanen før. Kanskje jeg har trodd at det var noe helt annet en det det er, eller kanskje mine møter med forfatteren har fått meg til å tenke at dette er i særeste laget. Sært er det, men på en utrolig morsom måte, jeg lo høyt, godt og lenge flere ganger og humret meg gjennom boken.

Forlaget om handlingen:
En billedkunster og en poet trosser uvær, ras og stengte tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur. Som ledemotiv har de Anders Lysne, bondeopprøreren og veibyggeren fra Lærdal, som ble halshugget i Bergen i 1803. Langs smale og farlige veier treffer de på alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, separatister og tobakksbønder. Et burlesk og regnvått portrett av mennesker, landskap og land i endring.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2017
Sider: 190
Kilde: Kindle

Til å være litteraturformidler på Bergen Offentlige Bibliotek, synes jeg at Erlend har vært beskjeden, han bør peise på med heftig formidling av boken sin!

Det blir litt vanskelig å skulle skrive et handlingsresymè av Vestlandet, for det er ordene, setningene, observasjonene, og de mange usannsynlige hendelsene som gjør dette til en genial roman, helt utenom det vanlige. Du vet, når noen forteller om noe morsomt som har skjedd, og reaksjonen uteblir, da rister vi bare på hodet og sier "du skulle ha vært der...." Det er litt sånn med denne boken, dette er historie og historiefortelling på sitt aller beste.

Vi blir kjent med bondeopprøret i Lærdal, og utfallet av dette. Vi er også med når Erlend og Yngve skal finne Jon Fosse, og i mange små og store "problemer" som melder seg underveis. Det de er underveis til er Lærdalsmarknaden, hvor Yngve skal delta med en kunstutstilling, med bilder som blir til på veien. De har også Anders Lysnes hodeskalle med seg, en skalle de har planer om å begrave der den hører hjemme.

Heldigvis for meg så har jeg vært i Lærdal, jeg har gått Galdane rundt og opp Vindhella, og kjørt i Gudvangtunellen, så jeg hadde mange knagger å henge handlingen på. Er du interessert i kunst og ikke minst historie, så er dette boken for deg, for her møter vi i tillegg til Anders Lysne, også Absalon Pedersson Beyer, Gjest Baardsen, Olav H. Hauge og Ludvig Eikaas.

Vestland er en historie med mye fyll og spetakkel, faktisk nesten bare fyll og spetakkel, presentert som roadmovie, i beste "feel-good" stil. Skulle gjerne vært en flue på veggen baki Camryen til Erlend og Yngve, selv om snøstorm, regn, flom, ras og brann ikke akkurat står på ønskelisten min.

5 kommentarer:

  1. Høres ut som en morsom bok. Vurderte å lese den tidligere, men det er jo ikke for sent.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bedre sent enn aldri, anbefales også til leseglade utenfor Sogn og Fjordane :)

      Slett
  2. Denne har lagt klar på Kindle i en evighet så jeg får se om jeg får lest den innimellom alt annet om dagene. Den høres jo morsom ut og var det ikke Ingalill som anbefalte den i sin tid, jeg pleier å like de bøkene hun anbefaler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes også å huske at Ingalill leste og likte denne..

      Slett
    2. Jeg har lest mye denne sommerferien, og det har gått fort i svingene når jeg har blogget (på ferieinternett...) så jeg har helt glemt å google frem andre omtaler. Skal sjekke ut Ingalill når jeg er hjemme i morgen :)

      Slett