Fjellturer og ferieturer

lørdag 30. desember 2017

Liv andre har levd av Edvard Hoem - årets siste bok!

Liv andre har levd er den fjerde boken i familiekrøniken, hvor Edvard Hoem skildrer historien som starter med hans egen oldefar Knut Nesje sin utvandring til Amerika. Det er en historietime av en reise, han har tatt oss med på, med forgreininger ut av Norge, til andre land og flere samfunnslag. Mesterlig av Hoem, også denne gangen!

Forlaget om boken:
Eilert Knudtson, som har farma på Alberta-prærien i meir enn tjue år, er komen til Norge for å treffe søskena sine igjen, og for å meistre sorga og saknet etter at kona Martha døde frå han, og dei åtte barna deira. Året er 1927, og det er trettifire år sidan han sist såg søskena sine.
Seksten år gamle Lars Hoem, son av Anton Edvard, vil bli med onkelen tilbake til Canada. Han seier han må vekk fordi det er ein stein som skygger for sola der han er no. Lars Hoems liv i Canada blir ein mørk tråd som fører fram mot dei harde trettiåra.

Etter å ha hørt de tre andre bøkene i denne krøniken, kjenner jeg Eilert Knudtson godt. Handlingen strekker seg denne gangen fra 1927 og helt frem mot i dag. Eilert har begynt å bli gammel, og mye av det vi hører om gjelder barna hans.

Vi er også i Norge i deler av handlingen, i traktene rundt Molde hvor bror til  Eilert, Anton Edvard sin familie holder til. Det som skjer med sønnen Lars gir et spennende innblikk i helsevesenets famlende start på å finne ut av psykisk sykdom. Vi hører også om hvordan de små lokalsamfunnene utvikler seg, om hvordan kristendommen står sterkt på bygda, og ikke minst er vi med når Norge blir invadert av tyskerne, og storkaia og kirken i Molde blir brent ned til grunnen. Angrepene på Molde og Åndalsnes, hvor kaier og jernbane ble satt ut av spill er spennende å høre om, samt historien om da Kong Haakon VII og kronprins Olav og gullet fra Norges Bank ble skipet ut av Norge fra Molde.

Den økonomiske krisen som satte et stort merke på trettiårene er et faktum, og Eilert går inn i en langvarig kamp for å overleve som farmer. Kona hans døde i barsel i forrige bok, og han sitter igjen med en stor barneflokk, inkludert lille Ruby som har downs. Han grubler mye, både over meningen med alt og han har kvaler rundt sin egen rolle i at kona døde. I 1930 gifter han seg med den barnløse enken Kate Ness, og barna til Eilert vokser opp og flytter hjemmefra, en etter en. Bare Ruby er igjen og blir godt tatt hånd om av Kate og ham selv.

Siden han ikke kan betale for tilleggsjord som han kjøpte tidlig på tjuetallet, tar styresmaktene jordseksjonene fra han og tvinger han til å bli leilending. Det er ufattelig at gårdbrukerne greide å overleve i dette tiåret, som var preget av sviktende avlinger på grunn av tørke, haglstormer og gresshopper.

Liv andre har levd er en sanselig roman, hvor leseren kjenner de harde tidene på kroppen. Vi får noen praktfulle skildringer av slitet, arbeidsfordelingen mellom kjønnene, om deres kristentro som står så sterkt og ikke minst av fortvilelsen og maktesløsheten. Allikevel er dette ikke en trasig og trist roman, for håpet er alltid til stede, og menneskene er positive og tar seg av hverandre på beste måte.

Denne serien er innlest av forfatteren selv, 
 i mine ører klinger det helt perfekt. 

Utgitt: 2017
Lyttetid: Drøye 13 timer
Kilde: Lytteeksemplar


Serien i rekkefølge:
Slåttekar i himmelen
Bror din på prærien
Land ingen har sett
Liv andre har levd

Vi er mange bloggere som har fulgt denne serien, og noen av oss har også lest denne siste boken. Ta gjerne en titt på de flotte omtalene hos: Rose-Marie, Kleppanrova, BokBloggBerit,

4 kommentarer:

  1. Jeg har lest Mors og fars historie, Heimlandet. Barndom, Jordmor på jorda og Slåttekar i himmelen. Men ikke de tre siste. Jeg har dem her så det handler bare om hva jeg har valgt å lese. Men de er perfekte kandidater å ty til når jeg skal nå mål om 20 bøker fra bokhylla.

    Jeg liker dem virkelig godt, og det hadde vært fint å høre forfatteren lese. Men jeg er flinkest med papirbøker :-)
    Ønsker deg et riktig godt nytt år, Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du sitter på en gullgruve Astrid Terese :) Godt nyttår til deg også :)

      Slett
  2. Denne serien er perfekt som lydbok, enig med deg. Takk for link. Ser du har tatt for deg Oda, den satt jeg å kikket mye i mellom slagene når jeg hørte åttitallet. Den var så fin synes jeg.
    Ha en riktig god dag i dag og Godt nyttår til deg i morgen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Spesielt for de som normalt styrer unna nynorsk, så er Edvard Hoems innlesing perfekt. Skal fortsette med Oda i kveld når resten av familien går på kino, veldig gøy å lese denne etter å ha lest Åttitallet :)
      Godt nyttår til deg også, når den tid kommer!

      Slett