Fjellturer og ferieturer

lørdag 11. november 2017

Nike av Caspar Eric

Caspar Eric har gitt ut flere diktsamlinger, og regnes som en av Danmarks fremste yngre poeter. Jeg er ikke noen autoritet når det gjelder lesing av dikt, men liker å prøve meg når muligheten byr seg.

Fra bakpå boken:
Hovedpersonen i Caspar Erics Nike er født med cerebral parese. Hoften hans er vridd på en spesiell måte som skiller ham ut. I det ene øyeblikket ligner han en gresk statue, i det andre er det som om kroppen han befinner seg i langsomt degenererer.

Hvordan forholder samfunnet seg til en slik skikkelse? Og hva med den handikappede selv? Hvilke identiteter står tilgjengelig for ham? Er han offer eller en som kjemper, til tross for alt? Og er det de eneste rollene han kan innta? På jobb eller sammen med sin elskede, på fest eller på sykehuset.

Forlag: Tiden
Utgitt: 2015/på norsk 2017
Sider: 90
Kilde: Leseeksemplar

Dette langdiktet er skrevet med linjer bestående av 3-4-5 ord. Her er lite tegnsetting og få store bokstaver, så for meg som bare trekker pusten ved komma og punktum, gikk det unna med lesingen.

Diktet er ikke i vers og rim, slik som dikene var i "gamle dager", men en 88 siders remse med disse korte linjene, uten stopp. Teksten vi leser er noe den unge mannen Caspar, skriver til sin eks-kjæreste, hvor han prøver å formidle hvordan det er å være ham.

Etterordet i boken ga meg krykkene jeg trengte for å få noe ut av teksten jeg nettopp hadde lest. Jeg hadde undret meg over skrivemåten mens jeg leste, men når jeg nå lærer at forfatteren er opptatt av den nåtidige popkulturen, faller ting litt på plass.

Det er denne tanken om det evig fornybare som preger popkulturen det lyriske jeget prøver å finne sin plass i. Men for å finne frem til noe konstant i en verden som alltid er åpen for forandring er i beste fall et paradoks. 

Caspar Eric tar utgangspunkt i sin egen funksjonshemning, for å beskrive utfordringene handikappede står overfor i dagens samfunn. Han er på jakt etter en normalitet som ikke utelukker handikappet, og måten vi andre tenker og snakker på, er en viktig del av dette.

Utfordringen som belyses er: å klare seg eller bli et offer. Nike gir ingen fasitsvar, men setter fokus på samhandlingen oss mennesker i mellom, og sier noe om viktigheten av å fornye måten vi tenker på.

Jeg hadde tenkt å skrive to setninger om denne boken, men etterhvert som jeg bladde tilbake, leste etterordet et par ganger og ga det litt tenketid, så krøp Caspar Erics ord sakte men sikkert inn i meg. Liker du denne type dikt, så vil jeg anbefale deg å lese denne prisbelønnede danske dikteren!

På bloggen Beathes bokhjerte kan du lese en flott omtale av boken, delvis også i form av langdikt, anbefales!

10 kommentarer:

  1. Notert. Langdikt og/eller fortellende dikt er det eneste jeg takler på diktfronten, ble nysgjerrig på denne da den dumpet ned i postkassa, men må vente til neste år. Med laber leselyst må knallhard prioritering til framover, norsk, norsk og norsk. (Det er ihvertfall målet, så får vi se om det holder).

    SvarSlett
    Svar
    1. Da kan du glede deg til denne på nyåret. Jeg har nettopp arrestert megselv, da jeg var og hentet en utenlandsk og en gammel bok på biblioteket... Har lest 45 norske i år, så jeg har no litt å velge mellom :) Jeg heier på leselysten og joggelysten din!!

      Slett
  2. Jeg har også fått denne boken og tenkte å begynne på denne i dag. Et tips kan kanskje være å lese etterordet først da? Jeg liker også slike langdikt/ eller fortellende dikt så jeg ser frem til denne.

    Jeg ble nysgjerrig på hvilke bøker du har hentet? 45 norske er bra da,jeg har også lest en del men aller mest i åpen klasse så jeg skal for det meste lese norske romaner nå fremover- med få unntak.

    SvarSlett
    Svar
    1. God ide å lese etterordet først :) Jeg hentet Jenny og den boken til lesesirkelen... Elskede av Toni Morrison eller noe sånt :)

      Slett
  3. Jeg har også fått denne og leser den når det passer seg slik. Har også prio på norske, men noen ganger må andre ting leses for leselystens del, som frk Peter Mays andre bok i Lewistrilogien som jeg leste ut torsdag, Knallgode krimbøker..
    God helg TIne.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den serien har jeg ikke hørt om, takk for tips. Har lånt Tørke av Jane Harper av Beathe, hun også en ny krimforfatter for meg. Merker at norske titler må gå tapt for lystlesing om dagen :)

      Slett
    2. Svarthuset og Lewismannen har kommet på norsk, nr tre kommer nok om noen få måneder. Særdeles godt skrevet, gode historier, spennende..
      Ja, lystlesing er jo egentlg tingen.:)

      Slett
  4. Supert skrevet! [...] ga meg krykkene - passende beskrivelse :D
    Denne fikk jeg lyst til å lese!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre, kan ta den med på Tvangslesing på tirsdag om du vil :)

      Slett