Fjellturer og ferieturer

onsdag 18. januar 2017

Mysterier av Knut Hamsun

Mysterier er romanen som etterfulgte debutromanen Sult. Den kom ut to år etter sult i 1892, og er den første av tre bøker som har en løs sammenheng, Redaktør Lynge og Ny jord følger etter.
Hamsun kritiserer den realistiske tradisjonen som Ibsen og Kielland sto for, og mente at samfunnsengasjementet gikk på bekostning av gode skildringer av individet. I Mysterier får vi i alle fall godt oppbyggede karakterer, som oppfører seg både irrasjonelt og til tider mystisk.

I romanens begynnelse blir vi kjent med Johan Nilsen Nagel, en fremmed som tilsynelatende tilfeldig finner veien til det lille kystsamfunnet.
Han tar inn på hotellet, uten å være tydelig på hvor lenge han skal bli, eller hva han har å gjøre her. Hans bagasje og utseende setter rykteflommen i høygir, og det hjelper ikke på, at Nagel oppfører seg både uforutsigbart og mystisk.
Like før hans ankomst har de funnet liket av den unge mannen Karlsen i skogen. De overser bevisst muligheten for at det var selvmord, og antar at det var en ulykke, snakk om mord har det ikke vært, til tross for likets beskaffenhet.

Fullmektigens mobbing av Hr. Grøgård, også kalt Minutten, og sladder som kommer frem rundt unge, vakre Frk. Kielland, gjør at romanen ganske tidlig får en nerve av spenning, som gjør den vanskelig å legge fra seg.

Mysterier er Hamsuns mest eksperimenterende og modernistiske roman når det gjelder formen. Den belyser grunnleggende eksistensiell problematikk. 
Er boken å betrakte som et selvbiografisk arbeid? Eller skal den leses som en kriminalroman?

Disse påstander og problemstillinger, som jeg på forhånd har lest om Hamsuns "vanskelige" andre roman, tumler rundt i hodet på meg når jeg leser, og det er ikke vanskelig å finne hold for dem i boken.

Handlingen begynner ganske håndfast med Nagels ankomst, til byen og hotellet. Vi blir kjent med karakterene etterhvert som han blir det, og historien er temmelig rett på sak. Etterhvert begynner Nagel å ha lange samtaler, kall det gjerne enetaler med sine bekjente, og teksten blir mer og mer abstrakt.

Han var i en gåtefull tilstand, fylt av psykisk behag; hver nerve i ham var våken, han fornam musikk i sitt blod, følte seg beslektet med hele naturen, med solen og fjellene og alt annet, kjente seg omsuset av sin egen jegfølelse fra trær og tuer og strå. Hans sjel ble stor og fulltonende som et orgel inne i ham og aldri glemte han hvorledes den milde musikk likefrem gled opp og ned i hans blod.

Nagel er en fryktløs person med et stort hjerte. Han ordner det sånn at Minutten får en ny frakk, og endatil et par bukser. Han kjøper en gammel krakk som ikke er verdt noenting for en ublu sum av den litt eldre Marta Gude, for å hjelpe henne. Selv påstår han at han er agronom, uteksaminert fra et kuskittakademi, men når han er i denne byen, går han rundt og forteller de groveste skrøner.

Det doktor Stenersen ville kalt nervøsitet og overtro, har Nagel helt andre ord på. Han snakker om følelser som kan klassifiseres som bisarre innskytelser, mystiske fornemmelser og hemmelighetsfullt medviteri som åpenbarer skjulte ting.

Mot slutten blir romanen mer og mer fantasifull. Nagel har en inkonsistent og usammenhengende psyke, han sier en ting og gjør noe annet, han elsker Dagny det ene øyeblikk, hvorpå han proklamerer sin kjærlighet til Marta det neste.

Mysterier er Hamsuns mest eksperimenterende og modernistiske roman. Han jobbet på denne romanen hele 1891, et år han også reiste rundt i hele landet og holdt litterære foredrag, noe som kan forklare det usammenhengende i bokens scener. Romanen har blitt lest og tolket på forskjellige måter, som en romantisk visjon, en psykologisk analyse, selvbiografisk, en sykdomshistorie eller et kriminalmysterium.

Jeg var aldri i tvil om at Nagel var syk, med alle de syner og fornemmelser han agerte på, og alle de drømmer han lot seg skremme av. Nå går jeg spent videre til Redaktør Lynge, som er hans neste utgivelse.


Jeg er den lykkelige eier av Hamsuns samlede verker, og har satt meg fore å lese alle 27 bøkene i samlingen. Vil du titte innom prosjektet kan du klikke her!

3 kommentarer:

  1. Det høres virkelig ut som ei bok som kan leses med de fleste briller, dette. Prosjektet ditt er spennende, og jeg gleder meg til å følge det videre. Er virkelig spent på å se hvilken av Hamsuns bøker som ender opp som din favoritt, Tine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er greit å lese litt om romanene til Hamsun før en leser dem, da har en en liten formening om hva en skal se etter. Jeg er også spent på hvilken bok jeg kommer til å like best, og om Markens grøde skiller seg ut fra de andre, mtp. at den er en prisvinner :)

      Slett
  2. Hamsun er spesiell og disse tidlige romanene er helt i særklasse, med tanke på litteraturhistorien hvor Hamsun var veldig påvirket av Georg Brandes osv. "man skal skrive fra hjertet"

    SvarSlett