Fjellturer og ferieturer

tirsdag 3. januar 2017

Knut Alvssons krig av Øystein Hellesøe Brekke

Som undertittelen på boken sier, var Knut Alvsson Ridderen som ville erobre Norge. Handlingen finner sted i perioden mellom 1490-1502, og skildrer en kongekamp som Knut Alvsson var mektig tilstede i, og som var med å prege Norges historie, som vi kjenner den.

Fra bakpå boken:
Adelsmannen Knut Alvsson var en fjern slektning av de gamle norske kongene. Etter å ha blitt forbigått av danskekongen til stadig flere viktige embeter i Norge bestemte han seg for å ta opp kampen.

Tidlig på 1500-tallet allierte han seg med opprørske svenske adelsmenn i en krig som snart trakk inn store deler av Norden. Men for å løsrive landet fra kongen i København måtte Knut Alvsson først beseire kongens fremste mann i Norge, som også var en gammel personlig fiende.
Kampen mellom de to, som nådde sitt klimaks på et skip på havnen i Oslo sommeren 1502, avgjorde Norges skjebne de neste 300 år.
Dette er en besettende fortelling om riddere og borger, svik og troskap – men den gir også et gripende innblikk i vanlige folks liv i perioden.

Historien om den ukjente ridderen Knut Alvsson, sønn av Alv Knutsson, var både interessant og spennende å lese om. Boken tilbyr et kikkhull tilbake i historien til en tid og en kamp jeg ikke hadde hørt om før.
Her er mange nye navn som Henrik Krummedike, Kong Hans og de stridende stormennene i Sverige, Sten Sture og Svante Nilsson. Nye navn finner jeg også på borger, storgårder, og mektige familier, noe som gjør at mitt bilde av historien blir ytterligere fargelagt.

Vi får høre om felttoget i Dithmarschen og kampene som ble utført mellom storbønder og ridderhærer som sto kongen nær. Det var kjekt å lære om livet til leiesoldatene, som fikk lønn for å kjempe for en sak, men måtte kjempe for seg selv, hvis lederen deres falt i krig. De kriget med spyd og hellebarder, armbrøst, børser og kanoner og utfallet var ofte fatalt både for leiesoldater og bondehæren.

Knut Alvsson ble fratatt sine privilegier på Akershus og dro over grensen til Sverige for å samle støtte for sin sak. Kong Hans regjerte over tre land, Norge, Sverige og Danmark og dette var det mange som var i mot.

På denne tiden var store deler av befolkningens eneste politiske påvirkningskraft, å gjøre opprør mot kongen. Bønder og leiliendinger som ikke blir hørt i drøfting av saker, følger gjerne en ny leder når denne melder seg med sine løfter om bedre tider. Når Knut Alvsson drar til Sverige, blir han et bindeledd mellom de to stridende stormennene Sten Sture og Svante Nilsson, en allianse som viser seg å bære frukter.

Skildringen av Knut Alvssons liv og virke i denne perioden er godt dokumentert, og formidlet. Forfatteren gir oss sine kommentarer til egne funn underveis, noe som bidrar til inntrykket av et solid stykke arbeid.
Dette er en historisk skildring jeg gjerne anbefaler videre!

Utgitt: 2016
Sider: 219
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

  1. Så spennende! Denne setter jeg opp på leselisten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne tror jeg du vil like :)

      Slett
  2. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har lært om historien til Knut i historietimene, så dette kan være interessant lesing.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ble også veldig overraset over alt det nye jeg ikke visste :)

      Slett
  3. Hm... Jeg liker sånne historiske skildringer, så denne bør jeg visst få med meg. :-)

    SvarSlett