Fjellturer og ferieturer

lørdag 13. februar 2016

Fascisten av Alberto Moravia

Er du klar for en inngående analyse av fascismens psykologi? Hva er det som får mennesker til å utslette sin egen identitet for å gå i et med den store massen? Romanen gir nok ikke utvetydige svar, men var et interessant dypdykk inn i psyken til en mann som hele livet slet med å tilpasse sin egen personlighet til de andres.

Forlaget om boken:
Til sin store skrekk oppdager Marcello allerede som barn at han har en iboende hang til brutalitet. Forferdet av sin egen morbide oppførsel, søker han gjennom hele oppveksten etter det han oppfatter som normalitet. Elsket av sin forlovede og respektert av sine kollegaer, kan det i voksen alder tilsynelatende virke som Marcello besitter en fullstendig kontroll over sitt eget liv. Han ser sin store sjanse til en forfremmelse innen De Hemmelige Tjenester når han en dag blir utnevnt til å likvidere sin tidligere professor ved universitetet, nå leder av motstandsbevegelsen i Paris. Men gjennom et møte med en mystisk kvinne og erkjennelsen av at han selv bare er en brikke i et større spill, begynner normaliteten i Marcellos liv å rakne, og barndommens tilbøyeligheter til det grusomme kommer igjen opp til overflaten.

Alle taper vi vår uskyld, på den ene eller den andre måten; det er det normale.

Det er hovedpersonens higen etter å være normal som preger denne romanen. Vi følger ham fra han er et ensomt barn på 14 år til han nærmer seg 40.
Prologen er på hele 74 sider, og det er her vi møter Marcello som barn. Skildringene av hans foreldre, skolekamerater og oppvekst gjør et sterkt inntrykk, men det er når han møter Lino at beretningen får en tydelig retning. Begivenhetene som følger dette møtet skal prege Marcello for resten av hans liv.

Når vi møter Marcello igjen i første del har det gått 17 år. Han er forlovet med en pike som elsker ham høyt, til tross for hans grå og pedantiske alvor. Han bærer på en skyldfølelse og har en sterk følelse av å stå utenfor fellesskapet. I en alder av 30 år, er han ansatt i staten og får et oppdrag av De Hemmelige Tjenester, som han vil utføre under dekke av sin planlagte bryllupsreise til Paris.

Marcello sliter hele tiden med følelsen av å være anormal, og har en likegyldig holdning til mye av det hans unge kone tenker og mener.

Det var som om han ved denne tanken for første gang satte føttene på trygg grunn, og han tenkte videre: Om litt vil hun være min hustru... og jeg skal bemektige meg henne... og hun skal, så snart hun er bemektiget, sette barn til verden... og inntil videre, i mangel av noe bedre, vil dette være begynnelsen på normaliteten. 

Fascisten er en fengslende roman, som belyser menneskets mørkere sider. Handlingen er satt til Italia før andre verdenskrig, og viser oss litt av spenningen fra Mussolinis tid, uten at begivenhetene blir spesielt politiske av den grunn. Tematikken er spennende, og karakterene vi presenteres for er absolutt minneverdige. Språket er vakkert og måten Moravia skriver på gjør det lett og medrivende å lese.
Boken anbefales på det varmeste! 

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 1951/på norsk 2015
Sider: 376
Kilde: Leseeksemplar

Alberto Moravia (1907–1990) regnes som en av det 20. århundrets viktigste forfattere. Av hans bøker er det bare De likeglade og Fascisten som er oversatt til norsk. Fascisten er en av Moravias mest leste romaner, som også er gjort kjent gjen­nom Bernardo Bertoluccis filmatisering fra 1970.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar