Fjellturer og ferieturer

tirsdag 21. oktober 2014

Lansering av Runar Jordåen sin bok om Wilhelm F.K. Christie

Christieparken i går, med Bård Breivik sin bro i forgrunnen og Den Trondhjemske postvei bak
Runar Jordåen er historiker og førstebibliotekar ved UiB. I forbindelse med 200 års jubilèet for grunnloven gir han ut denne boken om stortingsrepresentant Wilhelm Christie, som var en sentral skikkelse i begivenhetene som fant sted på Eidsvoll i 1814.
Det er ikke tilfeldig at lanseringen skjedde akkurat i går, for 20 oktober 1814 har blitt karakterisert som Christies største dag, sett med politiske øyne. Dette var dagen hvor Stortinget måtte vedta unionen, men Christie hadde is i magen og formulerte voteringsspørsmålene på en slik måte at viktige vilkår i norsk favør måtte innfris.

Beathe og jeg møttes på Litteraturhuset i dag for å høre Runar Jordåen fortelle om tilblivelsen av boken og om Christie og de historiske hendelsene rundt 1814. Christie er kjent for meg fra Karen Helles bok om hans samtidige D.C. Danielssen, en viktig samarbeidspartner i politikken, og den som var foregangsmann for arbeidet med å danne Bergens Museum, som Christie står som grunnlegger av.

Det er høyt opp til Wilhelm F.K. Christie der han troner på sin påle utenfor Bergen Museum. 

Boklanseringen ble åpent av mannskoret Arme Riddere, som i sin beste skrud sang Christie-kantaten. En sang med tekst av Andreas Munch på melodi av Edvard Grieg, som ble laget til avdukingen av statuen på Torgalmenningen 17. mai 1868.

Denne boklanseringen ble litt spesiell. Den bar ikke så mye preg av hylling av en forfatter som har skrevet en god bok, men mer feiring av mannen som boken handler om. Arrangementet føyde seg fint inn i rekken av 200 års markeringene som finner sted rundt i landet.

Boken har jeg fått med meg hjem for å lese, så den skal dere få høre om senere.
I går hørte vi Runar Jordåen fortelle om Christie, først alene, og etter en liten pause var han sammen med et panel av likesinnede, hvor de ble intervjuet av historikeren, forfatteren og juristen Arnhild Skre.
Jordåen begynte med vedtaket av unionen i 1814, og fortalte om omstendighetene rundt hva som gjorde at Norge ikke lenger skulle være under Danmark, men under Sverige. Kong Karl Johan fikk Norge som krigsutbytte, etter Napoleon med Danmark-Norge på lag hadde tapt en krig. I den anledning stilte Christie tre viktige, og godt formulerte spørsmål.

Han gikk over til å fortelle om barndom, Latinskolen i Bergen og Universitetet i København. Privatlivet hans har ikke fått mye oppmerksomhet, men det er verdt å merke seg at han aldri var gift, men fikk to gutter med en pike "under sin stand" da han studerte i København.

Hans-Jacob Ågotnes, Runar Jordåen, Marte Hommerstad og Bård Frydenlund intervjuet av Arnhild Skre

Etter en liten pause ble scenen inntatt av tre historikere, (ingen bergensere) og de snakket litt rundt mannen Christie, og belyste tiden han levde i. Grunnen til at han har sitt tilhold på en bauta utenfor Bergens Museum, er at det var han som grunnla dette museet, som går for å være forløperen til Universitetet i Bergen. Christie fikk etter en dannelsesreise til bla. Berlin, vekket sin interesse for vårt lands fortid. Han begynte å samle inn ting, og reiste mye rundt og studerte gravhauger og annet. Han åpnet opp for zoologisk forskning og fokuserte på de naturvitenskaplige fagene.

På Skres spørsmål om Christie var en vitenskapsmann eller en amatør, svarer Hans-Jakob Ågotnes: "Er det noen forskjell da?" En befriende lett kommentar fra et panel tynget av sitt akademiske tankegods.

Det var vel ikke annet å vente på en lansering av en fagbok at fagdelen fikk størstedelen av oppmerksomheten. Jeg kunne gjerne ønske forfatteren fikk sole seg litt mer i glansen. Siden jeg hadde vært med på arrangementet i Christieparken tidligere på dagen, ble det mye historie på en dag, men det ble en fin markering av 200-års jublieet og en fin måte å lansere boken på.

Da arrangementet tok til var vi rundt 60 personer tilstede
Arrangementet i parken ble åpnet av mannskoret Arme Riddere, før fylkesvaraorfører Mona Hellesnes holdt sin velkomsttale, hvor hun snakket om grunnlovsjubileet og fylkeskommunal rolle. Vi hadde fått fint besøk fra Riksantikvaren, hvor fagdirektør Ulf Holmene snakket om Eidsvollsmennenes hjem og hvor de kom fra. Etterpå var det Erlend Hofstad fra HFK som snakket om kulturminnene i Christieparken.
Den mest underholdende taleren var Sissel Lerum fra Grønn etat. Hun snakket om Christieparken sånn som den fremstår i dag, og om arbeidet de har hatt med å restaurere den. Til sist fikk vi noen ord fra Wily Monsen, representant for Christieparkens venner. Han sa noe om restaureringen av Møllen før han tok oss med på en liten omvisning.

Det var fylkeskonservartor Per Morten Ekerhovd som holdt styr på alle talerne og som innledet og avsluttet. Arme Riddere sang igjen, og denne gangen fikk vi høre Christie-kantaten.

Været var vått i går, men det er synd å si at værgudene ikke var på vår side. Det var kjekt å stå i den flotte parken og ikke høre støyen fra veien fordi fossen bruste stor og kraftig forbi oss. Møllen gikk også så det suste, så det ble ekstra spennende å se det store møllehjulet gå rundt og male korn.
I dag skal jeg gå til Baker Brun og kjøpe Christie-brødet, da får vi spise brød med mel malt på akkurat denne møllen.

Møllen i Christieparken var i full drift i går





5 kommentarer:

  1. Kjempefin reportasje, Tine. Spennende med slike historiske bøker - (men som alltid er det slik at man rekker ikke over alt man har lyst til, fint med slike blogg-referater da, takk skal du ha.)

    SvarSlett
  2. Alltid like morsomt å lese fra arrangementene og turene du er med på! Denne gangen trur jeg til og med du har overgått deg selv med flotte bilder ;o)
    Takk for at du deler!

    SvarSlett
  3. For et flott innlegg fra arrangementene du var på, Tine! :-) Og mange flotte bilder som vanlig.Jeg kunne nesten bare linket til ditt innlegg jeg for dette var veldig bra.
    Ha en fin dag :-)

    SvarSlett
  4. Tusen takk for fin blogginnlegg. Flotte bilete og presist referert frå Christiedagen. Eg deler dette på facebooksidene til grunnlovsjubileet i Hordaland.
    Helsing Laila Melkevoll, koordinator for arrangementet i Christieparken

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at det falt i smak. Det var en veldig fin markering, og siden dette var min første tur i Christieparken, ble jeg også veldig begeistret for den. Kjekt å bli linket videre :)

      Slett