To bøker lå å ventet på meg da jeg kom hjem fra jobb i dag. Den ene av dem var Tore Rem sin ferske bok om Knut Hamsun og hans reise til Hitler. Denne ser jeg frem til å lese.
Er du nysgjerrig på hva andre venter på å få lese, kan du titte innom Beathes bokhylle i dag.
Det er ikke lenge siden jeg leste min første Hamsun tekst, og det etter jeg hadde lest om rettsaken mot ham etter krigen. I Bernt Gran sin bok Hundre år med hodebry, blir han også brukt som et eksempel på at utilregnelighetsspørsmålet kan tolkes på forskjellige måter.
Etter å ha lest den hørte jeg På gjengrodde stier, og ble fascinert av romanen. Nå ser jeg virkelig frem til å ta fatt på denne boken, selv om den dessverre må vente litt.
Til alt overmål skal jeg en mandag om ikke lenge, se Ola B. Johannessen sin monolog "På gjengrodde stier" på DnS. Det kan bli mye Hamsun på meg fremover :)
Forlaget presenterer boken sånn:
Lørdag 26. juni 1943 tok Adolf Hitler imot den verdensberømte norske forfatteren Knut Hamsun i sitt hovedkvarter Berghof. Ganske raskt utviklet dette møtet seg til en katastrofe. Samtidig som han insisterte på sin troskap mot Føreren, talte Hamsun ham midt imot. Det endte med at en svært irritert Hitler brått avsluttet seansen. Han skal ha vært rasende i dagevis etterpå, og frabedt seg ytterligere besøk av slike kunstnerskikkelser.
Basert på et rikt nytt kildemateriale forteller Tore Rem for første gang historien om dette spektakulære øyeblikket i sin fulle bredde. Hva var det egentlig som skjedde da disse to ulike autoritetene støtte sammen? Hvordan kunne dikteren Hamsun tro at han skulle overbevise diktatoren Hitler? Hva er forholdet mellom kunst og politikk, mellom kultur og nazisme?
Knut Hamsun. Reisen til Hitler handler først og fremst om de sju dagene Hamsun er på reise til og fra Hitler, men den begynner med forfatterens livsreise. Fra opprøret mot Ibsen, via Nobelpris og berømmelse, til Ossietzky-saken, krigsskriveriene og forfatterens forhold til «jødespørsmålet». Slik belyser denne boka ikke bare den begivenhetsrike, kortere reisen til Hitler, men også episoder fra den lengre reisen som formet Hamsuns holdninger og selvforståelse.
Tror jeg kan tenke meg å lese denne, men må få unna de jeg har liggende først , tenker jeg, tror jeg, vil jeg..:)
SvarSlettHamsun var en fascinerende fyr. Jeg har to av bøkene hans som pensum i år og jeg grubler mye på temaet om å lese forfattere med tvilsomme meninger (også: er det greit å se filmer regissert av voldtektsmenn?). Kan jeg/ vi la de kunstneriske verkene stå alene eller må vi ta med skaperens tanker om de ikke motsvarer hva en sjøl mener er rett (som med Ender's Game som er en bra bok av en forfatter med kjipe meninger)
SvarSlettHamsuns historie er interessant og jeg er også spent på Rems bok. Håper du lærer mye når du leser den og at boka gir deg en bra leseopplevelse
Spennende spørsmål du stiller, i teorien tenker jeg at jeg ikke vil skille kunstnerens holdninger og kunsten hans, men det hender jo (som med Hamsun) at saken har flere sider. Gleder meg til å lese boken, og ikke minst å se teaterstykket :)
SlettFlere av disse bøkene du ramser opp her kunne jeg tenke meg å lese. Har ikke lest noe av Hamsun ( eller det kan godt være jeg gjorde det på videregående en gang) Må vel notere meg denne men det spør om jeg rekker å få lest den før sølvguttene ringer julen inn, eller rette sagt før 2014 blir til 2015.... Her blir det knallhardt regime når det gjelder hvilke bøker som kommer gjennom nåløyet her de neste to månedene.
SvarSlettDette høres ut som en int. bok. Ikke lest noe av eller om Hamsun. Så bør vel det etter hvert. Ha en fin tirsdags kveld
SvarSlettTack för tipset! Det verkar vara en väldigt intressant bok och jag skulle gärna läsa den. :-)
SvarSlett