Fjellturer og ferieturer

torsdag 14. november 2013

Gravrøvergåten av Jørn Lier Horst - bok nummer 4 i Clue serien

Fire spennende bøker for barn mellom 8 og 14
Endelig har Gravrøvergåten kommet i butikkene. Dette er bok nummer 4 i Jørn Lier Horst sin serie for store barn, som han har kalt Clue. Jeg var på et forfattertreff med ham da han ga ut den første boken, og da forklarte han følgende:

 - Det skal komme 12 bøker i Clue serien
 - I hver bok er det en sak som de tre barna løser
 - En annen sak blir introdusert i den første boken, og denne får sin løsning i bok nummer fire. Så blir en ny sak introdusert i bok fire, som får sin løsning i bok nummer åtte. Det er tilsammen tre sånne mysterier som varer over fire bøker.
 - I tillegg er det et mysterie som vi så smått får kjennskap til i den første boken, hvor vi får løsningen i bok nummer tolv.
 - Som en ekstra bonus presenterer han en filosof i hver bok. Handlingen i boken speiler filosofens tanker, så vi voksne som kan litt om filosofene kan gjette oss frem til hvem som er bokens filosof. På slutten finner du en 2-3 siders presentasjon som er veldig interessant og lærerik.

Denne serien er beregnet på barn fra 8 til 14. Sondre er snart 12 og begynte på serien da den første boken kom ut for noen år siden, og liker bøkene veldig godt. Den første boken leste jeg høyt for ham, men etter det har han lest selv. Gravrøvergåten har han lest selv, men jeg lånte den og leste etter han hadde lagt seg, sånn at vi kunne snakke om den.

Litt om handlingen:
Det skjer ting om natten i Skutebukta. Cecilia, Leo og Une oppdager at noen har spadd opp gamle graver på kirkegården, men det viser seg at den gamle kirken også rommer andre mysterier. Den gamle Kutter-presten sies å gå igjen der, og for mer enn 60 år siden tok en annen gammel prest med seg hemmeligheten om Tysker-gullet i graven.
Samtidig etterforsker politiet saken med Cecilias mor som et drap, og i Gravrøvergåten får du svaret på hva som egentlig skjedde sist sommer da hun forsvant. På samme tid skjer det nye, mystiske hendelser som leder oss tilbake til forliste frakteskip, gull og perler, og vi får forklaringen på hvorfor pensjonatet i Skutebukta nettopp fikk navnet Perlen.
Det filosofiske bakteppet i Gravrøvergåten er Søren Kierkegaards tanker rundt ansvar, frihet og valgmuligheter.

Vi voksne kjenner jo Jørn Lier Horst fra "voksenkrimmen" hans, og vet at han er god på krim. Han kan bygge opp et plott, å få spenningen til å stige utover i boken. Dette har han heldigvis med seg over i barnelitteraturen sin, for det er faktisk ganske spennende å lese, også for oss voksne.
Både mor og barn var enig om at bok nummer fire var den mest spennende hittil. Det er gøy med mørke grotter og innestengte rom, også er det jo spennende å ligge ute å luske på noen farlige menn om natten, så dette var riktig så medrivende. Artig for mor å se at 12 åringen faktisk prioriterte lesingen fremfor annet, det skjer ikke ofte.
Nå ser vi med lengsel frem til bok nummer fem som heter Libertygåten, for bakerst i bok nummer fire, fikk vi lese første kapittel.

En liten smakebit:
Det kommer noen, hvisket Une.
De hørte det alle sammen nå, hvordan noen som hadde kommet inn i grotten, forsøkte å bevege seg så lydløst som mulig gjennom grottegangene. Lyden av skritt som kom nærmere var likevel ikke til å ta feil av.

Forlag: Kagge
Kom ut: 2013
Sider: 143
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Både jeg og 12-åringen er veldig glade i denne serien. Gravrøvergåten er satt opp på ønskelisten til jul! "God gammeldags" detektivhistorie med en solid dose - men passe fordekt - filosofi.

    SvarSlett
  2. Har ikke prøvd meg på barnebøkene til Horst ennå, men har lest noen krimbøker av ham for voksne. De liker jeg kjempegodt. Så langt har jeg lest Vinterstengt og Jakthundene og nå holder jeg på med Hulemannen som også virker lovende. Liker skrivemåten hans godt!

    SvarSlett