Vinterferien er i gang, og siden vi ikke skal reise før på torsdag, trør mormor og morfar til som barnepassere på mandag. Siden både Frode og jeg går på jobb kl. 0600 på mandag, så skal Sondre på overnatting. Kvelden er følgelig fri, og vi benytter sjansen til kinobesøk. Denne gangen klarte vi ikke å bli enig om film. Frode ville se Coen brødrenes siste film True Grit, som er en cowboyfilm. Jeg har ramlet inn på Ethan & Joel`s filmer før (to ganger tilfeldig valgt film i London), så jeg vet hva de serverer. Selv om filmene er lite forutsigbar og også spekket med humor, er jeg ikke glad i mye skyting og ikke er jeg særlig fan av western`s heller.
Filmen jeg har valg meg er den mexikanske filmen Biutiful, med Javier Bardem i hovedrollen. Han så jeg i London i Coenfilmen "No country for old men". Filmen varer i 2,5 timer og har 15 års grense grunnet med: "En gjennomgående mørk stemning samt sterke og realistiske skildringer av døde personer". Får ha lommetørkle som selskap i kveld...
Filmen var supergod. Plassert i Barcelona, men et helt annet miljø enn det vi finner når vi trasker opp og ned La Rambla. Historiene er mange, men spunnet rundt den dyssfunksjonelle familien til hovedpersonen. Den satt i lenge denne her...
Fjellturer og ferieturer
▼
søndag 27. februar 2011
lørdag 26. februar 2011
Japanskinspirert også i kveld
Sashimien i går smakte så vidunderlig, at jeg bare måtte videreføre de gode japanske smaker til kveldens måltid. I dag sto det misosuppe og hjemmelaget rå maki på menyen. Jeg var i by`n i formiddag og stakk innom Ichiban som har rykte på seg til å lage deilig sushi, til en rimelig penge, så Frode og Sondre fikk seg noen "tradisjonelle" nigiri.
Misosuppe er lett å lage, du må ha et glass med miso og så rører du ut 2 store ss i 5 dl. varmt vann. Jeg hadde så oppi 1 hakket hvitløkbåt, litt revet ingefær, fersk koriander og revet gulrot. 10 minutter før servering tar du en liten håndfull Arame og dekker med lunkent vann, 3 minutter før servering tar du 2 ss Wakame og dekker med lunkent vann. Ved servering legger du tangen oppi den lett oppvarmede suppen (ikke kok) og rører rundt. Lett som bare det, super sunt og kjempe godt!
De rå makiene lager du lett slik:
6 noriark
1 stor ss revet fersk ingefær
1 fedd hvitløk, hakket
1 kopp bløtlagte mandler (1 time)
0,5 dl vann
saft av 1/2 sitron
1 ts olje jeg brukte sesamolje
2 ss hvit miso
1 stor eller 2 små avocado
1 ts tamari
3 cm. wasabi
rucola
agurkstaver
supertynne gulrotstrimler
sesamfrø
Ha ingefær, hvitløk, mandler, sitronsaft og litt av vannet i kjøkkenmaskinen og kjør til purè. Ha i olje, miso tamari, wasabi og avokado, og reguler konsistensen med resten av vannet.
Legg ut et noriark. Nederst legger du rucola, legg så på 3 ss av fyllet oppå rucolaen og suppler med agurkstaver, gulrotstrimler (og evt. salma) Smør på et tynt lag fyll på resten av arket. Dryss på sesamfrø og rull sammen. Legg i kjøleskap til servering og del så hver rull i 6 biter.
Spises som sushi, med soyasaus, wasabi og syltet ingefær til.
Dette ble knallgodt, neste gang skal jeg legge en stripe salmalaks inni, for max nytelse...
Misosuppe er lett å lage, du må ha et glass med miso og så rører du ut 2 store ss i 5 dl. varmt vann. Jeg hadde så oppi 1 hakket hvitløkbåt, litt revet ingefær, fersk koriander og revet gulrot. 10 minutter før servering tar du en liten håndfull Arame og dekker med lunkent vann, 3 minutter før servering tar du 2 ss Wakame og dekker med lunkent vann. Ved servering legger du tangen oppi den lett oppvarmede suppen (ikke kok) og rører rundt. Lett som bare det, super sunt og kjempe godt!
De rå makiene lager du lett slik:
6 noriark
1 stor ss revet fersk ingefær
1 fedd hvitløk, hakket
1 kopp bløtlagte mandler (1 time)
0,5 dl vann
saft av 1/2 sitron
1 ts olje jeg brukte sesamolje
2 ss hvit miso
1 stor eller 2 små avocado
1 ts tamari
3 cm. wasabi
rucola
agurkstaver
supertynne gulrotstrimler
sesamfrø
Ha ingefær, hvitløk, mandler, sitronsaft og litt av vannet i kjøkkenmaskinen og kjør til purè. Ha i olje, miso tamari, wasabi og avokado, og reguler konsistensen med resten av vannet.
Legg ut et noriark. Nederst legger du rucola, legg så på 3 ss av fyllet oppå rucolaen og suppler med agurkstaver, gulrotstrimler (og evt. salma) Smør på et tynt lag fyll på resten av arket. Dryss på sesamfrø og rull sammen. Legg i kjøleskap til servering og del så hver rull i 6 biter.
Spises som sushi, med soyasaus, wasabi og syltet ingefær til.
Dette ble knallgodt, neste gang skal jeg legge en stripe salmalaks inni, for max nytelse...
torsdag 24. februar 2011
T.G.I F. i morgen
Helgen burde begynt for mitt vedkommende, men siden det er planleggingsdag i barnehagen skal jeg på jobb i morgen. For å ha noe skikkelig godt å glede oss til ved helgens begynnelse har vi i dag forberedt Salmalaks til morgendagens middag. Salma er kortreist mat, (fra Bømlo) og det skal ikke gå mer enn 4 timer fra den er slaktet, til den er ferdig vakumpakket. Dette er skikkelig snaddermat, som anbefales alle med litt kresen gane. Du heller litt soyasaus i en form og har i en god trøkk med wasabi. Rør dette godt inn i soyasausen, skjær tynne biter av salmalaksen og legg til marinering natten over. Hos oss må jeg pakke formen godt inn i glapakk, for ellers går det mus i kjøleskapet og nibbler i seg hele middagen. Dette er helt i min gate for tiden, siden jeg har begynt å gjøre meg kjent med RawFood. Som tilbehør skal vi ha laksemouse, den sorte lodderognen og en salat av spirer, spinat, granateplefrø og andre frø. Til de som fremdeles spiser karbohydrater, råsteker jeg litt poteter.
mandag 21. februar 2011
Myter om mat
Det er ikke mine tanker jeg her serverer, selv om det klinger som musikk i mine ører. Lars Grini og almenlege og ernæringsekspert
Dr. Christian Darling har en nettside som heter Lev Yngre, og blant mye annet nyttig fant jeg disse gullkornene, samlet på et brett.
Spre det glade budskap tenker no jeg!
Myte 1: "Mennesker må/bør/er avhengige av å spise kjøtt."
Kjøtt og melkeindustrien forteller oss til stadighet at uten produktene deres vil vi alle mangle tilstrekkelige proteiner, vitaminer og mineraler for å opprettholde eller oppnå optimal helse. Dette til tross for at man i mange asiatiske land, spesielt deler av kina, aldri har inntatt melk eller melkeprodukter i et tilsvarende konsum som i den vestlige verden uten at dette har medført påviselige negative helseeffekter. Faktisk viser studier, blant annet "The China Study," at en diett helt fri for kjøtt og melkeprodukter er ekstremt gunstig for god helse. I Okinawa - dietten som er av de best studerte dietter over mange år, utgjør kjøtt og melkeprodukter mindre enn 3 % av dietten og her er andelen mennesker som lever til 100 mer enn 6 ganger større enn i USA og andre vestlige land. Størsteparten av verdens befolkning lever stort sett som vegetarianere. I mange kulturer spiser man aldri eller sjelden kjøtt og det finnes intet bevis på at prehistoriske mennesker i hovedsak var kjøttetende.
Myte 2: "Mat kan lagres/oppbevares uten å kompromittere dens ernæringsmessige innhold"
I studier fra blant annet UCLA fant man at allerede 30 minutter etter høsting hadde salaten mistet opptil 50 % av næringsstoffene sine. Når fersk mat sendes kan det lett gå en uke fra høsting til varen når forbrukeren. Nettopp derfor anbefales det at man velger ferske, lokale og hvis man kan, organiske råvarer og spirer mest mulig selv. Spirer er noe av det mest næringsrike vi kan spise og det er faktisk utrolig lett alltid å ha en spirekasse på kjøkkenet full av ferske, næringsrike og smakfulle varianter.
Myte 3: " Hydrering."
De fleste populære drikkevarer som for eksempel brus, alkohol eller kaffe dehydrerer kroppen og reduserer vanninnholdet i kroppens celler. Det er kun RENT vann og ferskpresset organisk juice(helst grønn!) som virkelig bidrar til hydrering av kroppen. Flere studier viser at kanskje så mange som halvparten av oss er kronisk dehydrert med de mange konsekvenser dette medfører, inkludert nedsatt metabolisme, fordøyelse og hjernefunksjon.
Myte 4: "Det er viktig å spise en stor og skikkelig frokost."
Alt av toksiner, giftstoffer og slagg utskilles fra kroppen mens vi sover i løpet av natten, og eventuelt utover morgenen, hvis vi tilrettelegger for det. Starter man dagen med et tungt fordøyelig måltid, legger man imidlertid lokk på eliminasjonsprosessen som startet mens man sov. Starter man heller dagen med grønn juice eller alkalisk vann, vil man bistå kroppens egne renselsesmekanismer og kvitte seg med mye mer av all giftstoffene kroppen prøver å fjerne. Ta heller en tidlig lunch eller et lett mellommåltid noen timer etter du har stått opp i stedet for et stort måltid med en gang.
Myte 5: " Blodtypen din bestemmer hva man bør spise"
Det foreligger ingen vitenskapelige data som støtter denne teorien. De fleste blodtype-dietter er sunnere sammensatt enn en gjennomsnittlig diett, så mange opplever en bedring i energi og vektnedgang ved omlegging til en slik diett. Prinsippene bak en levende, organisk og plantebasert diett har vist seg å fungere utmerket gjennom årtier ved flere helseinstitutter uavhengig av blodtype.
Myte 6: " Mat må kokes, stekes eller bakes for å kunne fordøyes"
De som har en frisk mage og tarmkanal vil ikke merke fordøyelsesprosessen når de spiser levende mat. De som imidlertid har et dårlig tarmmiljø fra før, (de fleste med en vestlig diett!) vil merke fordøyelsen sin ved overgang til en levende diett. Dette er imidlertid et godt tegn! I løpet av kort tid vil miljøet ha bedret seg og symptomene forsvinner.
Det viktigste for et godt næringsopptak er tilstedeværelsen av enzymer og oksygen. Begge disse elementene ødelegges når mat kokes ved mer enn 47,7 grader og mange forsvinner allerede ved 40-41 grader.
Myte 7: "Nøkkelen til god helse ligger i å spise et stort utvalg av varierte matvarer" De som spiser minimalt med mat, men sørger for at denne maten er av høyeste kvalitet, har minst sykdom og lever lengst! Det er kvaliteten på maten og ikke kvantiteten som er det avgjørende i forhold til god helse. Fersk, rå, levende og organisk mat gir kroppen alle næringsstoffer den trenger!
Myte 8: "Frukt er helsefremmende."
Dessverre er det to hovedgrunner for at frukt ikke er spesielt helsefremmende for majoriteten av befolkningen.
Det ene er det faktum at de fleste frukter som er kommersielt tilgjengelig i butikken er hybridisert frukt og har vært det i mer enn tusen år. Denne hybridiseringen var delvis ment for å gjøre sukkerinnholdet i frukt høyere, noe som gav en søtere smak og større velbehag for konsumenter. I dag er det gjennomsnittlig mer enn 30 ganger så mye fruktose i vanlig frukt som i de "opprinnelige" variantene som fortsatt vokser vilt. Dette kan føre til en belastning på kroppen ved for høyt inntak over lang tid.
Det andre, som er like viktig, er at all kommersiell frukt plukkes mens de er umodne. Dette gjøres for at de skal ha en forlenget levetid til transport og lagring i butikk. For enkelte frukt-typer kan dette føre til at de stjeler mineraler fra kroppen under fordøyelsen i stedet for å tilføre det vi trenger.
Myte 9: "Har du et bra og variert kosthold, trenger du ikke kosttilskudd."
Mange ernæringsinstitutter har gjennom årtier med behandling og erfaring, sett at de aller fleste mennesker kan nyttiggjøre seg de riktige kosttilskuddene, men enda mer virkningsfullt er det i kombinasjon med diett. Til grunn for dette foreligger i de fleste tilfeller en mangel på viktige mineraler, vitaminer eller enzymer, noe som ofte skyldes stress og miljøets påvirkning (inkludert luft, vann og mat.) På grunn av dette trenger vi kanskje mer enn noen gang tilskudd av forskjellig art. Vi burde alle fra tid til annen sjekke våre eventuelle mangler, slik at vi kan korrigere dette ved å søke kunnskap og gjøre andre valg ved vårt kosthold og diett i tillegg til eventuelle tilskudd som er tilpasset vår situasjon.
Dessverre er svært mange av de kosttilskuddene som er tilgjengelig (kanskje 90%) nærmest verdiløse så det er viktig å finne frem til de riktige.
Myte 10: " Middelhavsdietten er den beste dietten!"
Ved første øyekast ser ikke Middelhavsdietten ille ut siden den promoterer et økt inntak av planteføde. Pasta kan være et bedre valg enn dyreprodukter hvis man skal vurdere ut i fra et helseperspektiv. Men pasta og mye annen prosessert mat som hører med til dietten, brytes ned til sukker og vil forstyrre blodsukkerbalansen og energinivå. Sukker i en hver form kan føre til at vi får lyst på stadig mer sukker på grunn av denne effekten.
Dr. Christian Darling har en nettside som heter Lev Yngre, og blant mye annet nyttig fant jeg disse gullkornene, samlet på et brett.
Spre det glade budskap tenker no jeg!
Myte 1: "Mennesker må/bør/er avhengige av å spise kjøtt."
Kjøtt og melkeindustrien forteller oss til stadighet at uten produktene deres vil vi alle mangle tilstrekkelige proteiner, vitaminer og mineraler for å opprettholde eller oppnå optimal helse. Dette til tross for at man i mange asiatiske land, spesielt deler av kina, aldri har inntatt melk eller melkeprodukter i et tilsvarende konsum som i den vestlige verden uten at dette har medført påviselige negative helseeffekter. Faktisk viser studier, blant annet "The China Study," at en diett helt fri for kjøtt og melkeprodukter er ekstremt gunstig for god helse. I Okinawa - dietten som er av de best studerte dietter over mange år, utgjør kjøtt og melkeprodukter mindre enn 3 % av dietten og her er andelen mennesker som lever til 100 mer enn 6 ganger større enn i USA og andre vestlige land. Størsteparten av verdens befolkning lever stort sett som vegetarianere. I mange kulturer spiser man aldri eller sjelden kjøtt og det finnes intet bevis på at prehistoriske mennesker i hovedsak var kjøttetende.
Myte 2: "Mat kan lagres/oppbevares uten å kompromittere dens ernæringsmessige innhold"
I studier fra blant annet UCLA fant man at allerede 30 minutter etter høsting hadde salaten mistet opptil 50 % av næringsstoffene sine. Når fersk mat sendes kan det lett gå en uke fra høsting til varen når forbrukeren. Nettopp derfor anbefales det at man velger ferske, lokale og hvis man kan, organiske råvarer og spirer mest mulig selv. Spirer er noe av det mest næringsrike vi kan spise og det er faktisk utrolig lett alltid å ha en spirekasse på kjøkkenet full av ferske, næringsrike og smakfulle varianter.
Myte 3: " Hydrering."
De fleste populære drikkevarer som for eksempel brus, alkohol eller kaffe dehydrerer kroppen og reduserer vanninnholdet i kroppens celler. Det er kun RENT vann og ferskpresset organisk juice(helst grønn!) som virkelig bidrar til hydrering av kroppen. Flere studier viser at kanskje så mange som halvparten av oss er kronisk dehydrert med de mange konsekvenser dette medfører, inkludert nedsatt metabolisme, fordøyelse og hjernefunksjon.
Myte 4: "Det er viktig å spise en stor og skikkelig frokost."
Alt av toksiner, giftstoffer og slagg utskilles fra kroppen mens vi sover i løpet av natten, og eventuelt utover morgenen, hvis vi tilrettelegger for det. Starter man dagen med et tungt fordøyelig måltid, legger man imidlertid lokk på eliminasjonsprosessen som startet mens man sov. Starter man heller dagen med grønn juice eller alkalisk vann, vil man bistå kroppens egne renselsesmekanismer og kvitte seg med mye mer av all giftstoffene kroppen prøver å fjerne. Ta heller en tidlig lunch eller et lett mellommåltid noen timer etter du har stått opp i stedet for et stort måltid med en gang.
Myte 5: " Blodtypen din bestemmer hva man bør spise"
Det foreligger ingen vitenskapelige data som støtter denne teorien. De fleste blodtype-dietter er sunnere sammensatt enn en gjennomsnittlig diett, så mange opplever en bedring i energi og vektnedgang ved omlegging til en slik diett. Prinsippene bak en levende, organisk og plantebasert diett har vist seg å fungere utmerket gjennom årtier ved flere helseinstitutter uavhengig av blodtype.
Myte 6: " Mat må kokes, stekes eller bakes for å kunne fordøyes"
De som har en frisk mage og tarmkanal vil ikke merke fordøyelsesprosessen når de spiser levende mat. De som imidlertid har et dårlig tarmmiljø fra før, (de fleste med en vestlig diett!) vil merke fordøyelsen sin ved overgang til en levende diett. Dette er imidlertid et godt tegn! I løpet av kort tid vil miljøet ha bedret seg og symptomene forsvinner.
Det viktigste for et godt næringsopptak er tilstedeværelsen av enzymer og oksygen. Begge disse elementene ødelegges når mat kokes ved mer enn 47,7 grader og mange forsvinner allerede ved 40-41 grader.
Myte 7: "Nøkkelen til god helse ligger i å spise et stort utvalg av varierte matvarer" De som spiser minimalt med mat, men sørger for at denne maten er av høyeste kvalitet, har minst sykdom og lever lengst! Det er kvaliteten på maten og ikke kvantiteten som er det avgjørende i forhold til god helse. Fersk, rå, levende og organisk mat gir kroppen alle næringsstoffer den trenger!
Myte 8: "Frukt er helsefremmende."
Dessverre er det to hovedgrunner for at frukt ikke er spesielt helsefremmende for majoriteten av befolkningen.
Det ene er det faktum at de fleste frukter som er kommersielt tilgjengelig i butikken er hybridisert frukt og har vært det i mer enn tusen år. Denne hybridiseringen var delvis ment for å gjøre sukkerinnholdet i frukt høyere, noe som gav en søtere smak og større velbehag for konsumenter. I dag er det gjennomsnittlig mer enn 30 ganger så mye fruktose i vanlig frukt som i de "opprinnelige" variantene som fortsatt vokser vilt. Dette kan føre til en belastning på kroppen ved for høyt inntak over lang tid.
Det andre, som er like viktig, er at all kommersiell frukt plukkes mens de er umodne. Dette gjøres for at de skal ha en forlenget levetid til transport og lagring i butikk. For enkelte frukt-typer kan dette føre til at de stjeler mineraler fra kroppen under fordøyelsen i stedet for å tilføre det vi trenger.
Myte 9: "Har du et bra og variert kosthold, trenger du ikke kosttilskudd."
Mange ernæringsinstitutter har gjennom årtier med behandling og erfaring, sett at de aller fleste mennesker kan nyttiggjøre seg de riktige kosttilskuddene, men enda mer virkningsfullt er det i kombinasjon med diett. Til grunn for dette foreligger i de fleste tilfeller en mangel på viktige mineraler, vitaminer eller enzymer, noe som ofte skyldes stress og miljøets påvirkning (inkludert luft, vann og mat.) På grunn av dette trenger vi kanskje mer enn noen gang tilskudd av forskjellig art. Vi burde alle fra tid til annen sjekke våre eventuelle mangler, slik at vi kan korrigere dette ved å søke kunnskap og gjøre andre valg ved vårt kosthold og diett i tillegg til eventuelle tilskudd som er tilpasset vår situasjon.
Dessverre er svært mange av de kosttilskuddene som er tilgjengelig (kanskje 90%) nærmest verdiløse så det er viktig å finne frem til de riktige.
Myte 10: " Middelhavsdietten er den beste dietten!"
Ved første øyekast ser ikke Middelhavsdietten ille ut siden den promoterer et økt inntak av planteføde. Pasta kan være et bedre valg enn dyreprodukter hvis man skal vurdere ut i fra et helseperspektiv. Men pasta og mye annen prosessert mat som hører med til dietten, brytes ned til sukker og vil forstyrre blodsukkerbalansen og energinivå. Sukker i en hver form kan føre til at vi får lyst på stadig mer sukker på grunn av denne effekten.
søndag 20. februar 2011
The Children`s Hour
Når april kommer skal jentene og jeg til London, og blandt det vi har kjøpt billetter for å se, er skuespillet The Children`s Hour. Dette er et skuespill skrevet av Lillian Hellman på 50 tallet, som tar opp et kontroversielt tema, for den tiden. Filmen som kom i 1961 med Shriley MacLaine og Audrey Hepburn er bygget på skuespillet, og denne har jeg sett i dag.
Uvant som jeg er med å kjøpe DVD`er ble det helt feil, da filmen er imortert fra USA, så da Hildegunn og jeg benket oss foran tv`en hinn kvelden, ble det ikke film på oss. Jeg klaget til Platekompaniet, og fikk fort vite at det var min egen feil, men at jeg kunne se den på PC`en. Som sagt så gjort, i dag ble det sort/hvitt drama på sitt aller beste. Det var ikke bare de to store stjernene som spilte Karen og Martha som brillierte, den fæle tanten til Martha og bestemoren til en av pikene hadde også veldig gode tolkninger, og en ung og vakker James Gardner gjorde jobben sin.
Nå er jeg spent på teateroppsettningen i London, hvordan den er. Hovedrollene skal spilles av Keira Knightleigh og Elizabeth Moss, som har skaffet seg gode rykter, tross sin unge alder. Filmen sendes videre til neste CC pike!
Uvant som jeg er med å kjøpe DVD`er ble det helt feil, da filmen er imortert fra USA, så da Hildegunn og jeg benket oss foran tv`en hinn kvelden, ble det ikke film på oss. Jeg klaget til Platekompaniet, og fikk fort vite at det var min egen feil, men at jeg kunne se den på PC`en. Som sagt så gjort, i dag ble det sort/hvitt drama på sitt aller beste. Det var ikke bare de to store stjernene som spilte Karen og Martha som brillierte, den fæle tanten til Martha og bestemoren til en av pikene hadde også veldig gode tolkninger, og en ung og vakker James Gardner gjorde jobben sin.
Nå er jeg spent på teateroppsettningen i London, hvordan den er. Hovedrollene skal spilles av Keira Knightleigh og Elizabeth Moss, som har skaffet seg gode rykter, tross sin unge alder. Filmen sendes videre til neste CC pike!
lørdag 19. februar 2011
Raw food & Supermat
Etterhvert som jeg prøver nye oppskrifter og nye produkter vil jeg samle det som funker her, sånn at det blir lettere å finne seinere.
1 avocado has i foodprosessoren sammen med
2 ss rått kakaopulver
2 ss carobpulver og
1 ss lucuma eller mesquite
Hell på litt rismelk, litt og litt pass på konsistensen
Konsistensen skal være som tykk krem.
Ha i skåler, pynt med blåbær eller bringebær og sett i kjøleskap i en time
Raw bringebærkake
Bunn:
3 dl. nøtter knuses i food processoren
5-6 ferske dadler hives oppi og kjør igjen
2-3 ss kokos
litt vaniljepulver
himalayasalt has i.
Sjekk konsistensen, den skal være sånn at når du klemmer blandingen mellom fingrene beholder den formen, men den skal ikke være klissete. Juster evt. med mer nøtter eller kokos. Press blandingen ned i en kakeform og sett den i kjøleskapet
Fyll:
3 dl. cashewnøtter knuses i fp. og legges over i en skål.
1 1/2 pakke med tinte bær, (ca. 6-700 g.) kjøres i fp.
Ha oppi de malte cashewnøttene og kjør det sammen.
Smelt 3-5 ss kokosolje i vannbad og ha oppi mens du blander.
Smak til blandingen med vaniljepulver, evt. søtning som yacon sirup/agave sirup hvis den trenger det, samt litt kardemomme, sitronsaft og himalayasalt. Sett i fryseren en time før du kan servere den.
Står kaken lenge i fryseren bør den stå på kjøkkendisken 3-4 timer før servering.
Rawgulrotkake med pærecashewkrem
Avfall fra 4 gulrøtter når du lager juice (Evt. raspede gulrøtter som saften blir klemt ut av)
1 eple grovrevet
0,5 dl malte mandler
4 ferske dadler så små biter som mulig
1 ts kanel
1 krm muskatt
3 ss sitronskall
Bland alt sammen og bre det utover et kakefat som settes kaldt
Pærecashewkrem:
2 dl cashewnøtter kjøres til mel i fp.
1 godt moden pære i biter
ca 2 ss vann
1 ts vaniljepulver
Ha i fp. resten av ingrediensene og kjør til krem
Kremen bres over kaken, så pynter du med gojibær, evt. rosiner og valnøtter
La stå kaldt til dagen etter, god også enda en dag
Paranøttrøre
1 dl paranøtter legges i bløt i 8 timer
1 ss vann
1 ts honning
1 ts sitronsaft
1 klype salt
1 ts tamari
3 ts rosèpepper
Kjør nøttene til mel i foodprosessoren
Tilsett det andre og spe evt med mer vann
Spises sammen med:
1 knytneve stor sellerirot og
4 jordskokker som har blitt kjørt til "ris" i foodprosessoren
Serveres med ruccola
Sjokoladekuler
1,5 dl mandler
1,5 dl dadler
5 ss myk kokosolje (ikke smeltet)
4 store ss rått kakaopulver
1 ts vaniljepulver
noen klyper salt
Kjær først mandlene i food processoren, for å grovknuse dem.
Ha resten av ingrediensene i food processoren og kjør alt sammen til en deig. Denne blir litt annerledes enn andre deiger, den blir nesten som en tykk sjokoladekrem i konsistens. Er det vanskelig å få massen til å gå rundt, tilsett 1 ss ekstra med kokosolje eller noen flere dadler.
Ta en passe mengde og rull til kuler. Avkjøl. Du kan også rulle de i det du vil, kakaopulver, hampfrø, kokos, lucuma osv., før du avkjøler de.
Godtekuler a la Rawfood
3 dl valnøtter finmales i foodprosessoren
1,5 dl rosiner tilsettes og kjøres til mel
1 ss honning
1,5 ss carobpulver
1 klype himmalayasalt
Ha i de siste ingrediensene og kjør til blandingen er en fin deig som du kan trille til kuler.
Jeg rullet kulene i hampfrø, det var godt
1 time til 7 dager i kjøleskap
Salatwrap med soltørket tomat
Wraps:
Blader av endive- eller hjertesalat
cherrytomater, delt i 4
vårløk, hakket
alfalfaspirer
Purrè:
2 kopper cashewnøtter
1 rød paprika
saft av 1 sitron
1 kopp soltørkede tomater med vannet de har lagt i i 1-2 timer
2 ss hvit miso
2 ss tahini
2 ss sesamolje
2 ss gojibær bløtlagt i 1-2 timer
1 ss risklipulver (Rice Bran)
1 ss tamari
1 ss hampproteinpulver
Strø:
2 ss hampfrø uten skall
Kjør alle ingrediensene til fyllet i en kjøkkenmaskin til blandingen får en jevn og tykk konsistens. Fordel salatbladene på et serveringsfat og fyll på med patè, cherrytomatene, hakket vårløk og spirer. Toppes med hampfrø.
Denne oppskriften er til 6 gode porsjoner. Rester holder seg godt til dagen etter.
Fyllet var godt som pizzafyll hvis du får litt for mye :)
Chiagelè
1 del chiafrø (høyt proteininnhold og masse omega 3 og 6)
4 deler vann rør ofte i 15 min
søtes med litt Agavenektar eller Manukahonning
Oppbevares i kjøleskap inntil 3-4 dager, men spis 2 ss morgen og kveld så er det borte lenge før det.
Mandelmelk
2 dl mandler legges i bløt i 24 timer
Hell ut vannet og skyll mandlene
Ha dem i foodprosessor og hell på 6 dl rent vann
Sil gjennom kjøkkenhåndkle og press ut all melken.
Oppbevares i kjøleskap 4-5 dager
Spar mandelmassen til mandelbrød
Brukes som basis å riste ut superfoods, lage smoothie, i stedet for yoghurt for å få i deg frøblanding til frokost.
Mandelbrød (ok, dette er ikke raw...)
5 dl mandelmasse (rester fra mandelmelk)
1 ss fiberhusk
2 ss kokosmel
1 ss kikertmel
1,5 dl solsikkefrø, sesamfrø, linfrø
1 dl havregryn
0,5 ts himalayasalt
1 ts bakepulver
1,5 ss kokosolje
3 egg
1,5 dl vann
Bland alle de tørre ingrediensene, frøene og mandelmassen. Visp sammen egg, vann og kokosolje, bland det sammen med det tørre.
Ha blandingen ut over en stekeplate, stryk den ut med en slikkepott så den legger seg jevnt over nesten hele platen. Bruk pizzahjulet og del den opp i ruter. Stek ved 180 grader, varmluft, i ca. 30 min. Kan oppbevares 3-4 dager, eller fryses ferskt og tas opp i porsjoner.
Jeg delte brettet 3x7 og fikk 21 biter, da blir det 3 karbohydrater pr. skive.
Sjokoladepudding
1 banan1 avocado has i foodprosessoren sammen med
2 ss rått kakaopulver
2 ss carobpulver og
1 ss lucuma eller mesquite
Hell på litt rismelk, litt og litt pass på konsistensen
Konsistensen skal være som tykk krem.
Ha i skåler, pynt med blåbær eller bringebær og sett i kjøleskap i en time
Raw bringebærkake
Bunn:
3 dl. nøtter knuses i food processoren
5-6 ferske dadler hives oppi og kjør igjen
2-3 ss kokos
litt vaniljepulver
himalayasalt has i.
Sjekk konsistensen, den skal være sånn at når du klemmer blandingen mellom fingrene beholder den formen, men den skal ikke være klissete. Juster evt. med mer nøtter eller kokos. Press blandingen ned i en kakeform og sett den i kjøleskapet
Fyll:
3 dl. cashewnøtter knuses i fp. og legges over i en skål.
1 1/2 pakke med tinte bær, (ca. 6-700 g.) kjøres i fp.
Ha oppi de malte cashewnøttene og kjør det sammen.
Smelt 3-5 ss kokosolje i vannbad og ha oppi mens du blander.
Smak til blandingen med vaniljepulver, evt. søtning som yacon sirup/agave sirup hvis den trenger det, samt litt kardemomme, sitronsaft og himalayasalt. Sett i fryseren en time før du kan servere den.
Står kaken lenge i fryseren bør den stå på kjøkkendisken 3-4 timer før servering.
Rawgulrotkake med pærecashewkrem
Avfall fra 4 gulrøtter når du lager juice (Evt. raspede gulrøtter som saften blir klemt ut av)
1 eple grovrevet
0,5 dl malte mandler
4 ferske dadler så små biter som mulig
1 ts kanel
1 krm muskatt
3 ss sitronskall
Bland alt sammen og bre det utover et kakefat som settes kaldt
Pærecashewkrem:
2 dl cashewnøtter kjøres til mel i fp.
1 godt moden pære i biter
ca 2 ss vann
1 ts vaniljepulver
Ha i fp. resten av ingrediensene og kjør til krem
Kremen bres over kaken, så pynter du med gojibær, evt. rosiner og valnøtter
La stå kaldt til dagen etter, god også enda en dag
Paranøttrøre
1 dl paranøtter legges i bløt i 8 timer
1 ss vann
1 ts honning
1 ts sitronsaft
1 klype salt
1 ts tamari
3 ts rosèpepper
Kjør nøttene til mel i foodprosessoren
Tilsett det andre og spe evt med mer vann
Spises sammen med:
1 knytneve stor sellerirot og
4 jordskokker som har blitt kjørt til "ris" i foodprosessoren
Serveres med ruccola
Sjokoladekuler
1,5 dl mandler
1,5 dl dadler
5 ss myk kokosolje (ikke smeltet)
4 store ss rått kakaopulver
1 ts vaniljepulver
noen klyper salt
Kjær først mandlene i food processoren, for å grovknuse dem.
Ha resten av ingrediensene i food processoren og kjør alt sammen til en deig. Denne blir litt annerledes enn andre deiger, den blir nesten som en tykk sjokoladekrem i konsistens. Er det vanskelig å få massen til å gå rundt, tilsett 1 ss ekstra med kokosolje eller noen flere dadler.
Ta en passe mengde og rull til kuler. Avkjøl. Du kan også rulle de i det du vil, kakaopulver, hampfrø, kokos, lucuma osv., før du avkjøler de.
Godtekuler a la Rawfood
3 dl valnøtter finmales i foodprosessoren
1,5 dl rosiner tilsettes og kjøres til mel
1 ss honning
1,5 ss carobpulver
1 klype himmalayasalt
Ha i de siste ingrediensene og kjør til blandingen er en fin deig som du kan trille til kuler.
Jeg rullet kulene i hampfrø, det var godt
1 time til 7 dager i kjøleskap
Salatwrap med soltørket tomat
Wraps:
Blader av endive- eller hjertesalat
cherrytomater, delt i 4
vårløk, hakket
alfalfaspirer
Purrè:
2 kopper cashewnøtter
1 rød paprika
saft av 1 sitron
1 kopp soltørkede tomater med vannet de har lagt i i 1-2 timer
2 ss hvit miso
2 ss tahini
2 ss sesamolje
2 ss gojibær bløtlagt i 1-2 timer
1 ss risklipulver (Rice Bran)
1 ss tamari
1 ss hampproteinpulver
Strø:
2 ss hampfrø uten skall
Kjør alle ingrediensene til fyllet i en kjøkkenmaskin til blandingen får en jevn og tykk konsistens. Fordel salatbladene på et serveringsfat og fyll på med patè, cherrytomatene, hakket vårløk og spirer. Toppes med hampfrø.
Denne oppskriften er til 6 gode porsjoner. Rester holder seg godt til dagen etter.
Fyllet var godt som pizzafyll hvis du får litt for mye :)
Chiagelè
1 del chiafrø (høyt proteininnhold og masse omega 3 og 6)
4 deler vann rør ofte i 15 min
søtes med litt Agavenektar eller Manukahonning
Oppbevares i kjøleskap inntil 3-4 dager, men spis 2 ss morgen og kveld så er det borte lenge før det.
Mandelmelk
2 dl mandler legges i bløt i 24 timer
Hell ut vannet og skyll mandlene
Ha dem i foodprosessor og hell på 6 dl rent vann
Sil gjennom kjøkkenhåndkle og press ut all melken.
Oppbevares i kjøleskap 4-5 dager
Spar mandelmassen til mandelbrød
Brukes som basis å riste ut superfoods, lage smoothie, i stedet for yoghurt for å få i deg frøblanding til frokost.
Mandelbrød (ok, dette er ikke raw...)
5 dl mandelmasse (rester fra mandelmelk)
1 ss fiberhusk
2 ss kokosmel
1 ss kikertmel
1,5 dl solsikkefrø, sesamfrø, linfrø
1 dl havregryn
0,5 ts himalayasalt
1 ts bakepulver
1,5 ss kokosolje
3 egg
1,5 dl vann
Bland alle de tørre ingrediensene, frøene og mandelmassen. Visp sammen egg, vann og kokosolje, bland det sammen med det tørre.
Ha blandingen ut over en stekeplate, stryk den ut med en slikkepott så den legger seg jevnt over nesten hele platen. Bruk pizzahjulet og del den opp i ruter. Stek ved 180 grader, varmluft, i ca. 30 min. Kan oppbevares 3-4 dager, eller fryses ferskt og tas opp i porsjoner.
Jeg delte brettet 3x7 og fikk 21 biter, da blir det 3 karbohydrater pr. skive.
tirsdag 15. februar 2011
Peder Påske
På hovedscenen har nettopp den komiske musikalen Peder Påske hatt premiære. I tråd med DnS`s satsing for 2011, har også dette stykket lokal forankring, denne gang i Kalfaret. Det er, vår alles kjære Gunnar Staalesen som er dramatikeren og har, vært sammen med Tarjei Vatne, om å skrive sangtekstene. Vi møter igjen Bjørn Willberg Andersen (sist fra La Cage) og DnS`s grand old lady, Wenche Kvamme, sammen med 16 andre skuespillere, så det blir full fart og full forvirring.
Stykket er sydd sammen av 6 noveller, så vi vil kjenne igjen karakterer fra annen bergensliteratur. Sånn så gjengen ut første gangen vi fikk høre om Peder Påske. Det var på "sleppefesten" DnS hadde før jul, og vi gleder oss stort over å oppleve bergenserne bli tatt på kornet. Håper ingen går fornærmet hjem...
Peder Påske er altså en lokal kunstmaler som gjorde kometkarriære, og forsvant, bokstavlig talt. Hos familien Selsing er alle onde ånder løs. Peder Påske skal male et portrett av herr og fru Selsing. I etasjen over ligger Moster Jannike på det siste og har tilkalt sognepresten.
Journalist Meinichen er ventet for å samtale med direktør Selsing og det er planlagt ”nordfarermiddag” for familien Dundas fra Nord-Norge. Sønnen Ludvig dukker uventet hjem fra Spania med en stor overraskelse – sin tilkommende hustru, og den husets datter faller for, får definitivt ikke freden til å senke seg over det allerede oppkavede huset.
Som et nøkternt balansepunkt i fortellingen befinner Rasmine Henrichsen seg, men også hennes tålmodighet settes etter hvert på prøve. Direktør Selsing føler at alt raser sammen rundt ham. Men hvilken rolle spilte salig Peder Påske i dette?
PEDER PÅSKE er en komedie som tar Bergen og bergenserne på kornet, musikalsk ledsaget av et fargerikt orkester, som sammen med stykkets aktører fremfører en lang rekke sanger med underfundig og tidstypisk innhold.
Etterpå: Det at jeg ikke heiv meg over pc`en og skrev kommentar sier vel det meste. Vi er nok veldig bortskjemt med brilliant teater, og var ganske samstemte da vi i pausen erklærte et "tja..." til Peder Påske. Det ble mye parykker, sminke, kostymer og kulisser, litt for forutsigbar historie og morsomme replikker som rett og slett ikke var morsom nok. Karakterene og språket var selvfølgelig kav bergensk, men det ble nok litt for tidstypisk til at erkebergenseren av i dag ville le annerkjennende. For all del, det er et bra stykke, og de med en porsjon mer humoristisk sans enn meg vil nok risikere å bryte ut i latter. Jeg for min del holdt meg til et par fnis.
Stykket er sydd sammen av 6 noveller, så vi vil kjenne igjen karakterer fra annen bergensliteratur. Sånn så gjengen ut første gangen vi fikk høre om Peder Påske. Det var på "sleppefesten" DnS hadde før jul, og vi gleder oss stort over å oppleve bergenserne bli tatt på kornet. Håper ingen går fornærmet hjem...
Peder Påske er altså en lokal kunstmaler som gjorde kometkarriære, og forsvant, bokstavlig talt. Hos familien Selsing er alle onde ånder løs. Peder Påske skal male et portrett av herr og fru Selsing. I etasjen over ligger Moster Jannike på det siste og har tilkalt sognepresten.
Journalist Meinichen er ventet for å samtale med direktør Selsing og det er planlagt ”nordfarermiddag” for familien Dundas fra Nord-Norge. Sønnen Ludvig dukker uventet hjem fra Spania med en stor overraskelse – sin tilkommende hustru, og den husets datter faller for, får definitivt ikke freden til å senke seg over det allerede oppkavede huset.
Som et nøkternt balansepunkt i fortellingen befinner Rasmine Henrichsen seg, men også hennes tålmodighet settes etter hvert på prøve. Direktør Selsing føler at alt raser sammen rundt ham. Men hvilken rolle spilte salig Peder Påske i dette?
PEDER PÅSKE er en komedie som tar Bergen og bergenserne på kornet, musikalsk ledsaget av et fargerikt orkester, som sammen med stykkets aktører fremfører en lang rekke sanger med underfundig og tidstypisk innhold.
Etterpå: Det at jeg ikke heiv meg over pc`en og skrev kommentar sier vel det meste. Vi er nok veldig bortskjemt med brilliant teater, og var ganske samstemte da vi i pausen erklærte et "tja..." til Peder Påske. Det ble mye parykker, sminke, kostymer og kulisser, litt for forutsigbar historie og morsomme replikker som rett og slett ikke var morsom nok. Karakterene og språket var selvfølgelig kav bergensk, men det ble nok litt for tidstypisk til at erkebergenseren av i dag ville le annerkjennende. For all del, det er et bra stykke, og de med en porsjon mer humoristisk sans enn meg vil nok risikere å bryte ut i latter. Jeg for min del holdt meg til et par fnis.
søndag 13. februar 2011
Supermat
I dag viste vekten meg at jeg har klart å nå vektmålet mitt i god tid før planen, som var til Romaturen, altså 3 mars. Skaldemann`s filosofi er en effektiv og deilig måte å slanke seg på, uten sult og med masse god mat. I fortsettelsen skal jeg legge meg på lavkarbomat, uten nødvendigvis å være i ketose. Min søken på nett har via omveier ført meg til Trine Berge og Sara Chacko`s bok "Supermat". De har veldig spennende tanker om hvordan vi spiser og hva kroppen vår faktisk trenger.
At kroppen vår er et mirakel av en maskin kan vi kanskje være enige om, men med all den bearbeidede maten vi putter i oss, belaster vi kroppen til bristepunktet, og vi blir syke. En annen ting er at vi stort sett spiser emosjonelt. Vi spiser fordi noe ser godt ut, fordi vi tror vi trenger det, eller... tenk på sjokoladen, vi blir jo rent euforisk. De færeste av oss tenker over de ernæringsmessige egenskapene til det vi spiser. Når du først har spist supermat en stund, gir du all næringstom mat på båten, selv om du har elsket det før, for du har større glede av å spise sunt.
Supermat er ikke en diett, men en livsstil! Man spiser gjerne supermat i tillegg til annen mat, og innfører etterhvert som du kutter ut næringstom mat, mer supermat. Du får større overskudd, mer livsglede, mer energi og selfølgelig bedre helse. Supermat er økologisk dyrket levende mat, som ikke er prossesert ihjel. Vi må ha respekt for at naturen vet hva som er best, og til gjengjeld behandler vi naturen med kjærlighet og respekt.
Når du og jeg tenker på mat, tenker vi gjerne på at det skal smake godt, og vi skal bli mett. For kroppen handler det bare om kjemi. Den bryr seg ikke om hvordan maten ser ut eller smaker, kun næringsstoffene.
Hva er nå så supermat? Hasselnøtter og bringebær kalles ikke supermat bare fordi de inneholder vitaminer, det er mat. I tilegg til å være økologisk dyrket bør de være viltvoksende, og ikke varmebehandlet over 40 grader. Supermat er proppfull av vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer, enzymer og gode fettsyrer, og ingenting annet.
Om du ikke har hørt om supermat før, så kommer du til å høre mer om det fremmover. Det er en stor trend fra USA som er på vei til oss, og vi kommer til å se supermat i butikkene hos oss snart også.
Her er en liten liste over noe av supermaten:
Hampfrø, hampprotein, hampfrøolje
Chiafrø, Linfrø
Alfalfaspirer
Gojibær
Chlorella, spirulina,
Tang, Arame, Kombu og Wakame
Aloe Vera, Agavenektar
Kokos olje extra virgin
Boken til Trine og Sara, som holder til på Supernature i Oslo, inneholder en innspirerende innledning, oversikt over næringsinnhold i supermaten og nydelige oppskrifter.
Nå har jeg en handleliste så lang som et vont år, men er hyperinspirert og gleder meg til å prøve noen av rettene.
At kroppen vår er et mirakel av en maskin kan vi kanskje være enige om, men med all den bearbeidede maten vi putter i oss, belaster vi kroppen til bristepunktet, og vi blir syke. En annen ting er at vi stort sett spiser emosjonelt. Vi spiser fordi noe ser godt ut, fordi vi tror vi trenger det, eller... tenk på sjokoladen, vi blir jo rent euforisk. De færeste av oss tenker over de ernæringsmessige egenskapene til det vi spiser. Når du først har spist supermat en stund, gir du all næringstom mat på båten, selv om du har elsket det før, for du har større glede av å spise sunt.
Supermat er ikke en diett, men en livsstil! Man spiser gjerne supermat i tillegg til annen mat, og innfører etterhvert som du kutter ut næringstom mat, mer supermat. Du får større overskudd, mer livsglede, mer energi og selfølgelig bedre helse. Supermat er økologisk dyrket levende mat, som ikke er prossesert ihjel. Vi må ha respekt for at naturen vet hva som er best, og til gjengjeld behandler vi naturen med kjærlighet og respekt.
Når du og jeg tenker på mat, tenker vi gjerne på at det skal smake godt, og vi skal bli mett. For kroppen handler det bare om kjemi. Den bryr seg ikke om hvordan maten ser ut eller smaker, kun næringsstoffene.
Hva er nå så supermat? Hasselnøtter og bringebær kalles ikke supermat bare fordi de inneholder vitaminer, det er mat. I tilegg til å være økologisk dyrket bør de være viltvoksende, og ikke varmebehandlet over 40 grader. Supermat er proppfull av vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer, enzymer og gode fettsyrer, og ingenting annet.
Om du ikke har hørt om supermat før, så kommer du til å høre mer om det fremmover. Det er en stor trend fra USA som er på vei til oss, og vi kommer til å se supermat i butikkene hos oss snart også.
Her er en liten liste over noe av supermaten:
Hampfrø, hampprotein, hampfrøolje
Chiafrø, Linfrø
Alfalfaspirer
Gojibær
Chlorella, spirulina,
Tang, Arame, Kombu og Wakame
Aloe Vera, Agavenektar
Kokos olje extra virgin
Boken til Trine og Sara, som holder til på Supernature i Oslo, inneholder en innspirerende innledning, oversikt over næringsinnhold i supermaten og nydelige oppskrifter.
Nå har jeg en handleliste så lang som et vont år, men er hyperinspirert og gleder meg til å prøve noen av rettene.
Topptrim er i gang igjen!
I går løp Sondre og Frode Stoltzen og fikk klippet første klippet sitt på ToppTrim kortet 2011 oppe på Sandviksfjellet. Søndag tok vi sikte på å få et klipp til, og neste bronsetopp var Veten på Korsneset. Vi kjørte til fergekaien på Klokkarvik og fulgte veibeskrivelsen på kortet. Turen opp gikk fint, selv om det var litt is. Dette var ingen langtur, men jeg peste i vei, etter å ha vært på trening først og fått i meg litt for lite mat. Koselig å spise lunch på toppen, som hadde fin utsikt og vindstille. Er det fler spreke bergensere som har lyst på 9 fine fjellturer, så er det bare til å gå inn på MX Sport og få seg et klippekort. Bronse, sølv og gullmerker kjøper du samme sted.
lørdag 12. februar 2011
Kinotur på en lørdagskveld
Her i huset har vi verdens skjønneste og snilleste storesøster, og av og til tilbyr hun seg å være barnevakt, helt uten at vi har måtte be om det. Derfor ble det ledig tid for oss voksne å pleie kjærligheten (i disse Valentines dager). Ingen av oss var klar for en helaften, men vi hadde sett en film vi kunne ha lyst å se begge to, så da blir det kino.
"Kongens tale" er et sammarbeidsprosjekt over tre kontinenter, Australia, Europa og Amerika. Colin Firth og Helena Bonham Carter har hovedrollene i det som kan bli et skikkelig britisk kostymedrama. Filmen handler om Prins Albert og forholdene rundt hans overtagelse av tronen i 1936.
Dette var en knallfilm! Jeg som stadig vekk er borti både 1. og 2. verdenskrig i lesingen min, syntes det var kjekt å få enda et nytt perspektiv. Filmen handlet egentlig ikke om krigen, men om den stakkars Albert som måtte bli konge siden storebroren ville gifte seg med den to ganger fraskilte amerikaneren Mrs. Simpson. Alberts store utfordring var at han stammet noe helt forferdelig, noe som var lite forenelig med stadige offentlige taler. Hans kone skaffer ham litt uortodoks hjelp, og filmen handler egentlig om vennskapet deres, og kampen mot stammingen.
"Kongens tale" er et sammarbeidsprosjekt over tre kontinenter, Australia, Europa og Amerika. Colin Firth og Helena Bonham Carter har hovedrollene i det som kan bli et skikkelig britisk kostymedrama. Filmen handler om Prins Albert og forholdene rundt hans overtagelse av tronen i 1936.
Dette var en knallfilm! Jeg som stadig vekk er borti både 1. og 2. verdenskrig i lesingen min, syntes det var kjekt å få enda et nytt perspektiv. Filmen handlet egentlig ikke om krigen, men om den stakkars Albert som måtte bli konge siden storebroren ville gifte seg med den to ganger fraskilte amerikaneren Mrs. Simpson. Alberts store utfordring var at han stammet noe helt forferdelig, noe som var lite forenelig med stadige offentlige taler. Hans kone skaffer ham litt uortodoks hjelp, og filmen handler egentlig om vennskapet deres, og kampen mot stammingen.
onsdag 9. februar 2011
Boklansering på Dyvekes
I kveld lanseres Jan Ove Ekeberg`s første skjønliterære roman,
"I sverdets tid". Dette skal skje på koselige Dyvekes Vinkjeller i Hollendergågaten. Jeg var så heldig å få mamma til selskap i kveld, så det var kjempe koselig.
Vi kjenner ansiktet til Jan Ove Ekeberg fra økonominyhetene på TV2, han har også skrevet eller vært med å skrive biografier og til og med syngespill.
Romanen er første del i et episk drama hvor leseren tas med inn i hverdagsliv, kjærlighet og kampen for tilværelsen i en av norsk histories mest dramatiske perioder. Sigurd er bare en unggutt da birkebeinerkongen Sverre tar ham fra moren og setter ham til å være trell for sin egen sønn, Håkon. De to guttene blir venner, og de knytter seg til hirdmannen Digre, som er satt til å lære dem opp i våpenbruk. Sigurds reise gjennom borgerkrigens Norge rundt år 1200 fører ham ut i blodige slag, men han fi nner også kjærligheten, Solveig. Som voksen mann skaper han sin egen slekt med henne. Men han glemmer aldri moren: Hvem var hun, og hvorfor ble han selv hentet til kongen? Rundt Sigurds skjebne utspiller et større drama seg: Gjennom borgerkrigen mellom bagler og birkebeinere, der kirkemakt står mot kongsmakt, vokser nasjonen Norge fram.
Andre del "Kongedrapene" kommer til høsten 2011.
Vi var ikke mange som hadde funnet veien til Dyvekes Vinkjeller i kveld, men vi som var der gikk ikke tomhendt hjem. Jan Ove Ekeberg er en mann som kan snakke for seg, journalist og tv-mann som han er, så vi har fått et livlig bilde av handlingen og arbeidet frem mot ferdig bok. Han er levende interessert i historie og meget belest, så hvert eneste aspekt av fortellingen er historisk korrekt. At han i tillegg har skapt et fargrerikt drama i denne historiske settingen, gjør at vi lesere kan få oss en "historietime" uten for mye pes.
Den signerte boken er kjøpt, mamma leser først så leser jeg den etterpå, før vi sender den nordover til svigermor. Gled dere damer!
"I sverdets tid". Dette skal skje på koselige Dyvekes Vinkjeller i Hollendergågaten. Jeg var så heldig å få mamma til selskap i kveld, så det var kjempe koselig.
Vi kjenner ansiktet til Jan Ove Ekeberg fra økonominyhetene på TV2, han har også skrevet eller vært med å skrive biografier og til og med syngespill.
Romanen er første del i et episk drama hvor leseren tas med inn i hverdagsliv, kjærlighet og kampen for tilværelsen i en av norsk histories mest dramatiske perioder. Sigurd er bare en unggutt da birkebeinerkongen Sverre tar ham fra moren og setter ham til å være trell for sin egen sønn, Håkon. De to guttene blir venner, og de knytter seg til hirdmannen Digre, som er satt til å lære dem opp i våpenbruk. Sigurds reise gjennom borgerkrigens Norge rundt år 1200 fører ham ut i blodige slag, men han fi nner også kjærligheten, Solveig. Som voksen mann skaper han sin egen slekt med henne. Men han glemmer aldri moren: Hvem var hun, og hvorfor ble han selv hentet til kongen? Rundt Sigurds skjebne utspiller et større drama seg: Gjennom borgerkrigen mellom bagler og birkebeinere, der kirkemakt står mot kongsmakt, vokser nasjonen Norge fram.
Andre del "Kongedrapene" kommer til høsten 2011.
Vi var ikke mange som hadde funnet veien til Dyvekes Vinkjeller i kveld, men vi som var der gikk ikke tomhendt hjem. Jan Ove Ekeberg er en mann som kan snakke for seg, journalist og tv-mann som han er, så vi har fått et livlig bilde av handlingen og arbeidet frem mot ferdig bok. Han er levende interessert i historie og meget belest, så hvert eneste aspekt av fortellingen er historisk korrekt. At han i tillegg har skapt et fargrerikt drama i denne historiske settingen, gjør at vi lesere kan få oss en "historietime" uten for mye pes.
Den signerte boken er kjøpt, mamma leser først så leser jeg den etterpå, før vi sender den nordover til svigermor. Gled dere damer!
tirsdag 8. februar 2011
Mandelbrød 3 karber pr. skive
Som lovet i går har jeg i dag forsøkt Superlivsstil`s oppskrift på mandelbrød. Jeg halverte Anitas oppskrift siden jeg ikke hadde mer mandelmasse, og strøk massen utover 1 bakeplate, så de ble gjerne litt tynnere enn hennes.
En tur til helsekosten er påkrevd før du forsøker deg på denne, men min lokale hadde alt jeg trengte.
5 dl mandelmasse (rester fra mandelmelk)
1 ss fiberhusk
2 ss kokosmel
1 ss kikertmel
1,5 dl solsikkefrø, sesamfrø, linfrø
1 dl havregryn
0,5 ts himalayasalt
1 ts bakepulver
1,5 ss kokosolje
3 egg
1,5 dl vann
Bland alle de tørre ingrediensene, frøene og mandelmassen. Visp sammen egg, vann og kokosolje, bland det sammen med det tørre.
Ha blandingen ut over en stekeplate, stryk den ut med en slikkepott så den legger seg jevnt over hele platen. Bruk pizzahjulet og del den opp i ruter. Stek ved 180 grader, varmluft, i ca. 30 min. Kan oppbevares 3-4 dager, eller fryses ferskt og tas opp i porsjoner.
Jeg delte brettet 3x7 og fikk 21 biter, da blir det 3 karbohydrater pr. skive.
En tur til helsekosten er påkrevd før du forsøker deg på denne, men min lokale hadde alt jeg trengte.
5 dl mandelmasse (rester fra mandelmelk)
1 ss fiberhusk
2 ss kokosmel
1 ss kikertmel
1,5 dl solsikkefrø, sesamfrø, linfrø
1 dl havregryn
0,5 ts himalayasalt
1 ts bakepulver
1,5 ss kokosolje
3 egg
1,5 dl vann
Bland alle de tørre ingrediensene, frøene og mandelmassen. Visp sammen egg, vann og kokosolje, bland det sammen med det tørre.
Ha blandingen ut over en stekeplate, stryk den ut med en slikkepott så den legger seg jevnt over hele platen. Bruk pizzahjulet og del den opp i ruter. Stek ved 180 grader, varmluft, i ca. 30 min. Kan oppbevares 3-4 dager, eller fryses ferskt og tas opp i porsjoner.
Jeg delte brettet 3x7 og fikk 21 biter, da blir det 3 karbohydrater pr. skive.
mandag 7. februar 2011
Jeg har laget mandelmelk
Ingenting innen matlaging må stå uprøvd, så i dag måtte jeg bare prøve å lage min egen mandelmelk. Jeg har lenge ment at melk er for kalver, og at vi mennesker skal holde oss langt unna å die en annen art. For de som er hjernevasket til å tro at vi må drikke melk for å få i oss kalsium, de må tro omigjen. Det hjelper ikke å "pimpe" kalsium, uten å samtidig få i seg andre viktige mineraler som virker sammen med kalsiummen. Det ideelle kalsium - magnesium forholdet for vår kropp er 2:1. I melk fra kuen er forholdet 10:1, mens i ost er forholdet 28:1. I matvarer som frø, nøtter, blomkål, spinat, brokoli og sardiner er forholdet kalsium - magnesium sånn som vår kropp har behov for, og kroppen kan gjøre seg nytte av alle næringsstoffene. Andre hjelpere er vitamin D, og fysisk aktivitet. Det som robber oss for kalsium er, alkohol, kaffein, for lite trim og for mye protein i kosten. Kjøtt er veldig syredannende, så i prosessen med å få kroppen mer basisk, går det med mye kalsium.
I vår husholdning er vi nedi 1 liter melk for uken til matlaging, og mesteparten går faktisk i vasken. Mandler er full av kalsium og litt flytende er jeg avhengig av for å få i meg frøblandingen min til frokost. Til nå har Tyrkisk yoghurt gjort susen, men funker det med mandelmelk, så er jo det et mye bedre alternativ. Sjekk ut fremgangsmåten hos Mjuuugly! I den store matvaretabellen kan du sjekke ut energi innholdet i forskjellige matvarer. Husk å glem kalorier, det er karbohydrater du ikke vil ha, fett er din venn som stabiliserer blodsukkeret ditt og gjør deg mett lenge. I morgen skal jeg bruke restene etter mandelmelken til å sjekke ut Superlivsstil sin oppskrift på mandelbrød.
I vår husholdning er vi nedi 1 liter melk for uken til matlaging, og mesteparten går faktisk i vasken. Mandler er full av kalsium og litt flytende er jeg avhengig av for å få i meg frøblandingen min til frokost. Til nå har Tyrkisk yoghurt gjort susen, men funker det med mandelmelk, så er jo det et mye bedre alternativ. Sjekk ut fremgangsmåten hos Mjuuugly! I den store matvaretabellen kan du sjekke ut energi innholdet i forskjellige matvarer. Husk å glem kalorier, det er karbohydrater du ikke vil ha, fett er din venn som stabiliserer blodsukkeret ditt og gjør deg mett lenge. I morgen skal jeg bruke restene etter mandelmelken til å sjekke ut Superlivsstil sin oppskrift på mandelbrød.
fredag 4. februar 2011
Vinterhelg på Ål
Tidlig fredag morgen krøket vi oss opp av sengen og ut i bilen. Denne var ferdig pakket, så vi trosset dystre spådommer om stengte fjelloverganger og satte i vei. Vi var innstilt på å kjøre lengste veien om Fagernes, men slapp unna med veien over Hemsedal. På et punkt var veien stengt med bom, (for det fokket litt) men brøytebilsjåføren kom ut og åpnet, uten at han fant det nødvendig å følge oss over.
Etter en deilig lunch i Ål sentrum, kjørte vi til hotellet som vi hadde booket oss inn på. Actif har vi vært på for 12 år siden, sammen med Erlend og Susanne, så vi viste hva vi gikk til. Her har de bordtennisbord, treningsrom, squashsaler og svømmebaseng, så det er ingen grunn til å grave seg ned i sofaen om en ikke har lyst opp i slalombakken. Gutta boys forsvant selvfølgelig ut og opp i bakken før jeg hadde fått pakket ut bagasjen, så jeg fikk roen til å drikke opp teen på thermosen, og se meg omkring. Det er -6 grader ute og litt snø i luften, alpintbakken var nesten folketom, så Frode og Sondre fikk nok av plas til å boltre seg på.
Lørdag morgen våkner vi til knallvær, verdens blåeste himmel og en sol vi ikke har sett i Bergen på veldig lenge. Etter frokost, bar det opp i bakken for guttene, mens jeg nøt livet med krimmen min. Jeg pakket lunch og gikk opp i bakken og holdt guttene med selskap mens de fikk i seg litt mer energi. Jeg tuslet tilbake til hotellet og benyttet meg av badebassenget, boblebadet og solariummet, før jeg god og slapp krøp oppi sofaen for å avslute boken.
Hotellet har meget enkel mat, taco fredag og karbonade og potetmos lørdag. Vi hadde på forhånd advart dem at vi ikke spiser kjøtt, så vi fikk røkelaks til tacoen! - den var ny... Siden jeg ikke spiser karbohydrater ble det ikke fahitas eller nachos til salaten, men røkelaks med agurk og rømme var deilig det. I dag får vi ovnsbakt laks, så da skal det bli mer "normalt".
To tullballer i bassenget
Vår alles kjære no. 1
Da vi kjørte oppover kjørte vi forbi Hemsedal. Det greier vi ikke på returen, uten å stoppe og sjekke om skiene funker i disse bakkene også. Vi takker tidlig for oss hos Acfif`en, og setter nesen hjemmover, med stopp på Hemsedal. Guttene kjøper to timers kort, og jeg bestemmer meg for at te på Skarsnuten må bli bra. Det var bratt og snødekt opp til det vakre hotellet, men etter 55 minutter var jeg på toppen. For et stilig hotell, med den utsikten, tenk om vi hadde hatt lommebok til en langhelt her :)
Vel, vel, to timer i bakkene var vist nok siden det var litt isete. Kjøreturen hjem gikk fint, uten kolonne og snøfokk. God fart hadde vi også, siden Chelsea - Liverpool med en Torres som har gått fra rødt til blått, var mucho importante å få med seg.
Sondre i Hemsedal
Etter en deilig lunch i Ål sentrum, kjørte vi til hotellet som vi hadde booket oss inn på. Actif har vi vært på for 12 år siden, sammen med Erlend og Susanne, så vi viste hva vi gikk til. Her har de bordtennisbord, treningsrom, squashsaler og svømmebaseng, så det er ingen grunn til å grave seg ned i sofaen om en ikke har lyst opp i slalombakken. Gutta boys forsvant selvfølgelig ut og opp i bakken før jeg hadde fått pakket ut bagasjen, så jeg fikk roen til å drikke opp teen på thermosen, og se meg omkring. Det er -6 grader ute og litt snø i luften, alpintbakken var nesten folketom, så Frode og Sondre fikk nok av plas til å boltre seg på.
Lørdag morgen våkner vi til knallvær, verdens blåeste himmel og en sol vi ikke har sett i Bergen på veldig lenge. Etter frokost, bar det opp i bakken for guttene, mens jeg nøt livet med krimmen min. Jeg pakket lunch og gikk opp i bakken og holdt guttene med selskap mens de fikk i seg litt mer energi. Jeg tuslet tilbake til hotellet og benyttet meg av badebassenget, boblebadet og solariummet, før jeg god og slapp krøp oppi sofaen for å avslute boken.
Hotellet har meget enkel mat, taco fredag og karbonade og potetmos lørdag. Vi hadde på forhånd advart dem at vi ikke spiser kjøtt, så vi fikk røkelaks til tacoen! - den var ny... Siden jeg ikke spiser karbohydrater ble det ikke fahitas eller nachos til salaten, men røkelaks med agurk og rømme var deilig det. I dag får vi ovnsbakt laks, så da skal det bli mer "normalt".
To tullballer i bassenget
Vår alles kjære no. 1
Da vi kjørte oppover kjørte vi forbi Hemsedal. Det greier vi ikke på returen, uten å stoppe og sjekke om skiene funker i disse bakkene også. Vi takker tidlig for oss hos Acfif`en, og setter nesen hjemmover, med stopp på Hemsedal. Guttene kjøper to timers kort, og jeg bestemmer meg for at te på Skarsnuten må bli bra. Det var bratt og snødekt opp til det vakre hotellet, men etter 55 minutter var jeg på toppen. For et stilig hotell, med den utsikten, tenk om vi hadde hatt lommebok til en langhelt her :)
Vel, vel, to timer i bakkene var vist nok siden det var litt isete. Kjøreturen hjem gikk fint, uten kolonne og snøfokk. God fart hadde vi også, siden Chelsea - Liverpool med en Torres som har gått fra rødt til blått, var mucho importante å få med seg.
Sondre i Hemsedal
onsdag 2. februar 2011
Grieghallen: Fra Broadway til West End
Det er West End (Swinging London) jentene i CC skal til i begynnelsen av april. Forberedelsene er i full gang, og i kveld skal vi varme opp med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen. Repertoaret deres i kveld er melodier fra kjente musikaler, som har gått for fulle hus både på Broadway og i London`s West End. Vi kan forvente oss å høre fra musikalene West Side Story, Mamma Mia!, Phantom of the Opera, Chess, Cats og Les Miserables. Jeg som har sett alle disse opp gjennom årene, kommer til å nikke gjenkjennende til det meste. Når dette blir fremført av fult symfoniorkester, kan det ikke annet enn å bli bra. Jeg var på noe lignende i Royal Albert Hall med London symfoniorkester, sist jeg var i London, og det var meget bra.
Etterpå: Jett om vi koste oss! Vi satt på 6 rad, midt foran og hadde knall utsikt. Filhamonien med Nick Davies som dirigent hadde med seg 3 vokalister, som ikke bare sang, men holdt et skikkelig leven på scenen. Disse tre var navn og ansikter jeg ikke hadde hørt og sett før, men som jeg gjerne vil oppleve igjen, Eir Inderhaug, Evelyn Jons og Stephen Brandt Hansen. Sangene vi fikk høre ble introdusert på en skikkelig måte, og selv om ikke alt var kjent, var alt sammen vidunderlig fremført.
Hildegunn og jeg har en fin tradisjon med å ta hverandre med ut når vi har bursdag, og dette var min gave til henne i år. Kari og Solveig var også med, så nå er firkløveret som skal gjøre London utrygg om et par måneder, godt oppvarmet til musicalsesongen.
Etterpå: Jett om vi koste oss! Vi satt på 6 rad, midt foran og hadde knall utsikt. Filhamonien med Nick Davies som dirigent hadde med seg 3 vokalister, som ikke bare sang, men holdt et skikkelig leven på scenen. Disse tre var navn og ansikter jeg ikke hadde hørt og sett før, men som jeg gjerne vil oppleve igjen, Eir Inderhaug, Evelyn Jons og Stephen Brandt Hansen. Sangene vi fikk høre ble introdusert på en skikkelig måte, og selv om ikke alt var kjent, var alt sammen vidunderlig fremført.
Hildegunn og jeg har en fin tradisjon med å ta hverandre med ut når vi har bursdag, og dette var min gave til henne i år. Kari og Solveig var også med, så nå er firkløveret som skal gjøre London utrygg om et par måneder, godt oppvarmet til musicalsesongen.