Det føles som en av de freestylerene vi ser på tv som tar en kjempeloop. Bortsett fra at jeg ikke kan fly, ikke kan stå på ski, og midt i svevet ikke aner hvordan jeg skal komme meg trygt ned.
Jeg har sagt opp jobben min!! Temmelig nøyaktig 6 år har jeg vært der. De siste 3 årene har jeg lest bøker, planlagt meny, surfet på internett, organisert ferier, bestilt billetter til alt mulig gøy, ja også jobbet litt da. Utfordringen har lagt i å få dagen til å gå. Med jevne mellomrom har jeg vurdert å finne meg noe kjekkere, men har alltid lent meg tilbake i komfortsonen, og det har blitt utsatt. For noe har vært perfekt med jobben, jeg spasserer bort på 12 minutter, jeg slutter 14:30 og har god tid til å ha ferdig sunn, fersk middag til familien.
Nå er det slutt på komforten. Jeg har 20 år igjen av arbeidslivet og trenger utfordringer. Jeg kan kontorfag, men har veldig lyst å komme meg ut, i bevegelse og gjerne jobbe med mennesker. Vi får se hva fremtiden bringer, nå er jeg i alle fall med!!
Fjellturer og ferieturer
▼
lørdag 30. januar 2010
Company og bursdagsfeiring
Sondre sto og trippet da Frode kom fra Oslo fredag ettermiddag, og en halv time senere satt de og vinket i bilen, på vei til Kvamskogen for testing av Sondres nyinnkjøpte slalomutstyr. Dem om det, jeg nøt kvelden med Brick Lane i ørene og strikketøy i fanget. I dag er det lørdag og før jeg gjør meg klar til å reise til byn og møte CC har jeg en fulstendig rolig formiddag. Uvant, men veldig deilig. Kari har bursdag i dag, så da har småtøsene en ypperlig unnskyldning til å ta et glass vin når vi samles.
Company sto på programmet på Småscenen i kveld. Det er en musikal bygget på George Furth`s bok med musikk skrevet av Stephen Sondheim, som har gått på scener verden over. Første gang satt opp i 1970 på Broadway. Den gikk i London fra 1972 til 1995, (rart at jeg ikke har fått den med meg).
Vi møter Bobby som er eneste single i vennegjengen, og siden alderen begynner å krype på dukker det opp spørsmål om meningen med det hele. I tillegg til de gode gamle traverene på DnS er også Karoline Kruger med i oppsettningen.
Kvelden ble startet med en minilynfeiring av Kari på Opera, og jeg tok mitt første lite glass vin på over to måneder, og det smakte himmelsk. Anne Mai måtte holde seg i umiddelbar nærhet av et toalett så femkløveret var ikke fulltallig, men vi får satse på at hun er klar til onsdagens forestilling "Døden".
Company sto på programmet på Småscenen i kveld. Det er en musikal bygget på George Furth`s bok med musikk skrevet av Stephen Sondheim, som har gått på scener verden over. Første gang satt opp i 1970 på Broadway. Den gikk i London fra 1972 til 1995, (rart at jeg ikke har fått den med meg).
Vi møter Bobby som er eneste single i vennegjengen, og siden alderen begynner å krype på dukker det opp spørsmål om meningen med det hele. I tillegg til de gode gamle traverene på DnS er også Karoline Kruger med i oppsettningen.
Kvelden ble startet med en minilynfeiring av Kari på Opera, og jeg tok mitt første lite glass vin på over to måneder, og det smakte himmelsk. Anne Mai måtte holde seg i umiddelbar nærhet av et toalett så femkløveret var ikke fulltallig, men vi får satse på at hun er klar til onsdagens forestilling "Døden".
fredag 29. januar 2010
Hespetre og garnnøstelager
Heldige meg som har fått mamma`s hespetre i hus. Fra Villepinner.no fikk jeg kjøpt den flinke søsteren til hespetreet (halve prisen av Husfliden), så nå er det ikke noe problem med nøster som må nøstes opp før bruk. Fra Villepinner kjøpte jeg også garn og mønster til en genser til meg, så nå er jeg i full sving. Bonsull hadde 20 % på det deilige garnet sitt, så det ble med hjem noen nøster derfra også. Og sannelig var jeg ikke innom Nøstebarn og kjøpte to nøster i knall blå og knall orange, de skal bli til sokker som Sondre skal ha i sine nye slalomstøvler, og litt for store nye sjøstøvler.
søndag 24. januar 2010
Sondre får jomfruturen på slalomski
Hytten hadde heldigvis plussgrader da vi ankom, men trykkbegrenseren på springen var frosset ihjel, så der fikk vi oss en utfordring. En opplysende samtale med en rørlegger fra Norheimsund, gjorde at jeg fikk i oppdrag lørdag morgen å først kjøre gutta i trekket, for så å tøffe avgårde å skaffe den omtalte del. Heldigvis kunne jeg kjøre opp i Aktiven med varm sjokolade, deilig lunch og gode nyheter. Sondre som ikke har forsøkt slalomski, var i full gang og gutta boys hadde det kjempegøy. Etter lunch parkerte jeg bilen nede ved Aktiven og spaserte tilbake til hytten for en økt med lydbok/strikkepinner.
Søndag snøret vi skisko og la i vei mot Såta. Flott føre til vi var kommet opp forbi der det ikke er kjørt spor, da ble det skarete og etter en liten kilometer ga Sondre og jeg opp. Vi fant oss en fond og slo leir, mens Frode jogget opp på toppen. Turen ned igjen var kjempegøy, da den stort sett besto av utforbakke.
Søndag snøret vi skisko og la i vei mot Såta. Flott føre til vi var kommet opp forbi der det ikke er kjørt spor, da ble det skarete og etter en liten kilometer ga Sondre og jeg opp. Vi fant oss en fond og slo leir, mens Frode jogget opp på toppen. Turen ned igjen var kjempegøy, da den stort sett besto av utforbakke.
torsdag 21. januar 2010
Jungelboken
Barneteater er gøy, også for voksne små tøser, og i går var CC på teater. Vi satt lainet opp på våre faste plasser på rad 2 og hadde det veldig gøy.
De får det til på DnS det skal de ha. Stykket var kjempegøy, med mye humor, spesielt gribbene og kamelonen spilt av Vidar Magnussen skilte seg ut. Det var også med fire sprettne fyrer som spilte mange roller, men var utpreget spenstig i sine sprell. Stykket var preget av mye musikk, og særlig Kamme Kamelion som vi voksne kjente fra 80-tallet fikk oss til å le godt.
Hatten må av for kostymedesigner Lisbeth Narud, som hadde noen fantastisk kreative løsninger på å kle mennesker ut som dyr. Løp og kjøp, dette skal jeg se igjen, neste gang med et par barn som allibi.
De får det til på DnS det skal de ha. Stykket var kjempegøy, med mye humor, spesielt gribbene og kamelonen spilt av Vidar Magnussen skilte seg ut. Det var også med fire sprettne fyrer som spilte mange roller, men var utpreget spenstig i sine sprell. Stykket var preget av mye musikk, og særlig Kamme Kamelion som vi voksne kjente fra 80-tallet fikk oss til å le godt.
Hatten må av for kostymedesigner Lisbeth Narud, som hadde noen fantastisk kreative løsninger på å kle mennesker ut som dyr. Løp og kjøp, dette skal jeg se igjen, neste gang med et par barn som allibi.
tirsdag 19. januar 2010
Gjerrig på karbo
Lavkarbo oppskrifter som går igjen hos oss:
Coleslaw:
4 ss Heilmanns majones
2 ss Creme Fraiche
1 god skvis sitronsaft
1 toppet ss sennep
1/4 kålhode hakket i fine strimler
Bland sammen røren og ha i strimlene. God i flere dager til all slags mat.
2 små Pizzabunner
Bland sammen:
2,5 dl malte mandler
0,5 ts fiberhusk
0,5 ts bakepulver
0,25 ts salt
Pisk 1 egg og ha i
ca. 2 ss vann og 2 ss rapsolje
Jeg blandet det tørre, før jeg hadde oljen og vannet oppi det piskede egget, og helte dette over i det tørre. La det stå å svelle i 10 minutter.
Smør røren utover i to sirkler, så tynt du greier
Stekes på 225 grader i 10 minutter
Pizzasaus lages av løk, hvitløk, tomatpure (uten sukker), 1 boks hermetiske tomater, soltørkede tomater. Kjøres evt. i foodprosessor så ikke ungene merker "klumpene".
Topping var i dag oliven, sprøstekt sopp, litt paprika og ost
Stekes 10 minutter til osten er smeltet.
Nammilinamm!!
(Og bare 3 karbohydrater pr. bunn) (Jeg ble mett på èn)
Pai med totalt 15 karber
Bunn:
2 ss smør smeltes i formen, pisk så sammen
5 egg
1 dl fløte
salt og pepper og hell i formenStek i 15 min. eller til det er gyllent brunt
Fyll:1 løk
5-6 sopp stekes godt og krydres etter ønske
Legg dette over den forstekte paibunnen
Topping:3 ss Creme Fraiche
1 ss Cottage Cheese
1 dl fløte piskes sammen og hell over fyllet
Strø over raspet ost
Stekes videre 15-20 minutter
Mitt favoritt brød:
1 beger Cottage Cheese
5 store egg
1/2 dl rapsolje
3 ts. bakepulver
2 ts sukrin
2 ts fiberhusk
2 ts salt
2 ts johannesbrødkjernemel
60 g kruskakli
4 ss glutenmel
4 ss linfrø
75 g hakkede valnøtter
40 g solsikkefrø
Bland det tørre og ha det klart. Bland det våte og ha det tørre i.
Deretter tar du alt oppi en brødform ca. 1,5 liter, som er kledd med bakepapir. Press det ned og glatt godt over overflaten. Det kommer til å se ut som et brød!
Det viktigste er stekemetoden:
Sett inn brødet på 180 grader og la det stå i 25 min.
Skru temperaturen ned til 150 grader og stek videre i 40 minutter
Ta ut brødet, ta av formen og bakepapiret, skru opp ovnen til 180 grader igjen, og stek brødet ferdig i 15-20 minutter
Avkjøl på rist
Når det er helt kaldt skjærer du i tynne skiver, da får du et gram karbohydrat pr. skive
Jeg har laget det 7-8 ganger og får alltid hærlig resultat!
Laksepate a la Skaldeman
350 g fersk laks i biter
100 g røykelaks
2 dl. kremfløte
2 dl. avsilt cottage cheese
4 egg
1 dl majones
Rikelig med salt og pepper og gjerne dill
Legg alle ingrediensene i foodprosessor og gi det 5 sekunder.
Hell i stor brødform, eller to små, legg gjerne en stripe bakepapir nedi så det blir lettere å få det oppav.
Stekes på 200 grader i ca 1 time
Avkjøles i formen, spises lunken eller kald til frokost, lunch eller middag
"Brød" med 1 karbo i hver skive
4 egg deles i plommer og hvite
Plommene knasjes sammen med 3 dl revet ost
1/2 boks Cottage Cheese og
salt pepper og annet krydder etter ønske
Hviten stivpiskes og skjæres forsiktig inn.
Fordeles i 12 hauger på to stekebrett.Stekes på 175 grader i ca. 20 min. til de er gylden.
Avkjøles og oppbevares opp til 4-5 dager i boks.
Hvert brød har 100 kcal, og 1 karbohydrat
Ostemarengs når du har eggehviter til overs
Stivpisk eggehvitene
Bland inn 2 ss revet ost pr. hvite
Fordel massen i hauger på bakepapir og stek på 100 grader i ca 45 minutter
Kjempegode! Spis dem samme dag, etter en natt i boks er de gode men litt daff
Du kan spise 3 stykker pr. karbohydrat
Deilig saus til grillede grønnsaker
Husk på Skaldeman`s spiser vi ikke rotgrønnsaker så bak squash, paprika, løk, asparges, brokoli, fennikel og sopp.
Hiv oppi foodprossessoren følgende:
Olivenolje
150 g fetaost
1 dl kesam
100 g creme fraiche
2 ss basilikum
1 finhakket hvitløkbåt
Kremen kan spises kald til grønnsakene, eller spes med fløte og varmes litt.
En liten porsjon inneholder 150 kcal og 3 g karbohydrat
Asparges bakt i ovnen
Kjøp deg en liten ildfast form som rommer 6-7 asparges
Kutt av enden og legg dem oppi
Hell over fløte og skjær over en smakfull ost
Ha på lokk/folie og bak i 15 minutter
Blomkålsuppe er fastfood hvis du har laget den dagen før!
1 blomkål deles opp og kraft kokes på stilken og det hele
spar på kraften, hiv stilken og kjør blomkålen i foodprosessoren sammen med kraften
Spe med 3 dl kremfløte og kok opp.
Ha i salt og godt med pepper
Gjevn suppen med et par eggeplommer etter den har sluttet å koke
Nydelig spinatsuppe
Ha 6-7 dl vann i en stor panne med grønnsakbuljong. (Naturata sin er veldig god)
Når det koker fyller du pannen med spinat, (gjerne en hel pakke)
La det koke opp igjen. Ha så spinaten i foodprosessoren og spe med resten av kraften
Hell tilbake i pannen og spe med 3 dl kremfløte
Pestomarinert mozzarella
50 g friske basilikumblader
3 ss valnøtter
3 ss revet parmesan
1 hvitløkbåt
olivenolje og salt
Bland de faste ingrediensene til du får en grynet masse og spe med olivenolje.
Hell i en bolle og tilsett biter av mozzarella. Dekk med plastfolie og la stå et par timer.
Yummmmmi!!!
Remulade passer til røkelaks, egg, og mye annet
2 dl majones (Bruk Hellman`s den er uten karbohydrater)
2 ss hakket sur agurk
2 ss hakkert kapers
1 ss hakket persille
Når du har hatt godsaker i majonesen inneholder den karbo så vær litt forsiktig
Purreform
1 stor purre grovhakkes
3 egg vispes sammen med salt & pepper
2 dl fløte helles i
2 dl raspet ost has i sammen med purren
Hell i en liten ildfast form, strø over litt mer ost
Settes i ovnen på 200 grader i 20-30 min.
Champinjongsuppe
10 champinjonger hakkes halvfint og freses
2 hvitløkbåter freses med
1 liter vann med urtebuljong helles over
Når det har kokt opp igjen har du soppen i foodprossessoren, og sper med kraften
Ha tilbake i pannen, kok opp med 3 dl fløte og litt creme fraiche
Rømmegrøt a la lavkarbo
1 boks seterrømme
1,0-1,5 dl fløte
0,5-2,0 dl vann
1,5 strøkne ts johannesbrødkjernemel
0,5-1,0 ts salt
Kok opp, og la rømmen småkoke på svak varme i ca 2-3 minutter. Bland sammen fløte og litt av vannet i en liten beholder med lokk, ha i johannesbrødkjernemelet, og rist det til en jevning. Hell jevningen i en tynn stråle ned i den kokende rømmen, mens du rører det godt sammen. Rører du for kraftig, vil fettet i rømmen skilles ut, og piple frem. Du bestemmer selv hvor mye fløte du bruker, alt fra 0-2 dl, og det samme gjelder mengde med vann. La det stå og koke videre på svak/middels varme i ca 5-10 minutter, og rør jevnlig.
Blir grøten for tykk, kan du evt. spe med litt vann eller fløte, alt etter smak. Blir ikke rømmegrøten tykk nok, lag litt mer jevning med Johannesbrødkjernemelet og litt vann, og rør det inn. Bruk ikke for mye av jevningsmiddelet, grøten kan fort bli for tykk. Det beste er derfor å tilsette 0,5 ts med johannesbrødkjernemel ristet ut til jevning om gangen. Ellers kan du fort sitte og spise gelegrøt. I så fall er det bare å spe den ut med mere væske. Skulle du evt. få klumper i grøten, kan du bruke en stavmikser, og kjøre grøten til den blir fløyelsmyk og fin. Smak til med salt. Server!
Lavkarbo brød
100 gram kruskakli/hvetekli
100 gram knuste linfrø
30 gram mandler
20 gram sesamfrø
10 gram salatkrydder
Knus mandler, sesam og krydder sammen med stavmikseren
2 ts salt
2 ts bakepulver
4-5 egg
1 box cottage cheese
Egg og CC kjøres til en klumpefri masse med stavmikser
Gjør ferdig alt det tørre først og har det opp i en bake bolle.
Hell oppi egg og cc blandingen (og eventuelt litt vann dersom deigen blir alt for tørr)
Smør en stor brødform veldig godt, ha deigen (tannkremaktig konsistens) i formen, lag noen snitt på toppen og inn i ovnen.
Stek på 190 grader i ca 1 1/2 time. Ta ut brødet, lar det avkjøle litt
(Hvis du vil: skjær det i tynne skiver og tørk i stekeovnen ved 75 grader i ca 1 time (med døren på gløtt) Da blir skivene tørre utenpå med myk og fin kjerne) 1 karb pr. skive
Knekkebrød
200 g solsikkekjerner
1dl linfrø(50g)
1dl sesamfrø
2,25 dl kli
2 ss fiberhusk
1 ts salt
1/2 ts stevia
5 dl vann
Rør sammen deigen og smør utover bakepair på to plater og rut opp med pizzahjul. Jeg fikk 32 skiver. stek begge platene samtidig i varmluft 160 g 1t 10 min..la platene bytte plass to ganger underveis, og snu dem med forsiden inn.
Holdbare og kjempegod med smøreost
Fastfood løsninger:
1/2 avocado knasjes sammen med litt majo, kajenne og salt
1 boks tunfisk knasjes sammen med litt majo, spises med agruk
1 egg knasjes sammen med litt majo og salt
1 stilk celleri og noen gode biter med favorittosten din
100 g tyrkisk yoghurt (3,7 karb) + 1 strøken ts "smak"
10 paranøtter tygges godt og lenge = 1 karbohydrat
1 håndfull valnøtter = 2 karbohydrat
Til eksempel er det 10 karbohydrater i et eple, 10 i en kiwi og 20 i en banan
Coleslaw:
4 ss Heilmanns majones
2 ss Creme Fraiche
1 god skvis sitronsaft
1 toppet ss sennep
1/4 kålhode hakket i fine strimler
Bland sammen røren og ha i strimlene. God i flere dager til all slags mat.
2 små Pizzabunner
Bland sammen:
2,5 dl malte mandler
0,5 ts fiberhusk
0,5 ts bakepulver
0,25 ts salt
Pisk 1 egg og ha i
ca. 2 ss vann og 2 ss rapsolje
Jeg blandet det tørre, før jeg hadde oljen og vannet oppi det piskede egget, og helte dette over i det tørre. La det stå å svelle i 10 minutter.
Smør røren utover i to sirkler, så tynt du greier
Stekes på 225 grader i 10 minutter
Pizzasaus lages av løk, hvitløk, tomatpure (uten sukker), 1 boks hermetiske tomater, soltørkede tomater. Kjøres evt. i foodprosessor så ikke ungene merker "klumpene".
Topping var i dag oliven, sprøstekt sopp, litt paprika og ost
Stekes 10 minutter til osten er smeltet.
Nammilinamm!!
(Og bare 3 karbohydrater pr. bunn) (Jeg ble mett på èn)
Pai med totalt 15 karber
Bunn:
2 ss smør smeltes i formen, pisk så sammen
5 egg
1 dl fløte
salt og pepper og hell i formenStek i 15 min. eller til det er gyllent brunt
Fyll:1 løk
5-6 sopp stekes godt og krydres etter ønske
Legg dette over den forstekte paibunnen
Topping:3 ss Creme Fraiche
1 ss Cottage Cheese
1 dl fløte piskes sammen og hell over fyllet
Strø over raspet ost
Stekes videre 15-20 minutter
Mitt favoritt brød:
1 beger Cottage Cheese
5 store egg
1/2 dl rapsolje
3 ts. bakepulver
2 ts sukrin
2 ts fiberhusk
2 ts salt
2 ts johannesbrødkjernemel
60 g kruskakli
4 ss glutenmel
4 ss linfrø
75 g hakkede valnøtter
40 g solsikkefrø
Bland det tørre og ha det klart. Bland det våte og ha det tørre i.
Deretter tar du alt oppi en brødform ca. 1,5 liter, som er kledd med bakepapir. Press det ned og glatt godt over overflaten. Det kommer til å se ut som et brød!
Det viktigste er stekemetoden:
Sett inn brødet på 180 grader og la det stå i 25 min.
Skru temperaturen ned til 150 grader og stek videre i 40 minutter
Ta ut brødet, ta av formen og bakepapiret, skru opp ovnen til 180 grader igjen, og stek brødet ferdig i 15-20 minutter
Avkjøl på rist
Når det er helt kaldt skjærer du i tynne skiver, da får du et gram karbohydrat pr. skive
Jeg har laget det 7-8 ganger og får alltid hærlig resultat!
Laksepate a la Skaldeman
350 g fersk laks i biter
100 g røykelaks
2 dl. kremfløte
2 dl. avsilt cottage cheese
4 egg
1 dl majones
Rikelig med salt og pepper og gjerne dill
Legg alle ingrediensene i foodprosessor og gi det 5 sekunder.
Hell i stor brødform, eller to små, legg gjerne en stripe bakepapir nedi så det blir lettere å få det oppav.
Stekes på 200 grader i ca 1 time
Avkjøles i formen, spises lunken eller kald til frokost, lunch eller middag
"Brød" med 1 karbo i hver skive
4 egg deles i plommer og hvite
Plommene knasjes sammen med 3 dl revet ost
1/2 boks Cottage Cheese og
salt pepper og annet krydder etter ønske
Hviten stivpiskes og skjæres forsiktig inn.
Fordeles i 12 hauger på to stekebrett.Stekes på 175 grader i ca. 20 min. til de er gylden.
Avkjøles og oppbevares opp til 4-5 dager i boks.
Hvert brød har 100 kcal, og 1 karbohydrat
Ostemarengs når du har eggehviter til overs
Stivpisk eggehvitene
Bland inn 2 ss revet ost pr. hvite
Fordel massen i hauger på bakepapir og stek på 100 grader i ca 45 minutter
Kjempegode! Spis dem samme dag, etter en natt i boks er de gode men litt daff
Du kan spise 3 stykker pr. karbohydrat
Deilig saus til grillede grønnsaker
Husk på Skaldeman`s spiser vi ikke rotgrønnsaker så bak squash, paprika, løk, asparges, brokoli, fennikel og sopp.
Hiv oppi foodprossessoren følgende:
Olivenolje
150 g fetaost
1 dl kesam
100 g creme fraiche
2 ss basilikum
1 finhakket hvitløkbåt
Kremen kan spises kald til grønnsakene, eller spes med fløte og varmes litt.
En liten porsjon inneholder 150 kcal og 3 g karbohydrat
Asparges bakt i ovnen
Kjøp deg en liten ildfast form som rommer 6-7 asparges
Kutt av enden og legg dem oppi
Hell over fløte og skjær over en smakfull ost
Ha på lokk/folie og bak i 15 minutter
Blomkålsuppe er fastfood hvis du har laget den dagen før!
1 blomkål deles opp og kraft kokes på stilken og det hele
spar på kraften, hiv stilken og kjør blomkålen i foodprosessoren sammen med kraften
Spe med 3 dl kremfløte og kok opp.
Ha i salt og godt med pepper
Gjevn suppen med et par eggeplommer etter den har sluttet å koke
Nydelig spinatsuppe
Ha 6-7 dl vann i en stor panne med grønnsakbuljong. (Naturata sin er veldig god)
Når det koker fyller du pannen med spinat, (gjerne en hel pakke)
La det koke opp igjen. Ha så spinaten i foodprosessoren og spe med resten av kraften
Hell tilbake i pannen og spe med 3 dl kremfløte
Pestomarinert mozzarella
50 g friske basilikumblader
3 ss valnøtter
3 ss revet parmesan
1 hvitløkbåt
olivenolje og salt
Bland de faste ingrediensene til du får en grynet masse og spe med olivenolje.
Hell i en bolle og tilsett biter av mozzarella. Dekk med plastfolie og la stå et par timer.
Yummmmmi!!!
Remulade passer til røkelaks, egg, og mye annet
2 dl majones (Bruk Hellman`s den er uten karbohydrater)
2 ss hakket sur agurk
2 ss hakkert kapers
1 ss hakket persille
Når du har hatt godsaker i majonesen inneholder den karbo så vær litt forsiktig
Purreform
1 stor purre grovhakkes
3 egg vispes sammen med salt & pepper
2 dl fløte helles i
2 dl raspet ost has i sammen med purren
Hell i en liten ildfast form, strø over litt mer ost
Settes i ovnen på 200 grader i 20-30 min.
Champinjongsuppe
10 champinjonger hakkes halvfint og freses
2 hvitløkbåter freses med
1 liter vann med urtebuljong helles over
Når det har kokt opp igjen har du soppen i foodprossessoren, og sper med kraften
Ha tilbake i pannen, kok opp med 3 dl fløte og litt creme fraiche
Rømmegrøt a la lavkarbo
1 boks seterrømme
1,0-1,5 dl fløte
0,5-2,0 dl vann
1,5 strøkne ts johannesbrødkjernemel
0,5-1,0 ts salt
Kok opp, og la rømmen småkoke på svak varme i ca 2-3 minutter. Bland sammen fløte og litt av vannet i en liten beholder med lokk, ha i johannesbrødkjernemelet, og rist det til en jevning. Hell jevningen i en tynn stråle ned i den kokende rømmen, mens du rører det godt sammen. Rører du for kraftig, vil fettet i rømmen skilles ut, og piple frem. Du bestemmer selv hvor mye fløte du bruker, alt fra 0-2 dl, og det samme gjelder mengde med vann. La det stå og koke videre på svak/middels varme i ca 5-10 minutter, og rør jevnlig.
Blir grøten for tykk, kan du evt. spe med litt vann eller fløte, alt etter smak. Blir ikke rømmegrøten tykk nok, lag litt mer jevning med Johannesbrødkjernemelet og litt vann, og rør det inn. Bruk ikke for mye av jevningsmiddelet, grøten kan fort bli for tykk. Det beste er derfor å tilsette 0,5 ts med johannesbrødkjernemel ristet ut til jevning om gangen. Ellers kan du fort sitte og spise gelegrøt. I så fall er det bare å spe den ut med mere væske. Skulle du evt. få klumper i grøten, kan du bruke en stavmikser, og kjøre grøten til den blir fløyelsmyk og fin. Smak til med salt. Server!
Lavkarbo brød
100 gram kruskakli/hvetekli
100 gram knuste linfrø
30 gram mandler
20 gram sesamfrø
10 gram salatkrydder
Knus mandler, sesam og krydder sammen med stavmikseren
2 ts salt
2 ts bakepulver
4-5 egg
1 box cottage cheese
Egg og CC kjøres til en klumpefri masse med stavmikser
Gjør ferdig alt det tørre først og har det opp i en bake bolle.
Hell oppi egg og cc blandingen (og eventuelt litt vann dersom deigen blir alt for tørr)
Smør en stor brødform veldig godt, ha deigen (tannkremaktig konsistens) i formen, lag noen snitt på toppen og inn i ovnen.
Stek på 190 grader i ca 1 1/2 time. Ta ut brødet, lar det avkjøle litt
(Hvis du vil: skjær det i tynne skiver og tørk i stekeovnen ved 75 grader i ca 1 time (med døren på gløtt) Da blir skivene tørre utenpå med myk og fin kjerne) 1 karb pr. skive
Knekkebrød
200 g solsikkekjerner
1dl linfrø(50g)
1dl sesamfrø
2,25 dl kli
2 ss fiberhusk
1 ts salt
1/2 ts stevia
5 dl vann
Rør sammen deigen og smør utover bakepair på to plater og rut opp med pizzahjul. Jeg fikk 32 skiver. stek begge platene samtidig i varmluft 160 g 1t 10 min..la platene bytte plass to ganger underveis, og snu dem med forsiden inn.
Holdbare og kjempegod med smøreost
Fastfood løsninger:
1/2 avocado knasjes sammen med litt majo, kajenne og salt
1 boks tunfisk knasjes sammen med litt majo, spises med agruk
1 egg knasjes sammen med litt majo og salt
1 stilk celleri og noen gode biter med favorittosten din
100 g tyrkisk yoghurt (3,7 karb) + 1 strøken ts "smak"
10 paranøtter tygges godt og lenge = 1 karbohydrat
1 håndfull valnøtter = 2 karbohydrat
Til eksempel er det 10 karbohydrater i et eple, 10 i en kiwi og 20 i en banan
Oppskrift på vinveske
Garnforslag: Safir, 5 pinner nr. 7 og liten rundpinn
Denne er strikket med dobbel tråd Ullteppegarn fra Sparkjøp.
Legg opp 8 masker på en pinn
Øk til 12 på første omgang samtidig som du går over til 5 pinner.
Nå har du 3 masker på hver pinne.
Strikk en runde mellom hver runde som du øker
Øk i begynnelsen og slutten av hver pinne slik at det blir 5 masker på hver pinne
Strikk uten å øke
Øk tilsvarende til 7-9-11-13 masker på hver pinne.
Når du har 13 masker på hver pinne setter du arbeidet over på en liten rundpinne og strikker 95 runder.
Hank: Del arbeidet i to. Strikk de to delene hver for seg, og fell ved å strikke de to første maskene sammen på hver pinne. Når du har 7 masker igjen strikker du 7 cm. Fell av.
Gjør tilsvarende på den andre, sy sammen hanken og fest tråder.
Toves i maskinen på 60 grader med et håndkle eller noe.
Denne er strikket med dobbel tråd Ullteppegarn fra Sparkjøp.
Legg opp 8 masker på en pinn
Øk til 12 på første omgang samtidig som du går over til 5 pinner.
Nå har du 3 masker på hver pinne.
Strikk en runde mellom hver runde som du øker
Øk i begynnelsen og slutten av hver pinne slik at det blir 5 masker på hver pinne
Strikk uten å øke
Øk tilsvarende til 7-9-11-13 masker på hver pinne.
Når du har 13 masker på hver pinne setter du arbeidet over på en liten rundpinne og strikker 95 runder.
Hank: Del arbeidet i to. Strikk de to delene hver for seg, og fell ved å strikke de to første maskene sammen på hver pinne. Når du har 7 masker igjen strikker du 7 cm. Fell av.
Gjør tilsvarende på den andre, sy sammen hanken og fest tråder.
Toves i maskinen på 60 grader med et håndkle eller noe.
Oppskrift på tøflesokker
Strikkes på pinne 6 med dobbel tråd av tynn ull som lar seg tove, f.eks. Ulteppegarn fra Sparkjøp. Bruk gjerne to forskjellige farger. Det går 4 nøster til et par. Varier str. med pinnestr.
Legg opp 48 masker
Strikk 23 riller (dette er skaftet)
Fell 17 masker i hver side og strikk 19 riller over de 14 resterende maskene.
Ryk tråden
Ta opp 14 masker langs skaftet, strikk de maskene du har på pinnen
Ta opp 14 masker på andre siden.
Da har du 42 masker og du strikker 12 riller, før du feller til tå:
Strikk 5 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 5 pinner
Strikk 4 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 3 pinner
Strikk 3 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 2 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 1 maske 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 2 masker sammen hele pinnen
Når det står 6 masker igjen, ryker du tråden og finner en nål. Snurp tåen, og fest alle trådene og vreng sokken. Strikk en til sokk.
Toves i maskin på 60 grader sammen med et håndkle eller noe.
Legg opp 48 masker
Strikk 23 riller (dette er skaftet)
Fell 17 masker i hver side og strikk 19 riller over de 14 resterende maskene.
Ryk tråden
Ta opp 14 masker langs skaftet, strikk de maskene du har på pinnen
Ta opp 14 masker på andre siden.
Da har du 42 masker og du strikker 12 riller, før du feller til tå:
Strikk 5 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 5 pinner
Strikk 4 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 3 pinner
Strikk 3 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 2 masker 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 1 maske 2 masker sammen, ut pinnen
Strikk 1 pinn
Strikk 2 masker sammen hele pinnen
Når det står 6 masker igjen, ryker du tråden og finner en nål. Snurp tåen, og fest alle trådene og vreng sokken. Strikk en til sokk.
Toves i maskin på 60 grader sammen med et håndkle eller noe.
mandag 18. januar 2010
Harlan Coben og Myron Bolitar
Harlan Coben er en amerikansk krim forfatter som jeg ikke har lest noe av. Blitt ham anbefalt, og vil prøve. Han har en figur som heter Myron Bolitar som går igjen i 9 av bøkene. Satser på at dette er glimrende pocket lesning for reising, ferie og late sommerdager under parasollen.
Som alltid er det vanskelig å finne ut av rekkefølgen på sånne serier, og litt detektivarbeid må til for å finne ut hva den oversatte tittelen er. Den jobben er gjort, og de første 3 bøkene er bestilt på Haugen.no. Har satt noen titler på handlelisten, når jeg er i London.
Serien om Myron Bolitar:
1. Deal Breaker - Livstegn
2. Drop Shot - Harde slag
3. Fade Away - En siste sjanse
4. Back Spin - Feil side av veien
5. One False Move - En venn av familien
6. The FInal Detail - En siste detalj
7. Darkest Fear - Den siste du møter
8. Promise Me - På grunn av et løfte
9. Long Lost - ikke oversatt
Som alltid er det vanskelig å finne ut av rekkefølgen på sånne serier, og litt detektivarbeid må til for å finne ut hva den oversatte tittelen er. Den jobben er gjort, og de første 3 bøkene er bestilt på Haugen.no. Har satt noen titler på handlelisten, når jeg er i London.
Serien om Myron Bolitar:
1. Deal Breaker - Livstegn
2. Drop Shot - Harde slag
3. Fade Away - En siste sjanse
4. Back Spin - Feil side av veien
5. One False Move - En venn av familien
6. The FInal Detail - En siste detalj
7. Darkest Fear - Den siste du møter
8. Promise Me - På grunn av et løfte
9. Long Lost - ikke oversatt
Stand alones, med ferskeste boken først:
Caught - ikke oversatt
Hold Thight - Hold tett
The Woods - I den skogen
The Innocent - Den uskyldige
Just one Look - Når noen bare forsvinner
No second Chance - Ingen ny sjanse
Gone for Good - Borte for alltid
Caught - ikke oversatt
Hold Thight - Hold tett
The Woods - I den skogen
The Innocent - Den uskyldige
Just one Look - Når noen bare forsvinner
No second Chance - Ingen ny sjanse
Gone for Good - Borte for alltid
søndag 17. januar 2010
Langtur i snøføyka på Byfjellene
Snøen laver ned i Bergen igjen, men vi skal opp på Rundemanen og Sandvikspilen for å klippe ToppTrim kortene våre, så vi velger å gå uten ski.
Vi kjører til Eidsvåg og tar bussen derfra, når akkurat ikke 9-banen opp til Fløyen, så det blir til at vi går opp. Da blir det via Fløyvarden og Trimtoppen koden der. Videre gikk turen til Brushytten som ikke var åpen ennå, men vi knipser koden. Veien opp til Rundemanen er åpen igjen, så da blir det strake veien. Litt "mas" å vasse i snø, men vi holder oss stort sett oppå. På toppen blåser det litt, men vi klipper, knipser koden og kommer oss nedigjen.
Da er Brushytten åpen, og Sondre får vaffel mens vi drikker T inne i varmen. Nå er det sluttet å snø, så turen nordover mot Sandvikspilen går fint. Ikke masse folk ennå, men et par skigåere og litt fler uten ski. Trimtoppen skiltet måtte kostes fritt for snø før vi kunne knipse koden. ToppTrim boksen stod ved rasteplassen som i fjor. Turen ned mot Munkebotn gikk som en lek for gutta boys som rente på rompiss, jeg småløp bak og var blitt oppgradert til sekkbærer.
På søndager er det godt å ha bilen i Eidsvåg, for det går ikke mange busser.
Om jeg skal si det selv, så syns jeg guttene mine kledde godt sine nystrikkede luer.
Vi kjører til Eidsvåg og tar bussen derfra, når akkurat ikke 9-banen opp til Fløyen, så det blir til at vi går opp. Da blir det via Fløyvarden og Trimtoppen koden der. Videre gikk turen til Brushytten som ikke var åpen ennå, men vi knipser koden. Veien opp til Rundemanen er åpen igjen, så da blir det strake veien. Litt "mas" å vasse i snø, men vi holder oss stort sett oppå. På toppen blåser det litt, men vi klipper, knipser koden og kommer oss nedigjen.
Da er Brushytten åpen, og Sondre får vaffel mens vi drikker T inne i varmen. Nå er det sluttet å snø, så turen nordover mot Sandvikspilen går fint. Ikke masse folk ennå, men et par skigåere og litt fler uten ski. Trimtoppen skiltet måtte kostes fritt for snø før vi kunne knipse koden. ToppTrim boksen stod ved rasteplassen som i fjor. Turen ned mot Munkebotn gikk som en lek for gutta boys som rente på rompiss, jeg småløp bak og var blitt oppgradert til sekkbærer.
På søndager er det godt å ha bilen i Eidsvåg, for det går ikke mange busser.
Om jeg skal si det selv, så syns jeg guttene mine kledde godt sine nystrikkede luer.
lørdag 16. januar 2010
Slow food, veldig slow food
Tilberedingen av kveldens suppe startet allerede i går med skrelling av et kilo reker. Deretter ble skallet lagt i en svær panne for surring i olivenolje. To løk ble finhakket mens 1,5 liter vann ble ved hjelp av 3 fiskebuljongterninger omgjort til buljong. Hiv løken oppi rekeskallene rør rundt og hell over buljongen. Så skal det koke i 20 - 30 minutter. Sil av og hiv skallet.
Lørdag setter du på en spennende lydbok, finner frem strikketøy og setter kraften til kok. Det tar vel 2 timer å koke det ned til fond. Lukten i stuen begynner som sur eim, men etter to timer lukter det godt (kanskje du er blitt imun?) Når kvelden nærmer seg koker du opp fonden igjen og tilsetter en liten boks kremfløte, kok i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og kajenne og kanskje en skvett sitron. Etter suppen har sluttet å koke kan du jevne den med et par eggeplommer, deretter has rekene i et par minutter før servering.
De som ikke er i ketose kan spise den med deilig brød til, vi andre står over brødet. Skaldeman lover at suppen inneholder 1 karbohydrat pr. desiliter.
Lørdag setter du på en spennende lydbok, finner frem strikketøy og setter kraften til kok. Det tar vel 2 timer å koke det ned til fond. Lukten i stuen begynner som sur eim, men etter to timer lukter det godt (kanskje du er blitt imun?) Når kvelden nærmer seg koker du opp fonden igjen og tilsetter en liten boks kremfløte, kok i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og kajenne og kanskje en skvett sitron. Etter suppen har sluttet å koke kan du jevne den med et par eggeplommer, deretter has rekene i et par minutter før servering.
De som ikke er i ketose kan spise den med deilig brød til, vi andre står over brødet. Skaldeman lover at suppen inneholder 1 karbohydrat pr. desiliter.
fredag 15. januar 2010
Gert Nygårdshaug og Fredric Drum
Ikke husker jeg hva som fikk meg til å låne Honningkrukken på biblioteket, men noen pekte meg i den rettningen. Det viste seg å være en spennende bok, og den første i en serie på 10 bøker om gourmeten, vinelskeren og kodeknekkeren Fredric Drum. Jeg googlet litt for å finne liste over Drum bøkene uten hell, så nå har jeg via omveier funnet ut av det, og legger listen her for seinere referanse:
1. Honningkrukken
2. Jegerdukken
3. Dødens codex
4. Det niende prinsipp
5. Cassandras finger
6. Kiste nr. 5
7. Den balsamerte ulven
8. Liljer fra Jerusalem
9. Alle orkaners mor
10. Rødsonen
Jeg kan ikke huske å ha lest annet av Gert Nygårdshaug enn "Fortellernes marked" som jeg var tålelig fornøyd med. Og så har jeg lest "Rødsonen" siste boken i serien om Drum, uten at jeg husker hvordan den var. Skal jeg gjennom alle de andre så er det lenge til jeg kommer til Rødsonen igjen, så det går sikkert bra.
1. Honningkrukken
2. Jegerdukken
3. Dødens codex
4. Det niende prinsipp
5. Cassandras finger
6. Kiste nr. 5
7. Den balsamerte ulven
8. Liljer fra Jerusalem
9. Alle orkaners mor
10. Rødsonen
Jeg kan ikke huske å ha lest annet av Gert Nygårdshaug enn "Fortellernes marked" som jeg var tålelig fornøyd med. Og så har jeg lest "Rødsonen" siste boken i serien om Drum, uten at jeg husker hvordan den var. Skal jeg gjennom alle de andre så er det lenge til jeg kommer til Rødsonen igjen, så det går sikkert bra.
torsdag 14. januar 2010
Starten på leseåret
Ett nyttårsforsett for 2010 var å ikke komme opp i 115 leste bøker i år. Dette ser ut som jeg har glemt for jeg er på full fart til å fylle opp listen min. For en som ikke ser tv og liker seg hjemme i stuen sin så er det lett for at det blir litt lesing.
Lillian inviterte meg inn i et lite samfunn på nettet som heter bokelskere.no og der var mye inspirasjon å hente. Jeg startet året med Dan Brown`s siste, og den likte jeg veldig godt. Etter det har det blitt et par krim, siste til Åsa Larsson og Camilla Lackberg. Siden jeg skal til London har det blitt repetering av både "Mine gleders by" og "London". Også måtte jeg bare anskaffe meg Nick Hornby`s siste "Juliet, Naked" som jeg koste meg godt med. Litt filosofi har det også blitt med det helt ferske verket "Filosofi for vår tid". Denne tar seg av stoffet på en "lettfattelig" måte, hvis filosofi noen gang kan beskrives som lettfattelig. Mulig dette blir årets første bibliotekbok som må handles inn. I min iver har jeg bestilt noen bøker på biblioteket, og ser at jeg kommer til å få tre stykker til uken. På slutten av forrige år leste jeg Ken Follet`s "I all evighet" og likte den veldig godt, så jeg kjøpte på mandag forløperen til denne "Stormens tid" som jeg så vidt har begynt på.
Nei, no må snøen forsvinne og solen komme igjen så det går ann å komme seg ut på tur om kveldene, dette går ikke. Jeg har et par strikkeprosjekter som kan "forsinke" meg litt, og noen operaer som skal lyttes til, eller kanskje jeg skal begynne å vaske hus og sånt? eh... nei
Lillian inviterte meg inn i et lite samfunn på nettet som heter bokelskere.no og der var mye inspirasjon å hente. Jeg startet året med Dan Brown`s siste, og den likte jeg veldig godt. Etter det har det blitt et par krim, siste til Åsa Larsson og Camilla Lackberg. Siden jeg skal til London har det blitt repetering av både "Mine gleders by" og "London". Også måtte jeg bare anskaffe meg Nick Hornby`s siste "Juliet, Naked" som jeg koste meg godt med. Litt filosofi har det også blitt med det helt ferske verket "Filosofi for vår tid". Denne tar seg av stoffet på en "lettfattelig" måte, hvis filosofi noen gang kan beskrives som lettfattelig. Mulig dette blir årets første bibliotekbok som må handles inn. I min iver har jeg bestilt noen bøker på biblioteket, og ser at jeg kommer til å få tre stykker til uken. På slutten av forrige år leste jeg Ken Follet`s "I all evighet" og likte den veldig godt, så jeg kjøpte på mandag forløperen til denne "Stormens tid" som jeg så vidt har begynt på.
Nei, no må snøen forsvinne og solen komme igjen så det går ann å komme seg ut på tur om kveldene, dette går ikke. Jeg har et par strikkeprosjekter som kan "forsinke" meg litt, og noen operaer som skal lyttes til, eller kanskje jeg skal begynne å vaske hus og sånt? eh... nei
søndag 10. januar 2010
Blue blue sky - Veten på en vinterdag
Veten har glittret i solen de siste ukene, og lokket på besøk. I dag satt vi i stuevinduet og fulgte med, og 09:55 skinte solen på Veten. Frode og Sondre ville på Gullbotn og legge bak seg noen kilometer, mens jeg tok turen til topps. Det var mange som hadde gått siden siste snøfall, men ikke noen forran meg i dag, for utsatte steder var sporene blåst igjen. Det var vidunderlig vakkert å se Veten i vinterskrud. Vi er vant med å ha fjellet for oss selv, siden vi ofte går på mystiske kommunetopper, men å ha Veten for seg selv det har jeg ikke opplevd før. Ikke før jeg var på vei ned igjen mot Sæterstølen møtte jeg folk. Da jeg kom hjem etter 3 timer, var gutta allerede hjemme, etter å ha gått 10,5 km. i løypene der oppe.
lørdag 9. januar 2010
Liatårnet, høyeste toppen i Fjell Kommune
og årets første ToppTrim tur, på en og samme gang. Fjell Kommune er en av de få små, komunetoppene vi har igjen i Hordaland, og vi gleder oss over å slå to fluer i en smekk på denne måten. Årets ToppTrim er i gang og første turen startet fra Nordre Ekrhovda ved skilt mot Stølane, hvor en anleggsvei førte oss oppover fjellet, til de to store "ballene" de har der oppe. Derfra er det merket sti mot Liatoppen (341 moh.) og siden stien var fylt med 1/2 meter snø, så ble det vassing på oss i dag. Et par stykker hadde gått før oss, så vi slapp å leite etter veien, men stien var ikke behagelig å gå på. Neste gang er gamasjene med!
torsdag 7. januar 2010
Vet du hvilket år det er i år?
Ja, at det er 2010 er vi vel alle enig om, men det er også Bjørnson år. Type Bjørnstjerne Bjørnson altså. Lurer på hvem som sitter og bestemmer hvilken personlighet som skal få oppmerksomhet hvert år? Bjørnson døde altså i 1910 og det blir hundre år siden, derfor årets markering. Det virker på meg at det er mange som er uenig i denne oppmerksomheten. I Bergen er det vist ikke planlagt de helt store evenementene, noe jeg skjønner siden han bare oppholdt seg i Bergen et par år. Men, jeg er ikke vanskelig å be, og griper alltid sjansen til å utvide min horisont, så her er litt om Bjørnson:
Bjørnstjerne Bjørnson ble født i 1832 på gården Bjørgan på Kvikne nord for Tynset. Han vokste opp som prestesønn i «Romsdalens stride land» . Allerede i 11-årsalderen begynte han å skrive dikt.
Etter fullført eksamen i 1852, begynte han snart å jobbe som journalist. Han skrev litteratur- og teateranmeldelser og ivret for en fornorskning av scenekunsten. I 1858 giftet han seg med Karoline Reimers. Ekteskapet ble livsvarig, og Karoline Bjørnson skulle vise seg å bli en uunnværlig medarbeider og støtte for sin usedvanlig virksomme mann.
I 1857 publiserte Bjørnstjerne Bjørnson Synnøve Solbakken, den første av flere bonderomaner. I 1858 ble boka etterfulgt av Arne, i 1860 av En glad gutt, og i 1868 kom Fiskerjenten. Disse bøkene er de viktigste av forfatterens bondefortellinger. Denne delen av hans forfatterskap satte dype spor i norsk selvbevissthet og gjorde ham berømt også i utlandet. Han skrev også fedrelandssanger, og en av dem, med tone av Nordaak, ble som kjent Norges nasjonalsang.
På slutten av1857 ble Bjørnson blitt utnevnt av Ole Bull til direktør av teateret i Bergen. Denne stillingen beholdt han, ved hjelp av mye journalistarbeid, i to år, da han returnerte til hovedstaden. I 1859 var han teatersjef på Studenterdamfundets Theater ved. Fra 1860 til 1863 reiste han mye i hele Europa.
Poeten slo seg siden til ro på sin eiendom Aulestad i Gausdal. I 1877 ga han ut en ny roman Magnhild som var et uferdig verk hvor hans idéer rundt sosiale spørsmål ble utviklet. Han ga uttrykk for sine republikanske følelser i det polemiske teaterstykket kalt Kongen. I en senere utgave av dette tok han med et innledende essay ”Intellektuell frihet” som nærmere forklarte hans standpunkt
Særdeles opptatt av å oppnå suksess på scenen, satte Bjørnson sine krefter inn i skriving av et sosialdrama, Leonarda, som skapte full storm. Et satirisk stykke, Det nye System ble laget noen få uker senere. Selv om disse stykkene fra Bjørnsons andre periode ble sterkt debattert, var det ingen av dem (bortsett fra En fallit) som ble publikumsvinnere.
Da han enda en gang laget et sosialdrama, En handske, i 1881 var den ingen teaterdirektør som ville sette det opp, bortsett fra i en modifisert utgave. Dette til tross for at stykket viser hans fulle kraft som dramatiker. Om høsten samme år ga Bjørnson ut Over Ævne, der han gikk i rette med religiøst svermeri. Dramaet ble ikke satt opp før i 1899, og gjorde da stor lykke.
I 1903 mottok han Nobels litteraturpris.
Bjørnstjerne Bjørnson døde 26 april 1910. Han ble begravet med stor ære og sorg.
Vi får se hva året bringer, om det blir satt opp noe bygget på hans forfatterskap, jeg skal i alle fall spore opp Synnøve Solbakken og de tre andre "kjente" verkene hans og få lest dem.
Bjørnstjerne Bjørnson ble født i 1832 på gården Bjørgan på Kvikne nord for Tynset. Han vokste opp som prestesønn i «Romsdalens stride land» . Allerede i 11-årsalderen begynte han å skrive dikt.
Etter fullført eksamen i 1852, begynte han snart å jobbe som journalist. Han skrev litteratur- og teateranmeldelser og ivret for en fornorskning av scenekunsten. I 1858 giftet han seg med Karoline Reimers. Ekteskapet ble livsvarig, og Karoline Bjørnson skulle vise seg å bli en uunnværlig medarbeider og støtte for sin usedvanlig virksomme mann.
I 1857 publiserte Bjørnstjerne Bjørnson Synnøve Solbakken, den første av flere bonderomaner. I 1858 ble boka etterfulgt av Arne, i 1860 av En glad gutt, og i 1868 kom Fiskerjenten. Disse bøkene er de viktigste av forfatterens bondefortellinger. Denne delen av hans forfatterskap satte dype spor i norsk selvbevissthet og gjorde ham berømt også i utlandet. Han skrev også fedrelandssanger, og en av dem, med tone av Nordaak, ble som kjent Norges nasjonalsang.
På slutten av1857 ble Bjørnson blitt utnevnt av Ole Bull til direktør av teateret i Bergen. Denne stillingen beholdt han, ved hjelp av mye journalistarbeid, i to år, da han returnerte til hovedstaden. I 1859 var han teatersjef på Studenterdamfundets Theater ved. Fra 1860 til 1863 reiste han mye i hele Europa.
Poeten slo seg siden til ro på sin eiendom Aulestad i Gausdal. I 1877 ga han ut en ny roman Magnhild som var et uferdig verk hvor hans idéer rundt sosiale spørsmål ble utviklet. Han ga uttrykk for sine republikanske følelser i det polemiske teaterstykket kalt Kongen. I en senere utgave av dette tok han med et innledende essay ”Intellektuell frihet” som nærmere forklarte hans standpunkt
Særdeles opptatt av å oppnå suksess på scenen, satte Bjørnson sine krefter inn i skriving av et sosialdrama, Leonarda, som skapte full storm. Et satirisk stykke, Det nye System ble laget noen få uker senere. Selv om disse stykkene fra Bjørnsons andre periode ble sterkt debattert, var det ingen av dem (bortsett fra En fallit) som ble publikumsvinnere.
Da han enda en gang laget et sosialdrama, En handske, i 1881 var den ingen teaterdirektør som ville sette det opp, bortsett fra i en modifisert utgave. Dette til tross for at stykket viser hans fulle kraft som dramatiker. Om høsten samme år ga Bjørnson ut Over Ævne, der han gikk i rette med religiøst svermeri. Dramaet ble ikke satt opp før i 1899, og gjorde da stor lykke.
I 1903 mottok han Nobels litteraturpris.
Bjørnstjerne Bjørnson døde 26 april 1910. Han ble begravet med stor ære og sorg.
Vi får se hva året bringer, om det blir satt opp noe bygget på hans forfatterskap, jeg skal i alle fall spore opp Synnøve Solbakken og de tre andre "kjente" verkene hans og få lest dem.
mandag 4. januar 2010
Bikinisesongen nærmer seg...
Endelig har solen snudd og vi går mot lysere tider. Jeg har ikke sett tegn til det ennå, og med den kulden vi har for tiden, går jeg rundt å fryser enormt. Prøvde å google litt om det kunne ha med mitt lave blodtrykk å gjøre, men det slår jeg fra meg. Fant heller ut at det kan ha med slankingen å gjøre. Prøveprosjektet jeg startet i begynnelsen av desember, ble utvidet og jeg er fortsatt i gang med Skaldeman`s opplegg for vekttap. Jeg bestemte meg for å ta av 7 kilo, og har ved inngangen til det nye året 2 igjen. Litt asosial ble jeg jo når jeg ikke skulle ha alkohol eller julekaker, men jeg har ikke hatt problem med det selv. Når blodsukkeret jevnes ut så slipper en "suget". Når en spiser fett til måltidene i stedet for karabohydrater så blir en mett lenger, og klarer seg fint til neste måltid. Jeg har ikke hatt problemer med å sitte ved siden av Frode når han gnafser i seg chips og julekaker. Å være i ketose er effektivt, men kan umulig være sunt i lengden, da en ikke spiser frukt og nesten ikke grønnsaker, så når trivselsvekten er nådd skal jeg tilbake til "normal" kost. Da er det viktig å ha tømt kjøleskapet for Creme Fraishe, kremfløte og Sæter rømme, og erstatte det med grønne grønnsaker. Jeg skal forsøke å ikke innføre brød, poteter, ris og pasta igjen, også frukten skal få hvile, mens litt bær skal jeg unne meg til frokostens yoghurtnaturel.
"Ketoseslanking" er ikke noe en kan gjøre litt av og på. Det tar 2 uker å komme i ketose, og ett tygg av en bolle til å ramle ut igjen, så det er viktig å holde fokus og ikke tillate seg noen glipper. Ketosesticksen er et kjempe hjelpemiddel, for å se hvordan en ligger an. I går falt jeg lykkelig i staver over den flotte knall lilla flekken på sticksen min, nyttårshelgen var overstått og jeg var til de grader i ketose :)
"Ketoseslanking" er ikke noe en kan gjøre litt av og på. Det tar 2 uker å komme i ketose, og ett tygg av en bolle til å ramle ut igjen, så det er viktig å holde fokus og ikke tillate seg noen glipper. Ketosesticksen er et kjempe hjelpemiddel, for å se hvordan en ligger an. I går falt jeg lykkelig i staver over den flotte knall lilla flekken på sticksen min, nyttårshelgen var overstått og jeg var til de grader i ketose :)
søndag 3. januar 2010
Bedre sent enn aldri: GODT NYTT ÅR!!!
1. ste nyttårsdag pakket vi i bilen og kjørte på Kvamskogen. Vi ble møtt med -1 grad inni hytten og fryste vannrør. Vi har rørvarmer inn til hytten, men når vannet i vannlåsen og tilførselen fra inntaket til kjøkkenet fryser, ja da så. Frode fyrte opp og tok Sondre med på skitur, mens jeg passet varmen og fikk skikk på rørene.
Dette er definitivt en sommerhytte, vi fyrer på spreng og med -20 grader utenfor så skal det mye fyring til for å få +20 inne. Vi prøvde første trekket opp til "Aktiven" men gikk siste biten. Gøy å renne ned igjen, for så å traske over isen tilbake til hytten. Sondre og Frode har hatt seg minst to eller tre skiturer for dagen, mens jeg som ikke er fult så ivrig har påtatt meg å lage litt eksotisk mat (som ikke gikk utover ketosen), og så har Dan Brown`s siste holdt gjort meg litt utilgjengelig for skigåing.
Godt å komme hjem i badekaret, så nå venter vi på Erlend og Silje som vi ikke har sett på lenge. Kvelden kommer til å gå med til å ta ned juletreet, resten av julepynten har på mystisk vis forsvunnet rett før nyttår.Dette er definitivt en sommerhytte, vi fyrer på spreng og med -20 grader utenfor så skal det mye fyring til for å få +20 inne. Vi prøvde første trekket opp til "Aktiven" men gikk siste biten. Gøy å renne ned igjen, for så å traske over isen tilbake til hytten. Sondre og Frode har hatt seg minst to eller tre skiturer for dagen, mens jeg som ikke er fult så ivrig har påtatt meg å lage litt eksotisk mat (som ikke gikk utover ketosen), og så har Dan Brown`s siste holdt gjort meg litt utilgjengelig for skigåing.
Nyttårsforsetter har vi ikke så mange av. Jeg har nettopp utvidet garderoben min kraftig siden 5 kilo har forduftet den siste måneden. Ellers er et forsett å lese mindre, 115 bøker i fjor er alt for mye. Vi skal få gjort ferdig kommunetoppene i Hordaland, vi har bare de tøffeste igjen, men med litt planlegging skal det gå bra.
Topptrim legger ved nyttår ut 7 nye topper, og på gull var det tre spennende toper jeg ikke hadde hørt om. Gleder meg til å sette i gang!