I år skal vi ha en sommerferie som gir gode muligheter for lesing, og jeg har hamstret både pocket, hardback, lydbok og fra biblioteket. På leselisten min er det faktisk 10 titler som jeg har klar. Jeg klarer selvfølgelig ikke å vente til ferien skal starte på ordentlig, så jeg har lest nr. 1 av de 5 av Fred Vargas, og i dag avsluttet jeg Håkan Nesser`s "Kjære Agnes". Ser bakpå boken at de kaller den en thrillerkonfekt, og det kan jeg være enig i. Spennende drama hele veien, og mot slutten aner en at dette ikke går veien. Jeg har lest mange av Nesser`s bøker, og han har virkelig ikke funnet seg et spor og blitt der.
Fjellturer og ferieturer
▼
tirsdag 30. juni 2009
søndag 28. juni 2009
Sørdalsnuten 957 moh, høyeste topp i Lindås
Dette er en utilgjengelig topp, uten sti det meste av turen. Ruten gikk fra Dyrkolbotn, vi fulgte stien mot Skavlabu et lite stykke, før vi stakk avgårde mot toppen. Det var bratt. Veldig bratt et stykke, men vi klamret oss til breiner og lyng og kom oss opp. Vi la ruten opp sør for Ljosavotni. Alle vannveier var forserbare uten å bli våt, og etter 3,5 time var vi på toppen, glad for å finne både varde og bok. Boken var plassert der i 2007 og det var 5-6 stykker som har skrevet til i dag. Vi tok returen rett sør for Instebotnsknolten, denne veien var bratt men ikke fult så bratt som oppoverturen. På tross av faktor 20 er vi lett rød alle sammen. Vi hadde 25 grader og så godt som vindstille hele veien. Litt klegg fikk vi følge av, men ikke mer enn jeg tåler, (og jeg tåler ikke mye). Utrolig vill tur, 6,5 time, for det meste utenom sti.
Pust i bakken på vei opp.
Sondre og Tine på toppen
På vei ned mot Langeneset igjen
Pust i bakken på vei opp.
Sondre og Tine på toppen
På vei ned mot Langeneset igjen
onsdag 24. juni 2009
Paolo Nutini
Den forrige cd`en hans gikk varm på Ipodden min en periode, og etter å ha hørt en av de nye sangene via fjesboken, bare måtte jeg ha den nye. "Pencil full of lead" er vel den jeg har hørt flest ganger, og den jeg digger mest (nå), men alt er bra. Fin sommermusikk til å bli glad av.
Påskegenser med gammeldags sjal
Mønstrene som står i boken til Nøstebarn er så enkle at resultatet blir bra selv om en sjonglerer litt med garntyper og pinnestørrelser. Jeg hadde 4 nøster fin ull fra Husfliden som bare "lå der". Jeg kjøpte 4 nøster med tynn alpakka og så var jeg i gang på pinne 5. Den fikk ragland denne genseren og, for jeg er ikke så flink å sy på armer... Sjalet var gøy å strikke, skravlet med mamma når jeg var på langsiden, så det nesten ble for langt. Tykkelsen på genseren ble akkurat passe til "barnehagebruk". Tror der var nok garn til et par søte små sokker.
Kattelestan endelig ferdig
Etter litt ivrig blogg-hopping stompet jeg i en dame som kaller seg Muffinmamma. Hun lager blant mye annet fint, votter og sokker med flotte mønster på. Hun deler gjerne kunsten sin, og selger mønsterene til en billig penge. Jeg har strikket noen av vottene hennes, men dette er første sokkeparet jeg prøvde meg på. Skjønte ikke mye av mønsteret når jeg kom til hælen, så der måtte jeg søke hjelp. Nå er de omsider ferdig, og jeg er ganske fornøyd med resultatet. Strikket på pinne 3,5 så det ble litt løst og de ble litt stor til meg. Får prøve meg igjen, med mindre pinner. Da skal det gå mye fortere siden jeg har knekt hæl-koden.
tirsdag 23. juni 2009
6. Karbohydrater
Oppsummering:
- kutt ut 2 av 3 brødmåltider om dagen
- bytt ut alle oljer og margariner med Raps, Olivenolje og meierismør
- konsentrer deg når du handler så du ikke kommer hjem med noe fra verstinglisten
Tilbake til karbohydratene
Husk: Grunnen til at vi vil spise fett og ikke karbohydrater, er at fett metter, det gjør ikke utslag på blodsukkeret ditt, og det gir næring. Du kan fråtse i fett, MEN da må du ikke samtidig spise karbohydrater. Karbohydratene plasseres på en skala alt etter hvor stort utslag de gjør på blodsukkeret ditt. Bare så det er sagt, vi ønsker minst mulig utslag. Alt etter hvor på den Glykemiske Indexen matvaren havner kan vi dele karbohydratene inn i raske og langsomme. Siden det er umulig å klare seg uten alle matvarer med karbohydrater hele tiden skal vi prøve så godt det lar seg gjøre å få i oss langsomme karbohydrater.
Raske karbohydrater finnes i sukker og hvitt mel. De:
· Gir lite næring
· Gir store svingninger i blodsukkernivået
· Gir kortvarig energi og lite overskudd utover dagen
· Bidrar til overvekt
Langsomme karbohydrater finnes i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. De:
· Gir stabilt blodsukker
· Gjør deg mett lenge
· Gir energi og overskudd i mange timer
· Er rike på antioksidanter
1.DAGENS DOSE: Velg ett måltid per dag med raske karbohydrater. Elsker du kneippbrødfrokost, kan dette være ditt daglige karbomåltid. Klarer du å venne deg til frokost uten disse raske karbohydratene, kan du i stedet unne deg poteter eller ris til middagen — med god samvittighet.
2. NYTTIGE NØTTER: Supersunn frokost uten raske karbohydrater er havregrøt eller kornblanding med frukt og bær (for eksempel banan og rosiner) i stedet for sukker. For et best mulig balansert måltid supplerer du med gunstig fett. Ha stående en finhakket blanding nøtter og frø, som solsikkekjerner og sesamfrø. Blandingen kan også brukes i smoothie, på stekt fisk og på yoghurt. Les ”nøtter er bra for deg”
3. PASSE PORSJON: Selv om du unner deg en pizza eller en bolle, kan du begrense mengden. Er du på besøk og ikke vil virke uhøflig, så spis sakte. Da virker det som om du spiser mer enn du egentlig gjør.
4. SØTT SUG: Mange synes smågodt og brus er det enkleste å skjære ned på når de skal legge om kostvanene sine. Sukker gir ingen nyttige næringsstoffer. Du kan leve helt fint uten sukker. Les ”sukker”!
5. HELST IKKE HVETEMEL: Også hvitt hvetemel kan droppes eller kuttes kraftig ned på. Det gir liten næringsverdi, høy blodsukkerstigning og ofte oppblåst mage. Kjøp eller bak med spelt, rug og bygg, helst av det grovere slaget. Mange brød er farget mørke for at du skal tro det er grovere enn det er. Les innholdsfortegnelsen.
6. RIS MOT RUG: Mens hvit ris er skrelt og gir lite næring, er brun ris eller villris langt bedre. Den gir heller ikke så rask blodsukkerstigning. Eller dropp risen og kok hel rug eller bygg til middagen. Legg kornet i vann kvelden før, og la det koke i 20 minutter. Godt både for deg og kroppen.
7. PASTA OG POTETER: Poteter inneholder mye stivelse, og gir rask blodsukkerstigning. Det samme gjelder vanlig spagetti og pasta laget av hvetemel. Fullkornspasta er mye bedre, men heller ikke det bør serveres hver dag. Og dropp ketsjupen.
8. KUNSTEN Å KOKE: Enten du koker pasta, poteter eller grønnsaker: Stopp før maten er blitt myk. Jo mer tyggemotstand, desto bedre for blodsukkeret.
9. LINSER OG LIGNENDE: Når både poteter, hvit ris og pasta er fjernet fra middagsbordet, hva serverer du i stedet? Grønnsaker av ulike slag eller linser og bønner. De fins i mange forskjellige typer, fra de på boks til hurtigkokte og de som må ligge i vann natten over. Begge gir rikelig med proteiner og mineraler, og gir deg et jevnere blodsukkernivå.
10. KETSJUP OG KARRISAUS: Halvfabrikata som posesupper, posesauser, pastasaus og ketsjup er karbohydratbomber du kanskje ikke tenker på. Sjekk innholdsfortegnelsen, og lag suppe eller saus fra bunnen av litt oftere.
- kutt ut 2 av 3 brødmåltider om dagen
- bytt ut alle oljer og margariner med Raps, Olivenolje og meierismør
- konsentrer deg når du handler så du ikke kommer hjem med noe fra verstinglisten
Tilbake til karbohydratene
Husk: Grunnen til at vi vil spise fett og ikke karbohydrater, er at fett metter, det gjør ikke utslag på blodsukkeret ditt, og det gir næring. Du kan fråtse i fett, MEN da må du ikke samtidig spise karbohydrater. Karbohydratene plasseres på en skala alt etter hvor stort utslag de gjør på blodsukkeret ditt. Bare så det er sagt, vi ønsker minst mulig utslag. Alt etter hvor på den Glykemiske Indexen matvaren havner kan vi dele karbohydratene inn i raske og langsomme. Siden det er umulig å klare seg uten alle matvarer med karbohydrater hele tiden skal vi prøve så godt det lar seg gjøre å få i oss langsomme karbohydrater.
Raske karbohydrater finnes i sukker og hvitt mel. De:
· Gir lite næring
· Gir store svingninger i blodsukkernivået
· Gir kortvarig energi og lite overskudd utover dagen
· Bidrar til overvekt
Langsomme karbohydrater finnes i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. De:
· Gir stabilt blodsukker
· Gjør deg mett lenge
· Gir energi og overskudd i mange timer
· Er rike på antioksidanter
1.DAGENS DOSE: Velg ett måltid per dag med raske karbohydrater. Elsker du kneippbrødfrokost, kan dette være ditt daglige karbomåltid. Klarer du å venne deg til frokost uten disse raske karbohydratene, kan du i stedet unne deg poteter eller ris til middagen — med god samvittighet.
2. NYTTIGE NØTTER: Supersunn frokost uten raske karbohydrater er havregrøt eller kornblanding med frukt og bær (for eksempel banan og rosiner) i stedet for sukker. For et best mulig balansert måltid supplerer du med gunstig fett. Ha stående en finhakket blanding nøtter og frø, som solsikkekjerner og sesamfrø. Blandingen kan også brukes i smoothie, på stekt fisk og på yoghurt. Les ”nøtter er bra for deg”
3. PASSE PORSJON: Selv om du unner deg en pizza eller en bolle, kan du begrense mengden. Er du på besøk og ikke vil virke uhøflig, så spis sakte. Da virker det som om du spiser mer enn du egentlig gjør.
4. SØTT SUG: Mange synes smågodt og brus er det enkleste å skjære ned på når de skal legge om kostvanene sine. Sukker gir ingen nyttige næringsstoffer. Du kan leve helt fint uten sukker. Les ”sukker”!
5. HELST IKKE HVETEMEL: Også hvitt hvetemel kan droppes eller kuttes kraftig ned på. Det gir liten næringsverdi, høy blodsukkerstigning og ofte oppblåst mage. Kjøp eller bak med spelt, rug og bygg, helst av det grovere slaget. Mange brød er farget mørke for at du skal tro det er grovere enn det er. Les innholdsfortegnelsen.
6. RIS MOT RUG: Mens hvit ris er skrelt og gir lite næring, er brun ris eller villris langt bedre. Den gir heller ikke så rask blodsukkerstigning. Eller dropp risen og kok hel rug eller bygg til middagen. Legg kornet i vann kvelden før, og la det koke i 20 minutter. Godt både for deg og kroppen.
7. PASTA OG POTETER: Poteter inneholder mye stivelse, og gir rask blodsukkerstigning. Det samme gjelder vanlig spagetti og pasta laget av hvetemel. Fullkornspasta er mye bedre, men heller ikke det bør serveres hver dag. Og dropp ketsjupen.
8. KUNSTEN Å KOKE: Enten du koker pasta, poteter eller grønnsaker: Stopp før maten er blitt myk. Jo mer tyggemotstand, desto bedre for blodsukkeret.
9. LINSER OG LIGNENDE: Når både poteter, hvit ris og pasta er fjernet fra middagsbordet, hva serverer du i stedet? Grønnsaker av ulike slag eller linser og bønner. De fins i mange forskjellige typer, fra de på boks til hurtigkokte og de som må ligge i vann natten over. Begge gir rikelig med proteiner og mineraler, og gir deg et jevnere blodsukkernivå.
10. KETSJUP OG KARRISAUS: Halvfabrikata som posesupper, posesauser, pastasaus og ketsjup er karbohydratbomber du kanskje ikke tenker på. Sjekk innholdsfortegnelsen, og lag suppe eller saus fra bunnen av litt oftere.
søndag 21. juni 2009
Tur til Austefjellet 808 moh
Hannah, Gunn og Ketil skulle gå til Austefjellet i dag og klippe ToppTrim kortene sine, og Sondre og jeg fikk være med. Vi fikk oss en fin rundtur, som jeg ikke har gått før. Parkerte ved Osavatn, og gikk etter varderekken opp til Redningshytten. Etter at ungene hadde fått pannekake gikk vi videre til toppen. Derfra gikk vi videre til "høyre" og fulgte en varderekke en stund, før den forsvant en annen retning, og vi fulgte stien som gikk i rett retning ned til bilen. 3,5 time totalt på en søndag som gikk fra grå til blå.
lørdag 20. juni 2009
Møt vår nye Marie
I vår solgte vi gamlebåten (som vi hadde hatt et år) og nå var vi heldig å fikk gjort et godt kjøp på en Marieholm. Det er en liten seilskute som vi skal kose oss med. Det er plass til 4 stykker og sove, og fult mulig å tøffe på ferie med, siden der er kokebluss og avtrede. Pappa er primus motor på kjøp og salg og finpussing av båten, og han har fått den riktig så vakker allerede.
Frode og jeg som ikke er så stødig på seiling, må ha oss et par turer med pappa før vi legger avsted på egenhånd. Vi håper på en tørr og solfylt sommer, sånn at vi får brukt den masse.
Frode og jeg som ikke er så stødig på seiling, må ha oss et par turer med pappa før vi legger avsted på egenhånd. Vi håper på en tørr og solfylt sommer, sånn at vi får brukt den masse.
Holberg ekskursjon
Ludvig Holberg skrev fantazy på 1700 tallet og den boken jeg har lest heter "Nils Klim`s reise til det underjordiske". Det er en ung mann som klatrer inn i et hull i fjellet og forsvinner inn i en annen verden. Hullet finnes i Sandviken, og etter å ha fått forklart litt nærmere av min pappa (som var inni der som barn) hvor hullet er, la jeg ut på oppdagelsesreise i dag. Det var lett å finne (Øvre Sandviksvei litt før Rotthaugen skole fra Åsane). Hullet er utstyrt med minne plaket som lyder:
"Her lot vår Holbeg sin Nils Klim ned deise -
så sier gammel bergensk tradisjon -
som anfang til en underjordisk reise
en lærerik, men farlig ekskursjon
baronen svek dog ei sin venn,
han tok ham - gjennom hollet - opp igjen!"
Både Sondre og jeg syns dette er spennende, så vi får ta med oss lommelykter og krype inn en dag.
"Her lot vår Holbeg sin Nils Klim ned deise -
så sier gammel bergensk tradisjon -
som anfang til en underjordisk reise
en lærerik, men farlig ekskursjon
baronen svek dog ei sin venn,
han tok ham - gjennom hollet - opp igjen!"
Både Sondre og jeg syns dette er spennende, så vi får ta med oss lommelykter og krype inn en dag.
torsdag 18. juni 2009
Teaterbesøk
I kveld skal jeg på teater med Hildegunn, hennes mamma og min mamma pluss et par tøtter til. Hildegunn som har sett stykket før lover at jeg skal le, selv om jeg aldri har gjort annet enn himle med øynene av Nils Vogt & Co. Denne gangen er han "bare" regisør, så jeg slipper no å se ham. Elleville farser er ikke min styrke, men jeg håper denne kvelden vil bevise at det går ann.
En liten note på slutten: ikke så verst dette her, og det er godt sagt fra en som ikke liker farser. Jeg koste meg og smilte hele tiden, men bortsett fra et par fnis var der ingen ned-i-magen-latter.
En liten note på slutten: ikke så verst dette her, og det er godt sagt fra en som ikke liker farser. Jeg koste meg og smilte hele tiden, men bortsett fra et par fnis var der ingen ned-i-magen-latter.
onsdag 17. juni 2009
Sommer krim - Fred Vargas
Vi skal på campingtur i sommer og det betyr masse pocket-krim i bagasjerommet. Jeg har oppdaget denne damen, men får bare tak i de to siste bøkene hennes i bokhandleren. Biblioteket har de tre første, så de er bestilt der.
Fred Vargas er født i Paris i 1957. Hun er utdannet arkeolog og middelalderspesialist. Hun har skrevet en rekke kriminalromaner og vunnet flere prestisjetunge priser for dem. Blant annet Duncan Lawrie International Dagger to år på rad for beste utenlandske krim utgitt i England. Bøkene er oversatt til over tretti språk. De som er kommet ut på norsk må leses i denne rekkefølgen for å følge etterforskeren Adamsberg:
- Mannen med de blå sirklene
- Varulven
- Stikk av og bli borte lenge
- Neptuns tenner
- Den tredje jomfru
Serien vokser i kompleksitet, frodighet, litterær verdi og underholdningsverdi etter hvert som persongalleriet fylles av fabelaktige figurer. Dette er rett og slett en krimroman som har alt. Franske Fred Vargas har skapt en av moderne krimlitteraturs mest originale helter.
Fred Vargas er født i Paris i 1957. Hun er utdannet arkeolog og middelalderspesialist. Hun har skrevet en rekke kriminalromaner og vunnet flere prestisjetunge priser for dem. Blant annet Duncan Lawrie International Dagger to år på rad for beste utenlandske krim utgitt i England. Bøkene er oversatt til over tretti språk. De som er kommet ut på norsk må leses i denne rekkefølgen for å følge etterforskeren Adamsberg:
- Mannen med de blå sirklene
- Varulven
- Stikk av og bli borte lenge
- Neptuns tenner
- Den tredje jomfru
Serien vokser i kompleksitet, frodighet, litterær verdi og underholdningsverdi etter hvert som persongalleriet fylles av fabelaktige figurer. Dette er rett og slett en krimroman som har alt. Franske Fred Vargas har skapt en av moderne krimlitteraturs mest originale helter.
tirsdag 16. juni 2009
5. Energi
Oppsummering:
- drikk minst ½ liter vann 4 ganger om dagen
- ikke drikk til maten
- gjør noen måltider i uken vegetariske
Vi teller ikke kallorier – litt om energi
Regnestykket er ”enkelt”: Vi må få i oss færre kallorier enn vi trenger i løpet av en dag. Og hva er så en kallori? Det er en fellesbetegnelse på den energien som kroppen får fra maten vi spiser.
Energien vår deler vi i 3: karbohydrater, fett og protein.
Karbohydrater er den energien som kroppen tyr til først, det er det som gir energi raskest. Hvis du tilfører kroppen ferske karbohydrater hele tiden vil den alltid ta av dette og du vil aldri bli kvitt overskuddet, som er lagret som fett på kroppen.
Det vi trenger er mat som gir energi og som gir oss metthetsfølelse lenge. Du vil bare føle deg forbigående mett av karbohydrater. Industrifremstilt hvetemel er så godt som ribbet for næringsstoffer. En grunn til at kroppen gir beskjed om at den vil ha mer mat, er at den trenger næring. Da hjelper det lite om du spiser en bolle, du føler deg mett i en kort stund når den ligger i magesekken, men kroppen er like lite tilfredstilt når det gjelder næringsstoffer, og du er like langt. Norge er en brød nasjon, de fleste av oss spiser skiver til frokost, lunch og kvelds (og poteter til middag) så vi får i oss alt for mye karbohydrater og alt for lite næringsstoffer.
En utfordring: Bytt ut skivene med andre ting, først ved et måltid om dagen, deretter to eller tre. Dette er ikke lett. Mer om tips og oppskrifter senere, men legg de små grå i bløt og prøv deg frem.
Proteiner trenger vi en liten del av hver dag, for vedlikehold og oppbygging av bla. muskler. Spiser du for mye proteiner vil kroppen lagre dette på kroppen som glukose akkurat som når du spiser for mye karbohydrater.
Og så har vi fettet. Spis fett! Det er ikke dette du blir feit av, det er karbohydratene som hindrer kroppen din å forsyne seg av fettlagrene dine.
I Norge spises det for mye av det dårlige fettet, og for lite av det gode fettet. Vet du forskjellen?
Dårlig fett = mettet fett. Det er hardt og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte, rømme, smør, harde margariner, oppblandete kjøttprodukter, fastfood, søtsaker og snacks, har mye mettet fett.
Dårlig fett = transfett. Det er flytende plante- eller fiskefett som endres industrielt for å bli fast. Dermed har det fått mange av de samme (dårlige) egenskapene som mettet fett.
Godt fett = enumettet fett. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.
Godt fett = flerumettet fett. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.
VERSTINGENE
1. Oljer, margarin og flytende plantefett. Delvis hydrogenerte oljer inneholder transfett. Solsikkeolje, soyaolje, maisolje og varmpresset rapsolje er blant verstingene. I norsk margarin skal herdet vegetabilsk olje eller delvis hydrogenert fett nå være fjernet. Gå for kaldpressede oljer på salater, men ikke bruk disse til steking, bruk meierismør eller kokosfett. Salatdressinger, majones og påleggssalater kan også inneholde mye transfett.
2. Fritert mat. Frityroljer inneholder mye transfett. Hold deg unna pommes frites og gå forbi smultringboden på hjørnet.
3. Kjeks og kjøpekaker. Datostemplede bakervarer, kaker, kjeks og muffins er en av de store synderne. Norske kjeks inneholder ikke transfett, men sjekk utenlandsk kjeks og billigmerker.
4. Potetgull og snacks. Potetgull, popcorn og annen snacks inneholder mye transfett. Selv snacks som skal inneholde lite fett, kan inneholde denne typen fett. Ferdig dip bør du også sjekke varedeklarasjonen på.
5. Dessert Kakemiks, paideigmiks, dessertpulver og kakepynt kan inneholde ganske mange gram transfett per porsjon. Sjekk innholdsfortegnelsen.
6. Suppe- og sausepakker. Buljongterninger, nudler, supper og sausepakker inneholder vegetabilsk fett som kan være hydrogenert.
7. Frossenmat. Frossenmat inneholder generelt sett mye transfett. Fiskepinner og annen fritert fisk er gjerne stekt i delvis herdet hydrogenert olje. Også snitzler og annen panert mat. Sjekk også varedeklarasjonen på paier og annen frossen mat, selv lav-fett produktene kan inneholde transfett.
8. Søt frokost. Søte frokostblandinger, sjokoladepålegg og annet søtt pålegg kan inneholde transfett. Det samme gjelder protein- og energibarer, selv om de gjerne er merket med ”sunne”.
9. Godteri. Sjokolade, karameller og annet godteri. ”Gummigodteri” som ikke inneholder fett, inneholder heller ikke transfett.
10. Kaffe og krem. Cappuccinopulver, smakssatt kaffe, krem på boks og fløteerstatninger er dessverre på verstinglisten.
Du finner sikkert mye på verstinglisten som er vanlig i ditt kosthold. Samtidig som du må avlære deg at fett er farlig, må du lære deg å styre unna det fettet som vi ikke vil ha. Som du vil se av listen er det snarveiene som er farlige. Det er ferdigmat og halvfabrikata, kjøpekjeks og kjøpekaker. Hvis du gjør det på gamlemåten kan du spise så mye kaker og sauser du bare orker. Lager du det selv styrer du unna det farlige fettet + en haug med salt og E stoffer som vi heller ikke har godt av. (Les gjerne thrilleren ”E nummer i maten”)Begynn å lage mat, ikke åpne en Toropose og fyll på vann, men lag supper og sauser fra bunnen av. Det er ikke vanskelig, og det tar heller ikke særlig mye lenger tid. Spar de siste Toro posene til en ekstra travel dag, kjøp ikke nye og bestem deg (!) for å gå inn for å lage sunn mat, i stedet for å røre sammen noe som metter, men som ikke gir næring.
- drikk minst ½ liter vann 4 ganger om dagen
- ikke drikk til maten
- gjør noen måltider i uken vegetariske
Vi teller ikke kallorier – litt om energi
Regnestykket er ”enkelt”: Vi må få i oss færre kallorier enn vi trenger i løpet av en dag. Og hva er så en kallori? Det er en fellesbetegnelse på den energien som kroppen får fra maten vi spiser.
Energien vår deler vi i 3: karbohydrater, fett og protein.
Karbohydrater er den energien som kroppen tyr til først, det er det som gir energi raskest. Hvis du tilfører kroppen ferske karbohydrater hele tiden vil den alltid ta av dette og du vil aldri bli kvitt overskuddet, som er lagret som fett på kroppen.
Det vi trenger er mat som gir energi og som gir oss metthetsfølelse lenge. Du vil bare føle deg forbigående mett av karbohydrater. Industrifremstilt hvetemel er så godt som ribbet for næringsstoffer. En grunn til at kroppen gir beskjed om at den vil ha mer mat, er at den trenger næring. Da hjelper det lite om du spiser en bolle, du føler deg mett i en kort stund når den ligger i magesekken, men kroppen er like lite tilfredstilt når det gjelder næringsstoffer, og du er like langt. Norge er en brød nasjon, de fleste av oss spiser skiver til frokost, lunch og kvelds (og poteter til middag) så vi får i oss alt for mye karbohydrater og alt for lite næringsstoffer.
En utfordring: Bytt ut skivene med andre ting, først ved et måltid om dagen, deretter to eller tre. Dette er ikke lett. Mer om tips og oppskrifter senere, men legg de små grå i bløt og prøv deg frem.
Proteiner trenger vi en liten del av hver dag, for vedlikehold og oppbygging av bla. muskler. Spiser du for mye proteiner vil kroppen lagre dette på kroppen som glukose akkurat som når du spiser for mye karbohydrater.
Og så har vi fettet. Spis fett! Det er ikke dette du blir feit av, det er karbohydratene som hindrer kroppen din å forsyne seg av fettlagrene dine.
I Norge spises det for mye av det dårlige fettet, og for lite av det gode fettet. Vet du forskjellen?
Dårlig fett = mettet fett. Det er hardt og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte, rømme, smør, harde margariner, oppblandete kjøttprodukter, fastfood, søtsaker og snacks, har mye mettet fett.
Dårlig fett = transfett. Det er flytende plante- eller fiskefett som endres industrielt for å bli fast. Dermed har det fått mange av de samme (dårlige) egenskapene som mettet fett.
Godt fett = enumettet fett. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.
Godt fett = flerumettet fett. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.
VERSTINGENE
1. Oljer, margarin og flytende plantefett. Delvis hydrogenerte oljer inneholder transfett. Solsikkeolje, soyaolje, maisolje og varmpresset rapsolje er blant verstingene. I norsk margarin skal herdet vegetabilsk olje eller delvis hydrogenert fett nå være fjernet. Gå for kaldpressede oljer på salater, men ikke bruk disse til steking, bruk meierismør eller kokosfett. Salatdressinger, majones og påleggssalater kan også inneholde mye transfett.
2. Fritert mat. Frityroljer inneholder mye transfett. Hold deg unna pommes frites og gå forbi smultringboden på hjørnet.
3. Kjeks og kjøpekaker. Datostemplede bakervarer, kaker, kjeks og muffins er en av de store synderne. Norske kjeks inneholder ikke transfett, men sjekk utenlandsk kjeks og billigmerker.
4. Potetgull og snacks. Potetgull, popcorn og annen snacks inneholder mye transfett. Selv snacks som skal inneholde lite fett, kan inneholde denne typen fett. Ferdig dip bør du også sjekke varedeklarasjonen på.
5. Dessert Kakemiks, paideigmiks, dessertpulver og kakepynt kan inneholde ganske mange gram transfett per porsjon. Sjekk innholdsfortegnelsen.
6. Suppe- og sausepakker. Buljongterninger, nudler, supper og sausepakker inneholder vegetabilsk fett som kan være hydrogenert.
7. Frossenmat. Frossenmat inneholder generelt sett mye transfett. Fiskepinner og annen fritert fisk er gjerne stekt i delvis herdet hydrogenert olje. Også snitzler og annen panert mat. Sjekk også varedeklarasjonen på paier og annen frossen mat, selv lav-fett produktene kan inneholde transfett.
8. Søt frokost. Søte frokostblandinger, sjokoladepålegg og annet søtt pålegg kan inneholde transfett. Det samme gjelder protein- og energibarer, selv om de gjerne er merket med ”sunne”.
9. Godteri. Sjokolade, karameller og annet godteri. ”Gummigodteri” som ikke inneholder fett, inneholder heller ikke transfett.
10. Kaffe og krem. Cappuccinopulver, smakssatt kaffe, krem på boks og fløteerstatninger er dessverre på verstinglisten.
Du finner sikkert mye på verstinglisten som er vanlig i ditt kosthold. Samtidig som du må avlære deg at fett er farlig, må du lære deg å styre unna det fettet som vi ikke vil ha. Som du vil se av listen er det snarveiene som er farlige. Det er ferdigmat og halvfabrikata, kjøpekjeks og kjøpekaker. Hvis du gjør det på gamlemåten kan du spise så mye kaker og sauser du bare orker. Lager du det selv styrer du unna det farlige fettet + en haug med salt og E stoffer som vi heller ikke har godt av. (Les gjerne thrilleren ”E nummer i maten”)Begynn å lage mat, ikke åpne en Toropose og fyll på vann, men lag supper og sauser fra bunnen av. Det er ikke vanskelig, og det tar heller ikke særlig mye lenger tid. Spar de siste Toro posene til en ekstra travel dag, kjøp ikke nye og bestem deg (!) for å gå inn for å lage sunn mat, i stedet for å røre sammen noe som metter, men som ikke gir næring.
Fritt Helsevalg
Fritt Helsevalg er en ideell og uavhengig forbrukerorganisasjon, som jobber for å avmystifisere rundt alternativ/naturlig sykdomsforkjempelse. De jobber for vår frihet til å velge helhetlig behandling. Vel verdt å klikke seg inn på siden deres, og få litt in-putt :)
mandag 15. juni 2009
Bergen Turlag`s hytter
Vi har allerede kommet oss på noen av hyttene til Bergen Turlag, men nå har vi satt oss fore å besøke dem alle sammen. Ikke nødvendigvis i år, men sånn etterhvert. X betyr at alle 3 har vært der, hvis det står en T er det bare jeg som har vært der.
Stølsheimen:
Selhamar - - - - - - - - T
Åsedalen - - - - - - - - T
Vatnane
Solrenningen - - - - - - X X T
Norddalen
Vardadalsbu - - - - - - - X
Skavlabu
Kalvedalen - - - - - - - - X
Hardangervidda:
Stavali
Hadlaskard - - - - - - - X
Reinaskorsbu
Mosdalsbu
Kvanntjørnsbu
Bergensbanen:
Hallingskeid - - - - - - - X
Folgefonna:
Fonnabu - - - - - - - - - X
Breidablikk - - - - - - - X
Holmaskjær
Bergsdalen:
Breidablik - - - - - - - - X
Alexander Grieg - - - - X X
Høgabu - - - - - - - - - - X
Kiellandbu
Vending - - - - - - - - - - X
Osterøy:
Træet - - - - - - - - - - - - X
Lindås:
Kalvedalen - - - - - - - - - X
Dyrkolbotn - - - - - nedlagt
Nordfjord:
Skålatårnet - - - - - - - - - X
Voss:
Torvedalshytten - - - - - - X
Hardangervidden:
Finsehytta - - - - - - - - - X
Torehytta - - - - - - - - - X
Viveli Turisthytte - - - - -X
Middalsbu - - - - - - - - X
Andre turlagshytter vi har vært på:
- Runde Fyr ved Ålesund
Stølsheimen:
Selhamar - - - - - - - - T
Åsedalen - - - - - - - - T
Vatnane
Solrenningen - - - - - - X X T
Norddalen
Vardadalsbu - - - - - - - X
Skavlabu
Kalvedalen - - - - - - - - X
Hardangervidda:
Stavali
Hadlaskard - - - - - - - X
Reinaskorsbu
Mosdalsbu
Kvanntjørnsbu
Bergensbanen:
Hallingskeid - - - - - - - X
Folgefonna:
Fonnabu - - - - - - - - - X
Breidablikk - - - - - - - X
Holmaskjær
Bergsdalen:
Breidablik - - - - - - - - X
Alexander Grieg - - - - X X
Høgabu - - - - - - - - - - X
Kiellandbu
Vending - - - - - - - - - - X
Osterøy:
Træet - - - - - - - - - - - - X
Lindås:
Kalvedalen - - - - - - - - - X
Dyrkolbotn - - - - - nedlagt
Nordfjord:
Skålatårnet - - - - - - - - - X
Voss:
Torvedalshytten - - - - - - X
Hardangervidden:
Finsehytta - - - - - - - - - X
Torehytta - - - - - - - - - X
Viveli Turisthytte - - - - -X
Middalsbu - - - - - - - - X
Andre turlagshytter vi har vært på:
- Runde Fyr ved Ålesund
søndag 14. juni 2009
Jeg er på trykk i BT Debatt i dag...
Noen dager etter 7-fjells turen hadde en madam skrevet et passe provoserende innlegg, hvor hun påstod at vi som drar små unger med oss over 4 eller 7 fjell driver med barnemisshandling. Jeg freste litt og bestemte meg for å svare henne med vår erfaring, i BT Debatt. Dessverre ble det ikke trykket som et svar til hennes innlegg, men det kom på trykk i dag, nesten likt som jeg hadde skrevet det. Her er i alle fall teksten:
Nei til aldersgrense på 7- og 4 fjellsturen
Vi er en familie som liker å gå i fjellet, og har god erfaring med det. Minstemann er nå 7 år og gikk sin andre 4 fjellstur i år. Hvis du lurer på om dette er tilregnelig bør du komme deg ut og se på turgleden til de små. Halvveis opp Ulriken kommer han løpende tilbake til oss, som kommer pesende lenger nede og vil ha kortet sitt, sånn at han kan spurte opp og klippe. Han hopper og spretter foran oss andre som en yr kalv, og spurter de siste 200 meterne inn til hver klippestasjon, til applaus fra Turlagets folk som står og tar imot ham. Han bestemmer tempo (full fart) og pauser (en påtvunget en) og har det kjempegøy.
Storebroren begynte å gå alle 7 fjellene sammen med sin morfar da han var 10 og har gått hvert år i 10 år nå. Jeg tror virkelig ikke han hadde gjort det hvis han ikke hadde lyst. Det er aldri noe diskusjon når morfar ringer og spør om han skal være med, jaet kommer helt spontant, med et selvfølgelig bak.
Kanskje det for enkelte virker sært at vi har lyst å bringe videre turglede til barna, men kom dere ut på tur selv og opplev den mestringsgleden barna har når de kommer i mål. Turen tok oss 4,5 time, det er nok foreldre i denne byen som lar ungene sitte like lenge foran pc spillene eller tv, er det å foretrekke?
Turlaget gjør en kjempejobb denne dagen, noe vi er veldig takknemmelige for. Ingen av fjellene er ”høy”fjell, ei heller bratt og ulendt. Jeg er sikker på at de som tar barna med seg på denne turen vet hva de gjør, og har en kjempefin dag ute sammen med andre.
Hilsen Tine Sundal og Sondre 7år
Nei til aldersgrense på 7- og 4 fjellsturen
Vi er en familie som liker å gå i fjellet, og har god erfaring med det. Minstemann er nå 7 år og gikk sin andre 4 fjellstur i år. Hvis du lurer på om dette er tilregnelig bør du komme deg ut og se på turgleden til de små. Halvveis opp Ulriken kommer han løpende tilbake til oss, som kommer pesende lenger nede og vil ha kortet sitt, sånn at han kan spurte opp og klippe. Han hopper og spretter foran oss andre som en yr kalv, og spurter de siste 200 meterne inn til hver klippestasjon, til applaus fra Turlagets folk som står og tar imot ham. Han bestemmer tempo (full fart) og pauser (en påtvunget en) og har det kjempegøy.
Storebroren begynte å gå alle 7 fjellene sammen med sin morfar da han var 10 og har gått hvert år i 10 år nå. Jeg tror virkelig ikke han hadde gjort det hvis han ikke hadde lyst. Det er aldri noe diskusjon når morfar ringer og spør om han skal være med, jaet kommer helt spontant, med et selvfølgelig bak.
Kanskje det for enkelte virker sært at vi har lyst å bringe videre turglede til barna, men kom dere ut på tur selv og opplev den mestringsgleden barna har når de kommer i mål. Turen tok oss 4,5 time, det er nok foreldre i denne byen som lar ungene sitte like lenge foran pc spillene eller tv, er det å foretrekke?
Turlaget gjør en kjempejobb denne dagen, noe vi er veldig takknemmelige for. Ingen av fjellene er ”høy”fjell, ei heller bratt og ulendt. Jeg er sikker på at de som tar barna med seg på denne turen vet hva de gjør, og har en kjempefin dag ute sammen med andre.
Hilsen Tine Sundal og Sondre 7år
Kommunetopp og turlagshytte
Den høyeste toppen i Masfjorden Kommune er et punkt på Årsdalsryggen som er 1070 moh. Hit ønsket vi oss denne helgen, og pakket i bilen lørdag morgen. Vi kjørte til Mo og videre til Steinsland, og begynte oppstigningen der. Første timen var rein klatring opp til Kvernhusbotnen, der møtte et hvitt syn oss, og vi vasset i snø resten av turen. Det lå tåke på toppene, som var så våt at vi måtte dra frem regnjakkene. Vi brukte 3,5 time + litt til pauser.(Turlaget sier 5 så vi er litt stolt). Vel fremme på Vardadalsbu, fyrte vi i ovnen, og da sko og sokker var tørre salte vi opp igjen og satte nesen mot toppen, vi hadde satt oss som mål denne helgen. Denne turen viste seg å bli like lang t/r som turen fra bilen og opp til hytten. Gps`en hjalp oss å bekrefte at vi var på rett topp på ryggen, og vi lærte at 1:100 000 kart ikke holder til fin-navigering. Våt som vi var fikk vi oss noen gøye aketurer nedover snøskavlene, på tilbaketuren til hytten. Masfjorden Kommune har nok ikke mange besøkende på sin høyeste topp, for denne var ikke merket noe sted, ei heller på toppen.
Søndag våknet vi til blå himmel. Vi hadde fremdeles hytten for oss selv. Vi kokte havregrøt og smurte niste, og etter å ha gjort reint etter oss startet vi returen.
Etter 1/2 time utbryter Sondre "kan vi plis, plis gå opp på den toppen?" Det var varden på Eldhusfjellet han så på 1206 moh. Vi lot oss sjarmere og satte fra oss sekker og stakk til topps igjen. Her var en skikkelig varde på en skikkelig topp, noe som manglet på gårsdagens topptur. Returen ble strabasiøs, siden den deilige solen hadde gjort snøen enda mer slushete, og med allerede skjelvende ben skulle vi starte nedklyvingen til Steinsland. Sondre hadde kjøpt vandrestaver til sin mor til bursdagen, og disse ble brukt for første gang denne helgen. Jeg elsker dem!!
onsdag 10. juni 2009
Elsa Morante`s Historie
Tipset til denne boken fant jeg inni en av de siste bøkene av Liza Marklund. Der sier hun at denne boken er hennes favoritbok. Det skal ikke mer til for å pirre min nyskjerrighet, så avsted til biblioteket jeg for. Siden jeg aldri leser bakpå bøkene jeg leser, så ante jeg ikke hvor i tiden og verden "Historien" ville føre meg. Så mye kan jeg si, etter 57 sider at vi er i 2 verdenskrig, men ikke blandt soldater og hærførere. Gleder meg til de neste 550 sidene. Jeg ser også på bokens første side at den er valgt ut som en av de hundre beste, mest sentrale bøkene i forrige århundre.
Liten kommentar til boken: Jeg er ikke ferdig, men forventer ikke noe åpenbaring på slutten. Boken var bra den, som en krigsskildring, men den er uten "driv" og spenning, og der er heller ingenting som gjør at du har spesielt lyst til å lese videre. Skulle gjerne hørt hvorfor Liza Marklund syns akkurat denne boken er så god.
Liten kommentar til boken: Jeg er ikke ferdig, men forventer ikke noe åpenbaring på slutten. Boken var bra den, som en krigsskildring, men den er uten "driv" og spenning, og der er heller ingenting som gjør at du har spesielt lyst til å lese videre. Skulle gjerne hørt hvorfor Liza Marklund syns akkurat denne boken er så god.
tirsdag 9. juni 2009
Vidunderlige L O N D O N
Musical er gøy!
Veggis på fiffe Primrose Hill
Susanne i vår første Starbucks
Installasjon fra Saachi
Denne turen var verdt å minnes. Ca. halveis i en milelang kø til kontrollen på Flesland sjarmerte vi oss til en privat sjekk, og plutselig var vi i TaxFree`en. Ja, det går an... Flyet var i rute og på Gatwick gikk vi rett på første non stopp tog til London, tok taxi til hotellet med bagasjen, før vi tuslet til andre enden av Monmouth street og spiste verdens beste pizza på Pomodoro Rosso.
Lørdag våknet vi til regn, kjøpte paraplyer og satte nesen mot Camden. Regnet ga seg og vi fikk god hjelp av en lokal skrulle til å finne vegetarrestauranten Manna, som vi hadde sett oss ut på forhånd. Så tubet/gikk vi til Planet Organic så jeg fikk handlet litt helsekost, før vi stupte inn på rommet med dagens fangst. Kvelden startet tidlig med middag på en tapasrestaurant utenfor teateret hvor Billy Elliot gikk. Flott musical, litt lite musikk og sang, men morsom og underholdende.
Søndag startet med å gå til Saatchis og se på utstillingen der. Kl. 12 åpnet butikkene og vi var igang igjen, litt Oxford str. og Covent Garden. Middag på Vita Organic, Susanne ikke like begeistret som meg. Desserten likte hun bedre, på en tidligere oppsporet iscafè. Nei, vi klarte ikke spise opp denne gangen heller...
Mandag sov vi lenge og sjekket ut. Koffertene ble stående på hotellet mens vi spaserte ned til Themsen og bortover forbi London Eye. Vi tubet opp og tok resten av Oxford Str. (orker ikke ta hele på en dag....) Dagens høydepunkt, lunch på "Food for thought". Susanne mente quichen hun spiste var bedre enn min, og jeg var veldig fornøyd med min Libanesiske linsestuing med spinat. Vi ble tipset av hotellet, om buss 24 som gikk fra nesten utenfor hotellet og til Victoria, og den fant vi. Litt tidlig ute var vi når skulle sjekke inn, så vi fikk tid til en koselig middag på flyplassen.
Lørdag våknet vi til regn, kjøpte paraplyer og satte nesen mot Camden. Regnet ga seg og vi fikk god hjelp av en lokal skrulle til å finne vegetarrestauranten Manna, som vi hadde sett oss ut på forhånd. Så tubet/gikk vi til Planet Organic så jeg fikk handlet litt helsekost, før vi stupte inn på rommet med dagens fangst. Kvelden startet tidlig med middag på en tapasrestaurant utenfor teateret hvor Billy Elliot gikk. Flott musical, litt lite musikk og sang, men morsom og underholdende.
Søndag startet med å gå til Saatchis og se på utstillingen der. Kl. 12 åpnet butikkene og vi var igang igjen, litt Oxford str. og Covent Garden. Middag på Vita Organic, Susanne ikke like begeistret som meg. Desserten likte hun bedre, på en tidligere oppsporet iscafè. Nei, vi klarte ikke spise opp denne gangen heller...
Mandag sov vi lenge og sjekket ut. Koffertene ble stående på hotellet mens vi spaserte ned til Themsen og bortover forbi London Eye. Vi tubet opp og tok resten av Oxford Str. (orker ikke ta hele på en dag....) Dagens høydepunkt, lunch på "Food for thought". Susanne mente quichen hun spiste var bedre enn min, og jeg var veldig fornøyd med min Libanesiske linsestuing med spinat. Vi ble tipset av hotellet, om buss 24 som gikk fra nesten utenfor hotellet og til Victoria, og den fant vi. Litt tidlig ute var vi når skulle sjekke inn, så vi fikk tid til en koselig middag på flyplassen.
fredag 5. juni 2009
Jentetur nr. 4 til London
Annet hvert år siden Susanne var 11 har vi reist til Lodon sammen, bare vi to. Vi har alltid hatt det kjempegøy, og Susanne er nå utlært i å finne frem i London. Denne gangen skal hun få ha kartet, og ordne opp. Vi reiser i ettermiddag, og er på hotellet Seven Dials rundt 20:30. Lørdag blir det en skikkelig runde, hvor vi har peilet oss ut en vegetarrestaurant i Camden vi ikke har vært på før. Kvelden avsluttes på musical, og i år er det Billy Elliot vi skal se.
Søndag er det meldt masse regn, så vi får forville oss inn i et av de svære varehusene, så ikke vi blir så alt for våte. Siden Susanne er mye mer utholdende enn meg i butikker, utstyrer jeg meg med bok sånn at hun kan parkere meg på nærmeste Starbuck. Ellers står Saatchi på planen. Dette galleriet med installasjoner har jeg vært på før, så jeg tror Susanne kommer til å like det. Kanskje jeg får lokket henne med på London Dungeons i år? Vi har etterhvert funnet oss mange "favorittrestauranter". "Food for Thought" er en innertier vi bare må ha med oss.
Søndag er det meldt masse regn, så vi får forville oss inn i et av de svære varehusene, så ikke vi blir så alt for våte. Siden Susanne er mye mer utholdende enn meg i butikker, utstyrer jeg meg med bok sånn at hun kan parkere meg på nærmeste Starbuck. Ellers står Saatchi på planen. Dette galleriet med installasjoner har jeg vært på før, så jeg tror Susanne kommer til å like det. Kanskje jeg får lokket henne med på London Dungeons i år? Vi har etterhvert funnet oss mange "favorittrestauranter". "Food for Thought" er en innertier vi bare må ha med oss.
mandag 1. juni 2009
Tysnessåta
Høyeste toppen i Tysnes har fått navn etter kommunen og ligger på 753 meter. Det går mange stier til denne toppen, men vi valgte igjen den bratteste som starter i Myrdal, ikke langt fra Våge. Stien begynte bratt, og ca. halveis ble den enda brattere. Vi føk som en vind og var oppe på 50 minutter. 40 minutter senere var vi ved bilen og på vei til Våge for å se når fergen gikk. Det var lenge til neste ferge, så vi valgte å kjøre rundt.
Trollvassnibba i Sveio Kommune
Toppen ligger på 432 meter, og vi valgte den raskeste (og bratteste) løypen opp fra Valevåg. Vi brukte 55 minutter opp, selv om vi bommet litt på stien og fikk både klatret og vasset i myr. Utsikten var det ingenting og si på, og vi ble til og med påspandert hjemmelagete boller, på toppen av noen andre fjellfanter. På vei ned så vi skiltet som vi ikke hadde sett på vei opp, men gikk alikevel litt feil og måtte gå tilbake et stykke.
Lykkelige over at turformen er inne bestemte vi oss for å ta en femte topp på vei hjem, så vi satte nesen mot Jektevik og fergen til Tysnes.
Lykkelige over at turformen er inne bestemte vi oss for å ta en femte topp på vei hjem, så vi satte nesen mot Jektevik og fergen til Tysnes.
Siggjo
I Bømlo Kommune heter den høyeste toppen Siggjo og ligger på 474 meter. Vi fikk med oss mamma og pappa og tok turen i fineværet på 1 pinsedag. Det var godt merket hvor stien startet, og fin parkering, det liker vi.
Frode svingte seg med pannekaker på toppen, så vi trillet mett og god ned igjen. Dette var en godt brukt trim-fjell så det var ganske trangt om saligheten da vi gikk tilbake til bilen.
Frode svingte seg med pannekaker på toppen, så vi trillet mett og god ned igjen. Dette var en godt brukt trim-fjell så det var ganske trangt om saligheten da vi gikk tilbake til bilen.
Mehammarsåta & Litlasåto
Dette er høyeste toppene i Stord og Fitjar kommune. Siden toppene ligger nær hverandre tok vi dem på samme turen. Vi parkerte ved E39 og fulgte kartet derfra. Lang kjedelig grusvei først, så over litt myr før vi var i gang med klatringen. Mehammarsåta i Stord var første toppen vi kom til og den lå på 749 meter. Deretter måtte vi ned på andre siden før vi fant Fitjar`s høyeste topp Litlasåto på 676 meter. Stien gikk tilbake over Mehammarsåta og ned igjen til bilen. 5,5 time totalt, så det ble litt av en tur. Vi hadde for lite mat med oss så vi svingte innom Langenuen Camping like ved der vi startet og kjøpte is, men før vi passerte Leirvik var vi sulten igjen, så vi valgte å tilfredstille skrikende tarmer på Dolly Dimpels i Leirvik. Turen fortsatte videre sørover til Bømlo, hvor vi skulle møte bobilfarerne.