søndag 13. mai 2018

Langs myrraveien av Tomm Kristiansen

I denne boken skildres møtene mellom historie, religion og nåtidens utfordringer på en utrolig fin måte. Jeg har ikke lest noe av Tomm Kristiansen før, men dette ga mersmak, så nå skal jeg sannelig se litt nærmere på noe av det NRK-korrespondenten har ført i pennen.

Forlaget om boken:
Med dyp respekt for menneskene han møter og kulturen han ferdes i er Tomm Kristiansen på reise; Jemen, Østen, Afrika. Vi følger ham i røkelsen og myrraens hjemland, gjennom dronningen av Sabas rike til bin Laden-familiens røtter. Vi beskuer opptog til ære for Buddhas tann, møter kvinnen som ble solgt av slektninger til en skjebne som barneprostituert og er på toppen av fjellet der Adam landet på én fot etter å ha blitt kastet ut av Edens hage. Forfatteren følger en rettssak i Sri Lanka, og er på reise med nordmannen som utrettelig arbeider i det godes tjeneste.

Bokens åpningstime tar oss med helt tilbake til Noah og hans ark, eller heller hans sønn. Vi hører om Abraham, om Dronningen av Saba og om Kong Salomo. Kristiansen reiser så til Jemen, og vi hører om mennenes tygging av khat, og hvordan dette påvirker hele samfunnet. Senere hører vi om hvordan kvinner øyensynlig forsvarer de svarte gevantene sine, og måten forfatteren fremstiller problematikken på, greier å overbevise meg om at de faktisk ønsker å ha det sånn.

Vi er med til Sri Lanka og fredsprosessen her. Med gjenoppbyggingen av landet som et bakteppe, hører vi om Norges rolle, om Norad og deres innflytelse og om en konflikt mellom menn. Utviklingshjelp er "big business" og i denne delen av boken blir vi kjent med initiativrike grunderen Arne Fjørtoft som får ting til å skje, mens tallknuseren Jørgensen sitter fast i vrangvilje og detaljer på papiret.

Vi drar videre til Thailand og Burma i Bankok, og så hører vi om Opiumsdyrkingen, som ved enkel påvirkning/opplysningsarbeid på egen radiofrekvens ble gjort mindre. Vi hører om rettsvesenet i Bankok, hvor en nordmann blir tatt, fengslet og dømt for utuktig omgang med unge gutter. Historien er ikke så enkel som det høres ut, men et rystende bilde på hvordan ting håndteres i disse landene.

Detaljene er mange i denne boken, og umulig for meg å utbrodere, ettersom jeg lytter mens jeg går på tur. Det er lærerikt til tusen, og underholdende å lytte til, og jeg føler historiene hans utvider min horisont atter en gang. Tomm Kristiansens bok viser oss at ved å tenke med hjertet, og "gøttse" litt, går det an å gjøre livet bedre både for krøplinger i Colombo, for tiggerne, for fattige bønder som ikke har råd til såkorn en gang og for barna som blir sendt på arbeid fra de knapt kan gå.

Verden er rå, men når Tomm Kristiansen leser sin bok, sitter jeg igjen med en følelse av håp, om hva litt microkreditt, litt seksualopplysning og rent vann kan føre til. Historiene er gjennomsyret av respekt for de menneskene han møter, sammen med Arne Fjørtoft, og på egenhånd.

Utgitt: 2003
Spilletid: 8 timer
Kilde: Lytteeksemplar

2 kommentarer:

  1. Virker interessant! Jeg har heller ikke lest noe av Tomm Kristiansen, så takk for tips.:)

    SvarSlett