tirsdag 28. november 2017

Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad

Sort, feministisk samtidskomedie - det hørtes ut som noe jeg ville like. Jeg fikk rett, så da boken var plukket ned av hyllen, ble den slukt i et eneste stort jafs. Boken er nominert til Ungdommens kritikerpris, men er dette en ungdomsbok da?

Forlaget om boken:
Lotta Elstads nye roman rommer den samme skarpe og smarte humoren som hennes tidligere bøker. Vi møter Hedda Møller etter en traumatisk flytur og en strabasiøs ferd tilbake til Oslo, gjennom et kriserammet Europa med tog og buss, skitne rom på vandrerhjem og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK. Hjemme igjen oppdager hun en uønsket graviditet. Det burde være lett å gjøre noe med.

Det er det ikke.

Forlag: Flamme
Utgitt: 2017
Sider: 239
Kilde: Leseeks


Bakteppet for denne romanen er selvbestemt abort. Et forslag, fra KrF i 2016, om obligatorisk refleksjonstid, på tre virkedager, før en abort blir innvilget, er utgangspunktet for handlingen.

   Og så - og dette satte meg helt ut - siterte han diktet fra åpningsscenen til getto-filmen Hatet: Det er ikke fallet som teller, men hvordan du lander.

Det at vår hovedperson møter en lege som krever en slik refleksjonstid, gjør at livet hennes i en lang periode tar en uventet vending. Heldigvis er ikke Hedda noe offer, men hun lar seg styre av følelser og tanker, og lar gjerne andre ta avgjørelser for henne.

Samtidsreferanser er det mange av i denne historien, og sidene er fulle av hverdagssituasjoner det er morsomt å kjenne seg igjen i. Til og med noen Shakespeare-referanser dukket opp, til min store fornøyelse:

De snakker faktisk aldri om ingenting. Og forresten - apropos yin og yang: 
   Visste jeg at ordet nothing var slang for vagina på Elizabeth Is tid?
  Han: Jeg kødder ikke. Penis var thing. Vagina var nothing. Ganske sexistisk. 
  Jeg: Og hva forteller det oss om Shakespeares Much ado about nothing?
  Det var sånn jeg havnet i senga hans.

Jeg nekter å tenke er en høyst aktuell roman, som sier mye om hvor reell kvinners selvbestemmelse er. Historien er full av svart humor, god karakteroppbygging og et spennende plott. Handlingen var kronologisk, uten forstyrrende digresjoner eller sprang i teksten. Jeg var hele tiden interessert i hvordan det gikk med Hedda, og overraskelser underveis holdt tempo oppe.

Sier du som meg, ja til sort og feministisk, så er dette romanen for deg!


Andre bloggerne om boken: Medbokogpalett og Elisecathrin 

4 kommentarer:

  1. Denne ligger på vent her og blir lest om jeg får anledning. Ungdommens kritikerpris er etter det jeg har forstått ungdommer som stemmer frem og nominerer bøkene, ikke at bøkene nødvendigvis er en ungdomsbok. Ser at også "Tung tids tale"er nominert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror det er kritikere/forlag eller lærere som velger ut bøkene, usikke på akkurat hvem, men vet det ikker ungdommen. Ikke noe regel om at det må være ungdomsbøker, ser ut som de gjør et poeng av at de skal la ungdommen bryne seg på den vanlige samtidslitteraturen. I år det blant annet Kjærstad, Elstad, Vestlandet og - vel det var alt jeg kom på i farta... ja og selvfølgelig Tung Tids Tale, som nevnt.

      Slett
    2. Fikk noenlunde den samme forklaringen på Ungdommens kritikerpris fra forlaget, så dere har skjønt det. Heier både på denne og Tung tids tale, to flotte bøker begge to :)

      Slett
  2. Har nettopp begynt på denne og foreløpig ser den ut til å innfri alle forventningene. Lystig.

    SvarSlett