mandag 6. november 2017

Jeg har levd i dette landet i tusen år av Kristin B. Johansen

Siden tittelen på boken ikke sa meg noe, var det undertittelen "En sommer med Sigrid Undset", som pirret min nysgjerrighet. Sigrid Undset har jeg lenge ønsket å lese mer av, så jeg heiv meg over muligheten til å bli kjent med forfatteren først, og forfatterskapet hennes etterpå.
Tusen takk for boken Beathe!

Forlaget om boken:
Hva er det med Kristin Lavransdatter som aldri slipper taket i oss? Og hva er det som gjør at en amerikansk kulturjournalist utroper Sigrid Undset til den nye Elena Ferrante? Med denne boka introduserer Kristin B. Johansen oss til Undsets liv og forfatterskap med en egen lekenhet og letthet som vil åpne forfatterskapet for et bredt publikum.

Med utgangspunkt i den unge Undsets søken etter den store kjærligheten tar boka oss inn i Undsets vidunderlige og kraftfulle verden, og leder leseren gjennom romaner og romanser, besettelser, seirer, kamper og tap. Jeg har levd i dette landet i tusen år er både en introduksjon, en veiviser og en kjærlighetserklæring til en forfatter og et forfatterskap.


Etter å ha lest denne lille boken om Sigrid Undset føler jeg meg virkelig inspirert til å ta fatt på hennes forfatterskap. Det eneste jeg har vist om Undset er at navnet hennes blir nevnt, som en pådriver i forbindelse med kvinnesaken som grodde og blomstret i hennes tid. Med boken til Kristin Brandtsegg Johansen ble bildet av Sigrid Undset som kvinnesakskvinne kraftig nyansert, samtidig som Sigrid ble et helt menneske i min verden.

Forfatteren av denne introduksjonen hadde faktisk "en sommer med Sigrid Undset", i og med at hun bodde i huset hennes på Bjerkebæk da hun gjorde research og skrev denne boken. Tittelen på boken får vi bakgrunnen for, så nå er den ikke lenger så uforståelig for meg.

Her får vi høre om Kristin Lavransdatter,  om Olav Audunssøn og om Jenny som virkelig får gjennomgå i det som klassifiseres som gjennombruddsromanen til Undset i 1911. Ved å gå inn i disse, karakterene lærer vi også Sigrid å kjenne, for hun legger ikke skjul på sine tanker og overbevisninger, og bruker disse meningene i bøkene sine. Som dere kan se av bildet jeg har tatt av boken min, fant jeg mye jeg ville videreformidle, så mye at jeg kunne kommet til å sitere halve boken ☺

Kristin Johansen har skrevet en sakprosabok for de som ikke leser sakprosa, derfor blir det litt feil å ramse opp fakta om Sigrid Undset. Noen fakta, tid- og stedfestelser får vi underveis, men stort sett er det mennesket Sigrid vi blir kjent med. Bakerst i boken finner vi en fin liste over Sigrid Undsets utgivelser og oversikt over litteratur og sitater Kristin B. Johansen har gjort seg nytte av.

Sigrid Undset var 25 år da hun ga ut sin første roman Fru Marta Oulie, tre år og tre bøker senere gir hun ut Jenny, som blir gjennombruddsromanen hennes. Ti år etter dette er det Kristin Lavransdattertrilogien som står for tur, et verk som blir stående som hovedverket hennes og som hun mottok Nobelprisen for. I 1927 er Sigrid 46 år gammel, hun har tre egne og tre stebarn med ektemannen Anders Svarstad. De flyttet fra hverandre i 1919, men skiltes ikke før nå, når hun trådte inn i Dominikanerordenen og ble tertiærnonne.

Da jeg leste denne boken lot jeg meg imponere over hvilket sant kvinnesaksmenneske Sigrid var. Her handler det om å tørre å uttale kvinners innerste ønsker. Kvinner som svikter seg selv og sine egne idealer, er hovedmotivet i de fleste av samtidsromanene hennes, og hun forfektet et liberalt syn på kvinners frihet, som ikke nødvendigvis inneholdt den sosiale realisme som borgerskapets kvinnesakskvinner ropte høyest om.

Det var spennende å lese om Sigrid Undsets vei mot katolisismen, hvordan hun studerte Augustin og Thomas Aquinas verker inngående. Deres tanker om kjærligheten som en kroppslig brennende kraft, finner klangbunn i Sigrid, noe vi også kan finne igjen i karakterene hennes.

Under 2. verdenskrig bodde hun i Brooklyn, hvor hun ga ut noen memoarer og barnebøker, men etter dette ga hun ikke ut noe mer. Hun kom tilbake til Norge i 1945 og døde fire år etter, 67 år gammel. Hun ligger begravet på Mesnali sammen med sin eneste datter og sin eldste sønn.

Kristin B. Johansen har skrevet en interessant og lettlest biografi om en av våre største forfattere. Teksten gløder av kjærlighet til Sigrid Undset og hennes forfatterskap, og jeg formelig sitrer etter å skaffe meg noen av bøkene hennes. Etter å ha lært Sigrid og noen av karakterene hennes å kjenne, på denne hjertevarme måten, er jeg sikker på at jeg har et godt grunnlag for å dypdykke i forfatterskapet hennes. 

Forlag: Kagge
Utgitt: 2017
Sider: 192
Kilde: Gave fra Beathe


Jeg håper vi blir mange flere som har lest boken, før året er omme, disse har skrevet om den: Beathes bokhjerte, Lese og reiselyst, ebokhylla mi og Mugglesbridge 

10 kommentarer:

  1. Den er på veg til meg så jeg gleder meg til å lese denne. Jeg har lest alle bøkene av og om Sigrid Undset, vært på alle mulige foredrag, filmer, teater osv om henne. Kunstnerisk har jeg også jobbet med henne og hedret henne på ulike måter, både i smykker og installasjoner. Gleder meg til å se om det kommer opp noe nytt om henne. Det var en

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er vi i hver vår ende av skalaen, siden jeg bare har gjort et forsøk på Kristin Lavransdatter :)

      Slett
  2. Jeg er så glad for at du likte boken,Tine!Det var lett å se at forfatteren av denne boken hadde sansen for Undset, men hva er det å ikke like liksom? Jeg ser virkelig frem til å lese Undset og om det passer seg slik hadde det vært kjekt med en liten samlesing. Er det meg som er trøtt eller glemte du å legge ut bilde av boken, tipper det var mange gule lapper eller noe.. Du har skrevet en fin omtale av boken :-) Takk for link!

    SvarSlett
    Svar
    1. Der kan du se, jeg glemte hele bildet av boken :) Jeg er klar for samlesing, kanskje vi skal høre på Anitas råd og begynne med Jenny :)

      Slett
  3. Artig at også du likte denne og ble fristet til å lese mer av Sigrid Undset. Blir vel som Hamsunprosjektet ditt det;) Lykke til.
    Å ja, Jenny....<3

    Må få satt igang med Olav Audunsson snart jeg. Skal bare lese et par norske fra året først..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke minn meg på Hamsun, han står i hyllen og vansmekter :) Spurte etter Jenny hos en bokhandel i dag, og hun kunne fortelle at det var kommet en ny utgave i fjor, så den skal jeg ønske meg til jul :)

      Slett
    2. Ups, trodde du var godt i gang med ham , jeg.. så da flere innlegg tidigere her. Men Hamsun har et stort forfatterskap, så du har til mange år fremover..et helt liv;)
      Jeg kjøpte min Jenny på Bjerkebæk, det er også en fin utgave.
      Blir artig å se hvordan utgaven din blir.:) (så den på siden til forlaget nå, lys blå..med hvit blomst)
      Denne har jeg; Aschehougs klassikere: https://kultfiction.no/2011/06/25/sigrid-undset-jenny/

      Slett
    3. Joda, jeg har fått lest en del, men det er mye å ta av i den hyllemeteren med bøker som utgjør hans samlede verker. Så gøy å ha kjøpt Jenny på BJerkebæk da, jeg må ta turen dit ved første anledning. Likte godt det nye coveret, det blir nok det på meg :)

      Slett
  4. Denne boka må jeg nok få med meg en eller annen gang. Har lest en del av Undset, og opplevd Bjerkebæk, et nydelig sted. Min Jenny er svart, fra Bokklubben for lenge siden. Den står i bokhylla sammen med Madame Dorthea, som jeg ikke har lest. Så det må bli mitt neste Undset-posjekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi får gi den skjønne Undset en ny tid, heldige deg (og Anita) som har besøkt Bjerkebæk, det høres nydelig ut :)

      Slett