torsdag 16. februar 2017

60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Undertittelen på boken er "Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt", så for meg som alltid har det travelt og i tillegg er interessert i kvinnehistorie så måtte jo dette bli midt i blinken. Men, så var det det med tegneserie da... Ikke helt min greie for å si det sånn, men sannelig falt ikke denne boken i smak hos meg. Takk og pris for at denne havnet på kortlisten til Bokbloggprisen, ellers hadde jeg aldri fått øye på den!

Forlaget om boken:
8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste svenske lærebøkene er menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner...

Marta Breen (forfatter) og Jenny Jordahl (illustratør) synes det var deprimerende å innse at historiene om mennesket i så stor grad blir fortalt med kvinner i en evig birolle. De har derfor laget sin egen historiebok – og det i tegneserieform!

Forlag: Manifest
Utgitt: 2016
Sider: 160
Kilde: Biblioteket

Dette er en bok med store fine bilder og hvor funfacts hagler over hver side. Hver omtalte kvinne har fått en dobbeltside, hvor bildene illustrerer den kortfattede teksten på en morsom måte.

I tillegg til det med biografier og lærebøker, kan jeg sjokkere deg med å sitere fra boken at de fleste statuer i norske parker er av menn, de fleste nekrologer omhandler menn og de fleste gatene er oppkalt etter menn. Nei, jenter det er på tide å legge birollene bak oss!

Boken starter på begynnelsen av 1800-tallet og går frem mot vår tid. Aller først ut er Camilla Collett, som forsørget seg selv ved å skrive, etter hennes mann døde så alt for ung.


Mange av navnene som hedres her har jeg aldri hørt før, men veldig mange var "den første kvinnen som...." eller de var med å starte opp forskjellige institusjoner. Vi får høre om den første kvinnen som holdt offentlige foredrag, om den første kvinne som fikk Ridderkorset, om hvem som ble den første kvinne som ble gravlagt på statens bekostning, eller den første kvinnelige professor. I tillegg får vi høre om alle grunderne, om hvem som startet opp Dyrebeskyttelsen, Norske kvinners sanitetsforening, Norsk kvinnesaksforening og mange flere.


Vi møter modige fagforeningskvinner, kvinner som startet opp skipsrederi, og tøffe kvinner som jobbet som krigsreporter allerede under andre verdenskrig.

Selv har jeg noen forbilder, og jeg fant både Amalie Skram og Anna Munch i boken. I en sånn samling sterke kvinner innbundet i en bok, burde jo Norges første kvinnelige forfatter hatt en plass, men Dorothe Engelbrektsdatter var ikke med i boken.


Det er mange som har blogget om boken, nevner de jeg fant: Artemisia, Ellikken, Melusinesplace, My first.

Når det gjelder tegneserieformatet, så passet det glimrende her!

11 kommentarer:

  1. Jeg har ikke lest denne enda, og jeg tror jeg må det snart altså! Jeg har vært litt skeptisk, men den har jo fått ros i alle anmeldelser jeg har lest. Fin anmeldelse, og ha en flott dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for fine ord Camilla! Jeg var også skeptisk, men kortliste er kortliste, og lese den måtte jeg. Er veldig glad for at jeg gjorde det, og nå når jeg har "åpent opp" for historiske kvinner, hagler det plutselig med dem :)

      Slett
  2. Jeg er nok en av de som ikke var helt fornøyd. Jeg syns ikke presentasjonene og tegningene hadde god nok utførelse på en del sider. De bar preg av kvantitet isteden for kvalitet

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror jeg var mer enn fornøyd med de kjappe innblikkene i helt ukjente historiske kvinners liv, og brydde meg ikke så veldig om de kunstneriske aspektene ved boken :)

      Slett
  3. Denne boken skal jeg lese før nomineringen til årets Bokbloggerpris er over, har et mål om å lese alle bøkene som er nominert :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Klart vi må lese alle, selv om det er en bok jeg ikke har lyst å prøve på igjen, så må jeg vel til pers med den siste også :)

      Slett
  4. Ja, se der.. Du likte den jo.:)

    SvarSlett
  5. Så gøy at du også har lest denne! En nyttig bok å ha i bokhyllen. Men jeg enig i at damer som t Dorothe Engelbrektsdotter burde vært med da - nå skal jeg lese innlegget ditt om henne :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er nok mange flotte damer å velge i, så det er ikke rart at hun uteble, så "gammel" som hun er :)

      Slett